Timp estimat pentru citit: 9 minute
Iată cum să faci rapid cea mai gustoasă mâncare de post cu gutui și sos de zahăr ars (caramel)! O rețetă simplă și gustoasă, ca pe vremea bunicilor noastre, perfectă pentru zilele de post ortodox sau când vrei să te bucuri de gusturi uitate.
Mâncarea de gutui e o rețetă țărănească, de toamnă-iarnă și cu mici variații se face în mai toate zonele țării. Felii moi și acrișoare de gutui, îmbrăcate într-un sos bogat, dulce-lipicios cu arome de caramel! Irezistibil!
Vă arăt mai jos ingredientele și vă spun toate secretele rețetei pentru a obține o mâncare de gutui cu zahăr ars, absolut perfectă!
Dacă nu e perioadă de post, puteți face și mâncare de gutui cu carne de pui sau de porc, o altă delicatesă care vă va surprinde!
Un preparat înrudit cu rețeta de astăzi, tot de post, este și mâncarea de prune uscate cu zahăr ars. Dacă nu ați mâncat niciodată, vă asigur că merită să o încercați!
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această rețetă de mâncare de post cu gutui.
- gutui - alegeți gutui proaspete, bine coapte și sănătoase
- ulei - în care vom prăji și vom carameliza minunat feliile de gutui
- făină - puteți folosi orice fel de făină albă aveți în casă. Rolul ei este să lege și să îngroașe sosul de caramel din cratiță.
- zahăr tos alb - îl caramelizăm și obținem astfel sosul în care vor fierbe fructele.
- zahăr brun - îl presărăm peste feliile de gutui atunci când le prăjim pentru a se carameliza frumos. Zahărul brun aduce o culoare mai frumoasă și intensifică aroma de caramel, dar dacă nu aveți, se poate înlocui cu zahăr tos alb.
- scorțișoară - un baton de scorțișoară pus la fiert în sosul de zahăr ars aduce o aromă subtilă și plăcută. Dacă nu aveți baton, puteți folosi un vârf de cuțit de pudră de scorțișoară, sau după gust.
- suc de lămâie - deși lămâia nu apare în fotografia de mai sus, câteva picături adăugate reglează aciditatea și gustul final al sosului
- sare și piper - după gust
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem mâncare de post cu gutui - rețeta pas cu pas
Ca orice rețetă veche, și această mâncare de gutui fără carne este de o simplitate cuceritoare: ingrediente puține și ieftine și doar câțiva pași de preparare pe care îi găsiți explicați mai jos:
1. Puneți cele 2 linguri de zahăr alb sa se caramelizeze într-o crăticioară. Nu e nevoie să amestecați cu lingura, e suicient doar scuturați din când în când cratița. Zahărul nu trebuie să ajungă la fumegare, pentru că devine amar.
2. Când zahărul s-a lichefiat și a căpătat o culoare frumoasă, brun-arămiu, turnați apa caldă și stingeți focul. Zahărul ars se va dizolva și va forma un sirop.
3. Spălați gutuile, curățați caseta cu semințe și tăiați-le felii sau cuburi.
4. Puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță încăpătoare, de preferat antiaderentă. Prăjiți feliile de gutui la oc mediu, amestecând des ca să se rumenească ușor pe toate părțile.
5. Când gutuile încep să se rumenească, presărați zahărul brun și continuați să amestecați des ca să se îmbrace în caramel pe toate părțile.
6. Peste făină turnați 50 ml de apă și amestecați puțin cu o linguriță ca să nu se formeze cocoloașe.
7. Peste gutuile caramelizate turnați sosul de zahăr ars și făina desfăcută în apă. Adăugați sare și piper după gust, batonul de scorțișoară și încă 150-200 ml de apă. Amestecați și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mic, sub capac aprox. 20 de minute.
8. Din când în când ridicați capacul și mai adăugați apă atât cât este nevoie. Eu am pus aprox. 500 ml de apă. Scoateți o felie de gutuie și o gustați ca să vedeți dacă e suficient de bine gătită. Mâncarea e gata când gutuile devin moi și cremoase.
Variante ale rețetei
Dacă doriți să variați rețeta de mâncare de post cu gutui, iată ce modificări puteți face:
- puteți combina gutui cu prune uscate care vor aduce o aromă nouă
- puteți înlocui făina cu amidon pentru a obține un sos mai fin. Raportul dintre făină și amidon este de 2:1, deci veți folosi doar jumătate din gramajul făinii prevăzut în rețetă.
- pentru o notă picantă puteți adăuga câteva rondele de ardei iute sau câțiva fulgi de chilli
- dacă aveți intoleranță la gluten, puteți îngroșa sosul caramel cu o făină fără gluten
- pentru un gust mai complex, puteți căli o ceapă tăiată cubulețe înainte să căliți gutuile
- la filnal puteți adăuga miez de nucă tocat mărunt pentru a obține un plus de textură
Cum se păstrează
Dacă vă mai rămâne mâncare de gutui, puteți pune resturile într-un recipient etanș și le puteți păstra la frigider timp de maximum 3 zile.
Dacă doriți să o reîncălziți, cel mai simplu este în cuptorul cu microunde pentru 2 minute sau în cuptorul mare, încins la 180 de grade pentru 4-5 minute.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Dacă vreți să economisiți timp, puteți curăța și tăia gutuile în avans. Ca să nu oxideze foarte tare, păstrați-le într-un vas cu apă rece în care stoarceți suc de lămâie sau puneți puțină sare de lămâie. Uscați feliile de gutui între prosoape de hârtie înainte de prăjire!
- Puteți curăța gutuile de coajă dacă din orice motiv nu doriți să o consumați, dar trebuie să știți că aceasta aduce mult gust și aromă în mâncare.
- Curățați cu atenție caseta cu semințe și scobiți puțin interiorul fructelor cu vârful unui cuțit. Adeseori partea din interior este ușor lemnoasă și trebuie îndepărată pentru că nu se va înmuia la fiert.
- Tăiați feliile de gutui pe cât posibil de aceeași grosime, ca să se gătească în același timp.
- Alegeți o tigaie sau o cratiță este suficient de largă încât să puteți prăji toate feliile de gutui deodată.
Alte rețete delicioase cu gutui
Iubitori de gutui? Iată în ce rețete simple le mai puteți folosi:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare de post cu gutui și sos caramel - rețetă simplă și delicioasă
Rețeta Video
Ingrediente
- 700 g gutui (~3 bucăți medii)
- 50 ml ulei
- 35 g făină (2 linguri pline)
- 2 linguri zahăr tos alb
- 1 lingură zahăr brun (sau alb)
- 1 baton de scorțișoară (opțional)
- 1 lingură suc de lămâie
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Puneți cele 2 linguri de zahăr alb sa se caramelizeze într-o crăticioară. Nu e nevoie să amestecați cu lingura, e suicient doar scuturați din când în când cratița. Zahărul nu trebuie să ajungă la fumegare, pentru că devine amar.
- Când zahărul s-a lichefiat și a căpătat o culoare frumoasă, brun-arămiu, turnați apa caldă și stingeți focul. Zahărul ars se va dizolva și va forma un sirop.
- Spălați gutuile, curățați caseta cu semințe și tăiați-le felii sau cuburi.
- Puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță încăpătoare, de preferat antiaderentă. Prăjiți feliile de gutui la oc mediu, amestecând des ca să se rumenească ușor pe toate părțile.
- Când gutuile încep să se rumenească, presărați zahărul brun și continuați să amestecați des ca să se îmbrace în caramel pe toate părțile.
- Peste făină turnați 50 ml de apă și amestecați puțin cu o linguriță ca să nu se formeze cocoloașe.
- Peste gutuile caramelizate turnați sosul de zahăr ars și făina desfăcută în apă. Adăugați sare și piper după gust, batonul de scorțișoară și încă 150-200 ml de apă. Amestecați și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mic, sub capac aprox. 20 de minute.
- Din când în când ridicați capacul și mai adăugați apă atât cât este nevoie. Eu am pus aprox. 500 ml de apă. Scoateți o felie de gutuie și o gustați ca să vedeți dacă e suficient de bine gătită. Mâncarea e gata când gutuile devin moi și cremoase.
Bine de știut:
- Dacă vreți să economisiți timp, puteți curăța și tăia gutuile în avans. Ca să nu oxideze foarte tare, păstrați-le într-un vas cu apă rece în care stoarceți suc de lămâie sau puneți puțină sare de lămâie. Uscați feliile de gutui între prosoape de hârtie înainte de prăjire!
- Puteți curăța gutuile de coajă dacă din orice motiv nu doriți să o consumați, dar trebuie să știți că aceasta aduce mult gust și aromă în mâncare.
- Curățați cu atenție caseta cu semințe și scobiți puțin interiorul fructelor cu vârful unui cuțit. Adeseori partea din interior este ușor lemnoasă și trebuie îndepărată pentru că nu se va înmuia la fiert.
- Tăiați feliile de gutui pe cât posibil de aceeași grosime, ca să se gătească în același timp.
- Alegeți o tigaie sau o cratiță este suficient de largă încât să puteți prăji toate feliile de gutui deodată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu