• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi

Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară. Rețeta Estonian Kringel.

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 2 apr. 2025 · Publicată: 18 dec. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
15 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Coroniță de Crăciun din aluat de cozonac cu unt și scorțișoară - Estonian Kringel, un desert special pentru sărbătorile de iarnă. Află din această rețetă cum să îl faci simplu și ușor!

Coroniță de Crăciun din cozonac cu unt și scorțișoară

Rețetă aceasta de coroniță de Crăciun din aluat de cozonac cu scorțișoară, este de influență estoniană . Mai este cunoscută și sub numele de Estonian Kringel sau Estonian Kringle.

Este un desert delicios din aluat dospit, crocant și frumos rumenit la exterior. La interior este pufos, ușor umed datorită untului din umplutură și extraordinar de aromat.

Această rețetă tradițională estoniană este perfectă pentru a fi savurată alături de un ceai, lângă brad, în timpul sărbătorilor de iarnă.

Dacă vă plac aluaturile dulci, încercați și rețeta mea de melci cu nucă din aluat de cozonac.

Felie de coroniță de Crăciun din cozonac cu unt și scorțișoară
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru coroniță de Crăciun - Estonian Kringel
  • Cum facem coroniță de Crăciun cu scorțișoară - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Rețete asemănătoare
  • Cu ce poți servi acest cozonac cu aromă de scorțișoară
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru coroniță de Crăciun - Estonian Kringel

Doar câteva ingrediente simple vor face o coroniță frumoasă și delicioasă, demnă de a fi prezentată oaspeților pe masa de Crăciun! Iată mai jos tot ce ne trebuie:

Ingrediente cu eticheta pentru reteta de cozona-coroniță cu scortisoara si migdale.

pentru aluat

  • 260 g făină tip 000
  • 120 ml lapte călduț
  • 45 g unt cu 82% grăsime (topit și răcit)
  • 1 gălbenuș de ou (la temperatura camerei)
  • 16 g zahăr vanilat Bourbon (2 pliculețe)
  • 5 g drojdie uscată (sau 10 g drojdie proaspătă)

umplutura

  • 75 g zahăr brun (sau zahăr alb)
  • 60 g unt cu 82% grăsime (moale)
  • 3 g scorțișoară pudră (1 linguriță)

deasupra

  • 10 g migdale feliate
  • 1 ou
  • zahăr pudră pentru servit (opțional)

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, dacă doriți să tipăriți lista de ingrediente!

Cum facem coroniță de Crăciun cu scorțișoară - rețeta pas cu pas

Estonian Kringel se face mai repede și mai ușor decât cozonacul nostru tradițional deoarece se frământă mai puțin timp, iar aluatul dospește o singură dată, nu de două ori.

Aluatul este fin, moale și se lucrează foarte ușor cu el. Vă las mai jos rețeta pas cu pas în imagini ca să fie ușor de urmărit.

faina cernuta in castron pentru aluat de cozonac cu scortisoara

1. Într-un castron puneți: laptele, zahărul, sarea, drojdia, gălbenușul de ou și untul topit. Amestecați cu un tel de mână, apoi adăugați făina și frământați 5 minute la robot sau 10-12 minute la mână până când obțineți un aluat neted și nelipicios.

aluat pentru coronita de craciun

2. Acoperiți castronul cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească la temperatura camerei timp de 10 minute pentru a da timp glutenului să se relaxeze.

aluat de cozonac intins cu sucitorul

3. Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie de aprox. 6 mm grosime și dimensiuni de 40x30 cm.

umplere coonac cu scortisoara

4. Amestecați zahărul, pudra de scorțișoară și untul moale până obțineți o cremă moale, omogenă. Păstrați deoparte 1 linguriță de cremă iar restul o întindeți pe toată suprafața aluatului, lăsând 1 cm de aluat neuns de jur împrejur.

sigilare aluat

5. Rulați strâns aluatul pe marginea lungă, într-un cilindru. Ciupiți și sigilați marginea aluatului ca să nu se desfacă.

impletire aluat cozonac cu scortisoara

6. Folosind un cuțit ascuțit, tăiați aluatul pe lungime în două părți egale pe care le împletiți ca pe o sfoară. Uniți apoi capetele aluatului formând o coroniță.

coronita de Craciun la dospit

7. Așezați coronița în tavă, peste hârtie de copt. și o acoperiți cu un castron așezat cu gura în jos. Lăsați-o să crească până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.

fulgi de migdale presarati peste coronita de craciun

8. Înainte de a da coronița la cuptor, o ungeți cu un ou bătut împreună cu crema de unt și scorțișoară păstrată deoparte. La final presărați fulgii de migdale.

coronita de craciun la cuptor

9. Coaceți cozonacul cu scorțișoară timp de 15 minute în cuptorul preîncălzit la 200 C, apoi reduceți temperatura la 180 C si coaceți încă 10 minute.

Cozonac presărat cu fulgi de migdale.

10. Veți obține o coroniță de cozonac împletit rumenită, crocantă la exterior, moale și aromată la interior. Lăsați-o să se răcească, iar înainte de servire presărați-o cu zahăr pudră (opțional).

Ce puteți înlocui în rețetă

Dacă doriți să personalizați rețeta, iată ce adaptări puteți face:

  • scorțișoară - pentru arome mai complexe și mai intense puteți folosi un mix de condimente pentru turtă dulce făcut în casă sau cumpărat.
  • lapte - îl puteți înlocui cu lapte vegetal, cu apă plată sau cu un suc de portocale ca la rețeta de cozonac de post
  • drojdie uscată - se poate înlocui cu drojdie proaspătă. Găsiți aici un tabel de echivalență de la drojdia uscată la cea proaspătă și invers.
  • migdale - se pot înlocui cu nuci, alune sau fistic
  • cacao - puteți pune și puțină cacao în amestecul de unt și scorțișoară pentru umplutură. Va da o culoare mai frumoasă în secțiune.

Coroniță-cozonac cu scorțișoară si migdale pudrat cu zahar.

Cum se păstrează

Coronița de Crăciun cu scorțișoară poate fi păstrată la temperatura camerei timp de până la 3 zile. Este recomandat să o acoperiți ușor cu un șervet de bumbac pentru a preveni uscarea acesteia.

Cozonacul cu scorțișoară se păstrează bine și la congelator pentru 2-3 luni. Când doriți să îl consumați, lăsați-l să se deghețe lent, la temperatura camerei.

coronita cu migdale

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Cozonac cu smantana si stafide
    Cozonac cu smântână și stafide
  • Cozonac cu gem
    Cozonac cu gem sau dulceață - fin, aerat și aromat
  • rulouri cu dovleac și ciocolata alba
    Rulouri cu dovleac și ciocolată albă

Cu ce poți servi acest cozonac cu aromă de scorțișoară

Iată mai jos câtea idei:

  • Lapte de aur cu turmeric
    Lapte de aur - cu turmeric şi miere de albine
  • ciocolata calda de casa
    Ciocolată caldă de casă - densă, cremoasă și aromată
  • Ceai de ghimbir
    Ceai de ghimbir

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cozonac presărat cu fulgi de migdale.

Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară și migdale. Rețeta de Estonian Kringle.

Coroniță de Crăciun din aluat de cozonac cu unt și scorțișoară, un desert special pentru sărbătorile de iarnă. Află din această rețetă cum să îl faci simplu și ușor!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 25 minutes minutes
dospire: 1 hour hour 10 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 55 minutes minutes
Număr de porții: 1 cozonac
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru aluat

  • 260 g făină tip 000
  • 120 ml lapte călduț
  • 45 g unt cu 82% grăsime (topit și răcit)
  • 1 gălbenuș de ou (la temperatura camerei)
  • 16 g zahăr vanilat Bourbon (2 pliculețe)
  • 5 g drojdie uscată (sau 10 g drojdie proaspătă)

umplutura

  • 75 g zahăr brun (sau zahăr alb)
  • 60 g unt cu 82% grăsime (moale)
  • 3 g scorțișoară pudră (1 linguriță)

deasupra

  • 10 g migdale feliate
  • 1 ou
  • zahăr pudră pentru servit (opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

Pregătirea aluatului

  • Într-un castron puneți: laptele, zahărul, sarea, drojdia, gălbenușul de ou și untul topit. Amestecați cu un tel de mână, apoi adăugați făina și frământați 5 minute la robot sau 10-12 minute la mână până când obțineți un aluat neted și nelipicios.
    faina cernuta in castron pentru aluat de cozonac cu scortisoara
  • Acoperiți castronul cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească la temperatura camerei timp de 10 minute pentru a da timp glutenului să se relaxeze.
    aluat in castron la dospit

Modelare cozonac cu scorțișoară și migdale

  • Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie de aprox. 6 mm grosime și dimensiuni de 40x30 cm.
    aluat de cozonac intins cu sucitorul
  • Amestecați zahărul, pudra de scorțișoară și untul moale până obțineți o cremă moale, omogenă. Păstrați deoparte 1 linguriță de cremă iar restul o întindeți pe toată suprafața aluatului, lăsând 1 cm de aluat neuns de jur împrejur.
    umplere coonac cu scortisoara
  • Rulați strâns aluatul pe marginea lungă, într-un cilindru. Ciupiți și sigilați marginea aluatului ca să nu se desfacă.
    sigilare aluat
  • Folosind un cuțit ascuțit, tăiați aluatul pe lungime în două părți egale pe care le împletiți ca pe o sfoară. Uniți apoi capetele aluatului formând o coroniță.
    impletire aluat cozonac cu scortisoara

Dospire

  • Așezați coronița în tavă, peste hârtie de copt. și o acoperiți cu un castron așezat cu gura în jos. Lăsați-o să crească până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
    coronita de Craciun la dospit
  • Înainte de a da coronița la cuptor, o ungeți cu un ou bătut împreună cu crema de unt și scorțișoară păstrată deoparte. La final presărați fulgii de migdale.
    fulgi de migdale presarati peste coronita de craciun

Coacerea

  • Coaceți cozonacul cu scorțișoară timp de 15 minute în cuptorul preîncălzit la 200 C, apoi reduceți temperatura la 180 C si coaceți încă 10 minute.
    coronita de craciun la cuptor
  • Veți obține o coroniță de cozonac rumenită, crocantă la exterior, moale și aromată la interior. Lăsați-o să se răcească, iar înainte de servire presărați-o cu zahăr pudră (opțional).
    Cozonac presărat cu fulgi de migdale.
Nutrition Facts
Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară și migdale. Rețeta de Estonian Kringle.
Amount per Serving
Calorii
2249
% Daily Value*
Grăsimi
 
104
g
160
%
Colesterol
 
435
mg
145
%
Carbohidrați
 
290
g
97
%
Fibre
 
9
g
38
%
Zahăr
 
98
g
109
%
Proteine
 
43
g
86
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Rețetă de covridog – gustare cu crenvurști în aluat rumen și fraged, presărați cu semințe, ideali pentru pachet
    Covridog – rețetă de crenvuști în aluat de casă
  • Plăcinte turcești cu unt la tigaie, fără drojdie – rețetă simplă și fragedă
    Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
15 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.