Pufoase și rumenite, cu multă umplutură, aceste cornuri cu mere și stafide, sau pariziene cu mere, sunt atât de ușor de făcut! Au doar ingrediente simple și sunt mult mai gustoase decât cele cumpărate de la patiserii.
Nu știu de ce aceste cornuri se numesc pariziene dar le este specific modul acesta de rulare, cu fâșii decupate în aluat. Arată frumos și apetisant și nu sunt deloc greu de modelat.
Dacă vă plac aluaturile dulci, gen cozonac, atunci cu siguranță vă vor plăcea și cornurile pariziene umplute cu mere și stafide.
Moi și pufoase, aceste cornuri cu mere sunt minunate la micul dejun alături de un pahar cu lapte și sunt gustarea ideală pentru pachetul de la școală, lângă cafeaua de la birou sau de luat în excursie. Indiferent de scopul pentru care le faceți, bucătăria va mirosi amețitor a cornuri proaspăt coapte și toată familia se va aduna în jurul tăvii cu pariziene aurii.
Pe blog mai găsiți și rețeta de cornuri umplute cu magiun de prune, iar covrigii mei cu unt și susan făcuți după o rețetă turcească sunt de vis!
Mergi direct la:
Ingrediente
Pentru aceste cornuri pariziene cu mere, folosim ingrediente simple, pe care probabil că le aveți chiar acum în casă. Câteva cuvinte despre ingredientele principale ale rețetei:
Mere - puteți folosi orice soi de mere aveți în casă. Eu am folosit pentru aceste cornuri cu mere și stafide aceeași umplutură ca pentru un ștrudel cu mere : cuburi de mere proaspete amestecate cu zahăr, stafide și aromatizate cu scorțișoară și coajă de lămâie. O umplutură dulce-acrișoară și foarte aromată.
Cornurile se pot face de asemenea și folosind mere rase la borcan, dacă aveți o astfel de conservă în cămară. În cazul în care le aveți și vreți să le folosiți în această rețetă, ar fi bine ca în prealabil să le puneți într-o sită ca să se scurgă foarte bine sucul lăsat de mere.
Drojdie - eu am folosit drojdie activă instant care se adaugă în aluaturi odată cu făina, fără hidratare prealabilă. O aleg mereu, tocmai datorită ușurinței în folosire.
Puteți folosi la fel de bine drojdie activă sau drojdie proaspătă, respectând instrucțiunile de pe pachet.
Pe blog găsiți un articol cu multe detalii despre tipurile de drojdie și un tabel de conversie ca să știți întotdeauna câtă drojdie trebuie să folosiți.
Unt - avem nevoie de grăsime în acest aluat, de aceea trebuie să folosim unt cu 82% grăsime. Untul trebuie să fie în prealabil topit și lăsat să se răcească.
Lapte - acesta este un alt ingredient esențial pentru o textură moale și pufoasă a cornurilor cu mere. Folosiți lapte integral deoarece conține mai multă grăsime și va forma un aluat mai bogat. Laptele ar trebui să fie ușor călduț, la maxim 40 de grade Celsius, pentru a nu inactiva drojdia.
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum să faceți cornuri cu mere și stafide
Frământați un aluat ca de cozonac, 10 minute la robot sau 20 de minute la mână. Aluatul va dospi la cald până când își dublează volumul.
Căliți merele tăiate cubulețe, împreună cu zahărul cât să se înmoaie, apoi le amestecați cu stafidele și scorțișoara.
Aluatul dospit se împarte în 8 bucăți egale. Fiecare bucată de aluat se întinde în formă de dreptunghi. În partea de sus puneți umplutura, în partea de jos tăiați aluatul în 6 fâșii.
Odată modelate, așezați cornurile cu mere și stafide în tavă și lăsați-le să mai dospească încă 30 de minute.
Înainte de coacere ungeți cornurile cu ou bătut. Coaceți cornurile cu mere timp de 30-35 de minute până când sunt frumos rumenite deasupra.
Când sunt gata, presărați-le cu zahăr pudră.
Mai jos veți găsi caseta cu rețeta completă și toate detaliile necesare, atât în format scris, cât și în format video.
Sfaturi pentru reușita rețetei
- Dizolvați sarea în laptele călduți pentru a evita ca acesta să intre în contact direct cu drojdia la început. Sarea poate poate ucide celulele vii din drojdie sau poate încetini capacitatea acesteia de a face aluatul să crească.
- Pentru dospire, nu așezați aluatul într-un loc prea cald, cum ar fi lumina directă a soarelui, pe calorifer sau lângă foc. Dospirea nu trebuie forțată, trebuie să se facă natural, altfel aluatul nu va crește corect. Un loc excelent pentru a lăsa aluatul să crească este în cuptor (cuptorul rece!), lăsând doar becul din interior aprins. Căldura degajată de bec e suficientă pentru a stimula dospirea.
- Eu am preferat să fac 8 cornuri mari, dar dacă le doriți mai mici, puteți modela 10 sau 12 bucăți.
- Puteți modela parizienele și îndoite, sub formă de corn. Sunt chiar mai frumoase, dar dacă sunt drepte se așează mai bine în tavă.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cornuri cu mere și stafide (pariziene)
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g făină (tip 000)
- 180 ml lapte (călduț)
- 2 ouă
- 60 g unt 82% grăsime (topit și răcit)
- 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 90 g zahăr tos
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 linguriță coajă de lămâie
- 8 g sare
umplutura
- 500 g mere (cântărite curățate)
- 20 g zahăr (sau după gust)
- 2 linguri ulei
- 25 g stafide
- ½ linguriță pudră de scorțișoară
deasupra
- 1 ou bătut
- opțional - semințe de mac
- zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Puneți într-un vas ingredientele laptele, untul topit, ouăle bătute, esența de vanilie, coaja de lămâie și sarea. Omogenizați cu un tel de mână.În alt bol puneți: făina, zahărul și drojdia. Turnați puțin câte puțin din ingredientele lichide peste cele solide și frământați 10 minute la robot sau 15-20 minute cu mâna, până când obțineți un aluat fin și elastic, foarte puțin lipicios.
- Acoperiți bolul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească aproximativ 60 de minute sau până când își dublează volumul. În acest timp vă ocupați de umplutură.
- Tăiați merele cuburi de aprox. 1 cm, puneți peste ele zahărul și căliți-le 5-6 minute într-o tigaie cu ulei încins. După ce se răcesc, amestecați merele cu stafidele și scorțișoara.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și îl împărțiți în 8 părți egale. Întindeți cu sucitorul fiecare bucată de aluat și o tăiați pe jumătate din suprafață în mai multe fâșii, așa cum se vede în imagine.
- Puneți o parte de umplutură pe capătul întreg al aluatului (aprox. 2 linguri).
- Aduceți capătul aluatului peste umplutură și sigilați presând cu degetele.
- Rulați partea cu umplutura peste partea tăiată și formați parizienele. Pe măsură ce sunt gata, le așezați în tavă peste hârtie de copt.
- Acoperiți parizienele cu un prosop curat și lăsați-le la dospit încă 30 de minute. Aprindeți cuptorul la 180 de grade. Cuptorul trebuie să fie bine încins când băgați cornurile.
- Ungeți cornurile cu ou bătut și opțional presărați-le cu semințe de mac.
- Coaceți cornurile cu mere timp de 30-35 de minute până când sunt frumos rumenite deasupra.
- Când sunt gata, presărați-le cu zahăr pudră și serviți cornurile calde sau reci alături de un ceai sau un pahar cu lapte.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Altădată am făcut parizienele în formă de cornuri. Vedeți mai jos câteva fotografii.
Lasă un comentariu