Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano

Publicat la 21 august 2023 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

393 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Sardine la cuptor, iată o rețetă iubită în toată Grecia! Sardine proaspete gătite într-un amestec simplu de ulei, oregano grecesc, usturoi, și suc de lămâie. O mâncare ușor de făcut, cu superbe arome mediteraneene.

sardine la cuptor

Cea mai grea parte a acestei rețete poate fi să găsești sardine proaspete pentru că din păcate, cele din conservă nu vor avea același gust. Dar odată găsite, masa va fi gata imediat și va fi delicioasă! Dacă nu ați ajuns anul acesta în vacanță în Grecia, adunați toată familia în jurul mesei și vă veți simți ca la o tavernă de pe malul mării! 😉

sardine la cuptor
Mergi direct la:
  • Cum să gătești sardine proaspete
  • Ingrediente
  • Mod de preparare
  • Ce să servești lângă sardine la cuptor
  • Cum se păstrează aceste sardine la cuptor
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cum să gătești sardine proaspete

În timpul sezonului lor de pescuit (din primăvară până în toamnă) în toată zona mediteraneeană sardinele se servesc proaspete în farfurie, gătite la cuptor sau pe grătar, crocante și cu gust de mare.

Dacă aveți mai multe și vreți să le conservați, foarte bune sunt și sardinele marinate în oțet cu mirodenii.

Sardinele proaspete trebuie gătite și mâncate în aceeași zi, deoarece nu se păstrează prea bine congelate.

Înainte de gătire, sardinele trebuie curățate de solzi și eviscerate. La sardinele mici, solzii se pot îndepărta simplu, frecându-i cu mâna și apoi clătind peștele cu apă curată. Dacă sardinele sunt mai mari, îndepărtați solzii frecând superficial peștele cu lama unui cuțit. Dacă nu vă simțiți confortabil sau nu vă pricepeți să curățați peștele, puteți cere personalului de la pescărie să vă pregătească peștele.

Sardinele sunt o sursă excelentă de proteine, acizi grași omega-3, calciu și vitamina D, tocmai de aceea este considerată un super-aliment. Indiferent de modul de gătire ales, ca să beneficiezi de toți nutrienții, e bine este să le mănânci întregi, nu filetate. Mai ales dacă sunt mici se pot mânca cu tot cu coadă, ba chiar și capetele. Dacă sunt mai mari, așa cum au fost ale mele, puteți îndepărta capetele.

Ingrediente

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta grecească de sardine la cuptor.

ingrediente reteta sardine la cuptor
  • 1 kg de sardine proaspete
  • 2 căței de usturoi
  • 2 lingurițe muștar (opțional)
  • sucul de la 1 lămâie
  • 2 lingurițe oregano uscat
  • 1 linguriță boia de ardei (dulce sau iute)
  • 1 linguriță fulgi de ceapă uscată (sau pudră )
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 lingurițe pătrunjel proaspăt tocat
  • felii de lămâie pentru servit

Note:

  1. Deoarece aceasta este o rețetă grecească, este de preferat să folosiți oregano grecesc. Cel italian are o aromă diferită și nu veți obține gustul autentic al preparatului. 
  2. Muștarul este opțional. Nouă ne place mult să îl folosim în marinade, așa că e tușa mea personală, nu face parte din rețeta originală grecească. Îl puteți omite.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Banner selgros

Mod de preparare

Sardinele la cuptor se gătesc foarte simplu și rapid, mai ales dacă le aveți deja curățate. Iată mai jos rețeta pas cu pas în imagini, ca să fie ușor de urmărit.

cum se curata pestele

Curățați sardinele, spălați-le și uscați-le cu prosoape de hârtie.

marinada pentru sardine la cuptor

Într-un castron mare amestecați toate ingredientele cu excepția pătrunjelului proaspăt și a sardinelor.

Adăugați sardinele în bol și amestecați ușor, astfel încât toate sardinele să fie acoperite.

peste proaspat in tava

Ungeți vasul de gătit cu puțin ulei de măsline și puneți sardinele astfel încât să fie toate într-un singur strat. Stropiți peștele cu sosul rămas în castron.

tava cu peste in cuptor

Gătiți timp de 15-17 minute la 220 C cu ventilatorul pornit, poate puțin mai mult dacă sunt sardine mai mari.

sardine la cuptor

Scoateți tava din cuptor, presărați cu pătrunjel proaspăt și un suc de lămâie.

sardine la cuptor

Ce să servești lângă sardine la cuptor

Fiind un pește gras, sardinele se potrivesc cel mai bine alături de garnituri sau salate verzi, ușoare, stropite din belșug cu suc de lămâie și ulei de măsline.

Merg de minune servite alături de sosul grecesc de iaurt tzatziki, o salată de cartofi, scordolea (skordalia) sau cu garnitură de cartofi natur.

Cum se păstrează aceste sardine la cuptor

E de preferat să mâncați sardinele ușor călduțe, după ce le scoateți din cuptor. Dacă totuși ați gătit mai multe și au mai rămas, le puteți păstra pentru 2-3 zile la frigider, într-o caserolă cu capac, dar se or înmuia puțin și nu vor mai fi la fel de crocante.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • baby hering în farfurie cu salata si lamaie
    Baby hering la cuptor - rețeta simplă de pește la tavă cu lămâie și ardei iute
  • Dorada la tigaie cu rosii si usturoi_reteta
    Doradă la tigaie cu roșii și usturoi
  • Hamsii prajite
    Hamsii prăjite ca la mare. Dar mai bune!
  • Peste prajit in malai
    Pește prăjit în mălai - cu mujdei și mămăliguță

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

sardine la cuptor

Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano

Sardine la cuptor, iată o rețetă iubită în toată Grecia! Sardine proaspete gătite într-un amestec simplu de ulei, oregano grecesc, usturoi, și suc de lămâie. O mâncare ușor de făcut, cu superbe arome mediteraneene.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg de sardine proaspete
  • 2 căței de usturoi
  • 2 lingurițe muștar franțuzesc
  • sucul de la 1 lămâie
  • 2 lingurițe oregano uscat
  • 1 linguriță boia de ardei (dulce sau iute)
  • 1 linguriță fulgi de ceapă uscată (sau pudră )
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 lingurițe pătrunjel proaspăt tocat
  • felii de lămâie pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați sardinele, spălați-le și uscați-le cu prosoape de hârtie.
    cum se curata pestele
  • Într-un castron mare amestecați toate ingredientele cu excepția pătrunjelului proaspăt și a sardinelor.
    marinada pentru sardine la cuptor
  • Adăugați sardinele în bol și amestecați ușor, astfel încât toate sardinele să fie acoperite.
  • Ungeți vasul de gătit cu puțin ulei de măsline și puneți sardinele astfel încât să fie toate într-un singur strat. Stropiți peștele cu sosul rămas în castron.
    peste proaspat in tava
  • Gătiți timp de 15-17 minute la 220 C cu ventilatorul pornit, poate puțin mai mult dacă sunt sardine mai mari.
    tava cu peste in cuptor
  • Scoateți tava din cuptor, presărați cu pătrunjel proaspăt și un suc de lămâie
    sardine la cuptor

Bine de știut:

  1. Deoarece aceasta este o rețetă grecească, este de preferat să folosiți oregano grecesc. Cel italian are o aromă diferită și nu veți obține gustul autentic al preparatului. 
  2. Muștarul este opțional. Nouă ne place mult să îl folosim în marinade, așa că e tușa mea personală, nu face parte din rețeta originală grecească. Îl puteți omite.
Valori nutriționale
Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano
Valori per porție
Calorii
417
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
27
g
42
%
Colesterol
 
95
mg
32
%
Carbohidrați
 
1
g
0
%
Fibre
 
0.4
g
2
%
Zahăr
 
0.2
g
0
%
Proteine
 
42
g
84
%
Vitamina A
 
507
IU
10
%
Calciu
 
712
mg
71
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
393 shares

Comentarii

  1. Dan C a zis

    martie 30, 2025 at 10:28 am

    5 stars
    Reteta gustoasa, rapida!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 30, 2025 at 9:03 pm

      Mă bucur că vă place. Să vă fie de bine!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x