Rețeta de brânză Brie în foietaj cu dulceață de ardei iuți. O gustare extraordinar de bună, care se face foarte simplu și rapid. Un deliciu!
Dragii mei, v-am adus astăzi o rețetă extraordinar de simplă, care cucerește prin combinația de texturi și arome. Foietajul ușor crocant contrastează cu brânza catifelată care se topește în cuptor, iar gustul ei delicios se combină minunat cu dulceața de ardei iuți și cu aroma de rozmarin proaspăt.
Neapărat să încercați rețeta aceasta într-o după amiază de weekend, când toată familia e acasă și se adună în jurul mesei sau când vin prieteni buni în vizită. Spun de familie și de prieteni, nu doar pentru că acesta este sloganul blogului, ci și pentru că modul de servire al acestui deliciu este ușor atipic 😉
Brânza Brie gătită la cuptor nu se poate porționa, așadar vom mânca din ea la comun, toți deodată. Cu atât mai intim și mai distractiv! 🙂
Bulgărașul de foietaj în care am ascuns brânza se așază pe un platou și se taie cât e încă fierbinte cu un cuțit bine ascuțit.
Brânza Brie topită în cuptor va curge atât de spectaculos și de apetisant încât toți se vor năpusti cu crackers, cu biscuiți sau cu grisine să apuce cât mai mult din vulcanul delicios care se revarsă din învelișul de foietaj. Să fim sinceri, numai în familie și între prieteni îți permiți să lași uzanțele deoparte și să te bucuri astfel de un deliciu oarecum neconvențional 😀
Ce tip de brânză este potrivită pentru această rețetă?
Nu orice tip de brânză este potrivit pentru rețeta noastră de astăzi. Avem nevoie de o brânză cremoasă, fină și care să se topească spectaculos în cuptor.
Eu am folosit brânză Brie pentru că îmi place gustul ei delicat de lapte și aroma subtilă de nuci. Mi s-a părut alegerea ideală în combinație cu celelalte ingrediente din rețetă.
Puteți înlocui brânza Brie cu brânza Camembert. Ambele sunt brânzeturi franțuzești, au în comun învelișul catifelat de mucegai alb și ambele se topesc atât de frumos în cuptor! Brânza Camembert are un gust mai robust și o aromă pregnantă de ciuperci.
Cașcavalul sau mozzarella, deși se topesc și ele în cuptor, nu sunt deloc potrivite în rețeta de astăzi.
Câteva cuvinte despre dulceața de ardei iuți
Brânza cremoasă avea nevoie de un contrast de gust și de textură, iar o dulceață de ardei iuți este fix ceea ce trebuie! Oferă un strop de prospețime, este un pic dulce și un pic picantă.
Vă recomand să alegeți o dulceață cu gust blând care să nu acopere celelalte arome. Pentru mine dulceața din ardei iuți de la Arovit a fost alegerea perfectă, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Am combinat-o cu nuci crocante și cu aromă de rozmarin proaspăt. De vis!
Mod de preparare brânză Brie în foietaj cu dulceață de ardei iuți
Modul de preparare pentru rețeta de astăzi, este foarte simplu și totuși foarte ingenios. Folosim aluat de foietaj pentru a sigila calupul de brânză Brie în cuptor în așa fel încât, deși se va topi apetisant, nu va curge totuși în tavă. Toată savoarea va rămâne închisă în pachețelul de foietaj.
Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am făcut eu pachetele de foietaj și cât de apetisant curgea brânza Brie atunci când am scos-o din cuptor.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Brânză brie în foietaj cu dulceață de ardei iuți și nuci
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 buc brânză Brie ( (200 g/buc))
- 100 g dulceață de ardei iuți Arovit ((puteți pune și mai mult) )
- 50 g miez de nucă
- 1 foaie aluat de foietaj ((400 g))
- câteva ace de rozmarin
- 1 ou
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiți foietaj congelat, lăsați-l să se dezghețe conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
- Aprindeți cuptorul la 190 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă potrivită ca mărime (aprox. 30 x 20 cm)
- Tocați grosier miezul de nucă cu un cuțit.
- Amestecați dulceața de ardei iuți cu miezul de nucă și cu câteva ace de rozmarin.
- Tăiați în 2 jumătăți foia de aluat. Cât timp lucrați o parte de aluat, păstrați cealaltă parte acoperită ca să nu se usuce.
- Decupați aluatul într-o formă potrivită cu forma calupului de brânză pe care îl folosiți (rotund, oval, triunghi)
- Puneți pe mijlocul aluatului jumătate din dulceața de ardei iuți amestecată cu nucă și rozmarin.
- Așezați brânza peste stratul de dulceață.
- Bateți oul cu o furculiță și folosind o pensulă ungeți de jur împrejur marginile aluatului.
- Strângeți marginile aluatului peste brânză, formând un pachet perfect sigilat. Așezați pachetul în tavă și îl ungeți cu ou bătut.
- Din marginile de foietaj rămase, decupați câteva forme pe care le așezați peste pachetul de foietaj (inimi, frunze, flori, etc). Ungeți și decorul cu ou bătut.
- Procedați în același fel și cu restul de foietaj și al doilea calup de brânză Brie.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute sau până când foietajul este frumos rumenit.
- Așezați pachetele de foietaj pe un platou pentru servit. Tăiați foietajul cu un cuțit ascuțit și lăsați brânza Brie topită să se prelingă delicios pe platou.
- Serviți imediat, cu crackers, biscuiți uscați, grisine, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu