Timp estimat pentru citit: 8 minute
Storceagul este una dintre cele mai simple, dar și cele mai bune ciorbe pescărești! Află din rețeta de azi cum să faci acasă un storceag de sturion, la fel de bun ca cel de la Sântu Gheorghe în Delta Dunării!
Storceagul este un preparat plin de savoare pe care îl căutăm cu toții atunci când ajungem în vacanțe în Deltă. În esență este o ciorbă destul de simplă, dar cu ingrediente deosebite.
Baza rețetei este carnea proaspătă de sturion fără de care storceagul nu poate exista. Din fericire, găsim sturioni vii în bazinele din marile pescării, așa că ne putem bucura de un storceag ca la carte, făcut acasă!
Mai mult, personalul de la pescărie va curăța și va pregăti gratuit peștele, pentru ca acasă să aveți cât mai puțin de lucru. Eu am cerut doar să îl curețe, fără să îl fileteze, pentru că am vrut să îl fotografiez întreg, în toată splendoarea lui.
Mergi direct la:
Ce este storceagul?
Storceagul este o ciorbă din carne de sturion care se pregătește tradițional în Dobrogea, la Sfântu Gheorghe.
Fiind un preparat pescăresc, specific Deltei Dunării, s-ar putea crede că rețeta este a rușilor lipoveni, cu atât mai mult cu cât lipovenii denumesc sturionii mici cu termenul de "starceak". Dar și ucrainenii (haholii) folosesc exact același termen pentru acest pește.
Potrivit specialiștilor, rețeta originala de storceag a fost brevetata de ucrainenii (haholii) din Sfântu Gheorghe, la începutul anilor ’40. Așadar, fără dubiu, rețeta nu este una lipovenească, ci ucraineană.
După cum îi spune și denumirea, la storceag se folosește doar carne de pește din familia sturionilor: nisetru, cegă, păstrugă, morun, etc. Așadar, dacă folosim altfel de pește, vom avea probabil o ciorbă de pește foarte gustoasă, dar nu o putem numi storceag.
Un storceag autentic se pregătește în ceaun, la foc de stuf și se drege cu zerul acru rămas după separarea untului de smântână sau a celui scurs după prepararea brânzei de vaci.
Dar dacă ești departe de Deltă și vrei să te bucuri, totuși, de o ciorbă pescărească de sturion care să se apropie cât mai mult de savoarea originalului, poți drege storceagul la final cu ou, smântână și mărar.
Ingrediente pentru un storceag ca în Delta Dunării
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
- carne de sturion - morun, nisetru, păstrugă, cegă, etc.
- legume - ceapă uscată, morcov, ardei gras, cartofi
- smântână - în rețeta originală se folosește zer, ceea ce e mai greu de găsit când locuiești la oraș. Puteți folosiți în schimb smântână lichidă, pentru gătit cu min. 20% grăsime.
- gălbenușuri
- sare și piper boabe
- mărar proaspăt
- opțional - oțet sau suc de lămâie după gust (dacă nu folosiți zer)
- în plus - sare grunjoasă sau mălai pentru spălat peștele
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe
Dacă aveți un sturion întreg, eviscerați-l și curățați mucusul de la exterior frecându-l bine cu sare grunjoasă sau cu mălai.
Tăiați capul și păstrați-l deoparte, apoi tăiați sturionul în medalioane (rondele).
Tăiați carnea de pe medalioane în cuburi de 2-3 cm. Puneți carnea și capul de sturion într-un castron, presarăți-le cu sare grunjoasă și lăsați-le deoparte.
Puneți la fiert 3 litri de apă cu un praf de sare și câteva boabe de piper. În apă puneți ceapa, morcovul și ardeiul gras tăiate cuburi.
După 10 minute de când supa începe să fiarbă adăugați cartofii și capul de sturion.
Când cartofii sunt fierți (aprox. 15 minute), puneți în oală cuburile de pește și lăsați-le să fiarbă încă 10 minute la foc mediu-mic.
Scoateți capul de pește deoparte și curățați carnea. Întoarceți carnea în supă și aruncați oasele.
Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.
Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală. Potriviți gustul de sare și adăugați mărar tocat fin.
Serviți storceagul cald, cu oțet sau suc de lămâie după gust, pâine proaspătă sau mămăliguță, eventual și cu ardei iute
Sfaturi pentru cel mai bun storceag
- La storceag se folosește peștele dezosat. Dacă aveți un sturion întreg, îl puteți fileta, dar e alunecos și riscant pentru cineva fără experiență. E mai simplu să îl tăiați medalioane și apoi să tăiați cubulețe carnea din jurul oaselor.
- Storceagul se poate face și fără capul de sturion. Dacă aveți un sturion întreg, puteți să păstrați capul și coada pentru a da gust altei ciorbe. Dar dacă vreți să fierbeți și capul la storceag, e foarte bine, supa de pește va fi cu atât mai gustoasă!
- Dacă folosiți zer, acesta va acri suficient ciorba. Dacă folosiți smântână, puteți acri ciorba în farfurie cu oțet sau suc de lămâie, după gust.
Alte ciorbe și supe de pește
Vrei să încerci și alte rețete de ciorbe cu pește? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi acest storceag de sturion
Iată câteva idei:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg carne de sturion (morun, nisetru, păstrugă, cegă, etc.)
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 2 cartofi (100 g)
- 150 ml smântână pentru gătit cu min. 20% grăsime (sau zer)
- 2 gălbenușuri
- sare după gust
- 1 linguriță boabe de piper
- 1 legătură mică mărar proaspăt
- opțional - oțet sau suc de lămâie după gust (dacă nu folosiți zer)
- în plus - sare grunjoasă sau mălai pentru spălat peștele
Instrucțiuni de preparare
- Dacă aveți un sturion întreg, eviscerați-l și curățați mucusul de la exterior frecându-l bine cu sare grunjoasă sau cu mălai.
- Tăiați capul și păstrați-l deoparte, apoi tăiați sturionul în medalioane (rondele).
- Tăiați carnea de pe medalioane în cuburi de 2-3 cm. Puneți carnea și capul de sturion într-un castron, presarăți-le cu sare grunjoasă și lăsați-le deoparte.
- Puneți la fiert 3 litri de apă cu un praf de sare și câteva boabe de piper. În apă puneți ceapa, morcovul și ardeiul gras tăiate cuburi.
- După 10 minute de când supa începe să fiarbă adăugați cartofii și capul de sturion.
- Când cartofii sunt fierți (aprox. 15 minute), puneți în oală cuburile de pește și lăsați-le să fiarbă încă 10 minute la foc mediu-mic.
- Scoateți capul de pește deoparte și curățați carnea. Întoarceți carnea în supă și aruncați oasele.
- Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.
- Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală. Potriviți gustul de sare și adăugați mărar tocat fin.
- Serviți storceagul cald, cu oțet sau suc de lămâie după gust, pâine proaspătă sau mămăliguță, eventual și cu ardei iute
Bine de știut:
- La storceag se folosește peștele dezosat. Dacă aveți un sturion întreg, îl puteți fileta, dar e alunecos și riscant pentru cineva fără experiență. E mai simplu să îl tăiați medalioane și apoi să tăiați cubulețe carnea din jurul oaselor.
- Storceagul se poate face și fără capul de sturion. Dacă aveți un sturion întreg, puteți să păstrați capul și coada pentru a da gust altei ciorbe. Dar dacă vreți să fierbeți și capul la storceag, e foarte bine, supa de pește va fi cu atât mai gustoasă!
- Dacă folosiți zer, acesta va acri suficient ciorba. Dacă folosiți smântână, puteți acri ciorba în farfurie cu oțet sau suc de lămâie, după gust.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu