Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă

Publicat la 30 noiembrie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

53 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Iată cum să faci rapid cea mai gustoasă mâncare de post cu gutui și sos de zahăr ars (caramel)! O rețetă simplă și gustoasă, ca pe vremea bunicilor noastre, perfectă pentru zilele de post ortodox sau când vrei să te bucuri de gusturi uitate.

mancare de post cu gutui si sos de caramel

Mâncarea de gutui e o rețetă țărănească, de toamnă-iarnă și cu mici variații se face în mai toate zonele țării. Felii moi și acrișoare de gutui, îmbrăcate într-un sos bogat, dulce-lipicios cu arome de caramel! Irezistibil!

Vă arăt mai jos ingredientele și vă spun toate secretele rețetei pentru a obține o mâncare de gutui cu zahăr ars, absolut perfectă!

mancare de post cu gutui si sos de caramel

Dacă nu e perioadă de post, puteți face și mâncare de gutui cu carne de pui sau de porc, o altă delicatesă care vă va surprinde!

Un preparat înrudit cu rețeta de astăzi, tot de post, este și mâncarea de prune uscate cu zahăr ars. Dacă nu ați mâncat niciodată, vă asigur că merită să o încercați!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem mâncare de post cu gutui - rețeta pas cu pas
  • Variante ale rețetei
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Alte rețete delicioase cu gutui
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această rețetă de mâncare de post cu gutui.

ingrediente cu eticheta pentru reteta mancare de post cu gutui si sos de caramel
  • gutui - alegeți gutui proaspete, bine coapte și sănătoase
  • ulei - în care vom prăji și vom carameliza minunat feliile de gutui
  • făină - puteți folosi orice fel de făină albă aveți în casă. Rolul ei este să lege și să îngroașe sosul de caramel din cratiță.
  • zahăr tos alb - îl caramelizăm și obținem astfel sosul în care vor fierbe fructele.
  • zahăr brun - îl presărăm peste feliile de gutui atunci când le prăjim pentru a se carameliza frumos. Zahărul brun aduce o culoare mai frumoasă și intensifică aroma de caramel, dar dacă nu aveți, se poate înlocui cu zahăr tos alb.
  • scorțișoară - un baton de scorțișoară pus la fiert în sosul de zahăr ars aduce o aromă subtilă și plăcută. Dacă nu aveți baton, puteți folosi un vârf de cuțit de pudră de scorțișoară, sau după gust.
  • suc de lămâie - deși lămâia nu apare în fotografia de mai sus, câteva picături adăugate reglează aciditatea și gustul final al sosului
  • sare și piper - după gust

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem mâncare de post cu gutui - rețeta pas cu pas

Ca orice rețetă veche, și această mâncare de gutui fără carne este de o simplitate cuceritoare: ingrediente puține și ieftine și doar câțiva pași de preparare pe care îi găsiți explicați mai jos:

zahar caramelizat

1. Puneți cele 2 linguri de zahăr alb sa se caramelizeze într-o crăticioară. Nu e nevoie să amestecați cu lingura, e suicient doar scuturați din când în când cratița. Zahărul nu trebuie să ajungă la fumegare, pentru că devine amar.

sirop de zahar ars

2. Când zahărul s-a lichefiat și a căpătat o culoare frumoasă, brun-arămiu, turnați apa caldă și stingeți focul. Zahărul ars se va dizolva și va forma un sirop.

gutui taiate felii pentru mancare de post cu gutui si sos de caramel

3. Spălați gutuile, curățați caseta cu semințe și tăiați-le felii sau cuburi.

felii de gutui prajite in tigaie

4. Puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță încăpătoare, de preferat antiaderentă. Prăjiți feliile de gutui la oc mediu, amestecând des ca să se rumenească ușor pe toate părțile.

zahar brun presarat peste gutui

5. Când gutuile încep să se rumenească, presărați zahărul brun și continuați să amestecați des ca să se îmbrace în caramel pe toate părțile.

faina desfacuta in apa

6. Peste făină turnați 50 ml de apă și amestecați puțin cu o linguriță ca să nu se formeze cocoloașe.

faina si sos caramel in mancarea de gutui

7. Peste gutuile caramelizate turnați sosul de zahăr ars și făina desfăcută în apă. Adăugați sare și piper după gust, batonul de scorțișoară și încă 150-200 ml de apă. Amestecați și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mic, sub capac aprox. 20 de minute.

gutui in sos caramel fierte sub capac

8. Din când în când ridicați capacul și mai adăugați apă atât cât este nevoie. Eu am pus aprox. 500 ml de apă. Scoateți o felie de gutuie și o gustați ca să vedeți dacă e suficient de bine gătită. Mâncarea e gata când gutuile devin moi și cremoase.

Variante ale rețetei

Dacă doriți să variați rețeta de mâncare de post cu gutui, iată ce modificări puteți face:

  • puteți combina gutui cu prune uscate care vor aduce o aromă nouă
  • puteți înlocui făina cu amidon pentru a obține un sos mai fin. Raportul dintre făină și amidon este de 2:1, deci veți folosi doar jumătate din gramajul făinii prevăzut în rețetă.
  • pentru o notă picantă puteți adăuga câteva rondele de ardei iute sau câțiva fulgi de chilli
  • dacă aveți intoleranță la gluten, puteți îngroșa sosul caramel cu o făină fără gluten
  • pentru un gust mai complex, puteți căli o ceapă tăiată cubulețe înainte să căliți gutuile
  • la filnal puteți adăuga miez de nucă tocat mărunt pentru a obține un plus de textură

mancare de post cu gutui si sos de caramel

Cum se păstrează

Dacă vă mai rămâne mâncare de gutui, puteți pune resturile într-un recipient etanș și le puteți păstra la frigider timp de maximum 3 zile.

Dacă doriți să o reîncălziți, cel mai simplu este în cuptorul cu microunde pentru 2 minute sau în cuptorul mare, încins la 180 de grade pentru 4-5 minute.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Dacă vreți să economisiți timp, puteți curăța și tăia gutuile în avans. Ca să nu oxideze foarte tare, păstrați-le într-un vas cu apă rece în care stoarceți suc de lămâie sau puneți puțină sare de lămâie. Uscați feliile de gutui între prosoape de hârtie înainte de prăjire!
  • Puteți curăța gutuile de coajă dacă din orice motiv nu doriți să o consumați, dar trebuie să știți că aceasta aduce mult gust și aromă în mâncare.
  • Curățați cu atenție caseta cu semințe și scobiți puțin interiorul fructelor cu vârful unui cuțit. Adeseori partea din interior este ușor lemnoasă și trebuie îndepărată pentru că nu se va înmuia la fiert.
  • Tăiați feliile de gutui pe cât posibil de aceeași grosime, ca să se gătească în același timp.
  • Alegeți o tigaie sau o cratiță este suficient de largă încât să puteți prăji toate feliile de gutui deodată.

Alte rețete delicioase cu gutui

Iubitori de gutui? Iată în ce rețete simple le mai puteți folosi:

  • Gutui murate
    Gutui murate în oțet aromat
  • Gem de gutui
    Gem de gutui rase - rețeta tradițională pentru iarnă
  • Lichior de gutui
    Lichior de gutui aromat și parfumat - gutuiată de casă
  • Prăjitură răsturnată cu gutui
    Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

mancare de post cu gutui si sos de caramel

Mâncare de post cu gutui și sos caramel - rețetă simplă și delicioasă

Iată cum să faci rapid cea mai gustoasă mâncare de post cu gutui! O rețetă simplă și gustoasă, perfectă pentru zilele de post.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 700 g gutui (~3 bucăți medii)
  • 50 ml ulei
  • 35 g făină (2 linguri pline)
  • 2 linguri zahăr tos alb
  • 1 lingură zahăr brun (sau alb)
  • 1 baton de scorțișoară (opțional)
  • 1 lingură suc de lămâie
  • sare și piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți cele 2 linguri de zahăr alb sa se caramelizeze într-o crăticioară. Nu e nevoie să amestecați cu lingura, e suicient doar scuturați din când în când cratița. Zahărul nu trebuie să ajungă la fumegare, pentru că devine amar.
    zahar caramelizat
  • Când zahărul s-a lichefiat și a căpătat o culoare frumoasă, brun-arămiu, turnați apa caldă și stingeți focul. Zahărul ars se va dizolva și va forma un sirop.
    sirop de zahar ars
  • Spălați gutuile, curățați caseta cu semințe și tăiați-le felii sau cuburi.
    gutui taiate felii pentru mancare de post cu gutui si sos de caramel
  • Puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță încăpătoare, de preferat antiaderentă. Prăjiți feliile de gutui la oc mediu, amestecând des ca să se rumenească ușor pe toate părțile.
    felii de gutui prajite in tigaie
  • Când gutuile încep să se rumenească, presărați zahărul brun și continuați să amestecați des ca să se îmbrace în caramel pe toate părțile.
    zahar brun presarat peste gutui
  • Peste făină turnați 50 ml de apă și amestecați puțin cu o linguriță ca să nu se formeze cocoloașe.
    faina desfacuta in apa
  • Peste gutuile caramelizate turnați sosul de zahăr ars și făina desfăcută în apă. Adăugați sare și piper după gust, batonul de scorțișoară și încă 150-200 ml de apă. Amestecați și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mic, sub capac aprox. 20 de minute.
    faina si sos caramel in mancarea de gutui
  • Din când în când ridicați capacul și mai adăugați apă atât cât este nevoie. Eu am pus aprox. 500 ml de apă. Scoateți o felie de gutuie și o gustați ca să vedeți dacă e suficient de bine gătită. Mâncarea e gata când gutuile devin moi și cremoase.
    gutui in sos caramel fierte sub capac

Bine de știut:

  • Dacă vreți să economisiți timp, puteți curăța și tăia gutuile în avans. Ca să nu oxideze foarte tare, păstrați-le într-un vas cu apă rece în care stoarceți suc de lămâie sau puneți puțină sare de lămâie. Uscați feliile de gutui între prosoape de hârtie înainte de prăjire!
  • Puteți curăța gutuile de coajă dacă din orice motiv nu doriți să o consumați, dar trebuie să știți că aceasta aduce mult gust și aromă în mâncare.
  • Curățați cu atenție caseta cu semințe și scobiți puțin interiorul fructelor cu vârful unui cuțit. Adeseori partea din interior este ușor lemnoasă și trebuie îndepărată pentru că nu se va înmuia la fiert.
  • Tăiați feliile de gutui pe cât posibil de aceeași grosime, ca să se gătească în același timp.
  • Alegeți o tigaie sau o cratiță este suficient de largă încât să puteți prăji toate feliile de gutui deodată.
Valori nutriționale
Mâncare de post cu gutui și sos caramel - rețetă simplă și delicioasă
Valori per porție
Calorii
239
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
12
g
18
%
Carbohidrați
 
34
g
11
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
2
g
4
%
Vitamina A
 
70
IU
1
%
Calciu
 
21
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
53 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x