Shakshuka este o rețetă ușoară și sănătoasă de ouă gătite în sos de roșii. Este hrănitoare, sățioasă și vă garantez că odată gustată, o veți repeta de multe ori.
Dacă nu ați încercat shakshuka până acum, să știți că este o mâncare simplă, foarte populară în Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Este consistentă și hrănitoare, se folosesc ingrediente simple și se prepară într-o singură tigaie.
Poate fi servită la fel de bine la micul dejun, dar și la prânz sau cină, alături de o pâine bună sau cu turte coapte în tigaie.
Mergi direct la:
Ingrediente
Sunt sigură că aveți deja în casă ingredientele pentru o shakshuka grozavă! Iată ce ne trebuie:
- ulei de măsline
- ceapă uscată
- ardei gras
- usturoi
- roșii întregi din conservă (sau proaspete)
- condimente: piper negru, chimen măcinat, boia de ardei, ardei iute sau fulgi de chilli, pătrunjel sau coriandru proaspăt
- ouă mari
Pentru cantități exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum se face shakshuka
- Adăugați ulei într-o tigaie de fontă la foc mediu și aici căliți ceapa și ardeiul gras tăiate mărunt. Gătiți aproximativ 10-12 minute apoi puneți usturoiul trecut prin presă.
- Presărați condimentele: boia de ardei, chimen, praf de chili, sare și piper. Lăsați-le să își dezvolte aromele și amestecați constant timp de 2 minute ca să nu se ardă.
- Puneți în tigaie roșiile decojite din conservă. Dacă folosiți roșii întregi, le zdrobiți mai întâi cu o furculiță. Puneți acum sare și piper, după gust. Lăsați sosul să fiarbă la foc mediu aproximativ 20 de minute, până când scade puțin și se îngroașă.
- Cu dosul unei linguri, faceți 4 gropițe în sosul gros de roșii. Spargeți ouăle și puneți câte unul în fiecare gropiță formată.
- Acoperiți tigaia cu un capac și gătiți până când albușurile se întăresc, dar gălbenușurile sunt încă moi. Ar trebui să dureze aproximativ 12-15 minute.
- Decorați cu pătrunjel sau coriandru proaspăt și serviți shakshuka imediat, cu pâine sau cu lipii (turte).
Extra sfaturi pentru cea mai bună shakshuka
- Vă recomand să folosiți o conservă de roșii întregi, decojite pentru că de obicei are sosul mai gros, mai bine legat. Puteți folosi și roșii proaspete, dar timpul de gătire va fi mai lung și va trebui să le decojiți înainte.
- Calculați 1 ou mare, XL pentru fiecare persoană. Dacă aveți ouă mici (S sau M) puteți pune câte 2 de persoană.
- Ca să fiți siguri că nu scăpați bucățele de coajă, spargeți ouăle într-un castron mic și apoi turnați oul din castron în tigaie.
- Dacă aveți probleme și vă temeți că shakshuka este prea acidă, adăugați o linguriță de zahăr în sosul de roșii.
Întrebări frecvente
Shakshuka este un fel de mâncare simplu, dar foarte popular în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Cuvântul "shakshuka" se traduce prin „amestecat” sau „agitat”.
Shakshuka se face din ingrediente simple, sănătoase și este o rețetă vegetariană (fără carne).
Varianta tradițională folosește doar sos de roșii, ceapă și condimente peste care se sparg ouăle. Totuși, rețeta a circulat și s-a diversificat, astfel că puteți găsi multe variante de shakshuka.
Puteți adăuga feta sau brânză de capră, puteți adăuga și alte legume, de exemplu ciuperci, păstăi sau spanac și o puteți adapta după gustul vostru. Opțiunile sunt nesfârșite, ceea ce face ca această rețetă să fie atât de iubită.
Shakshuka este mai degrabă o mâncare aromată, foarte ușor picantă. Totuși, condimentele din shakshuka pot varia. În rețeta originală veți găsi de obicei boia de ardei, chimen, ardei iute sau fulgi de chili și usturoi, dar nu este obligatoriu să le folosiți dacă nu mâncați picant. Rețeta este ușor de adaptat gusturilor voastre.
Shakshuka este cea mai bună imediat după gătire. Dacă totuși a mai rămas, puneți resturile într-o caserolă cu capac. Se păstrează bine la frigider până la 3 zile.
Când doriți să o serviți, încălziți caserola în cuptor, la 180 de grade, pentru 10 minute.
Rețete la fel de simple și de rapide
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Shakshuka
Echipamente necesare
Ingrediente
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă uscată (tăiată cubulețe)
- 1 ardei gras (tăiat cubulețe)
- 4 căței de usturoi
- 1 conservă de roșii întregi, decojite (400 g)
- 1 linguriță cu vârf boia de ardei
- 1 linguriță rasă chimen măcinat
- ½ linguriță fulgi de chilli (sau 1 ardei iute mic, tocat)
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță piper negru (măcinat)
- 1 legătură mică pătrunjel (sau coriandru)
- 4 ouă mari
Instrucțiuni de preparare
- Adăugați ulei într-o tigaie de fontă la foc mediu și aici căliți ceapa și ardeiul gras tăiate mărunt. Gătiți aproximativ 10-12 minute apoi puneți usturoiul trecut prin presă.
- Presărați condimentele: boia de ardei, chimen, praf de chili, sare și piper. Lăsați-le să își dezvolte aromele și amestecați constant timp de 2 minute ca să nu se ardă.
- Puneți în tigaie roșiile decojite din conservă. Dacă folosiți roșii întregi, le zdrobiți mai întâi cu o furculiță. Puneți acum sare și piper, după gust. Lăsați sosul să fiarbă la foc mediu aproximativ 20 de minute, până când scade puțin și se îngroașă.
- Cu dosul unei linguri faceți 4 gropițe în sosul gros de roșii. Spargeți ouăle și puneți câte unul în fiecare gropiță formată.
- Acoperiți tigaia cu un capac și gătiți până când albușurile se întăresc, dar gălbenușurile sunt încă moi. Ar trebui să dureze aproximativ 12-15 minute.
- Decorați cu pătrunjel sau coriandru proaspăt și serviți shakshuka imediat, cu pâine sau cu lipii (turte).
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu