• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete de post

    Piure de cartofi de post - pufos, cremos și delicios

    Publicat la 17 iunie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Da, și un piure de cartofi de post poate fi pufos, cremos și delicios! Află cum se face simplu și rapid și lângă ce preparate îl poți servi!

    Fie că țineți posturile ortodoxe de peste an, fie că aveți un stil de viață vegan sau dacă din păcate aveți intoleranță la lactoză, să știți că piureul de cartofi poate fi la fel de bun chiar și dacă nu conține unt și lapte.

    piure de cartofi de post

    Ce fel de cartofi sunt potriviți pentru un piure de post pufos

    Ca și la varianta clasică de piure de cartofi, și la cel de post folosim cartofi făinoși, cu coaja albă, care au un conținut ridicat de amidon și au capacitatea de a încorpora cu ușurință grăsimi precum untul sau uleiul de măsline.

    Cartofii roz nu sunt potriviți pentru piureuri, sunt mai tari, se sfărâmă mai greu și nu devin cremoși prin pasare.

    Puteți cumpăra cartofi albi, potriviți pentru piure din piață, dar găsiți și în supermarketuri cartofi ambalați la săculeț pe care scrie că sunt speciali pentru piure.

    piure de cartofi de post

    Cu ce zdrobim cartofii pentru piure: zdrobitor, presă de cartofi, mixer sau blender?

    Eu folosesc un zdrobitor de cartofi din inox ca acesta de aici. E unealta clasică pe care o foloseau și mamele și bunicile noastre, se poate folosi și alte pireuri (de păstârnac, de mazăre, de morcovi, etc.) și ocupă cel mai puțin loc în bucătărie 😀

    Mai puteți folosi cu rezultate foarte bune și o astfel de presă pentru cartofi precum și un mixer de mână la viteză mică.

    Nu vă recomand să folosiți blenderul pentru că lamele acestuia sunt prea ascuțite, viteza de rotație în zona lamelor este mult prea mare și strică structura cartofilor. Piureul va ieși cleios dacă folosiți blenderul de mână.

    Preparate la care putem servi acest piure de cartofi de post

    Piureul de cartofi în varianta vegană merge de minune lângă chifteluțe de post, lângă legume la grătar, ciuperci la tigaie, tofu crocant, etc. Iar dacă nu țineți post, merge lângă....orice 🙂

    Vă las mai jos câteva rețete de post care pot însoți cu succes acest piure de cartofi:

    • falafel - chifteluțe de năut
    • chifteluțe de post din legume crude
    • tocăniță de ciuperci cu sos de roșii
    • ciuperci cu mărar și usturoi
    • ciuperci gratinate cu legume și tofu
    • gălbiori la tigaie cu usturoi
    • chifteluțe de post în sos de roșii

    Iar dacă nu țineți post, merge lângă....orice, de exemplu carne sau pește la grătar, ouă ochiuri, cârnăciori, etc.

    piure de cartofi de post

    Piure de cartofi de post

    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 5 minutes
    Gătire: 15 minutes
    Timp total: 20 minutes
    Număr de porții: 3 porții

    Ingrediente
     

    • 500 g cartofi albi, făinoși
    • 60 ml ulei de măsline sau ulei aromat de la roșiile uscate
    • sare, piper, nucșoară, fulgi de chilli - după gust

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Curățați cartofii de coajă și de eventualele puncte negre, zone în care au fost loviți sau încolțiți, etc.
    • Tăiați cartofii cuburi nu prea mici și puneți-i într-o cratiță potrivită ca mărime.
    • Turnați apă rece cât să îi acopere bine și puneți o linguriță de sare.
    • Fierbeți cartofii până când intră ușor furculița în ei, dar sunt încă fermi. Nu îi fierbeți prea mult.
    • Scurgeți cartofii de apa în care au fiert, dar nu aruncați apa. Avem nevoie de ea mai departe,
    • Zdrobiți cartofii cu un zdrobitor sau îi treceți printr-o presă specială pentru cartofi. Puteți folosi și mixerul la viteză mică, dar nu vă recomand să folosiți un blender de mână.
    • Adăugați uleiul de măsline, sare, piper și nucșoară după gust și subțiați piureul turnând puțin câte puțin din apa în care au fiert cartofii.
    • Amestecați energic cu un tel de mână ca să obțineți un piure de cartofi pufos și cremos.
    • Serviți piureul de cartofi imediat, eventual presărat cu puțin piper și fulgi de chilli.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale/porție

    Valori nutriționale
    Piure de cartofi de post
    Valori per porție
    Calorii
    305
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    20
    g
    31
    %
    Carbohidrați
     
    29
    g
    10
    %
    Fibre
     
    4
    g
    17
    %
    Zahăr
     
    1
    g
    1
    %
    Proteine
     
    3
    g
    6
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    piure de cartofi de post

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Mâncare de post cu țelină și morcovi
    • Mâncare de praz cu măsline, rețetă de post
    • Plăcinte cu varză murată la tigaie, ca la bunica acasă
    • Tacos cu tofu crocant - rețetă vegană delicioasă

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. maria

      iunie 17, 2021 at 12:14 pm

      E foarte frumos platoul de la final, mi se face poftă!
      Vă las şi o reţeta pe care o făcea bunica mea în copilărie:
      cartofii fierţi se pasează foarte bine cu ustensila pentru piure (dar atât, nu dorim să obţinem o cremă fină), apoi se amestecă împreună cu ceapă verde (sau ceapă albă veche) tăiată cât mai mărunt şi călită în puţin ulei (atât cât să-şi dezvolte gustul), verdeaţă (mărar, pătrunjel tocate mărunt), piper şi sare.

      Răspunde
      • Iuliana

        iunie 17, 2021 at 12:37 pm

        Vai ce bine sună! Mulțumesc pentru idee! 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.