Da, și un piure de cartofi de post poate fi pufos, cremos și delicios! Află cum se face simplu și rapid și lângă ce preparate îl poți servi!
Fie că țineți posturile ortodoxe de peste an, fie că aveți un stil de viață vegan sau dacă din păcate aveți intoleranță la lactoză, să știți că piureul de cartofi poate fi la fel de bun chiar și dacă nu conține unt și lapte.
Ce fel de cartofi sunt potriviți pentru un piure de post pufos
Ca și la varianta clasică de piure de cartofi, și la cel de post folosim cartofi făinoși, cu coaja albă, care au un conținut ridicat de amidon și au capacitatea de a încorpora cu ușurință grăsimi precum untul sau uleiul de măsline.
Cartofii roz nu sunt potriviți pentru piureuri, sunt mai tari, se sfărâmă mai greu și nu devin cremoși prin pasare.
Puteți cumpăra cartofi albi, potriviți pentru piure din piață, dar găsiți și în supermarketuri cartofi ambalați la săculeț pe care scrie că sunt speciali pentru piure.
Cu ce zdrobim cartofii pentru piure: zdrobitor, presă de cartofi, mixer sau blender?
Eu folosesc un zdrobitor de cartofi din inox ca acesta de aici. E unealta clasică pe care o foloseau și mamele și bunicile noastre, se poate folosi și alte pireuri (de păstârnac, de mazăre, de morcovi, etc.) și ocupă cel mai puțin loc în bucătărie 😀
Mai puteți folosi cu rezultate foarte bune și o astfel de presă pentru cartofi precum și un mixer de mână la viteză mică.
Nu vă recomand să folosiți blenderul pentru că lamele acestuia sunt prea ascuțite, viteza de rotație în zona lamelor este mult prea mare și strică structura cartofilor. Piureul va ieși cleios dacă folosiți blenderul de mână.
Preparate la care putem servi acest piure de cartofi de post
Piureul de cartofi în varianta vegană merge de minune lângă chifteluțe de post, lângă legume la grătar, ciuperci la tigaie, tofu crocant, etc. Iar dacă nu țineți post, merge lângă....orice 🙂
Vă las mai jos câteva rețete de post care pot însoți cu succes acest piure de cartofi:
- falafel - chifteluțe de năut
- chifteluțe de post din legume crude
- tocăniță de ciuperci cu sos de roșii
- ciuperci cu mărar și usturoi
- ciuperci gratinate cu legume și tofu
- gălbiori la tigaie cu usturoi
- chifteluțe de post în sos de roșii
Iar dacă nu țineți post, merge lângă....orice, de exemplu carne sau pește la grătar, ouă ochiuri, cârnăciori, etc.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Piure de cartofi de post
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g cartofi albi, făinoși
- 60 ml ulei de măsline sau ulei aromat de la roșiile uscate
- sare, piper, nucșoară, fulgi de chilli - după gust
Instrucțiuni de preparare
- Curățați cartofii de coajă și de eventualele puncte negre, zone în care au fost loviți sau încolțiți, etc.
- Tăiați cartofii cuburi nu prea mici și puneți-i într-o cratiță potrivită ca mărime.
- Turnați apă rece cât să îi acopere bine și puneți o linguriță de sare.
- Fierbeți cartofii până când intră ușor furculița în ei, dar sunt încă fermi. Nu îi fierbeți prea mult.
- Scurgeți cartofii de apa în care au fiert, dar nu aruncați apa. Avem nevoie de ea mai departe,
- Zdrobiți cartofii cu un zdrobitor sau îi treceți printr-o presă specială pentru cartofi. Puteți folosi și mixerul la viteză mică, dar nu vă recomand să folosiți un blender de mână.
- Adăugați uleiul de măsline, sare, piper și nucșoară după gust și subțiați piureul turnând puțin câte puțin din apa în care au fiert cartofii.
- Amestecați energic cu un tel de mână ca să obțineți un piure de cartofi pufos și cremos.
- Serviți piureul de cartofi imediat, eventual presărat cu puțin piper și fulgi de chilli.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
maria
E foarte frumos platoul de la final, mi se face poftă!
Vă las şi o reţeta pe care o făcea bunica mea în copilărie:
cartofii fierţi se pasează foarte bine cu ustensila pentru piure (dar atât, nu dorim să obţinem o cremă fină), apoi se amestecă împreună cu ceapă verde (sau ceapă albă veche) tăiată cât mai mărunt şi călită în puţin ulei (atât cât să-şi dezvolte gustul), verdeaţă (mărar, pătrunjel tocate mărunt), piper şi sare.
Iuliana
Vai ce bine sună! Mulțumesc pentru idee! 🙂