Rețeta clasică italiană de paste bolognese, cu sos ragu și presărate cu mult parmezan ras. Un preparat de o savoare perfectă!
Am mâncat de multe ori paste bolognese, atât la restaurant, cât și acasă, dar niciodată nu mi s-au părut mai bune decât cele din rețeta de astăzi. Ce a făcut diferența?
De data aceasta am folosit niște paccheri artizanale, mari și cărnoase care au fost absolut superbe. Paccheri sunt acele paste mari, tubulare pe care sigur le-ați văzut prin supermarket și poate că v-ați întrebat la ce s-or folosi. Ei bine, iată unul dintre răspunsuri 🙂
Mergi direct la:
Câte ceva despre sosul bolognese (ragu bolognese)
Sosul bolognese este practic un sos făcut cu carne tocată de vită sau vită în amestec cu porc la care se adaugă ceapă, morcov, țelină, suc de roșii, vin alb sau roșu și ierburi aromatice. Rețeta originală provine din orașul italian Bologna, de aici și numele sosului.
Totuși sosul acesta este mai mult decât pur și simplu carne tocată fiartă. Este vorba despre profunzimea aromei care se obține prin gătirea tuturor ingredientelor în etape și lăsarea sosului să fiarbă 2-3 ore la foc mic, astfel încât să devină gros, bogat și consistent.
Dacă mă urmăriți de mai mult timp, știți deja că îmi place să fac cantități mai mari de sos bolognese pe care îl congelez în pachete mai mici, în așa fel încât să îl am mereu la îndemână in cantități potrivite pentru orice preparat.
Folosesc sosul bolognese nu doar la mâncăruri italiene, paste sau lasagna, ci și la mâncăruri românești, de exemplu la o musaca de cartofi sau la o plăcintă creață cu carne. L-am folosit chiar și la clătite umplute, gătite la cuptor și a fost minunat.
Despre paste
Italienii mănâncă în mod tradițional bolognese cu spaghete sau cu tagliatelle.
Dar nimic nu vă împiedică să combinați acest sos și cu paste scurte gen penne sau fusilli.
Eu am descoperit de curând că cel mai bine se potrivesc pastele tubulare, paccheri și aceasta va rămâne, cred, varianta mea preferată.
Sfaturi pentru cele mai bune paste bolognese
- Totul pleacă de la un sos bine făcut. Deși sosul bolognese e gata de folosit și după 30 de minute de fierbere, vă recomand să nu vă grăbiți și să îl lăsați la fiert timp de 2-3 ore. Aroma lui va deveni mult mai profundă.
- Puneți o linguriță cu vârf de sare în apa în care fierb pastele. Poate părea multă sare, dar pastele nu vor deveni prea sărate, ci își vor trage sare exact atât cât le trebuie 😉
- Italienii pun de obicei pastele în farfurie și sosul peste ele urmat de parmezan ras. Eu vă sfătuiesc ca mai întâi să amestecați bine pastele cu sosul și cu 1-2 linguri de parmezan ras. Puteți folosi eventual în oala în care ați fiert sosul. Abia apoi împărțiți pastele în farfurii și fiecare își mai poate rade parmezan după preferințe.
- Cumpărați întotdeauna parmezan la felie și nu gata ras. Se păstrează mai bine si are gust mai intens.
- La final folosiți câteva frunze de busuioc proaspăt, atât pentru decor cât și pentru aroma specifică.
Alte rețete de paste pe care să le încercați
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Paste bolognese
Rețeta Video
Ingrediente
sos bolognese
- 250 g carne tocată de vițel
- 150 g carne tocată de porc
- 1 ceapă
- 1 morcov mic
- 1 felie de țelină
- 1 cățel de usturoi
- 25 ml ulei
- 100 ml vin
- 250 ml suc de roșii
- 500 ml supă de carne sau de legume (stock) (sau apă)
- sare și piper după gust
- cimbru uscat
- 1 frunză de dafin
paste bolognese
- 200 g paccheri
- 60 g parmezan
- busuioc proaspăt
Instrucțiuni de preparare
sos bologneze
- Puneți uleiul într-o cratiță încăpătoare și căliți aici toate legumele tăiate cubulețe mici.
- Adăugați carnea tocată și lăsați-o să se călească împreună cu legumele până ce își schimbă culoarea. Amestecați continuu să nu se ardă.
- Adăugați vinul și amestecați, apoi sucul de roșii.
- Turnați jumătate din cantitatea de supă (sau apă), cimbrul și frunza de dafin și lăsați sosul să se gătească la foc mic. Verificați din când în când să nu scadă lichidul prea mult.
- Pe măsură ce sacade sosul, adăugați și restul de supă. Păstrați tot timpul focul la minim. Fierberea ar trebui să dureze în jur de 2 ore.
paste bolognese
- Fierbeți pastele în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.
- Scurgeți pastele, le puneți înapoi în oala în care au fiert și turnați peste ele sosul bolognese pregătit mai sus.
- Adăugați parmezanul ras și amestecați. Serviți imediat cu busuioc proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu