Timp estimat pentru citit: 8 minute
Coroniță de Crăciun din aluat de cozonac cu unt și scorțișoară - Estonian Kringel, un desert special pentru sărbătorile de iarnă. Află din această rețetă cum să îl faci simplu și ușor!
Rețetă aceasta de coroniță de Crăciun din aluat de cozonac cu scorțișoară, este de influență estoniană. Mai este cunoscută și sub numele de Estonian Kringel sau Estonian Kringle.
Este un desert delicios din aluat dospit, crocant și frumos rumenit la exterior. La interior este pufos, ușor umed datorită untului din umplutură și extraordinar de aromat.
Această rețetă tradițională estoniană este perfectă pentru a fi savurată alături de un ceai, lângă brad, în timpul sărbătorilor de iarnă.
Dacă vă plac aluaturile dulci, încercați și rețeta mea de melci cu nucă din aluat de cozonac.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru coroniță de Crăciun - Estonian Kringel
Doar câteva ingrediente simple vor face o coroniță frumoasă și delicioasă, demnă de a fi prezentată oaspeților pe masa de Crăciun! Iată mai jos tot ce ne trebuie:
pentru aluat
- 260 g făină tip 000
- 120 ml lapte călduț
- 45 g unt cu 82% grăsime (topit și răcit)
- 1 gălbenuș de ou (la temperatura camerei)
- 16 g zahăr vanilat Bourbon (2 pliculețe)
- 5 g drojdie uscată (sau 10 g drojdie proaspătă)
umplutura
- 75 g zahăr brun (sau zahăr alb)
- 60 g unt cu 82% grăsime (moale)
- 3 g scorțișoară pudră (1 linguriță)
deasupra
- 10 g migdale feliate
- 1 ou
- zahăr pudră pentru servit (opțional)
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, dacă doriți să tipăriți lista de ingrediente!
Cum facem coroniță de Crăciun cu scorțișoară - rețeta pas cu pas
Estonian Kringel se face mai repede și mai ușor decât cozonacul nostru tradițional deoarece se frământă mai puțin timp, iar aluatul dospește o singură dată, nu de două ori.
Aluatul este fin, moale și se lucrează foarte ușor cu el. Vă las mai jos rețeta pas cu pas în imagini ca să fie ușor de urmărit.
1. Într-un castron puneți: laptele, zahărul, sarea, drojdia, gălbenușul de ou și untul topit. Amestecați cu un tel de mână, apoi adăugați făina și frământați 5 minute la robot sau 10-12 minute la mână până când obțineți un aluat neted și nelipicios.
2. Acoperiți castronul cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească la temperatura camerei timp de 10 minute pentru a da timp glutenului să se relaxeze.
3. Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie de aprox. 6 mm grosime și dimensiuni de 40x30 cm.
4. Amestecați zahărul, pudra de scorțișoară și untul moale până obțineți o cremă moale, omogenă. Păstrați deoparte 1 linguriță de cremă iar restul o întindeți pe toată suprafața aluatului, lăsând 1 cm de aluat neuns de jur împrejur.
5. Rulați strâns aluatul pe marginea lungă, într-un cilindru. Ciupiți și sigilați marginea aluatului ca să nu se desfacă.
6. Folosind un cuțit ascuțit, tăiați aluatul pe lungime în două părți egale pe care le împletiți ca pe o sfoară. Uniți apoi capetele aluatului formând o coroniță.
7. Așezați coronița în tavă, peste hârtie de copt. și o acoperiți cu un castron așezat cu gura în jos. Lăsați-o să crească până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
8. Înainte de a da coronița la cuptor, o ungeți cu un ou bătut împreună cu crema de unt și scorțișoară păstrată deoparte. La final presărați fulgii de migdale.
9. Coaceți cozonacul cu scorțișoară timp de 15 minute în cuptorul preîncălzit la 200 C, apoi reduceți temperatura la 180 C si coaceți încă 10 minute.
10. Veți obține o coroniță de cozonac rumenită, crocantă la exterior, moale și aromată la interior. Lăsați-o să se răcească, iar înainte de servire presărați-o cu zahăr pudră (opțional).
Ce puteți înlocui în rețetă
Dacă doriți să personalizați rețeta, iată ce adaptări puteți face:
- scorțișoară - pentru arome mai complexe și mai intense puteți folosi un mix de condimente pentru turtă dulce făcut în casă sau cumpărat.
- lapte - îl puteți înlocui cu lapte vegetal, cu apă plată sau cu un suc de portocale ca la rețeta de cozonac de post
- drojdie uscată - se poate înlocui cu drojdie proaspătă. Găsiți aici un tabel de echivalență de la drojdia uscată la cea proaspătă și invers.
- migdale - se pot înlocui cu nuci, alune sau fistic
- cacao - puteți pune și puțină cacao în amestecul de unt și scorțișoară pentru umplutură. Va da o culoare mai frumoasă în secțiune.
Cum se păstrează
Coronița de Crăciun cu scorțișoară poate fi păstrată la temperatura camerei timp de până la 3 zile. Este recomandat să o acoperiți ușor cu un șervet de bumbac pentru a preveni uscarea acesteia.
Cozonacul cu scorțișoară se păstrează bine și la congelator pentru 2-3 luni. Când doriți să îl consumați, lăsați-l să se deghețe lent, la temperatura camerei.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi acest cozonac cu aromă de scorțișoară
Iată mai jos câtea idei:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară și migdale. Rețeta de Estonian Kringle.
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru aluat
- 260 g făină tip 000
- 120 ml lapte călduț
- 45 g unt cu 82% grăsime (topit și răcit)
- 1 gălbenuș de ou (la temperatura camerei)
- 16 g zahăr vanilat Bourbon (2 pliculețe)
- 5 g drojdie uscată (sau 10 g drojdie proaspătă)
umplutura
- 75 g zahăr brun (sau zahăr alb)
- 60 g unt cu 82% grăsime (moale)
- 3 g scorțișoară pudră (1 linguriță)
deasupra
- 10 g migdale feliate
- 1 ou
- zahăr pudră pentru servit (opțional)
Instrucțiuni de preparare
Pregătirea aluatului
- Într-un castron puneți: laptele, zahărul, sarea, drojdia, gălbenușul de ou și untul topit. Amestecați cu un tel de mână, apoi adăugați făina și frământați 5 minute la robot sau 10-12 minute la mână până când obțineți un aluat neted și nelipicios.
- Acoperiți castronul cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească la temperatura camerei timp de 10 minute pentru a da timp glutenului să se relaxeze.
Modelare cozonac cu scorțișoară și migdale
- Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie de aprox. 6 mm grosime și dimensiuni de 40x30 cm.
- Amestecați zahărul, pudra de scorțișoară și untul moale până obțineți o cremă moale, omogenă. Păstrați deoparte 1 linguriță de cremă iar restul o întindeți pe toată suprafața aluatului, lăsând 1 cm de aluat neuns de jur împrejur.
- Rulați strâns aluatul pe marginea lungă, într-un cilindru. Ciupiți și sigilați marginea aluatului ca să nu se desfacă.
- Folosind un cuțit ascuțit, tăiați aluatul pe lungime în două părți egale pe care le împletiți ca pe o sfoară. Uniți apoi capetele aluatului formând o coroniță.
Dospire
- Așezați coronița în tavă, peste hârtie de copt. și o acoperiți cu un castron așezat cu gura în jos. Lăsați-o să crească până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
- Înainte de a da coronița la cuptor, o ungeți cu un ou bătut împreună cu crema de unt și scorțișoară păstrată deoparte. La final presărați fulgii de migdale.
Coacerea
- Coaceți cozonacul cu scorțișoară timp de 15 minute în cuptorul preîncălzit la 200 C, apoi reduceți temperatura la 180 C si coaceți încă 10 minute.
- Veți obține o coroniță de cozonac rumenită, crocantă la exterior, moale și aromată la interior. Lăsați-o să se răcească, iar înainte de servire presărați-o cu zahăr pudră (opțional).
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu