Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Fără carne

Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii

Publicat la 2 august 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

3245 shares
Mergi la rețetă

Shakshuka este o rețetă ușoară și sănătoasă de ouă gătite în sos de roșii. Este hrănitoare, sățioasă și vă garantez că odată gustată, o veți repeta de multe ori.

tigaie cu shakshuka

Dacă nu ați încercat shakshuka până acum, să știți că este o mâncare simplă, foarte populară în Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Este consistentă și hrănitoare, se folosesc ingrediente simple și se prepară într-o singură tigaie .

Poate fi servită la fel de bine la micul dejun, dar și la prânz sau cină, alături de o pâine bună sau cu turte coapte în tigaie.  

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum se face shakshuka
  • Extra sfaturi pentru cea mai bună shakshuka
  • Întrebări frecvente
  • Rețete la fel de simple și de rapide
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Sunt sigură că aveți deja în casă ingredientele pentru o shakshuka grozavă! Iată ce ne trebuie:

reteta de shakshuka
  • ulei de măsline
  • ceapă uscată
  • ardei gras
  • usturoi
  • roșii întregi din conservă (sau proaspete)
  • condimente: piper negru, chimen măcinat, boia de ardei, ardei iute sau fulgi de chilli, pătrunjel sau coriandru proaspăt
  • ouă mari

Pentru cantități exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cum se face shakshuka

  1. Adăugați ulei într-o tigaie de fontă la foc mediu și aici căliți ceapa și ardeiul gras tăiate mărunt. Gătiți aproximativ 10-12 minute apoi puneți usturoiul trecut prin presă.
  2. Presărați condimentele: boia de ardei, chimen, praf de chili, sare și piper. Lăsați-le să își dezvolte aromele și amestecați constant timp de 2 minute ca să nu se ardă.
  3. Puneți în tigaie roșiile decojite din conservă. Dacă folosiți roșii întregi, le zdrobiți mai întâi cu o furculiță. Puneți acum sare și piper, după gust. Lăsați sosul să fiarbă la foc mediu aproximativ 20 de minute, până când scade puțin și se îngroașă.
  4. Cu dosul unei linguri, faceți 4 gropițe în sosul gros de roșii. Spargeți ouăle și puneți câte unul în fiecare gropiță formată.
  5. Acoperiți tigaia cu un capac și gătiți până când albușurile se întăresc, dar gălbenușurile sunt încă moi. Ar trebui să dureze aproximativ 12-15 minute. 
  6. Decorați cu pătrunjel sau coriandru proaspăt și serviți shakshuka imediat, cu pâine sau cu lipii (turte).
tigaie de fontă cu shakshuka cu 4 oua si sos de rosii

Extra sfaturi pentru cea mai bună shakshuka

  • Vă recomand să folosiți o conservă de roșii întregi, decojite pentru că de obicei are sosul mai gros, mai bine legat. Puteți folosi și roșii proaspete, dar timpul de gătire va fi mai lung și va trebui să le decojiți înainte.
  • Calculați 1 ou mare, XL pentru fiecare persoană. Dacă aveți ouă mici (S sau M) puteți pune câte 2 de persoană.
  • Ca să fiți siguri că nu scăpați bucățele de coajă, spargeți ouăle într-un castron mic și apoi turnați oul din castron în tigaie.
  • Dacă aveți probleme și vă temeți că shakshuka este prea acidă, adăugați o linguriță de zahăr în sosul de roșii.

Întrebări frecvente

Ce este shakshuka?

Shakshuka este un fel de mâncare simplu, dar foarte popular în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Cuvântul "shakshuka" se traduce prin „amestecat” sau „agitat”.
Shakshuka se face din ingrediente simple, sănătoase și este o rețetă vegetariană (fără carne). 
Varianta tradițională folosește doar sos de roșii, ceapă și condimente peste care se sparg ouăle. Totuși, rețeta a circulat și s-a diversificat, astfel că puteți găsi multe variante de shakshuka.
Puteți adăuga feta sau brânză de capră, puteți adăuga și alte legume, de exemplu ciuperci, păstăi sau spanac și o puteți adapta după gustul vostru. Opțiunile sunt nesfârșite, ceea ce face ca această rețetă să fie atât de iubită.

Shakshuka este o mâncare picantă?

Shakshuka este mai degrabă o mâncare aromată, foarte ușor picantă. Totuși, condimentele din shakshuka pot varia. În rețeta originală veți găsi de obicei boia de ardei, chimen, ardei iute sau fulgi de chili și usturoi, dar nu este obligatoriu să le folosiți dacă nu mâncați picant. Rețeta este ușor de adaptat gusturilor voastre. 

Ce facem cu resturile de shakshuka?

Shakshuka este cea mai bună imediat după gătire. Dacă totuși a mai rămas, puneți resturile într-o caserolă cu capac. Se păstrează bine la frigider până la 3 zile.
Când doriți să o serviți, încălziți caserola în cuptor, la 180 de grade, pentru 10 minute.

Rețete la fel de simple și de rapide

  • Vas alb cu brânză feta și roșii coapte
    Brânză Feta cu roșii la cuptor
  • Brânză brie în foietaj cu dulceață de ardei iuți și rozmarin
    Brânză Brie în foietaj cu dulceață de ardei iuți și nuci
  • Cascaval pane
    Cașcaval pane, rețeta care reușește de fiecare dată
  • Cartofi dulci umpluți cu cremă de brânză și somon afumat
    Cartofi dulci umpluți cu brânză și somon afumat

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

reteta de shakshuka

Shakshuka

Shakshuka este o rețetă ușoară și sănătoasă de ouă gătite în sos de roșii. Este hrănitoare, sățioasă și vă garantez că odată gustată, o veți repeta de multe ori.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 50 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie cu capac
tigaie cu capac

Ingrediente
 

  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă uscată (tăiată cubulețe)
  • 1 ardei gras (tăiat cubulețe)
  • 4 căței de usturoi
  • 1 conservă de roșii întregi, decojite (400 g)
  • 1 linguriță cu vârf boia de ardei
  • 1 linguriță rasă chimen măcinat
  • ½ linguriță fulgi de chilli (sau 1 ardei iute mic, tocat)
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță piper negru (măcinat)
  • 1 legătură mică pătrunjel (sau coriandru)
  • 4 ouă mari

Instrucțiuni de preparare
 

  • Adăugați ulei într-o tigaie de fontă la foc mediu și aici căliți ceapa și ardeiul gras tăiate mărunt. Gătiți aproximativ 10-12 minute apoi puneți usturoiul trecut prin presă.
  • Presărați condimentele: boia de ardei, chimen, praf de chili, sare și piper. Lăsați-le să își dezvolte aromele și amestecați constant timp de 2 minute ca să nu se ardă.
  • Puneți în tigaie roșiile decojite din conservă. Dacă folosiți roșii întregi, le zdrobiți mai întâi cu o furculiță. Puneți acum sare și piper, după gust. Lăsați sosul să fiarbă la foc mediu aproximativ 20 de minute, până când scade puțin și se îngroașă.
  • Cu dosul unei linguri faceți 4 gropițe în sosul gros de roșii. Spargeți ouăle și puneți câte unul în fiecare gropiță formată.
  • Acoperiți tigaia cu un capac și gătiți până când albușurile se întăresc, dar gălbenușurile sunt încă moi. Ar trebui să dureze aproximativ 12-15 minute. 
  • Decorați cu pătrunjel sau coriandru proaspăt și serviți shakshuka imediat, cu pâine sau cu lipii (turte).
Valori nutriționale
Shakshuka
Valori per porție
Calorii
160
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
11
g
17
%
Colesterol
 
164
mg
55
%
Carbohidrați
 
9
g
3
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
7
g
14
%
Vitamina A
 
1166
IU
23
%
Calciu
 
71
mg
7
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
3245 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x