Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Paste

Cele mai bune paste bolognese. Ce anume face diferența?

Publicat la 12 mai 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

87 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta clasică italiană de paste bolognese, cu sos ragu și presărate cu mult parmezan ras. Un preparat de o savoare perfectă!

Am mâncat de multe ori paste bolognese, atât la restaurant, cât și acasă, dar niciodată nu mi s-au părut mai bune decât cele din rețeta de astăzi. Ce a făcut diferența?

De data aceasta am folosit niște paccheri artizanale, mari și cărnoase care au fost absolut superbe. Paccheri sunt acele paste mari, tubulare pe care sigur le-ați văzut prin supermarket și poate că v-ați întrebat la ce s-or folosi. Ei bine, iată unul dintre răspunsuri 🙂

Paste bolognese
Mergi direct la:
  • Câte ceva despre sosul bolognese (ragu bolognese)
  • Despre paste
  • Sfaturi pentru cele mai bune paste bolognese
  • Alte rețete de paste pe care să le încercați
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Câte ceva despre sosul bolognese (ragu bolognese)

Ce este sosul bolognese

Sosul bolognese este practic un sos făcut cu carne tocată de vită sau vită în amestec cu porc la care se adaugă ceapă, morcov, țelină, suc de roșii, vin alb sau roșu și ierburi aromatice. Rețeta originală provine din orașul italian Bologna, de aici și numele sosului. 

Cum se face sosul bolognese

Totuși sosul acesta este mai mult decât pur și simplu carne tocată fiartă. Este vorba despre profunzimea aromei care se obține prin gătirea tuturor ingredientelor în etape și lăsarea sosului să fiarbă 2-3 ore la foc mic, astfel încât să devină gros, bogat și consistent.

La ce se folosește sosul bolognese

Dacă mă urmăriți de mai mult timp, știți deja că îmi place să fac cantități mai mari de sos bolognese pe care îl congelez în pachete mai mici, în așa fel încât să îl am mereu la îndemână in cantități potrivite pentru orice preparat.
Folosesc sosul bolognese nu doar la mâncăruri italiene, paste sau lasagna, ci și la mâncăruri românești, de exemplu la o musaca de cartofi sau la o plăcintă creață cu carne. L-am folosit chiar și la clătite umplute, gătite la cuptor și a fost minunat.

Despre paste

Ce tip de paste sunt potrivite pentru bolognese?

Italienii mănâncă în mod tradițional bolognese cu spaghete sau cu tagliatelle.
Dar nimic nu vă împiedică să combinați acest sos și cu paste scurte gen penne sau fusilli.
Eu am descoperit de curând că cel mai bine se potrivesc pastele tubulare, paccheri și aceasta va rămâne, cred, varianta mea preferată.

Paste bolognese

Sfaturi pentru cele mai bune paste bolognese

  1. Totul pleacă de la un sos bine făcut. Deși sosul bolognese e gata de folosit și după 30 de minute de fierbere, vă recomand să nu vă grăbiți și să îl lăsați la fiert timp de 2-3 ore. Aroma lui va deveni mult mai profundă.
  2. Puneți o linguriță cu vârf de sare în apa în care fierb pastele. Poate părea multă sare, dar pastele nu vor deveni prea sărate, ci își vor trage sare exact atât cât le trebuie 😉
  3. Italienii pun de obicei pastele în farfurie și sosul peste ele urmat de parmezan ras. Eu vă sfătuiesc ca mai întâi să amestecați bine pastele cu sosul și cu 1-2 linguri de parmezan ras. Puteți folosi eventual în oala în care ați fiert sosul. Abia apoi împărțiți pastele în farfurii și fiecare își mai poate rade parmezan după preferințe.
  4. Cumpărați întotdeauna parmezan la felie și nu gata ras. Se păstrează mai bine si are gust mai intens.
  5. La final folosiți câteva frunze de busuioc proaspăt, atât pentru decor cât și pentru aroma specifică.
Paste bolognese

Alte rețete de paste pe care să le încercați

  • paste negre cu creveți și usturoi (
    Paste negre cu creveți și usturoi
  • Paste cu pesto de pătrunjel, roșii cherry și usturoi
  • Paste cu ton
    Paste cu ton, roșii cherry și parmezan
  • Paste cu roşii uscate şi busuioc
    Paste cu roşii uscate şi busuioc

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Paste bolognese

Paste bolognese

Rețeta clasică italiană de paste bolognese, cu sos ragu și presărate cu mult parmezan ras. Un preparat de o savoare perfectă!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 2 hours hours
Timp total: 2 hours hours 15 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

sos bolognese

  • 250 g carne tocată de vițel
  • 150 g carne tocată de porc
  • 1 ceapă
  • 1 morcov mic
  • 1 felie de țelină
  • 1 cățel de usturoi
  • 25 ml ulei
  • 100 ml vin
  • 250 ml suc de roșii
  • 500 ml supă de carne sau de legume (stock) (sau apă)
  • sare și piper după gust
  • cimbru uscat
  • 1 frunză de dafin

paste bolognese

  • 200 g paccheri
  • 60 g parmezan
  • busuioc proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

sos bologneze

  • Puneți uleiul într-o cratiță încăpătoare și căliți aici toate legumele tăiate cubulețe mici.
  • Adăugați carnea tocată și lăsați-o să se călească împreună cu legumele până ce își schimbă culoarea. Amestecați continuu să nu se ardă.
  • Adăugați vinul și amestecați, apoi sucul de roșii.
  • Turnați jumătate din cantitatea de supă (sau apă), cimbrul și frunza de dafin și lăsați sosul să se gătească la foc mic. Verificați din când în când să nu scadă lichidul prea mult.
  • Pe măsură ce sacade sosul, adăugați și restul de supă. Păstrați tot timpul focul la minim. Fierberea ar trebui să dureze în jur de 2 ore.

paste bolognese

  • Fierbeți pastele în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.
  • Scurgeți pastele, le puneți înapoi în oala în care au fiert și turnați peste ele sosul bolognese pregătit mai sus.
  • Adăugați parmezanul ras și amestecați. Serviți imediat cu busuioc proaspăt.
Valori nutriționale
Paste bolognese
Valori per porție
Calorii
606
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
32
g
49
%
Colesterol
 
82
mg
27
%
Carbohidrați
 
48
g
16
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
31
g
62
%
Vitamina A
 
2479
IU
50
%
Calciu
 
239
mg
24
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Paste bolognese

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • o felie de lasagna bolognese servita pe farfurie alba
    Lasagna bolognese cu carne tocată și Bechamel – rețeta italiană clasică
  • reteta penne quattro formaggi
    Penne quattro formaggi super cremoase - rețeta gata în 10 minute
  • tortellini cu sos de roșii
    Tortellini cu sos de roșii - rețeta rapidă, într-o singură tigaie
  • paste cu dovlecei, smantana si parmezan
    Paste cu dovlecei, smântână și parmezan - rețeta simplă și rapida
87 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x