Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională cu ceapă și usturoi verde

Publicat la 21 martie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

243 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Un stufat de post cu ciuperci este o mâncare simplă și rapidă de primăvară, cu ceapă și usturoi verde, plină de vitamine și minerale. Ca să fie pentru toate gusturile, am pregătit și două variante diferite de servire. Vedeți mai jos rețeta de stufat pas cu pas.

stufat de post cu ciuperci

Știu că de obicei stufatul face parte din meniul tradițional de Paște și se pregătește cu carne de miel sau de pui. Dar piețele sunt acum pline de ceapă și de usturoi verde, iar noi avem nevoie de cât mai multe verdețuri în farfurie, așa că de ce să nu profităm?

În plus, veți vedea că acest stufat de post este foarte gustos chiar și fără carne. Ciupercile rumenite aduc proteine și mult gust în această mâncare, iar sosul de roșii conferă aciditate. O să vă placă mult această rețetă!

Dacă vreți să încercați și alte rețete cu verdețuri de primăvară, vă recomand mâncarea de spanac cu usturoi foarte cremos și gustos sau minunata ciorbă de lobodă roșie cu cartofi acrită cu borș proaspăt.

stufat de post in cratita
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum se face cel mai gustos stufat de post
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Ingredientele sunt puține, ieftine și de sezon, așa cum ar trebui să fie pentru toate mâncărurile de post.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva. Tot acolo găsiți și varianta video.

  • ceapa verde și usturoiul verde - sunt, bineînțeles vedetele rețetei. Dacă le aveți proaspete, din grădina voastră va fi minunat! Dacă nu, cumpărați din piață cantități egale sau număr egal de legături din fiecare.
  • ciuperci - puteți folosi orice fel de ciuperci comestibile , de preferat proaspete pentru că au cea mai intensă aromă și cea mai plăcută textură. Eu am folosit ciuperci Champignon dar la fel de bun iese stufatul și cu ciuperci pleurotus sau ciuperci brune, de exemplu.
  • ceapă uscată - pentru un plus de gust
  • ulei - pentru călit ciupercile și ceapa uscată
  • suc de roșii - aduce culoare și aciditate
  • făină - cu care vom îngroșa ușor sosul din cratiță
  • sare și piper - după gust
  • pătrunjel proaspăt - pentru un plus de aromă înainte de servire

Cum se face cel mai gustos stufat de post

Iată mai jos rețeta de stufat pas cu pas ca să vă convingeți că e o rețetă pe cât de simplă, pe atât de rapidă.

ciuperci calite in tigaie

Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți ciupercile tăiate până când se rumenesc. Căliți ciupercile în 2 tranșe ca să nu aglomerați prea mult tigaie. Lăsați-le deoparte.

ceapa calita in tigaie

Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și căliți pentru 2-3 minute o ceapă uscată tăiată cubulețe.

ceapa verde si usturoi verde in tigaie

Peste ceapa călită puneți ceapa și usturoiul verde spălate și tăiate în bucățele de aprox. 4 cm.

Adăugați sare și piper după gust.

Turnați aproximativ 100 ml de apă și lăsați verdețurile să se gătească la foc mediu până când se înmoaie (aprox. 15 minute). Amestecați din când în când să nu se lipească.

suc de rosii in stufat de post

Turnați sucul de roșii și amestecați.

sos ingrosat cu faina

Amestecați făina cu 150 ml de apă și turnați-o în cratiță. Lăsați mâncarea pe foc încă 5-7 minute, cât să fiarbă bine făina și să îngroașe sosul.

stufat de post cu ciuperci

Stingeți focul, puneți ciupercile călite peste stufat, presărați pătrunjel proaspăt și serviți stufatul cu mămăliguță sau cu piure de cartofi.

Cum se servește

Stufatul de post cu ciuperci, este o mâncare cu puține grăsimi, de aceea se poate servi atât cald, cât și rece.

Este minunat alături de un piure cremos de post sau lângă o mămăligă caldă sau rece. Dacă aveți mămăliguță rece, făcută cu o zi înainte, tăiați-o felii pe care le rumeniți puțin pe un grătar sau în tigaie. Vor fi delicioase alături de stufat!

stufat de post cu ciuperci si mamaliga
stufat de post cu ciuperci și piure de cartofi

Cum se păstrează

Păstrați stufatul la frigider pentru 3-4 zile, în caserole cu capac etanș. De asemenea, stufatul se poate congela pentru 2-3 luni.

Extra-sfaturi

  • Prăjiți ciupercile în tigaie până când devin brun-maronii cu urme evidente de rumenire. Ciupercile cu cât sunt mai bine prăjite, cu atât au o aromă mai intensă și mai plăcută.
  • Dacă doriți să faceți un stufat simplu, doar cu ceapă și usturoi verde, fără ciuperci, pur și simplu săriți peste pasul rumenirii ciupercilor.
  • De asemenea, dacă nu doriți să le amestecați în stufat, ciupercile rumenite pot fi servite drept garnitură, lângă acesta.

Întrebări frecvente

Ce este stufatul?

Stufatul este o mâncare tradițională românească care se face folosind cantități mari de ceapă verde și usturoi verde.

Stufatul este o mâncare cu carne sau de post?

Stufatul se poate face și cu carne, dar și în varianta de post. La stufatul de post se pot adăuga ciuperci pentru a fi mai consistent.

Ce fel de carne se poate folosi într-un stufat?

Tradițional, stufatul se face de Paște cu carne de miel sau de ied, dar puteți folosi și alte tipuri de carne, de exemplu vită, carne de porc sau pui.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Ciuperci la tigaie
    Ciuperci la tigaie cu ceapă verde și usturoi
  • mancare de mazare de post
    Mâncare de mazăre cu morcov - rețetă de post
  • Sarmale de post cu soia
    Sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră
  • Mancare de spanac cu usturoi
    Mâncare de spanac cu usturoi, rețetă simplă de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

stufat de post cu ciuperci si mamaliga

Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională

Află cum să faci cel mai bun stufat de post cu ciuperci! O mâncare tradițională de primăvară, cu verdețuri proaspete pline de vitamine!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g ciuperci Champignon
  • 50 ml ulei (25 ml pentru ciuperci/25 ml pentru ceapă)
  • 1 ceapă uscată, mare
  • 7 legături ceapă verde (aprox. 600 g)
  • 7 legături usturoi verde (aprox. 600 g)
  • 200 ml suc de roșii
  • 2 linguri de făină (+150 ml apă)
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel proaspăt (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți ciupercile tăiate până când se rumenesc. Căliți ciupercile în 2 tranșe ca să nu aglomerați prea mult tigaie. Lăsați-le deoparte.
    ciuperci calite in tigaie
  • Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și căliți pentru 2-3 minute o ceapă uscată tăiată cubulețe.
    ceapa calita in tigaie
  • Peste ceapa călită puneți ceapa și usturoiul verde spălate și tăiate în bucățele de aprox. 4 cm.
    ceapa verde si usturoi verde in tigaie
  • Adăugați sare și piper după gust.
  • Turnați aproximativ 100 ml de apă și lăsați verdețurile să se gătească la foc mediu până când se înmoaie (aprox. 15 minute). Amestecați din când în când să nu se lipească.
  • Turnați sucul de roșii și amestecați.
    suc de rosii in stufat de post
  • Amestecați făina cu 150 ml de apă și turnați-o în cratiță. Lăsați mâncarea pe foc încă 5-7 minute, cât să fiarbă bine făina și să îngroașe sosul.
    sos ingrosat cu faina
  • Stingeți focul, puneți ciupercile călite peste stufat, presărați pătrunjel proaspăt și serviți stufatul cu mămăliguță sau cu piure de cartofi.
    stufat de post cu ciuperci
  • Păstrați stufatul la frigider pentru 3-4 zile, în caserole cu capac etanș. De asemenea, stufatul se poate congela pentru 2-3 luni.
    stufat de post cu ciuperci

Bine de știut:

  • Prăjiți ciupercile în tigaie până când devin brun-maronii cu urme evidente de rumenire. Ciupercile cu cât sunt mai bine prăjite, cu atât au o aromă mai intensă și mai plăcută.
  • Dacă doriți să faceți un stufat simplu, doar cu ceapă și usturoi verde, fără ciuperci, pur și simplu săriți peste pasul rumenirii ciupercilor.
  • De asemenea, dacă nu doriți să le puneți în stufat, ciupercile rumenite pot fi servite alături, ca o garnitură.
Valori nutriționale
Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională
Valori per porție
Calorii
157
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
12
g
18
%
Carbohidrați
 
10
g
3
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
5
g
10
%
Vitamina A
 
242
IU
5
%
Calciu
 
21
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
243 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x