• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Tăieței cu nucă și pesmet caramelizat - rețeta ca în copilărie

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 30 nov. 2022 · Publicată: 1 dec. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
73 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 4 minute

Vrei ceva bun și rapid? O porție de tăieței cu nucă și pesmet caramelizat e gata în câteva minute și e mereu o bucurie!

Reteta taietei cu nuci si pesmet caramelizat

Multe dintre mâncărurile care ne-au îndulcit copilăria sunt de-o simplitate cuceritoare și au ingrediente ieftine, care se găsesc în orice casă. Așa este și rețeta de tăieței cu nucă îmbrăcați într-un delicios pesmet crocant cu aromă de caramel.

La fel de bună este și rețeta de tăieței cu mac, preferați în zonele mai vestice ale țării. Iar dacă nu țineți post, cu siguranță o să vă fac poftă cu rețeta mea de macaroane cu brânză la cuptor 🙂

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Cum spuneam, avem nevoie dor de câteva ingrediente simple pe care foarte probabil le găsiți deja prin cămară.

ingrediente taietei cu nuci si pesmet caramelizat
  • tăieței - puteți folosi tăieței de casă cu ou sau orice alt gen de paste cumpărate (penne, fusilli, farfale, etc).
  • pesmet - de preferat pesmet alb, fin. Dacă nu îl aveți, îl puteți face acasă din pâine albă uscată ușor în cuptor sau din biscuiți măcinați.
  • zahăr - folosim zahăr tos care să se caramelizeze ușor
  • miez de nucă - puteți folosi nuci românești sau nuci pecan, alune, migdale, fistic, etc.
  • scorțișoară - opțional, dacă vă place

Opțional, dacă doriți aromă intensă care să vă ducă cu gândul la sărbătorile de iarnă, puteți adăuga în pesmetul caramelizat o jumătate de linguriță de amestec de condimente pentru turtă dulce.

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

Atât de simplu se fac acești tăieței cu pesmet și nucă, încât cred că și un copil mai mărișor îi poate face singur!

paste la fiert in oala cu apa in clocot

Puneți tăiețeii la fiert în apă cu un praf de sare conform instrucțiunilor de pe pachet.

pesmet caramelizat

Într-o tigaie puneți pesmetul și zahărul. Amestecați constant la foc mic până când zahărul se topește și pesmetul se caramelizează (aprox. 5 minute).

Încălziți miezul de nucă într-o tigaie pentru 2-3 minute, apoi îl mărunțiți grosier cu un cuțit.

Scurgeți pastele de apa în care au fiert, puneți peste ele pesmetul caramelizat și nucile tocate. Amestecați bine și tăiețeii sunt gata de servit.

Reteta taietei cu nuci si pesmet caramelizat

Rețete asemănătoare

Dacă și vouă vă plac deserturile simple care vă amintesc de copilărie, vă las mai jos, pentru inspirație, încă câteva rețete pe care spre să le încercați curând și să vă aducă bucurie.

  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală - rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • gris cu lapte cremos - 6 portii cu sirop de zahar ars, dulceata si scortisoara
    Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
  • lingura de lemn cu lapte si frecatei
    Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Reteta taietei cu nuci si pesmet caramelizat

Tăieței cu nucă și pesmet caramelizat - rețeta ca în copilărie

Vrei ceva bun și rapid? O porție de tăieței cu nucă și pesmet caramelizat e gata în câteva minute și e mereu o bucurie!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Timp total: 15 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 200 g tăieței (sau alt gen de paste)
  • 50 g pesmet alb
  • 100 g zahăr
  • 50 g nucă
  • 1 linguriță scorțișoară

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți tăiețeii la fiert în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe pachet.
  • Într-o tigaie puneți pesmetul și zahărul. Amestecați constant la foc mic până când zahărul se topește și pesmetul se caramelizează.
  • Încălziți miezul de nucă într-o tigaie pentru 2-3 minute, apoi îl mărunțiți grosier cu un cuțit.
  • Scurgeți pastele de apa în care au fiert, puneți peste ele pesmetul caramelizat și nucile tocate. Amestecați bine și tăiețeii sunt gata de servit.
Nutrition Facts
Tăieței cu nucă și pesmet caramelizat - rețeta ca în copilărie
Amount per Serving
Calorii
560
% Daily Value*
Grăsimi
 
15
g
23
%
Colesterol
 
56
mg
19
%
Carbohidrați
 
95
g
32
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
36
g
40
%
Proteine
 
14
g
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
73 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.