Timp estimat pentru citit: 7 minute
Sardine la cuptor, iată o rețetă iubită în toată Grecia! Sardine proaspete gătite într-un amestec simplu de ulei, oregano grecesc, usturoi, și suc de lămâie. O mâncare ușor de făcut, cu superbe arome mediteraneene.
Cea mai grea parte a acestei rețete poate fi să găsești sardine proaspete pentru că din păcate, cele din conservă nu vor avea același gust. Dar odată găsite, masa va fi gata imediat și va fi delicioasă! Dacă nu ați ajuns anul acesta în vacanță în Grecia, adunați toată familia în jurul mesei și vă veți simți ca la o tavernă de pe malul mării! 😉
Mergi direct la:
Cum să gătești sardine proaspete
În timpul sezonului lor de pescuit (din primăvară până în toamnă) în toată zona mediteraneeană sardinele se servesc proaspete în farfurie, gătite la cuptor sau pe grătar, crocante și cu gust de mare.
Dacă aveți mai multe și vreți să le conservați, foarte bune sunt și sardinele marinate în oțet cu mirodenii.
Sardinele proaspete trebuie gătite și mâncate în aceeași zi, deoarece nu se păstrează prea bine congelate.
Înainte de gătire, sardinele trebuie curățate de solzi și eviscerate. La sardinele mici, solzii se pot îndepărta simplu, frecându-i cu mâna și apoi clătind peștele cu apă curată. Dacă sardinele sunt mai mari, îndepărtați solzii frecând superficial peștele cu lama unui cuțit. Dacă nu vă simțiți confortabil sau nu vă pricepeți să curățați peștele, puteți cere personalului de la pescărie să vă pregătească peștele.
Sardinele sunt o sursă excelentă de proteine, acizi grași omega-3, calciu și vitamina D, tocmai de aceea este considerată un super-aliment. Indiferent de modul de gătire ales, ca să beneficiezi de toți nutrienții, e bine este să le mănânci întregi, nu filetate. Mai ales dacă sunt mici se pot mânca cu tot cu coadă, ba chiar și capetele. Dacă sunt mai mari, așa cum au fost ale mele, puteți îndepărta capetele.
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta grecească de sardine la cuptor.
- 1 kg de sardine proaspete
- 2 căței de usturoi
- 2 lingurițe muștar (opțional)
- sucul de la 1 lămâie
- 2 lingurițe oregano uscat
- 1 linguriță boia de ardei (dulce sau iute)
- 1 linguriță fulgi de ceapă uscată (sau pudră )
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță piper proaspăt măcinat
- 4 linguri ulei de masline
- 2 lingurițe pătrunjel proaspăt tocat
- felii de lămâie pentru servit
Note:
- Deoarece aceasta este o rețetă grecească, este de preferat să folosiți oregano grecesc. Cel italian are o aromă diferită și nu veți obține gustul autentic al preparatului.
- Muștarul este opțional. Nouă ne place mult să îl folosim în marinade, așa că e tușa mea personală, nu face parte din rețeta originală grecească. Îl puteți omite.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Mod de preparare
Sardinele la cuptor se gătesc foarte simplu și rapid, mai ales dacă le aveți deja curățate. Iată mai jos rețeta pas cu pas în imagini, ca să fie ușor de urmărit.
Curățați sardinele, spălați-le și uscați-le cu prosoape de hârtie.
Într-un castron mare amestecați toate ingredientele cu excepția pătrunjelului proaspăt și a sardinelor.
Adăugați sardinele în bol și amestecați ușor, astfel încât toate sardinele să fie acoperite.
Ungeți vasul de gătit cu puțin ulei de măsline și puneți sardinele astfel încât să fie toate într-un singur strat. Stropiți peștele cu sosul rămas în castron.
Gătiți timp de 15-17 minute la 220 C cu ventilatorul pornit, poate puțin mai mult dacă sunt sardine mai mari.
Scoateți tava din cuptor, presărați cu pătrunjel proaspăt și un suc de lămâie.
Ce să servești lângă sardine la cuptor
Fiind un pește gras, sardinele se potrivesc cel mai bine alături de garnituri sau salate verzi, ușoare, stropite din belșug cu suc de lămâie și ulei de măsline.
Merg de minune servite alături de sosul grecesc de iaurt tzatziki, o salată de cartofi, scordolea (skordalia) sau cu garnitură de cartofi natur.
Cum se păstrează aceste sardine la cuptor
E de preferat să mâncați sardinele ușor călduțe, după ce le scoateți din cuptor. Dacă totuși ați gătit mai multe și au mai rămas, le puteți păstra pentru 2-3 zile la frigider, într-o caserolă cu capac, dar se or înmuia puțin și nu vor mai fi la fel de crocante.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg de sardine proaspete
- 2 căței de usturoi
- 2 lingurițe muștar franțuzesc
- sucul de la 1 lămâie
- 2 lingurițe oregano uscat
- 1 linguriță boia de ardei (dulce sau iute)
- 1 linguriță fulgi de ceapă uscată (sau pudră )
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță piper proaspăt măcinat
- 4 linguri ulei de masline
- 2 lingurițe pătrunjel proaspăt tocat
- felii de lămâie pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Curățați sardinele, spălați-le și uscați-le cu prosoape de hârtie.
- Într-un castron mare amestecați toate ingredientele cu excepția pătrunjelului proaspăt și a sardinelor.
- Adăugați sardinele în bol și amestecați ușor, astfel încât toate sardinele să fie acoperite.
- Ungeți vasul de gătit cu puțin ulei de măsline și puneți sardinele astfel încât să fie toate într-un singur strat. Stropiți peștele cu sosul rămas în castron.
- Gătiți timp de 15-17 minute la 220 C cu ventilatorul pornit, poate puțin mai mult dacă sunt sardine mai mari.
- Scoateți tava din cuptor, presărați cu pătrunjel proaspăt și un suc de lămâie
Bine de știut:
- Deoarece aceasta este o rețetă grecească, este de preferat să folosiți oregano grecesc. Cel italian are o aromă diferită și nu veți obține gustul autentic al preparatului.
- Muștarul este opțional. Nouă ne place mult să îl folosim în marinade, așa că e tușa mea personală, nu face parte din rețeta originală grecească. Îl puteți omite.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu