• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Paste

    Cele mai bune paste bolognese. Ce anume face diferența?

    Publicat la 12 mai 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta clasică italiană de paste bolognese, cu sos ragu și presărate cu mult parmezan ras. Un preparat de o savoare perfectă!

    Am mâncat de multe ori paste bolognese, atât la restaurant, cât și acasă, dar niciodată nu mi s-au părut mai bune decât cele din rețeta de astăzi. Ce a făcut diferența?

    De data aceasta am folosit niște paccheri artizanale, mari și cărnoase care au fost absolut superbe. Paccheri sunt acele paste mari, tubulare pe care sigur le-ați văzut prin supermarket și poate că v-ați întrebat la ce s-or folosi. Ei bine, iată unul dintre răspunsuri 🙂

    Paste bolognese
    Mergi direct la:
    • Câte ceva despre sosul bolognese (ragu bolognese)
    • Despre paste
    • Sfaturi pentru cele mai bune paste bolognese
    • Alte rețete de paste pe care să le încercați
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Câte ceva despre sosul bolognese (ragu bolognese)

    Ce este sosul bolognese

    Sosul bolognese este practic un sos făcut cu carne tocată de vită sau vită în amestec cu porc la care se adaugă ceapă, morcov, țelină, suc de roșii, vin alb sau roșu și ierburi aromatice. Rețeta originală provine din orașul italian Bologna, de aici și numele sosului. 

    Cum se face sosul bolognese

    Totuși sosul acesta este mai mult decât pur și simplu carne tocată fiartă. Este vorba despre profunzimea aromei care se obține prin gătirea tuturor ingredientelor în etape și lăsarea sosului să fiarbă 2-3 ore la foc mic, astfel încât să devină gros, bogat și consistent.

    La ce se folosește sosul bolognese

    Dacă mă urmăriți de mai mult timp, știți deja că îmi place să fac cantități mai mari de sos bolognese pe care îl congelez în pachete mai mici, în așa fel încât să îl am mereu la îndemână in cantități potrivite pentru orice preparat.
    Folosesc sosul bolognese nu doar la mâncăruri italiene, paste sau lasagna, ci și la mâncăruri românești, de exemplu la o musaca de cartofi sau la o plăcintă creață cu carne. L-am folosit chiar și la clătite umplute, gătite la cuptor și a fost minunat.

    Despre paste

    Ce tip de paste sunt potrivite pentru bolognese?

    Italienii mănâncă în mod tradițional bolognese cu spaghete sau cu tagliatelle.
    Dar nimic nu vă împiedică să combinați acest sos și cu paste scurte gen penne sau fusilli.
    Eu am descoperit de curând că cel mai bine se potrivesc pastele tubulare, paccheri și aceasta va rămâne, cred, varianta mea preferată.

    Paste bolognese

    Sfaturi pentru cele mai bune paste bolognese

    1. Totul pleacă de la un sos bine făcut. Deși sosul bolognese e gata de folosit și după 30 de minute de fierbere, vă recomand să nu vă grăbiți și să îl lăsați la fiert timp de 2-3 ore. Aroma lui va deveni mult mai profundă.
    2. Puneți o linguriță cu vârf de sare în apa în care fierb pastele. Poate părea multă sare, dar pastele nu vor deveni prea sărate, ci își vor trage sare exact atât cât le trebuie 😉
    3. Italienii pun de obicei pastele în farfurie și sosul peste ele urmat de parmezan ras. Eu vă sfătuiesc ca mai întâi să amestecați bine pastele cu sosul și cu 1-2 linguri de parmezan ras. Puteți folosi eventual în oala în care ați fiert sosul. Abia apoi împărțiți pastele în farfurii și fiecare își mai poate rade parmezan după preferințe.
    4. Cumpărați întotdeauna parmezan la felie și nu gata ras. Se păstrează mai bine si are gust mai intens.
    5. La final folosiți câteva frunze de busuioc proaspăt, atât pentru decor cât și pentru aroma specifică.
    Paste bolognese

    Alte rețete de paste pe care să le încercați

    • paste negre cu creveți și usturoi (
      Paste negre cu creveți și usturoi
    • Paste cu pesto de pătrunjel, roșii cherry și usturoi
    • Paste cu ton
      Paste cu ton, roșii cherry și parmezan
    • Paste cu roşii uscate şi busuioc
      Paste cu roşii uscate şi busuioc

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Paste bolognese

    Paste bolognese

    Rețeta clasică italiană de paste bolognese, cu sos ragu și presărate cu mult parmezan ras. Un preparat de o savoare perfectă!
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 2 hours hours
    Timp total: 2 hours hours 15 minutes minutes
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    sos bolognese

    • 250 g carne tocată de vițel
    • 150 g carne tocată de porc
    • 1 ceapă
    • 1 morcov mic
    • 1 felie de țelină
    • 1 cățel de usturoi
    • 25 ml ulei
    • 100 ml vin
    • 250 ml suc de roșii
    • 500 ml supă de carne sau de legume (stock) (sau apă)
    • sare și piper după gust
    • cimbru uscat
    • 1 frunză de dafin

    paste bolognese

    • 200 g paccheri
    • 60 g parmezan
    • busuioc proaspăt

    Instrucțiuni de preparare
     

    sos bologneze

    • Puneți uleiul într-o cratiță încăpătoare și căliți aici toate legumele tăiate cubulețe mici.
    • Adăugați carnea tocată și lăsați-o să se călească împreună cu legumele până ce își schimbă culoarea. Amestecați continuu să nu se ardă.
    • Adăugați vinul și amestecați, apoi sucul de roșii.
    • Turnați jumătate din cantitatea de supă (sau apă), cimbrul și frunza de dafin și lăsați sosul să se gătească la foc mic. Verificați din când în când să nu scadă lichidul prea mult.
    • Pe măsură ce sacade sosul, adăugați și restul de supă. Păstrați tot timpul focul la minim. Fierberea ar trebui să dureze în jur de 2 ore.

    paste bolognese

    • Fierbeți pastele în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.
    • Scurgeți pastele, le puneți înapoi în oala în care au fiert și turnați peste ele sosul bolognese pregătit mai sus.
    • Adăugați parmezanul ras și amestecați. Serviți imediat cu busuioc proaspăt.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Paste bolognese
    Valori per porție
    Calorii
    606
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    32
    g
    49
    %
    Colesterol
     
    82
    mg
    27
    %
    Carbohidrați
     
    48
    g
    16
    %
    Fibre
     
    4
    g
    17
    %
    Zahăr
     
    6
    g
    7
    %
    Proteine
     
    31
    g
    62
    %
    Vitamina A
     
    2479
    IU
    50
    %
    Calciu
     
    239
    mg
    24
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Paste bolognese

    Din aceeași categorie

    • paste cu dovlecei, smantana si parmezan
      Paste cu dovlecei, smântână și parmezan - rețeta simplă și rapida
    • tocanita de vita cu garnitura de paste
      Tocăniță de vită cu garnitură de paste- rețeta de macaroane cu carne
    • reteta paste cu ulei de masline si usturoi
      Paste cu ulei de măsline și usturoi - rețeta italiană "Pasta all'aglio e olio"
    • Paste cu pui si ciuperci în sos cremos
      Paste cu pui și ciuperci în sos cremos - rețeta pas cu pas

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.