Pentru că azi e miercuri, şi deci zi de post, zic că n-ar fi rău să facem o tocăniţă de ciuperci şi o mămăliguţă caldă lângă ea. Reţeta asta e din categoria mâncărurilor simple şi bune ca la mama acasă, alea făcute rapid, din doar 2-3 ingrediente, dar după care lingi şi farfuria de gustoase ce sunt.
Săptămâna asta parcă ar fi săptămâna ciupercilor. Chiar când m-am aşezat să scriu reţeta asta de tocăniţă, mi-am dat seama că şi în primele două zile ale săptămânii tot ciuperci am avut în meniul de pe blog. Luni am avut ciuperci cu maioneză şi usturoi, ieri am avut musaca cu carne de pui şi ciuperci. Mâine nu ştiu ce postez, încă nu m-am hotărât, dar staţi liniştiţi că altă reţetă cu ciuperci nu mai am în drafturi, aţi scăpat! Dar am în schimb câteva deserturi bune, aşa ca stați pe-aproape 🙂
Mâncarea asta e pe cât de simplă pe atât de gustoasă, dar să știți că nu are niciun haz fără un boț de mămăliguță alături. Dacă faceți parte din tagma tinerelor gospodine pe care procesul de manufacturare al unei biete mămăligi le sperie de moarte, nu vă descurajați! Am povestit pe blog foarte pe îndelete cum se face mămăliga perfectă. Dacă respectați pașii de acolo nu are cum să nu vă iasă, curaj! 😉
Mod de preparare tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 400 g de ciuperci
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras
- 2-3 roşii proaspete (sau o conservă)
- 50 ml de ulei
- sare (piper)
- pătrunjel sau mărar proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Ceapa și ardeiul gras tocate cubulețe se călesc câteva minute în uleiul încins până când ceapa devine sticloasă.
- Adăugăm în tigaie și ciupercile tăiate cuburi și amestecăm de câteva ori să nu se prindă de tigaie.
- Punem roșiile tocate mărunt, sau date prin chopper (sau conserva), potrivim gustul de sare și piper și lăsăm tocănita să fiarbă la foc domol încă vreo 15 minute, timp în care noi ne ocupam de mămăliguță.
- Servim tocănița presărată cu pătrunjel sau mărar proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă!
Emilia Maria a zis
Foarte buna! Eu am adăugat 3 căței de usturoi la toată treaba asta și am folosit ardel capia in loc de gras. Cât a fiert tocănița am adăugat și o foaie de dafin și putina apa cam 250ml. Delicios!
Iuliana a zis
Minunata si varianta ta, Emilia! Sa va fie de bine! 🙂
Claudia a zis
:)) Exact asta am de gand sa fac si eu azi. Am luat niste ghebe din piata si le-am ”vazut” alaturi de o mamaliguta calda :))
Iuliana a zis
Cu ghebe proaspete e si mai buna! 🙂