• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post cu suc de portocale

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 25 feb. 2025 · Publicată: 2 mart. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
24 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de mucenici umpluți cu gem și nucă, din aluat frământat cu suc de portocale. Veți avea cei mai pufoși mucenici, foarte aromați, cu o delicioasă umplutură dulce-acrișoară care se potrivește minunat cu acest desert de post.

reteta de post mucenici umpluti cu gem

Acești mucenici moldovenești cu miere și nucă, umpluți cu gem dulce și aromat, și sunt alegerea potrivită atunci când sărbătoarea celor 40 de mucenici cade în Postul Paștelui.

Deși este o rețetă simplă, cu ingredientele banale , rezultatul este deosebit! Aluatul de mucenici frământat cu suc proaspăt de portocale se desface în fâșii fine și este foarte pufos. Mucenicii se păstrează proaspeți și a doua zi, așa că puteți dubla cantitățile din rețeta prezentată mai jos.

reteta de post mucenici umpluti cu gem
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum facem mucenici de post umpluți cu gem
  • Ce puteți schimba în rețetă
  • Echipamente necesare
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Vă las mai jos lista ingredientelor ca să vedeți dintr-o privire dacă aveți în casă tot ce vă trebuie. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.

ingrediente pentru aluat de post cu suc de portocale
  • făină - folosim făină fină, de patiserie, tip 000
  • drojdie - eu folosesc mereu drojdie uscată, dar puteți folosi și drojdie proaspătă dacă așa obișnuiți. Aici am explicat cum se face conversia între diferite tipuri de drojdie.
  • zahăr tos
  • sare - un praf de sare va da echilibra aromele și va da gust aluatului.
  • coajă rasă de portocale - puteți folosi coaja rasă de la portocale cu coaja nestropită sau coajă pe care o aveți deja pusa cu zahăr, la borcan
  • suc de portocale - de preferat folosiți sucul proaspăt stors de la 4-5 portocale. Dacă nu aveți fructe proaspete la îndemână, puteți folosi și un suc de portocale cumpărat, eventual poate fi și acidulat. Pentru ca aluatul să dospească mai repede, e bine ca sucul de portocale să fie ușor călduț.
  • ulei - de floarea soarelui sau alt ulei cu gust neutru
  • gem - recomand un magiun de prune sau puteți folosi orice gem de casă care este bine legat și nu curge.
  • miez de nucă - vom pune și în gem, dar și deasupra
  • miere de albine - să fie fluidă, nu zaharisită. Dacă este zaharisită, va trebui topită la bain marie.

Cum facem mucenici de post umpluți cu gem

framantare aluat cu suc de portocale

Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei. Frământați aluatul timp de 20 minute la mână sau 10 minute la robot.

aluat pentru mucenici de post

Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).

nuca rumenita in tigaie

Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier din cuțit. Dacă aveți miere zaharisită, tot acum o topiți la bain marie.

cum se modeleaza mucenicii

Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 8 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat la aprox. 30x17 cm. Întindeți peste aluat o lingură de gem amestecat cu miez de nucă, apoi rulați aluatul și modelați mucenicii în forma cifrei 8.

dospire mucenici in tava acoperiti cu servet

Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.

mucenici unsi cu sirop

Într-un castron dizolvați o linguriță de miere în 100 ml de apă. Cu acest sirop ungeți mucenicii înainte să îi băgați la cuptor.

mucenici rumeniti in tava

Coaceți mucenicii în cuptorul preîncins la 175 de grade pentru aprox. 30 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.

mucenici cu magiun

Ungeți mucenicii cu miere lichidă și îi presărați cu miez de nucă mărunțit.

Ce puteți schimba în rețetă

Rețeta acestor mucenici umpluți cu gem se poate adapta ușor preferințelor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână. Iată ce puteți schimba în rețetă:

  • suc de portocale - îl puteți înlocui cu: apă plată sau minerală sau cu un lapte vegetal, de exemplu lapte de soia.
  • gem - dacă nu vă surâde ideea umpluturii cu gem, puteți folosi cremă de ciocolată, cremă de nuci, halva, stafide, bucățele de rahat, etc.
  • ulei de floarea soarelui - pentru o aromă deosebită a aluatului, puteți folosi ulei de măsline
  • miez de nucă - mucenicii sunt delicioși și cu migdale, alune sau fistic.
reteta de post mucenici umpluti cu gem

Echipamente necesare

Rețeta aluatului pentru mucenici de post este asemănător cu un aluat de cozonac de post, care trebuie bine frământat.

Deși aluatul este moale și ușor de lucrat, totuși, e de mare ajutor un robot care să frământe  în locul vostru, așa că dacă aveți unul, nu vă sfiiți să îl puneți la treabă!

Cum se păstrează

Datorită sucului de portocale care este ușor acid, aluatul acestor mucenici de post nu se usucă ușor și se păstrează fraged și a doua zi.

Păstrați mucenicii la temperatura camerei, acoperiți cu un șervet de bucătărie sau în pungi de hârtie.

reteta de post mucenici umpluti cu gem
reteta de post mucenici umpluti cu gem

Întrebări frecvente

Ce sunt mucenicii?

Mucenicii sunt un desert tradițional românesc, obișnuit să fie consumat ziua de 9 Martie. Mucenicii sunt formați sub forma cifrei opt, ceea ce reprezintă simbolul infinitului.

Ce fel de aluat se folosește la mucenici?

Dacă ziua de 9 Martie cade în Postul Paștelui, mucenicii se pregătesc din aluat de post făcut din făină, ulei și apă sau suc de portocale. Dacă 9 Martie nu pică în post, mucenicii se fac din aluat de cozonac.

Ce umpluturi se pot folosi pentru mucenici?

Cele mai comune umpluturi pentru mucenici sunt gemul de prune și nucile măcinate. Însă, în funcție de preferințe, se pot folosi și alte umpluturi: cremă de ciocolată, cremă de nuci, halva, rahat, etc.

Care sunt mucenicii tradiționali?

Tradițional, mucenicii sunt de două feluri:
1. cei muntenești sunt fierți în sirop îndulcit cu miere și aromatizat cu scorțișoară și coajă rasă de lămâie
2. cei moldovenești sunt făcuți din aluat dospit, iar după coacere se ung cu miere și se presară cu miez de nucă măcinat.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete de mucenici? Iată ce mai găsești pe blog:

  • mucenici
    Mucenici muntenești fierți în sirop cu nucă și scorțișoară
  • Mucenici moldovenești cu miere și nucă
    Mucenici moldovenești cu miere și nucă
  • Mucenici pufosi cu ciocolata si nuca
    Mucenici pufoși cu ciocolată și nucă - rețetă de post
  • Mucenici de post din aluat cu suc de portocale
    Mucenici de post din aluat cu suc de portocale

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

reteta de post mucenici umpluti cu gem

Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post

Rețeta de mucenici umpluți cu gem și nucă, din aluat frământat cu suc de portocale. Veți avea mucenici, pufoși, aromați, cu multă umplutură.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
dospire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 50 minutes minutes
Număr de porții: 8 mucenici
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 700 g făină tip 000
  • 10 g drojdie uscată instant (35 g drojdie proaspătă)
  • 120 g zahăr tos
  • 7 g sare
  • 1 linguriță coajă rasă de portocale
  • 350 ml suc de portocale
  • 80 ml ulei
  • 1 borcan magiun de prune (400 g)
  • 100 g miez de nucă (50+50)
  • 50 g miere de albine (fluidă)

Instrucțiuni de preparare
 

aluat cu suc de portocale

  • Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei. Frământați aluatul timp de 20 minute la mână sau 10 minute la robot.
  • Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră)
  • Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier din cuțit. Dacă aveți miere zaharisită, tot acum o topiți la bain marie.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 8 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat la aprox. 30x17 cm. Întindeți peste aluat o lingură de gem amestecat cu miez de nucă, apoi rulați aluatul și modelați mucenicii în forma cifrei 8.
  • Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.
  • Într-un castron dizolvați o linguriță de miere în 100 ml de apă. Cu acest sirop ungeți mucenicii înainte să îi băgați la cuptor.
  • Coaceți mucenicii în cuptorul preîncins la 175 de grade pentru aprox. 30 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.
  • Ungeți mucenicii cu miere lichidă și îi presărați cu miez de nucă mărunțit.
Nutrition Facts
Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post
Amount per Serving
Calorii
583
% Daily Value*
Grăsimi
 
19
g
29
%
Carbohidrați
 
91
g
30
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
25
g
28
%
Proteine
 
13
g
26
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
24 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.