Timp estimat pentru citit: 8 minute
Un stufat de post cu ciuperci este o mâncare simplă și rapidă de primăvară, cu ceapă și usturoi verde, plină de vitamine și minerale. Ca să fie pentru toate gusturile, am pregătit și două variante diferite de servire. Vedeți mai jos rețeta de stufat pas cu pas.
Știu că de obicei stufatul face parte din meniul tradițional de Paște și se pregătește cu carne de miel sau de pui. Dar piețele sunt acum pline de ceapă și de usturoi verde, iar noi avem nevoie de cât mai multe verdețuri în farfurie, așa că de ce să nu profităm?
În plus, veți vedea că acest stufat de post este foarte gustos chiar și fără carne. Ciupercile rumenite aduc proteine și mult gust în această mâncare, iar sosul de roșii conferă aciditate. O să vă placă mult această rețetă!
Dacă vreți să încercați și alte rețete cu verdețuri de primăvară, vă recomand mâncarea de spanac cu usturoi foarte cremos și gustos sau minunata ciorbă de lobodă roșie cu cartofi acrită cu borș proaspăt.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Ingredientele sunt puține, ieftine și de sezon, așa cum ar trebui să fie pentru toate mâncărurile de post.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva. Tot acolo găsiți și varianta video.
- ceapa verde și usturoiul verde - sunt, bineînțeles vedetele rețetei. Dacă le aveți proaspete, din grădina voastră va fi minunat! Dacă nu, cumpărați din piață cantități egale sau număr egal de legături din fiecare.
- ciuperci - puteți folosi orice fel de ciuperci comestibile, de preferat proaspete pentru că au cea mai intensă aromă și cea mai plăcută textură. Eu am folosit ciuperci Champignon dar la fel de bun iese stufatul și cu ciuperci pleurotus sau ciuperci brune, de exemplu.
- ceapă uscată - pentru un plus de gust
- ulei - pentru călit ciupercile și ceapa uscată
- suc de roșii - aduce culoare și aciditate
- făină - cu care vom îngroșa ușor sosul din cratiță
- sare și piper - după gust
- pătrunjel proaspăt - pentru un plus de aromă înainte de servire
Cum se face cel mai gustos stufat de post
Iată mai jos rețeta de stufat pas cu pas ca să vă convingeți că e o rețetă pe cât de simplă, pe atât de rapidă.
Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți ciupercile tăiate până când se rumenesc. Căliți ciupercile în 2 tranșe ca să nu aglomerați prea mult tigaie. Lăsați-le deoparte.
Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și căliți pentru 2-3 minute o ceapă uscată tăiată cubulețe.
Peste ceapa călită puneți ceapa și usturoiul verde spălate și tăiate în bucățele de aprox. 4 cm.
Adăugați sare și piper după gust.
Turnați aproximativ 100 ml de apă și lăsați verdețurile să se gătească la foc mediu până când se înmoaie (aprox. 15 minute). Amestecați din când în când să nu se lipească.
Turnați sucul de roșii și amestecați.
Amestecați făina cu 150 ml de apă și turnați-o în cratiță. Lăsați mâncarea pe foc încă 5-7 minute, cât să fiarbă bine făina și să îngroașe sosul.
Stingeți focul, puneți ciupercile călite peste stufat, presărați pătrunjel proaspăt și serviți stufatul cu mămăliguță sau cu piure de cartofi.
Cum se servește
Stufatul de post cu ciuperci, este o mâncare cu puține grăsimi, de aceea se poate servi atât cald, cât și rece.
Este minunat alături de un piure cremos de post sau lângă o mămăligă caldă sau rece. Dacă aveți mămăliguță rece, făcută cu o zi înainte, tăiați-o felii pe care le rumeniți puțin pe un grătar sau în tigaie. Vor fi delicioase alături de stufat!
Cum se păstrează
Păstrați stufatul la frigider pentru 3-4 zile, în caserole cu capac etanș. De asemenea, stufatul se poate congela pentru 2-3 luni.
Extra-sfaturi
- Prăjiți ciupercile în tigaie până când devin brun-maronii cu urme evidente de rumenire. Ciupercile cu cât sunt mai bine prăjite, cu atât au o aromă mai intensă și mai plăcută.
- Dacă doriți să faceți un stufat simplu, doar cu ceapă și usturoi verde, fără ciuperci, pur și simplu săriți peste pasul rumenirii ciupercilor.
- De asemenea, dacă nu doriți să le amestecați în stufat, ciupercile rumenite pot fi servite drept garnitură, lângă acesta.
Întrebări frecvente
Stufatul este o mâncare tradițională românească care se face folosind cantități mari de ceapă verde și usturoi verde.
Stufatul se poate face și cu carne, dar și în varianta de post. La stufatul de post se pot adăuga ciuperci pentru a fi mai consistent.
Tradițional, stufatul se face de Paște cu carne de miel sau de ied, dar puteți folosi și alte tipuri de carne, de exemplu vită, carne de porc sau pui.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g ciuperci Champignon
- 50 ml ulei (25 ml pentru ciuperci/25 ml pentru ceapă)
- 1 ceapă uscată, mare
- 7 legături ceapă verde (aprox. 600 g)
- 7 legături usturoi verde (aprox. 600 g)
- 200 ml suc de roșii
- 2 linguri de făină (+150 ml apă)
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți ciupercile tăiate până când se rumenesc. Căliți ciupercile în 2 tranșe ca să nu aglomerați prea mult tigaie. Lăsați-le deoparte.
- Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și căliți pentru 2-3 minute o ceapă uscată tăiată cubulețe.
- Peste ceapa călită puneți ceapa și usturoiul verde spălate și tăiate în bucățele de aprox. 4 cm.
- Adăugați sare și piper după gust.
- Turnați aproximativ 100 ml de apă și lăsați verdețurile să se gătească la foc mediu până când se înmoaie (aprox. 15 minute). Amestecați din când în când să nu se lipească.
- Turnați sucul de roșii și amestecați.
- Amestecați făina cu 150 ml de apă și turnați-o în cratiță. Lăsați mâncarea pe foc încă 5-7 minute, cât să fiarbă bine făina și să îngroașe sosul.
- Stingeți focul, puneți ciupercile călite peste stufat, presărați pătrunjel proaspăt și serviți stufatul cu mămăliguță sau cu piure de cartofi.
- Păstrați stufatul la frigider pentru 3-4 zile, în caserole cu capac etanș. De asemenea, stufatul se poate congela pentru 2-3 luni.
Bine de știut:
- Prăjiți ciupercile în tigaie până când devin brun-maronii cu urme evidente de rumenire. Ciupercile cu cât sunt mai bine prăjite, cu atât au o aromă mai intensă și mai plăcută.
- Dacă doriți să faceți un stufat simplu, doar cu ceapă și usturoi verde, fără ciuperci, pur și simplu săriți peste pasul rumenirii ciupercilor.
- De asemenea, dacă nu doriți să le puneți în stufat, ciupercile rumenite pot fi servite alături, ca o garnitură.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu