Timp estimat pentru citit: 10 minute
Arată spectaculos, nu-i așa? Dar haideți să vă arăt cât de ușor și cu ce ingrediente simple facem acest tort cu cremă de vanilie și blat cu cacao!
Pe cât de frumos și de apetisant arată acest tort cu multă cremă de vanilie, pe atât de repede și de ușor se face.
Coacem un singur blat, iar o parte din el o folosim la decor. În plus, e o rețetă pe cât de economică se poate, deoarece folosim gălbenușurile la cremă, iar albușurile la blat. Destul de convenabil, nu-i așa?
Decorul? E o joacă de copii, îl facem din câteva cubulețe de ciocolată! Haideți să vă arăt pas cu pas cum să faceți un tort care va impresiona toți musafirii!
Și dacă vă place rețeta aceasta simplă și creativă, vă rog să aruncați o privire și la rețeta mea de tort cu caramel sărat. E la fel de simplă și de ingenioasă!
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Ingredientele pentru acest desert deosebit sunt simple și accesibile, dintre cele pe care le avem mereu în casă și parcă sunt mai puține decât pentru alte torturi.
Dacă vreți să tipăriți ingredientele și modul de preparare, o puteți face din cardul de rețetă de la finalul postării.
Ingrediente pentru crema de vanilie
- 150 g zahăr
- 60 g amidon de porumb
- un praf de sare
- 6 gălbenușuri
- 500 ml lapte
- 150 g unt rece, cu 82% grăsime
- 2 lingurițe extract de vanilie
Ingrediente pentru blat cu albușuri și cacao
- 120 g făină tip 000
- 30 g cacao neagră
- 1 linguriță praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu.
- 6 albușuri
- 1 ou
- 100 g zahăr
- 100 g kefir sau lapte bătut - puteți înlocui cu 120 g smântână fermentată (acră) slabă sau 120 g iaurt grecesc
- 1 linguriță extract de cafea
- 80 ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingură oțet de 9 grade
- un praf de sare
Cum facem tort cu cremă de vanilie și blat de cacao - rețeta explicată pas cu pas
Ne ocupăm mai întâi de cremă, pentru că are nevoie de timp mai lung de răcire. Cât timp se răcește crema, ne putem ocupa de blatul de cacao.
După ce montăm tortul, îl vom lăsa la rece câteva ore sau de seara până dimineața, iar între timp pregătim decorurile din ciocolată topită.
preparare cremă de vanilie cu unt
1. Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
2. Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu. Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Rreduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână ca să nu se prindă de cratiță.
3. Când simțiți la mână că s-a îngroșat crema, o mai lăsați pe foc încă un minut, amestecând continuu pentru a o stabiliza amidonul.
4. Dați crema deoparte, puneți untul rece și extractul de vanilie și amestecați până când untul se topește și este încorporat uniform în cremă. Lăsați-o să se răcească acoperită cu folie alimentară, lipită chiar pe suprafață ca să nu facă crustă.
preparare blat de tort cu albușuri și cacao
5. Într-un castron combinați: făina, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul.
6. Într-un castron mai mare puneți: albușurile, oul, zahărul și sarea. Mixați la viteză mare până se deschid la culoare și își triplează volumul.
7. Adăugati: kefirul, uleiul și extractul de cafea. Mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziția.
8. Încorporați amestecul de făină și cacao amestecând ușor cu un tel de mână sau cu o spatulă.
9. Turnați aluatul într-o tavă unsă cu unt moale sau tapetată cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru aprox. 45 de minute.
10. Scoateți blatul din tavă și lăsați-l să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.
cum se montează acest tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
11. Mixați crema de vanilie răcită până când devine fină și aerată. Păstrați deoparte 300 g pentru decor.
12. Îndreptați blatul de tort tăind un strat subțire din partea de deasupra care e mai uscată și neregulată. Mărunțiți bucata aceasta de blat într-un tocător electric ca să obțineți un pesmet granulat, numai bun pentru ornarea tortului.
13. Tăiați blatul orizontal în 2 părți egale. Puneți un blat pe un platou și montați în jurul lui un inel metalic (poate fi de la tava în care l-ați copt), eventual și o folie de acetat pentur prăjituri, dacă aveți. Turnați crema de vanilie și nivelați.
14. Peste cremă așezați al doilea blat și presați ușor cu degetele ca să se lipească de crema de dedesubt.
15. Peste blat puneți cele 300 g de cremă păstrate deoparte și presărați pesmetul pregătit mai devreme.
16. Acoperiți tortul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider peste noapte sau măcar 6 ore.
realizare decoruri din ciocolată topită și fructe proaspete
17. Mărunțiti ciocolata și o puneți la topit la bain marie sau la microunde împreună cu o lingură de ulei. După ce se topește, o turnați într-un poș, taiați vârful la o grosime de 2-3 mm și desenați câteva decoruri pe o hârtie de copt.
18. Dați decorurile la frigider pentru 10-15 minute cât să se întârească ciocolata, apoi le scoateți cu grijă de pe hârtia de tort. Îndepărtați inelul metalic din jurul tortului și așezați deasupra decorurile de ciocolată și fructele proaspete.
Cum se păstrează
E un tort rezistent, care se păstrează foarte bine la frigider timp de 4-5 zile. E de preferat să îl acoperiți ca să nu împrumute mirosuri de la alte alimente.
Nu vă recomand să îl congelați!
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Blatul este ușor umed și va mai trage umiditate din cremă în timp ce stă la frigider. Nu are nevoie de însiropare!
- Dacă totuși vreți să adăugați o aromă în blat, însiropați-l foarte puțin, folosind o pensulă de patiserie, nu turnați cu lingurița! Dacă îl umeziți excesiv, blatul se va rupe pentru că nu este elastic ca un blat de pandișpan!
- Dacă vreți să impresionați, așezați decorurile și fructele pe tort înainte să îl duceți la masă. Altfel, decorurile se pot rupe, iar fructele oxidează repede.
- Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăiere.
Alte rețete ușoare de tort
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
crema de vanilie
- 150 g zahăr
- 60 g amidon de porumb
- ½ linguriță de sare
- 6 gălbenușuri
- 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 150 g unt cu 82% grăsime
- 2 lingurițe extract de vanilie
blat cu cacao - tavă de 20-21 cm
- 120 g făină tip 000
- 30 g cacao neagră
- 1 linguriță praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu.
- 6 albușuri
- 1 ou
- 100 g zahăr
- 100 g kefir (sau 120 g smântână, iaurt grecesc)
- 80 ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingură oțet de 9 grade
- 1 linguriță extract de cafea
- ½ linguriță de sare
decor - opțional
- 40 g ciocolată amăruie
- 1 lingură ulei de floarea soarelui
- fructe proaspete (căpșuni, zmeură, afine, etc.)
Instrucțiuni de preparare
crema de vanilie
- Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
- Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu. Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Rreduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână ca să nu se prindă de cratiță.
- Când simțiți la mână că s-a îngroșat crema, o mai lăsați pe foc încă un minut, amestecând continuu pentru a o stabiliza amidonul.
- Dați crema deoparte, puneți untul rece și extractul de vanilie și amestecați până când untul se topește și este încorporat uniform în cremă. Lăsați-o să se răcească acoperită cu folie alimentară, lipită chiar pe suprafață ca să nu facă crustă.
blat de cacao
- Într-un castron combinați: făina, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul.
- Într-un castron mai mare puneți: albușurile, oul, zahărul și sarea. Mixați la viteză mare până se deschid la culoare și își triplează volumul.
- Adăugati: kefirul, uleiul și extractul de cafea. Mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziția.
- Încorporați amestecul de făină și cacao amestecând ușor cu un tel de mână sau cu o spatulă.
- Turnați aluatul într-o tavă unsă cu unt moale sau tapetată cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru aprox. 45 de minute.
- Scoateți blatul din tavă și lăsați-l să se răcească pe un grătar.
asamblare și decor
- Mixați crema de vanilie răcită până când devine fină și aerată. Păstrați deoparte 300 g pentru decor.
- Îndreptați blatul de tort tăind un strat subțire din partea de deasupra care e mai uscată și neregulată. Mărunțiți bucata aceasta de blat într-un tocător electric ca să obțineți un pesmet granulat, numai bun pentru ornarea tortului.
- Tăiați blatul orizontal în 2 părți egale. Puneți un blat pe un platou și montați în jurul lui un inel metalic (poate fi de la tava în care l-ați copt), eventual și o folie de acetat pentur prăjituri, dacă aveți. Turnați crema de vanilie și nivelați.
- Peste cremă așezați al doilea blat și presați ușor cu degetele ca să se lipească de crema de dedesubt.
- Peste blat puneți cele 300 g de cremă păstrate deoparte și presărați pesmetul pregătit mai devreme.
- Acoperiți tortul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider peste noapte sau măcar 6 ore.
decor
- Mărunțiti ciocolata și o puneți la topit la bain marie sau la microunde împreună cu o lingură de ulei. După ce se topește, o turnați într-un poș, taiați vârful la o grosime de 2-3 mm și desenați câteva decoruri pe o hârtie de copt.
- Dați decorurile la frigider pentru 10-15 minute cât să se întârească ciocolata, apoi le scoateți cu grijă de pe hârtia de tort. Îndepărtați inelul metalic din jurul tortului și așezați deasupra decorurile de ciocolată și fructele proaspete.
Bine de știut:
- Blatul este ușor umed și va mai trage umiditate din cremă în timp ce stă la frigider. Nu are nevoie de însiropare!
- Dacă totuși vreți să adăugați o aromă în blat, însiropați-l foarte puțin, folosind o pensulă de patiserie, nu turnați cu lingurița! Dacă îl umeziți excesiv, blatul se va rupe pentru că nu este elastic ca un blat de pandișpan!
- Dacă vreți să impresionați, așezați decorurile și fructele pe tort înainte să îl duceți la masă. Altfel, decorurile se pot rupe, iar fructele oxidează repede.
- Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăiere.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu