Căutați o rețetă de desert simplu și ieftin? Încercați această rețetă de prăjitură cu mere și bezea în trei straturi: blat fraged, mere rase dulci-acrișoare și bezea pufoasă, frumos rumenită. Un desert de poveste!
Prăjiturile cu mere sunt oricând binevenite! Sunt ieftine, se fac ușor și au arome irezistibile de toamnă. Prăjitura cu bezea și mere rase este desertul ideal pentru o masă în familie. Toată lumea o va iubi și se potrivește de minune lângă o ceașcă de ceai sau de cafea.
Dacă iubiți deserturile simple cu arome de toamnă, trebuie neapărat să încercați și rețeta mea de prăjitură cu mere și lapte bătut. Iar dacă țineți post sau aveți un stil de viață vegan, veți fi încântați de prăjitura turnată cu mere rase.
Mergi direct la:
Ingrediente
Pentru această prăjitură avem nevoie de doar câteva ingrediente simple, ieftine pe care le avem mereu în casă:
- ouă - gălbenușurile le vom folosi la blat, albușurile la bezea
- zahăr tos
- ulei
- lapte
- arome: vanilie, coajă rasă de lămâie
- făină - folosim făină de patiserie, tip 000
- praf de copt - vezi aici detalii despre cum se folosește praful de copt!
- mere - de preferat un soi mai puțin zemos
- suc de lămâie - pentru a preveni oxidarea merelor rase
- amidon alimentar - care să preia umiditatea din mere
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum se face prăjitura cu mere și bezea
Este o prăjitură în 3 straturi care se lucrează pe rând în timp ce stratul precedent se află în cuptor.
Pasul 1: blatul fraged de la baza prăjiturii
- Într-un castron puneți gălbenușurile, zahărul și sarea. Mixați până când gălbenușurile se deschid la culoare și își măresc volumul.
- Turnați uleiul puțin câte puțin ca la maioneză în timp ce continuați să mixați. Apoi încorporați laptele, vanilia și coaja rasă de lămâie.
- Peste amestecul de mai sus cerneți făina și praful de copt. Încorporaţi cu un tel de mână.
- Turnați aluatul in tava tapetată cu hârtie de copt, nivelați și dați blatul la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade. Cuptorul să fie preîncins!
Pasul 2: pregătirea stratului de mere rase
- Dați merele pe răzătoarea cu găuri mari. Le puteți curăța de coajă sau nu, după preferințe. Peste mere stoarceți sucul de la o jumătate de lămâie și amestecați.
- Puneți merele rase într-o sită pentru paste așezată deasupra unui castron. Apăsați cu dosul unei linguri ca să se scurgă în castron sucul în exces lăsat de mere.
- Amestecați merele rase și scurse de sirop cu zahărul și amidonul. Dacă doriți să folosiți și scorțișoară, o puneți tot acum.
- Scoateți blatul din cuptor și peste el întindeți merele in strat uniform. Dați din nou tava la cuptor pentru încă 30 de minute tot la 180 de grade.
Pasul 3: cum se face stratul de bezea pufoasă
- Cu 10 minute înainte să expire timpul de mai sus puneți albușurile într-un castron și sarea peste ele. Mixați până când albușurile formează o spumă fermă.
- Opriți mixerul, puneți zahărul peste spuma de albușuri și mixați până când albușurile se întăresc din nou.
- Scoateți tava din cuptor și întindeți bezeaua peste stratul de mere. Nivelați și dați din nou tava la cuptor pentru 10-15 minute până când bezeaua este frumos rumenită.
Ce puteți schimba în rețetă
Acest desert cu mere se poate adapta cu ușurință gusturilor voastre sau ingredientelor pe care le aveți disponibile. Iată ce schimbări puteți face în rețetă:
- Mere - le puteți înlocui cu alte fructe. De exemplu cu prune sau gutui date pe răzătoare, caise, cireșe, etc.
- Arome - puteți folosi coajă rasă de portocală în locul celei de lămâie. De asemenea, dacă vă place scorțișoara puteți adăuga ½ de linguriță de pudră de scorțișoară peste merele rase, odată cu zahărul și amidonul.
- Ulei - îl puteți înlocui cu unt topit. cu 82% grăsime.
- Lapte - dacă aveți intoleranță la lactoză, puteți folosi orice lapte vegetal.
- Amidon - se poate înlocui cu 2 linguri de pesmet alb, fin sau cu griș.
Cum se păstrează
Prăjitura cu mere și bezea se păstrează foarte bine timp de 2-3 zile la temperatura camerei. Nu băgați prăjitura la frigider! Temperatura scăzută distruge bezeaua!
Extra sfaturi pentru cea mai reușită prăjitură cu mere și bezea
- Este o prăjitură înaltă, alegeți o tavă cu cel puțin 7 cm înălțime.
- Folosiți hârtie de copt și lăsați marginile acesteia mai lungi. Vă vor fi de folos atunci când scoateți prăjitura din tavă.
- Când este caldă, prăjitura este foarte fragedă și se rupe ușor. Lăsați-o să se răcească în tavă, abia apoi o scoateți ajutându-vă de marginile hârtiei de copt.
- Eu am redus deja cantitatea de zahăr din această rețetă cât de mult am putut. Dacă totuși vi se pare prea dulce și vreți să reduceți și ma mult, vă sfătuiesc să micșorați din zahărul pentru blat sau să nu puneți deloc zahăr în stratul de mere. Dacă reduceți zahărul din bezea, aceasta nu va mai fi stabilă și se va lăsa după ce scoateți prăjitura din cuptor.
Alte deserturi delicioase cu mere
Dacă v-a plăcut această rețetă de prăjitură cu mere și bezea, vă las mai jos încă câteva idei de deserturi cu mere pe care sunt convinsă că veți dori să le încercați:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura cu mere și bezea
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
blat - tavă 32x20x7 cm
- 5 gălbenușuri
- 70 g zahăr tos
- un praf de sare
- 80 ml ulei
- 100 ml lapte
- 1 lingură esență de vanilie
- 1 lingură coajă rasă de lămâie
- 200 g făină (tip 000)
- 5 g praf de copt
strat de mere
- 1 kg mere (cântărite după ce au fost rase)
- sucul de la ½ lămâie
- 50 g zahăr
- 30 g amidon alimentar
bezea
- 5 albușuri
- un praf de sare
- 120 g zahăr tos
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Într-un castron puneți gălbenușurile, zahărul și sarea. Mixați până când gălbenușurile se deschid la culoare și își măresc volumul.
- Turnați uleiul puțin câte puțin ca la maioneză în timp ce continuați să mixați. Apoi încorporați laptele, vanilia și coaja rasă de lămâie.
- Peste amestecul de mai sus cerneți făina și praful de copt. Încorporaţi cu un tel de mână.
- Turnați aluatul in tava tapetată cu hârtie de copt, nivelați și dați blatul la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade. Cuptorul să fie preîncins!
stratul de mere
- Dați merele pe răzătoarea cu găuri mari. Le puteți curăța de coajă sau nu, după preferințe. Peste mere stoarceți sucul de la o jumătate de lămâie și amestecați.
- Puneți merele rase într-o sită de paste așezată deasupra unui castron. Apăsați cu dosul unei linguri ca să se scurgă în castron sucul în exces lăsat de mere.
- Amestecați merele rase și scurse de sirop cu zahărul și amidonul. Dacă doriți să folosiți și scorțișoară, o puneți tot acum.
- Scoateți blatul din cuptor și peste el întindeți merele in strat uniform. Dați din nou tava la cuptor pentru încă 30 de minute tot la 180 de grade.
bezea
- Cu 10 minute înainte să expire timpul de mai sus puneți albușurile într-un castron și sarea peste ele. Mixați până când albușurile formează o spumă fermă.
- Opriți mixerul, puneți zahărul peste spuma de albușuri și mixați până când albușuriles se întăresc din nou.
- Scoateți tava din cuptor și intindeți bezeaua peste stratul de mere. Nivelați și dați din nou tava la cuptor pentru 10-15 minute până când bezeaua este frumos rumenită.
Servire și păstrare
- Lăsați prăjitura să se răcească în tavă, apoi o scoateți ajutându-vă de marginile hârtieide copt.
- Tăiați prăjitura cu un cuțit cu lama subțire și bine ascuțit. Umeziți lama cuțitului înainte de fiecare tăietură.
- Prăjitura se păstrează pentru 2-3 zile la temperatura camerei, nu la frigider.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ina a zis
Aceasta prăjitură eu o fac și cu brânză dulce .
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună idee! Cred că e delicioasă și cu brânză! 🙂