Timp estimat pentru citit: 8 minute
Dacă vreți să vă impresionați familia cu o cină ușoară și delicioasă, această rețetă de ardei kapia umpluți cu brânză și ceapă caramelizată sunt alegerea perfectă!
Rețeta este de influență grecească, însă eu i-am adus mici modificări pentru a se potrivi gusturilor noastre, astfel că am adăugat și un delicios sos de roșii coapte în cuptor.
Gustul ardeilor cu brânzeturi topite în cuptor este bogat și delicios, iar cuburile de roșii proaspete, ușor caramelizate, adaugă și aciditate, dar și o notă dulceagă care completează perfect aroma brânzei. Încercați această rețetă și veți fi impresionați de cât de ușor se prepară și cât de gustos este rezultatul final!
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei de ardei kapia umpluți cu brânză.
- ulei - pentru o aromă autentică mediteraneeană, folosiți un ulei de măsline extravirgin
- roșii - alegeți roșii de vară mari, cărnoase, bine coapte
- ceapă - folosim ceapă roșie la această rețetă pentru că este mai dulce, are o aromă mai blândă și se caramelizează frumos în cuptor
- usturoi
- ardei - dar dintre toți ardeii grași, ardeii kapia sunt perfecți pentru această rețetă datorită texturii ferme care nu se înmoaie prea mult în timpul coacerii. De asemenea, ardeii kapia sunt dulci și au o aromă intensă și plăcută.
- brânzeturi: brânză Feta, cașcaval (puțin sărat), brânză de vaci grasă (fără zer)
- condimente - piper, oregano uscat
- verdețuri proaspete pentru servit - se potrivesc foarte bine: pătrunjelul, mărarul sau busuiocul proaspăt
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem ardei kapia umpluți cu brânză la cuptor
Iată mai jos rețeta în imagini, pas cu pas:
1.Tăiați roșiile cuburi, feliați subțire ½ de ceapă și tăiați felii 3 căței de usturoi. Le puneți pe toate într-o tavă unsă cu ulei de măsline. Presărați sare și oregano uscat și dați tava la cuptor pentru 10 minute. Cuptorul să fie preîncălzit la 200 de grade.
2. Într-un castron radeți brânza Feta, cașcavalul și adăugați brânza de vaci. Puneți piper, oregano și un cățel de usturoi trecut prin presă. Amestecați până obțineți o cremă omogenă.
3. Tăiați ardeii în jumătăți pe lungime. Curățați cotoarele și nervurile cu semințe. Umpleți ardeii cu crema de brânzeturi.
4. Scoateți tava cu roșii din cuptor și așezați ardeii umpluți. Presărați cealaltă jumătate de ceapă roșie feliată subțire și stropiți totul cu ulei de măsline.
5. Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor, tot la 200 de grade pentru 15 minute.
6. După 15 minute, îndepărtați folia de aluminiu și continuați coacerea pentru încă 30 de minute, tot la 200 de grade, dar cu funcția grill pentru ca ardeii și brânzeturile să se rumenească frumos, iar ceapa roșie să se caramelizeze.
7. Presărați ardeii umpluți cu brânză cu verdeață proaspătă și serviți-i alături de sosul de roșii format în tavă.
Ce puteți înlocui în rețetă
- ardei - puteți folosi orice fel de ardei grași doriți. Dacă folosiți ardei kapia mai micuți, puteți îndepărta doar cotorul și să îi umpleți întregi, fără să îi secționați pe lungime, exact ca la ardeii umpluți cu carne tocată.
- brânzeturi - puteți folosi un singur tip de brânză sau puteți combina mai multe tipuri. Evitați, totuși, să folosiți 2-3 tipuri de brânză sărată. Pentru cel mai bun rezultat, combinați brânzeturi cu salinitate și textură diferită.
- sosul de roșii - puteți renunța la el dacă nu vă place sau îi puteți adăuga și alte legume, de exemplu cuburi mici de ardei gras.
- condimente - puteți înlocui oregano cu busuioc uscat sau cu cimbru.
- verdeață - dacă doriți o aromă mai deosebită, puteți înlocui pătrunjelul presărat peste preparatul final cu mentă, busuioc sau mărar
Cu ce poți servi acești ardei kapia umpluți cu brânză
Fiind o mâncare de vară, ardeii cu brânzeturi se potrivesc cel mai bine lângă o salată rapidă și plină de vitamine. Dacă doriți o masă mai consistentă, puteți face și o garnitură de orez, cuscus, bulgur.
Iată mai jos câteva salate potrivite:
Cum se păstrează
Ardeii kapia cu brânză sunt delicioși dacă îi serviți proaspeți, la câteva minute după ce i-ați scos din cuptor.
Totuși, dacă ați făcut mai mulți și au mai rămas, sau dacă vreți să îi pregătiți în avans, păstrați-i la frigider și când doriți să îi serviți, îi încălziți în cuptor, la 180 de grade pentru 10-15 minute sau la microunde.
Nu vă recomand să îi congelați.
Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
- alegeți ardei kapia mari, drepți, în care să încapă bine umplutura și care să se așeze frumos în tavă
- pentru cea mai bună aromă folosiți un ulei de măsline, extravirgin, de calitate, cu gust intens
Întrebări frecvente
Dacă vrei să încerci ceva nou, poți adăuga și alte ingrediente în umplutură pentru ardei, cum ar fi:
- carne tocată
- mezeluri tăiate cuburi mici (șuncă slabă, salam, cabanos, cârnați, etc)
- legume tăiate cubulețe (dovlecei, morcovi)
- verdețuri (pătrunjel, mărar, cimbru, oregano)
- pesmet, orez sau quinoa fierte
Poți pregăti ardeii umpluți cu brânză în avans și să îi ții la frigider până când ești gata să îi servești. Încălzește-i în cuptor timp de 10-15 minute înainte de a-i servi, astfel încât să fie calzi și crocanți.
Ardeii umpluți cu brânză merg bine alături de salate și garnituri de legume gătite la grătar sau la abur. Poți să îi servești și ca fel principal alături de o porție de orez, bulgur, quinoa sau cuscus.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ardei kapia umpluți cu brânză și ceapă caramelizată, rețeta simplă și delicioasă
Rețeta Video
Ingrediente
- 100 ml ulei de măsline
- 2 roșii mari
- 1 ceapă roșie
- 4 căței usturoi
- 2 ardei kapia mari (sau 3-4 dacă sunt mai mici)
- 200 g brânză Feta
- 100 g cașcaval (puțin sărat)
- 200 g brânză de vaci grasă (fără zer)
- piper
- 2 lingurițe oregano
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați roșiile cuburi, feliați subțire ½ de ceapă și tăiați felii 3 căței de usturoi. Le puneți pe toate într-o tavă unsă cu ulei de măsline. Presărați sare și oregano uscat și dați tava la cuptor pentru 10 minute. Cuptorul să fie preîncălzit la 200 de grade.
- Într-un castron radeți brânza Feta, cașcavalul și adăugați brânza de vaci. Puneți piper, oregano și un cățel de usturoi trecut prin presă. Amestecați până obțineți o cremă omogenă.
- Tăiați ardeii în jumătăți pe lungime. Curățați cotoarele și nervurile cu semințe. Umpleți ardeii cu crema de brânzeturi.
- Scoateți tava cu roșii din cuptor și așezați ardeii umpluți. Presărați cealaltă jumătate de ceapă roșie feliată subțire și stropiți totul cu ulei de măsline.
- Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor, tot la 200 de grade pentru 15 minute.
- După 15 minute, îndepărtați folia de aluminiu și continuați coacerea pentru încă 30 de minute, tot la 200 de grade, dar cu funcția grill pentru ca ardeii și brânzeturile să se rumenească frumos, iar ceapa roșie să se caramelizeze.
- Presărați ardeii umpluți cu brânză cu verdeață proaspătă și serviți-i alături de sosul de roșii format în tavă.
Bine de știut:
- alegeți ardei kapia mari, drepți, în care să încapă bine umplutura și care să se așeze frumos în tavă
- pentru cea mai bună aromă folosiți un ulei de măsline, extravirgin, de calitate, cu gust intens
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Victor C. a zis
Neașteptat de buni! Feta nu trebuie să lipsească dar am apreciat și combinația cu brânza dulce.
Iuliana Sbîrnea a zis
Așa zic și eu, Feta în primul rând, apoi...ce se mai găsește prin frigider. Mă bucur că ați încercat rețeta și mulțumesc pentru comentariu. Numai bine!