Timp estimat pentru citit: 8 minute
Ai tot ce vrei în această delicioasă prăjitură cu mere și cremă de vanilie: blat pufos, mere aromate, cremă fină de vanilie și migdale crocante. Ce ți-ai putea dori mai mult de la un desert atât de simplu!

Această prăjitură este perfectă indiferent de anotimp, pentru că oricând găsim mere ieftine și bune în piețe sau în magazinele alimentare.
Combinația de mere acrișoare și cremă fină de vanilie (budincă) este delicioasă, iar aluatul este pufos, ușor umed, parfumat cu coji de citrice și vanilie. Prăjitura cu mere și budincă de vanilie va fi cu siguranță apreciată de toți cei care o vor gusta.
Este o rețetă ușoară și rapid de preparat chiar și pentru bucătarii mai puțin experimentați. Prăjitura poate fi servită ca desert la o masă în familie sau poate fi împărțită cu prietenii la o petrecere. Cu siguranță va fi un succes!
Dacă sunteți iubitori de deserturi cu mere, puteți încerca și rețeta de prăjitură răsturnată cu mere și cremă de smântână sau rețeta simplă de prăjitură fragedă cu mere și lapte bătut.

Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Vă las mai jos, lista ingredientelor pentru această rețetă de prăjitură cu mere și cremă de vanilie, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie sau ce înlocuiri puteți face.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării. Tot la final găsiți și varianta video a rețetei.


pentru crema de vanilie (budincă de vanilie)
- ouă - folosim ouăle întregi, albușuri și gălbenușuri
- zahăr
- amidon alimentar - se poate înlocui cu o cantitate dublă de făină albă
- lapte - cu 3,5% grăsime
- vanilie - de preferat vanilie naturală. Puteți folosi extract natural, pastă de vanilie sau semințele unei păstăi.
pentru blatul prăjiturii cu mere
- ouă
- zahăr tos
- iaurt - dă frăgezime aluatului. Folosiți iaurt cu 3.5% grăsime, bine scurs de zer. Se poate înlocui cu alte lactate fermentate: iaurt grecesc, chefir, lapte bătut sau smântână.
- ulei - cu gust neutru, de exemplu ulei de floarea soarelui. Pentru o aromă mai plăcută, se poate înlocui cu unt topit și răcit.
- arome: coajă rasă de lămâie sau portocală, extract de vanilie
- făină - de patiserie, tip 000
- praf de copt - sau bicarbonat stins cu puțin oțet sau cu suc de lămâie
- mere - cu tot cu coajă, tăiate cuburi. Puteți folosi orice soi de mere aveți, dar cele mai potrivite sunt merele crocante și ușor acide, pentru un contrast plăcut în blat.
- fulgi de migdale - se presară la suprafața prăjiturii înainte să o băgăm în cuptor. Aduc un plus de textură crocantă și dau un aspect deosebit.
Preparare

- Într-o crăticioară puneți ouăle, zahărul, vanilia și amidonul. Amestecați cu un tel de mână să nu se formeze cocoloașe, apoi turnați laptele rece și omogenizați.
- Puneți crăticioara pe foc mediu-mic și amestecați continuu până când crema se îngroașă. După ce s-a îngroșat, mai țineți crăticioara pe foc mic încă 2-3 minute pentru a stabiliza amidonul.

3. Mutați crema în alt vas, acoperiți-o cu folie alimentară și lăsați-o să se răcească. După răcire, puneți crema într-un poș sau într-o pungă de plastic rezistent.

4. Spargeți ouăle într-un castron. Adăugați zahărul și sarea și mixați până când ouăle se albesc și își triplează volumul.
5. Adăugați iaurtul, uleiul, coaja de lămâie și vanilia și mixați doar cât să omogeniați compoziția.

6. Peste ouăle din castron cerneți făina și praful de copt și le încorporați cu un tel de mână, nu cu mixerul.
7. Tăiați merele cubulețe de 2 cm și le puneți în castron. Amestecați.

8. Turnați aluatul în tava unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt și presărați deasupra fulgii de migdale.
9. Turnați crema de vanilie în dungi oblice pe suprafața prăjiturii.

10. Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade. Coaceți prăjitura cu mere timp de 40-45 de minute până când e rumenită ușor.

11. Lăsați prăjitura să se răcească înainte să o tăiați. Opțional, pudrați cu zahăr înainte de servire.
Cum se păstrează
Prăjitura se păstrează foarte bine la temperatura camerei timp de 1-2 zile. Acoperiți-o ușor cu un șervet de bucătărie ca să nu se usuce deasupra.
De asemenea, o puteți păstra și la frigider într-o caserolă cu capac etanș. Nu vă recomand să o congelați.
Extra-sfaturi
Iată câteva sfaturi în plus pentru a face cea mai bună prăjitură cu mere cu cremă de vanilie:
- Folosiți mere proaspete și crocante pentru cea mai bună aromă și textură.
- Asigurați-vă că măsurați corect toate ingredientele, cu un cântar de bucătărie, pentru a vă asigura că prăjitura iese corect.
- Încorporați făina cu un tel de mână și nu cu mixerul. Mixarea în exces schimbă textura blatului. În loc de un blat fraged, veți obține un blat dur și cauciucat.
- Când faceți crema de vanilie, utilizați vanilie naturală pentru cea mai plăcută aromă.
- Lăsați prăjitura să se răcească complet înainte de a o felia.
- Pentru o notă decorativă, puteți presăra prăjitura cu zahăr pudră.

Întrebări frecvente
Prăjitura se poate face urmând același mod de preparare și cu alte fructe proaspete sau congelate: pere, caise, vișine, prune, etc.
Puteți folosi orice fel de mere aveți. Cu toate acestea, este recomandat să folosiți mere care sunt mai ferme și mai acide pentru a adăuga un contrast plăcut la gust. De exemplu mere Ionatan, Granny Smith sau Golden.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitura cu mere și cremă de vanilie
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
dimensiune tavă: aprox. 25x35 cm
cremă de vanilie
- 2 ouă
- 50 g zahăr
- 20 g amidon (sau 40 g făină albă, tip 000)
- 400 ml lapte (3,5% grăsime)
- 1 linguriță extract de vanilie
prăjitura
- 4 ouă
- 130 g zahăr
- un praf de sare
- 150 ml iaurt (3.5% grăsime, sau alte lactate fermentate)
- 50 ml ulei (sau unt topit și răcit)
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie (sau portocală)
- 1 linguriță extract de vanilie
- 300 g făină (tip 000)
- 1 linguriță praf de copt
- 3 mere
- 50 g fulgi de migdale
opțional
- 1 lingură zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
crema (budincă) de vanilie
- Într-o crăticioară puneți ouăle, zahărul, vanilia și amidonul. Amestecați cu un tel de mână să nu se formeze cocoloașe, apoi turnați laptele rece și omogenizați.
- Puneți crăticioara pe foc mediu-mic și amestecați continuu până când crema se îngroașă. După ce s-a îngroșat, mai țineți crăticioara pe foc mic încă 2-3 minute pentru a stabiliza amidonul.
- Mutați crema în alt vas, acoperiți-o cu folie alimentară și lăsați-o să se răcească. După răcire, puneți crema într-un poș sau într-o pungă de plastic rezistent.
blatul
- Spargeți ouăle într-un castron. Adăugați zahărul și sarea și mixați până când ouăle se albesc și își triplează volumul.
- Adăugați iaurtul, uleiul, coaja de lămâie și vanilia și mixați doar cât să omogeniați compoziția.
- Peste ouăle din castron cerneți făina și praful de copt și le încorporați cu un tel de mână, nu cu mixerul.
- Tăiați merele cubulețe de 2 cm și le puneți în castron. Amestecați.
asamblare și coacere
- Turnați aluatul în tava unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt și presărați deasupra fulgii de migdale.
- Turnați crema de vanilie în dungi oblice pe suprafața prăjiturii.
- Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade. Coaceți prăjitura cu mere timp de 40-45 de minute până când e rumenită ușor.
- Lăsați prăjitura să se răcească înainte să o tăiați. Opțional, pudrați cu zahăr înainte de servire.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu