Timp estimat pentru citit: 14 minute
Acest tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure îmbrăcat în migdale este perfect pentru sărbători și aniversări de familie. Combinația dintre aroma vibrantă de lămâie și dulceața fructelor de pădure face acest tort o alegere ideală pentru orice iubitor de deserturi.
În acest articol, vă voi ghida pas cu pas prin fiecare etapă a preparării acestui tort, cu sfaturi și trucuri pentru a obține cel mai bun gust și aspect. Așadar, pregătiți-vă să vă răsfățați cu o felie delicioasă de tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure !
Nu vă place aroma de lămâie în deserturi? Iată ce alte creme mai puteți încerca pentru acest tort:
Mergi direct la:
- Ce ne trebuie
- Organizare - etape de preparare
- Cum se face blatul de tort cu migdale
- Cum se face crema de lămâie pentru tort
- Cum facem sosul de fructe de pădure și siropul
- Asamblarea tortului și decorul
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Echipamente necesare
- Cum se păstrează
- Extra-sfaturi pentru cel mai reușit tort cu cremă de lămâie
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ce ne trebuie
Vă las mai jos lista ingredientelor pentru fiecare componentă a tortului, doar ca să vă orientați dacă aveți ceea ce vă trebuie.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva în telefon, ca să o aveți la îndemână atunci când preparați tortul. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei
blat pufos cu migdale
- ouă - separate, albușuri și gălbenușuri
- zahăr tos și vanilat
- făină tip 000
- făină de migdale
- praf de copt
- sare
sos de fructe de pădure
- mix de fructe de pădure - afine, coacăze, zmeură, mure, etc.
- zahăr tos
- sucul de lămâie
- extract de vanilie
cremă de lămâie
- gălbenușuri
- zahăr tos
- extract de vanilie
- amidon
- lapte integral, cu 3,5% grăsime
- coaja rasă de lămâie
- suc de lămâie
- mascarpone
- smântână pentru frișcă - cu min. 30% grăsime
sirop
- zahăr
- apă
- extract de lămâie
decor
- fulgi de migdale
- fructe de pădure proaspete
- frunze de mentă
Organizare - etape de preparare
În general torturile cu cremă au nevoie de mai multe etape de pregătire, pentru că fiecare componentă necesită un timp de repaus sau de răcire. În plus, după montare, tortul are nevoie să stea la frigider câteva ore, de preferat peste noapte. De aceea e important să știți cum să vă împărțiți eficient munca, pe etape și pe zile. Iată ce vă propun eu:
- prima zi: faceți blatul de tort, baza cremei de lămâie, sosul de fructe, siropul și rumeniți migdalele
- a doua zi: adăugați mascarpone și frișcă la crema de lămâie, feliați blatul, umpleți tortul și îl decorați cu cremă
- a treia zi: decorați cu fructe proaspete și serviți
Cum se face blatul de tort cu migdale
Bateți albușurile cu un praf de sare până când se întăresc. Puneți zahărul și mixați din nou până devin spumă fermă.
Puneți gălbenușurile și mixați la viteză mică până se încorporează.
Peste ouă cerneți făina împreună cu praful de copt, apoi puneți și făina de migdale. Le încorporați cu mișcări ușoare, cu un tel de mână, nu cu mixerul
Turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți blatul la 175 grade (treapta medie pe gaz) pentru 30-35 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
Sfat: lăsați blatul să se răcească complet, apoi îl ambalați în folie alimentară și îl lăsați la frigider până a doua zi. În felul acesta va fi apoi foarte ușor să îl feliați pe orizontală în 3 părți egale.
Cum se face crema de lămâie pentru tort
Într-o crăticioară amestecați gălbenușurile și zahărul.
Adăugați extractul de vanilie, coaja de lămâie și amidonul, apoi laptele rece puțin câte puțin mestecând continuu cu un tel ca să nu facă cocoloașe.
Puneți crăticioara pe foc mic și fierbeți crema timp de 12-15 minute amestecând continuu, până când se îngroașă. Din acest moment mai lăsați crema pe foc mic încă 2-3 minute și amestecați energic cu un tel de mână. Crema trebuie să fie fină, groasă și bine legată, ca o budincă.
Transferați crema într-un vas mai larg ( o tăviță, de exemplu) ca să se răcească mai repede. Acoperiți-o cu o folie alimentară direct pe suprafață ca să nu facă pojghiță. După ce se răcește băgați-o la frigider pentru măcar 4 ore.
Într-un castron încăpător puneți mascarpone și smântâna pentru frișcă și le mixați cu un mixer de mână până când obțineți o cremă fermă care își păstrează bine forma.
Încorporați crema de lămâie în crema de mai sus, adăugând puțin câte puțin și amestecând cu mixerul să se încorporeze. La final încorporați și sucul de la 2 lămâi turnând tot așa, puțin câte puțin.
Sfat: Gustați crema și dacă o doriți mai dulce acum mai puteți adăuga zahăr pudră după gust.
Cum facem sosul de fructe de pădure și siropul
Puneți fructele de pădure (pot fi congelate) într-o crăticioară, adăugați zahărul și sucul de lămâie. Fierbeți 10-15 minute, până se leagă ușor ca la gem. Lăsați sosul să se răcească, apoi îl puneți într-un poș și îl păstrați la frigider.
Puneți apa și zahărul la fiert pentru 10-15 minute până când zahărul este dizolvat și siropul s-a legat puțin. Lăsați să se răcească, apoi adăugați extractul de lămâie.
Tot acum puneți fulgii de migdale într-o tigaie și îi rumeniți puțin la foc mic, doar până când încep să își schimbe puțin culoarea.
Asamblarea tortului și decorul
Puneți pe un platou partea de blat care a fost deasupra și îl însiropați tamponându-l cu o pensulă înmuiată în sirop.
Peste blat puneți crema turnând-o cu poșul cu dui rotund în cercuri concentrice. Lăsați loc și pentru 2 cercuri în care turnați sos de fructe de pădure.
Procedați la fel și cu al doilea blat și încă un strat de cremă și sos.
Al treilea blat va fi cel care a fost la baza formei de copt. Îl însiropați și îl așezați peste stratul de cremă.
Îmbrăcați tortul în cremă pe toate părțile. Tapetați partea laterală a tortului cu fulgii de migdale rumeniți..
Deasupra faceți câteva aveline din cremă și decorați cu fructe proaspete de pădure și frunze de mentă.
Ce puteți înlocui în rețetă
Există câteva ingrediente pe care le puteți înlocui în rețeta de tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure, în funcție de preferințele voastre sau de ceea ce aveți la îndemână:
- făină de migdale - din păcate nu se pot înlocui cu nuci, așa cum am fi tentați să credem. Dacă nu aveți făină de migdale, puteți face în schimb un blat simplu de pandișpan pentru tort.
- fructe de pădure - în loc de fructe de pădure, puteți utiliza alte fructe proaspete sau congelate, cum ar fi căpșuni, afine, zmeură sau mure.
- zahăr - puteți utiliza un îndulcitor natural, cum ar fi eritriol sau stevia, dacă doriți să înlocuiți sau să reduceți cantitatea de zahăr din rețetă.
Echipamente necesare
Atât la prepararea blatului cu migdale, cât și la crema de lămâie, avem nevoie de un mixer de mână. La rețeta asta chiar și cel mai ieftin model face treabă la fel de bună că și aparatele scumpe.
De asemenea, pentru un decor frumos și îngrijit, folosiți un poș cu dui stelat.
Cum se păstrează
Tortul se păstrează la frigider pentru 2-3 zile, de preferat acoperit ca să nu prindă miros de la alte alimente. Nu vă recomand să îl congelați.
Extra-sfaturi pentru cel mai reușit tort cu cremă de lămâie
- Pentru crema de lămâie folosiți lămâi proaspete, cu coaja nestropită.
- La blat, folosiți făină de migdale cumpărată. Va fi mai fină decât cea obținută acasă.
- Dacă totuși vreți să faceți voi făina de migdale, acestea or trebui mai întâi decojite. Migdalele se decojesc mai ușor dacă le opăriți în prealabiil.
- În locul sosului de fructe de pădure, puteți folosi un borcan de gem de fructe de pădure, dacă îl aveți deja în cămară. Gemul ar trebui să fie ușor fluid, să curgă ușor prin poș.
- Crema mascarpone și smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte reci, de la frigider. Astfel vă asigurați că se a bate bine crema, fără să se taie.
- Atenție când rumeniți fulgii de migdale deoarece își schimbă rapid culoarea și se ard! După ce s-au rumenit foarte puțin, luați tigaia de pe foc și mutați fulgii într-un alt vas.
- Nu însiropați prea mult blaturile de tort! Își vor pierde textura!
- Așezați fructele de pădure pe tort înainte de servire, după ce tortul a stat câteva ore la frigider. În acest fel crema de deasupra a fi tare, iar sucurile scurse din fructe nu vor păta crema.
- Decorați tortul începând cu fructele mai mari, apoi adăugați fructe mai mici și încadrați cu frunze de mentă sau alte plante aromatice pentru o prezentare impresionantă.
Întrebări frecvente
Da, puteți adăuga mai multă lămâie în cremă, dar cu grijă să nu adăugați prea mult, iar crema să devină prea fluidă.
Pentru sosul de fructe de pădure, puteți folosi atât fructe proaspete cât și congelate.
Da, puteți folosi orice fructe proaspete sau congelate în locul fructelor de pădure.
Nucile sunt prea robuste, nu prea se potrivesc cu crema de lămâie. Dacă nu doriți să folosiți migdale, faceți un blat de tort din pandișpan simplu.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
blat pufos cu migdale - tavă 24 cm
- 6 ouă
- 100 g zahăr
- 10 g zahăr Bourbon (vanilat)
- un praf de sare
- 120 g făină tip 000
- 100 g făină de migdale
- 5 g praf de copt
sos de fructe de pădure
- 350 g fructe de pădure (afine, coacăze, zmeură, mure, etc) (proaspete sau congelate)
- 100 g zahăr
- sucul de la ½ lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
cremă de lămâie
- 4 gălbenușuri
- 200 g zahăr tos
- 1 linguriță extract de vanilie
- 50 g amidon
- 480 ml lapte 3,5% grăsime
- coaja rasă de la 2 lămâi mari (aprox. 2 linguri)
- sucul de la 2 lămâi mari (aprox. 150 ml)
- 250 g mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
sirop
- 120 g zahăr
- 300 ml apă
- 1 linguriță extract de lămâie
decor
- 100 g fulgi de migdale
- fructe de pădure proaspete
- frunze de mentă
Instrucțiuni de preparare
blat pufos cu migdale - tavă 24 cm
- Bateți albușurile cu un praf de sare până când se întăresc. Puneți zahărul și mixați din nou până devin spumă fermă.
- Puneți gălbenușurile și mixați la viteză mică până se încorporează.
- Peste ouă cerneți făina împreună cu praful de copt, apoi puneți și făina de migdale. Le încorporați cu mișcări ușoare, cu un tel de mână, nu cu mixerul
- Turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți blatul la 175 grade (treapta medie pe gaz) pentru 30-35 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
- Lăsați blatul să se răcească complet, apoi îl ambalați în folie alimentară și îl păstrați la frigider până a doua zi. În felul acesta devine foarte ușor de feliat pe orizontală în 3 părți egale.
sos de fructe de pădure
- Puneți fructele de pădure (pot fi congelate) într-o crăticioară, adăugați zahărul și sucul de lămâie. Fierbeți 10-15 minute, până se leagă ușor ca la gem. Aveți în vedere că după ce se răcește se mai întărește.
- Lăsați sosul să se răcească, apoi îl puneți într-un poș sau într-o pungă rezistentă și îl păstrați la frigider.
crema de lămâie
- Într-o crăticioară amestecați gălbenușurile și zahărul.
- Adăugați extractul de vanilie, coaja de lămâie și amidonul, apoi laptele rece puțin câte puțin mestecând continuu cu un tel ca să nu facă cocoloașe.
- Puneți crăticioara pe foc mic și fierbeți crema timp de 12-15 minute amestecând continuu să nu se afume. La un moment dat veți simți că s-a îngroșat.
- Din acest moment mai lăsați crema pe foc mic încă 2-3 minute și amestecați energic cu un tel de mână. Crema trebuie să fie fină, groasă și bine legată, ca o budincă. Gustați cu o linguriță, nu ar trebui să se mai simtă amidonul.
- Transferați crema într-un vas mai larg ( o tăviță, de exemplu) ca să se răcească mai repede. Acoperiți-o cu o folie alimentară direct pe suprafață ca să nu facă pojghiță. După ce se răcește băgați-o la frigider pentru măcar 4 ore sau de seara până dimineața.
- Într-un castron încăpător puneți mascarpone și smântâna pentru frișcă și le mixați cu un mixer de mână până când obțineți o cremă fermă care își păstrează bine forma.
- Încorporați crema de lămâie în crema de mai sus, adăugând puțin câte puțin și amestecând cu mixerul să se încorporeze. La final încorporați și sucul de la 2 lămâi turnând tot așa, puțin câte puțin.
- Gustați crema și dacă o doriți mai dulce acum mai puteți adăuga zahăr pudră după gust.
siropul
- Puneți apa și zahărul la fiert pentru 10-15 minute până când zahărul este dizolvat și siropul s-a legat puțin. Lăsați să se răcească, apoi adăugați extractul de lămâie.
fulgi de migdale
- Puneți fulgii de migdale într-o tigaie și îi rumeniți puțin la foc mic, doar până când încep să își schimbe puțin culoarea.
asamblare și decor
- Puneți ⅔ din crema de lămâie într-un poș cu dui rotund (sau chiar fără dui), iar restul de cremă o păstrați pentru decor și folosiți într-un poș cu dui stelat.
- Puneți pe un platou partea de blat care a fost deasupra și îl însiropați tamponându-l cu o pensulă înmuiată în sirop. Nu exagerați, altfel blatul se va înmuia prea tare și își pierde textura!
- Peste blat puneți crema turnând-o cu poșul cu dui rotund în cercuri concentrice. Lăsați loc și pentru 2 cercuri în care turnați sos de fructe de pădure.
- Procedați la fel și cu al doilea blat și încă un strat de cremă și sos.
- Al treilea blat va fi cel care a fost la baza formei de copt. Îl însiropați și îl așezați peste stratul de cremă.
- Îmbrăcați tortul în cremă pe toate părțile. Tapetați partea laterală a tortului cu fulgii de migdale rumeniți.
- Deasupra faceți câteva aveline din cremă și decorați cu fructe proaspete de pădure și frunze de mentă.
Bine de știut:
- Pentru crema de lămâie folosiți lămâi proaspete, cu coaja nestropită.
- La blat, folosiți făină de migdale cumpărată. Va fi mai fină decât cea obținută acasă.
- Dacă totuși vreți să faceți voi făina de migdale, acestea or trebui mai întâi decojite. Migdalele se decojesc mai ușor dacă le opăriți în prealabiil.
- În locul sosului de fructe de pădure, puteți folosi un borcan de gem de fructe de pădure, dacă îl aveți deja în cămară. Gemul ar trebui să fie ușor fluid, să curgă ușor prin poș.
- Crema mascarpone și smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte reci, de la frigider. Astfel vă asigurați că se a bate bine crema, fără să se taie.
- Atenție când rumeniți fulgii de migdale deoarece își schimbă rapid culoarea și se ard! După ce s-au rumenit foarte puțin, luați tigaia de pe foc și mutați fulgii într-un alt vas.
- Nu însiropați prea mult blaturile de tort! Își vor pierde textura!
- Așezați fructele de pădure pe tort înainte de servire, după ce tortul a stat câteva ore la frigider. În acest fel crema de deasupra a fi tare, iar sucurile scurse din fructe nu vor păta crema.
- Decorați tortul începând cu fructele mai mari, apoi adăugați fructe mai mici și încadrați cu frunze de mentă sau alte plante aromatice pentru o prezentare impresionantă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Emilia Chiriac a zis
Am facut din nou acest tort, cred ca a cincea oara. Binenteles, am dat si apropiatilor si am primit aprecieri. Merita incercat, este bestial!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult că vă place rețeta! Într-adevăr, este un tort deosebit. Mulțumesc!
Emilia Chiriac a zis
Am facut acest tort. Este o minunatie cu un gust divin. Merita incercat!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur tare mult că v-a plăcut! 🙂