Timp estimat pentru citit: 9 minute
Rețeta grecească de creveti Saganaki este o combinație perfectă între aromele intense de roșii, brânza Feta cremoasă și gustul proaspăt și suculent al creveților.
Numele "Saganaki" vine de la cuvântul grecesc "σαγανάκι", care se referă la o tigaie adâncă și rotundă, cu două mânere. Această tigaie este folosită în bucătăria grecească pentru a găti diverse preparate tradiționale.
În cazul rețetei de creveți Saganaki, denumirea se referă la faptul că această rețetă se prepară într-o tigaie Saganaki. Această rețetă, pe lângă creveții delicioși are și un sos foarte gustos, de roșii cu ceapă și usturoi. Brânza Feta este de asemenea un ingredient important, fiind topită în cuptor pentru a adăuga cremozitate și o textură bogată și delicioasă. Rețeta este foarte populară în Grecia și poate fi găsită în multe taverne grecești.
Vestea bună este că aceasta rețetă tradițională greceasca atât de apreciată de gurmanzi este foarte ușor de făcut și acasă. Deși grecii o servesc ca aperitiv, poate fi savurată la fel de bine și la prânz, la cină, precum și la ocazii speciale sau petreceri festive.
Dacă sunteți iubitori de brânză Feta și arome mediteraneene, încercați și rețeta de brânză Feta cu roșii la cuptor sau salata grecească cu brânză Feta.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie pentru rețeta de creveți saganaki
Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru această rețetă grecească de creveți saganaki, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie sau ce înlocuiri puteți face.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării, pe care o puteți tipări sau o puteți salva în telefon, ca să o aveți la îndemână atunci când preparați mâncarea.
- creveți - puteți folosi atât creveți proaspeți (gri), cât și creveți prefierți (roz)
- brânză - nu încape discuție, rețeta de creveți Saganaki cere neapărat brânză Feta de oaie sau de capră. Totuși, dacă nu aveți Feta, o puteți înlocui cu o telemea grasă de-a noastră.
- roșii - mâncarea aceasta se poate face cu roșii proaspete sau cu roșii cuburi din conservă. Dacă folosiți roșii proaspete - cherry sau prunișoare - le puteți tăia cubulețe și să le căliți odată cu ceapa. Dar pentru o aromă mai intensă, mie îmi place să bag roșiile în cuptor pentru câteva minute, cât să se crape și să miroasă puțin a roșii coapte.
- legume - ceapă uscată, usturoi
- ulei - firește, pentru un gust autentic mediteraneean, vom folosi ulei de măsline extravirgin
- alcool - îl folosim în tigaia cu creveți. Eu am folosit în rețetă vin alb, dar grecii folosesc, firește, uzo.
- condimente - sare, piper râșnit proaspăt, oregano, fulgi de chilli sau ardei iute, pătrunjel și felii de lămâie pentru servit
Cum se pregătesc creveții saganaki
Iată mai jos rețeta pas cu pas pentru cei mai reușiți creveți saganaki la cuptor:
Într-o tavă micuță puneți 2 linguri de ulei de măsline, apoi roșiile cherry. Rotiți-le puțin în tavă să se îmbrace într-o peliculă de ulei, apoi presărați sare grunjoasă. Dați la cuptor, la 220 de grade pentru 10-15 minute, până când roșiile se coc, se crapă și miros frumos a roșii coapte.
Puneți 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie. Adăugați creveții, sare și piper. Apoi vinul alb. Gătiți creveții doar 20-30 de secunde pe fiecare parte, nu mai mult!
Într-o tigaie adâncă care va merge la cuptor puneți 3 linguri de ulei și căliți aici ceapa și usturoiul tocate mărunt, până când ceapa devine translucidă și se înmoaie puțin.
Pasați roșiile coapte cu un pasator pentru cartofi și turnați-le în tavă peste ceapa călită. Tot aici scurgeți și sosul de vin din tigaia cu creveți. Adăugați oregano, piper măcinat și fulgi de chilli și lăsați sosul să se mai gătească 1-2 minute.
Dați tigaia deoparte, așezați creveții peste sosul de roșii, apoi brânza Feta sfărâmată. Dați tigaia la cuptor, la 200 de grade pentru 5-10 minute, doar până când se topește brânza Feta.
Serviți creveții Saganaki imediat, presărați cu pătrunjel proaspăt și cu felii de lămâie.
Sfat: dacă folosiți creveți congelați, lăsați-i să se dezghețe lent, peste noapte la frigider sau dacă vă grăbiți, puneți-i într-un vas cu apă rece.
Cum se servesc
Creveții Saganaki trebuie serviți imediat după ce îi scoateți din cuptor pentru a nu pierde din calitatea gustului și a texturii. De asemenea, asigurați-vă că aveți pâine proaspătă sau prăjită pentru a o înmuia în sosul delicios.
Cum se păstrează
Este de preferat să gătiți creveți Saganaki doar atât cât puteți mânca imediat. Dacă totuși ați făcut mai mulți și au mai rămas, îi puteți păstra în frigider, într-un recipient etanș, timp de 1-2 zile.
Este important să-i puneți în sosul lor și să-i acoperiți cu acesta pentru a-i menține fragezi și gustoși. Când doriți să îi încălziți, folosiți o tigaie adâncă cu puțin ulei sau, și mai simplu, îi puteți încălzi la cuptor, la 180 de grade pentru 15 minute, cu grijă să nu îi supra-gătiți.
Nu vă recomand să congelați creveții Saganaki, deoarece își pierd savoarea și textura.
Extra-sfaturi pentru cei mai buni creveți Saganaki
- Dacă folosiți creveți congelați, lăsați-i să se dezghețe lent, peste noapte la frigider sau dacă vă grăbiți, puneți-i într-un vas cu apă rece.
- Alegeți de la început o tigaie adâncă, pentru a avea suficient spațiu pentru sos, brânză și creveți.
- Pentru o textură bogată și un gust intens, sosul de roșii trebuie să fie gătit bine: ceapa călită până când se înmoaie, iar roșiile, mai ales dacă sunt proaspete, trebuie gătite până scad și se îngroașă puțin.
- Brânza Feta este un ingredient important în rețeta de creveți saganaki. Folosiți o brânză de calitate superioară pentru a obține cel mai bun gust și pentru a se topi frumos în cuptor într-un timp scurt.
- Creveții se gătesc foarte repede. Gătiți în exces, ei își schimbă textura, nu mai sunt fragezi și devin "gumați". Asigurați-vă că îi gătiți maxim 30 de secunde pe fiecare parte. Aveți în vedere că se vor mai găti și în cuptor!
- Nu țineți mâncarea prea mult în cuptor! Nu vrem să se rumenească, nici să scadă sosul, ci doar să se topească Brânza Feta și să se întrepătrundă aromele, atât!
Întrebări frecvente
Creveți Saganaki este o rețetă tradițională grecească care constă în creveți prăjiți într-un sos de roșii și brânză feta. Este o rețetă simplă, dar plină de arome și gusturi delicioase.
Brânza Feta este o brânză sărată, făcută din lapte de oaie sau capră. Este un ingredient important în rețeta de creveți Saganaki deoarece se topește și se amestecă cu sosul de roșii, oferind o aromă și o textură bogată și delicioasă.
O tigaie Saganaki este o tigaie adâncă și rotundă, similară cu o tigaie de prăjit, dar cu pereții mai înalți. Este folosită în bucătăria grecească pentru a găti diverse preparate, cum ar fi fructe de mare sau brânză Feta cu roșii.
Alte rețete delicioase cu creveți
Iubitori de creveți? Pe Bucate Aromate găsiți și alte rețete la fel de simple și de bune. Iată mai jos câteva dintre ele:
Cu ce poți servi acești creveți saganaki
Iată cu ce poți întinge în sosul acela delicios de roșii și Feta topită:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Creveți saganaki - rețeta grecească cu brânză Feta și sos de roșii
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 350 g creveți (proaspeți sau prefierți)
- 500 g roșii cherry (sau roșii prunișoare)
- 1 ceapă mare (sau 2 mici)
- 1 căpățână usturoi (6-8 căței)
- 100 ml ulei de măsline
- 50 ml vin alb (sau uzo)
- 1 lingură oregano uscat
- 1 linguriță fulgi de chilli (sau ardei iute - opțional)
- sare și piper
- 150 g brânză Feta
- pătrunjel (pentru servit)
- felii de lămâie (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Într-o tavă micuță puneți 2 linguri de ulei de măsline, apoi roșiile cherry. Rotiți-le puțin în tavă să se îmbrace într-o peliculă de ulei, apoi presărați sare grunjoasă. Dați la cuptor, la 220 de grade pentru 10-15 minute, până când roșiile se coc, se crapă și miros frumos a roșii coapte.
- Puneți 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie. Adăugați creveții, sare și piper. Apoi vinul alb. Gătiți creveții doar 20-30 de secunde pe fiecare parte, nu mai mult!
- Într-o tigaie adâncă care va merge la cuptor puneți 3 linguri de ulei și căliți aici ceapa și usturoiul tocate mărunt, până când ceapa devine translucidă și se înmoaie puțin.
- Pasați roșiile coapte cu un pasator pentru cartofi și turnați-le în tavă peste ceapa călită. Tot aici scurgeți și sosul de vin din tigaia cu creveți. Adăugați oregano, piper măcinat și fulgi de chilli și lăsati sosul să se mai gătească 1-2 minute.
- Dați tigaia deoparte, așezați creveții peste sosul de roșii, apoi brânza Feta sfărâmată. Dați tigaia la cuptor, la 200 de grade pentru 5-10 minute, doar până când se topește brânza Feta.
- Serviți creveții Saganaki imediat, presărați cu pătrunjel proaspăt și cu felii de lămâie.
Bine de știut:
- Dacă folosiți creveți congelați, lăsați-i să se dezghețe lent, peste noapte la frigider sau dacă vă grăbiți, puneți-i într-un vas cu apă rece.
- Alegeți de la început o tigaie adâncă, pentru a avea suficient spațiu pentru sos, brânză și creveți.
- Pentru o textură bogată și un gust intens, sosul de roșii trebuie să fie gătit bine: ceapa călită până când se înmoaie, iar roșiile, mai ales dacă sunt proaspete, trebuie gătite până scad și se îngroașă puțin.
- Brânza Feta este un ingredient important în rețeta de creveți saganaki. Folosiți o brânză de calitate superioară pentru a obține cel mai bun gust și pentru a se topi frumos în cuptor într-un timp scurt.
- Creveții se gătesc foarte repede. Gătiți în exces, ei își schimbă textura, nu mai sunt fragezi și devin "gumați". Asigurați-vă că îi gătiți maxim 30 de secunde pe fiecare parte. Aveți în vedere că se vor mai găti și în cuptor!
- Nu țineți mâncarea prea mult în cuptor! Nu vrem să se rumenească, nici să scadă sosul, ci doar să se topească Brânza Feta și să se întrepătrundă aromele, atât!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Raluca Mocanu a zis
Caut de multă vreme, rețete bune cu creveți. Detaliile date aici sunt foarte utile și m-au ajutat mult. Mulțumesc.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult că v-a plăcut rețeta! Să vă fie de bine!