Dacă sunteți în căutarea unei rețete de salată grecească cu brânză Feta (Horiatiki) care să aibă un gust asemănător cu cea mâncată în Grecia, atunci trebuie să încercați această rețetă autentică!
Salata grecească, renumită în toată lumea pentru simplitatea și savoarea ei, poate fi prânzul perfect sau cina lejeră pe care să o iei într-o zi de vară. Se face cât ai zice "feta", din ingrediente simple pe care le avem mereu la îndemână și e plină de prospețime!
Dacă sunteți amatori de mâncăruri simple și rapide, trebuie să încercați și rețeta mea de salată Caprese, o rețetă de origine italiană, delicioasă și cu puține ingrediente.
Mergi direct la:
De ce este salata grecească atât de renumită
Dacă ați fost, ca tot românul în vacanță în Grecia, cu siguranță ați întâlnit această salată clasică grecească cu brânză feta, pentru că este servită aproape peste tot, atât în Grecia continentală cât și în insule, în fiecare tavernă!
Salata grecească este cunoscută și sub denumirea de „Horiatiki sau Xoriatiki”, care s-ar traduce aproximativ ca "salată țărănească". Asta înseamnă că avem de-a face cu un preparat rustic, simplu, făcut cu câteva ingrediente de proaspete și de bună calitate. Nu este nevoie de niciun plating sofisticat sau de vreun aranjament elegant pentru a impresiona cu această salată.
Rețeta de salată grecească (Horiatiki) este cel mai bun exemplu al modului în care bucătăria greacă ia cele mai simple ingrediente și, literalmente, fără efort, le transformă în mâncăruri absolut memorabile!
Ingrediente
Ingredientele folosite în salata greceasca sunt simple și ușor de găsit. Pentru a obține gustul autentic care dă renumele acestui fel simplu de mâncare, toate ingredientele trebuie să fie de sezon și de cea bună calitate:
- Ulei de măsline - neapărat extravirgin, de cea mai bună calitate, cu aromă profundă de măsline
- Roșii - căutați la micii producători roșii de vară, cultivate artizanal, proaspete și foarte bine coapte
- Castraveți - cei mai buni sunt castraveții mici, de grădină, dar puteți folosi și castraveți lungi, Fabio
- Ceapă - tradițional, grecii folosesc ceapă roșie la această rețetă
- Ardei gras - de preferat verde
- Măsline - alegeți măsline Kalamata, au o aromă intensă și mai puțin procesate
- Brânză - pentru gust autentic, folosiți doar brânză Feta grecească și doar bucăți mari (bloc), nu cuburi.
- Oregano uscat
- Sare de mare
Pentru cantități exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum să faci cea mai bună salată grecească
Iată câteva reguli ale rețetei autentice de salată grecească:
- Nu există salată verde sau alte legume cu frunze verzi în salată.
- Salata nu se amestecă înainte de a fi servită.
- Brânza feta nu se taie cubulețe, ci mai degrabă se pune o bucată mare deasupra salatei.
- Roșia și castravetele trebuie tăiate în bucăți mari, nu cuburi mici. Tăiați roșiile direct în bolul de servire, pentru ca tot sucul să rămână în vas.
- În mod obișnuit, ardeiul gras verde este folosit în salata tradițională grecească.
- Măslinele se adaugă întregi, cu sâmburi, nu feliate (eu aici am trișat...am avut kalamata feliate 🙂 ).
După ce toate ingredientele au fost atent alese și pregătite, pentru a face o salată grecească autentică, pur și simplu:
- Combinați ingredientele de bază: într-un castron mare, nu foarte adânc, adăugați roșiile, castraveții, ardeiul verde și măslinele.
- Asezonați: cu ulei de măsline, un praf de oregano uscat și sare.
- Nu amestecați: salata grecească nu trebuie să fie amestecată înainte de servire, așa că doar aranjați ușor legumele.
- Acoperiți cu brânză feta: vedeta spectacolului este blocul de brânză așezat chiar deasupra, peste toate legumele, eventual stropit cu puțin ulei de măsline și oregano.
- Serviți: puteți mânca salata imediat după preparare sau să o transferați într-un recipient sigilat și să o lăsați la frigider până la 3 zile.
Ce puteți înlocui în rețetă
Nimic! Este perfectă exact așa cum este, de aceea o iubește planeta întreagă!
Bineînțeles că și telemeaua noastră sau cașul sunt foarte bune, că ceapa roșie se poate înlocui cu cea albă, ca pieptul de pui aduce proteine și că putem pune și o inimă de salată verde în castron ca să avem mai multe vitamine. Și desigur că orice salată făcută cu legume proaspete este delicioasă. Dar dacă vreți să simțiți aroma Greciei autentice, faceți măcar o dată o salată grecească ca la carte!
Ce să servești lângă o salată grecească
Salata grecească este o masă în sine. Conține legume proaspete, grăsimi sănătoase, proteine din brânză, suficient pentru un prânz sau o cină de vară, nu trebuie neapărat să o serviți cu nimic altceva.
În familiile grecești, o astfel de salată este servită aproape în fiecare zi cu orice mâncare a fost preparată în acea zi. De exemplu pastele sau musacaua sunt întotdeauna servite cu o salată grecească vara. Același lucru este valabil și pentru orice tip de carne sau pește.
Cum se păstrează
Puteți păstra salata grecească proaspătă până la 3 zile, dacă o puneți în frigider imediat după pregătire. Salata trebuie păstrată într-un recipient închis ermetic pentru a împiedica pătrunderea umidității.
Întrebări frecvente
Horiatiki, salata tradițională grecească are doar câteva ingrediente simple: roșii, castraveți, ardei gras, ceapă roșie, măsline și blocuri de brânză feta cremoasă. Totul stropit cu ulei de măsline. Legumele sunt de obicei tăiate în bucăți mari și nu se adaugă salată verde sau alte umpluturi.
În timp ce salata grecească nu are dressing și se servește cu brânză Feta bloc, o salată mediteraneeană se servește cu Feta cuburi și cu dressing (viegretă) făcut din: ulei de măsline, oțet de vin roșu, suc de lămâie, muștar de Dijon, usturoi, oregano, sare și piper.
Alte rețete de salată pe care să le încercați
Dacă și voi sunteți amatori de salate simple și rapide, vă las mai jos câteva idei pe care sigur veți dori să le încercați:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Salată grecească cu brânză feta - rețeta autentică
Ingrediente
- 4 roșii
- 2 castraveți mici
- 1 ceapă roșie micuță
- 1 ardei gras verde
- 1 bucată brânză Feta (150-200 g)
- 150 g măsline Kalamata
- 5-6 linguri ulei de măsline (extravirgin)
- 1 linguriță oregano uscat
- sare de mare (după gust)
Instrucțiuni de preparare
- Combinați ingredientele de bază: într-un castron mare, nu foarte adânc, adăugați roșiile, castraveții, ardeiul verde și măslinele.
- Asezonați: cu ulei de măsline, un praf de oregano uscat și sare.
- Nu amestecați: salata grecească nu trebuie să fie amestecată înainte de servire, așa că doar aranjați ușor legumele.
- Acoperiți cu brânză feta: vedeta spectacolului este blocul de brânză așezat chiar deasupra, peste toate legumele, eventual stropit cu puțin ulei de măsline și oregano.
- Serviți: puteți mânca salata imediat după preparare sau să o transferați într-un recipient sigilat și să o lăsați la frigider până la 3 zile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu