• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Torturi

Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 30 ian. 2025 · Publicată: 23 apr. 2024 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
26 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Arată spectaculos, nu-i așa? Dar haideți să vă arăt cât de ușor și cu ce ingrediente simple facem acest tort cu cremă de vanilie și blat cu cacao!

Pe cât de frumos și de apetisant arată acest tort cu multă cremă de vanilie , pe atât de repede și de ușor se face.

tort cu crema de vanilie si blat cu cacao

Coacem un singur blat, iar o parte din el o folosim la decor. În plus, e o rețetă pe cât de economică se poate, deoarece folosim gălbenușurile la cremă, iar albușurile la blat. Destul de convenabil, nu-i așa?

Decorul? E o joacă de copii, îl facem din câteva cubulețe de ciocolată! Haideți să vă arăt pas cu pas cum să faceți un tort care va impresiona toți musafirii!

Și dacă vă place rețeta aceasta simplă și creativă, vă rog să aruncați o privire și la rețeta mea de tort cu caramel sărat. E la fel de simplă și de ingenioasă!

tort cu crema de vanilie si blat cu cacao
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum facem tort cu cremă de vanilie și blat de cacao - rețeta explicată pas cu pas
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Alte rețete ușoare de tort
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Ingredientele pentru acest desert deosebit sunt simple și accesibile, dintre cele pe care le avem mereu în casă și parcă sunt mai puține decât pentru alte torturi.

Dacă vreți să tipăriți ingredientele și modul de preparare, o puteți face din cardul de rețetă de la finalul postării.

Ingrediente pentru crema de vanilie

ingrediente cu etichete crema de vanilie
  • 150 g zahăr
  • 60 g amidon de porumb
  • un praf de sare
  • 6 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt rece, cu 82% grăsime
  • 2 lingurițe extract de vanilie

Ingrediente pentru blat cu albușuri și cacao

ingrediente blat de tort cu albusuri
  • 120 g făină tip 000
  • 30 g cacao neagră
  • 1 linguriță praf de copt
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu.
  • 6 albușuri
  • 1 ou
  • 100 g zahăr
  • 100 g kefir sau lapte bătut - puteți înlocui cu 120 g smântână fermentată (acră) slabă sau 120 g iaurt grecesc
  • 1 linguriță extract de cafea
  • 80 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură oțet de 9 grade
  • un praf de sare

Cum facem tort cu cremă de vanilie și blat de cacao - rețeta explicată pas cu pas

Ne ocupăm mai întâi de cremă, pentru că are nevoie de timp mai lung de răcire. Cât timp se răcește crema, ne putem ocupa de blatul de cacao.

După ce montăm tortul, îl vom lăsa la rece câteva ore sau de seara până dimineața, iar între timp pregătim decorurile din ciocolată topită.

preparare cremă de vanilie cu unt

preparare crema de vanilie cu amidon si lapte

1. Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.

2. Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu. Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Rreduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână ca să nu se prindă de cratiță.

stabilizare crema de vanilie cu amidon

3. Când simțiți la mână că s-a îngroșat crema, o mai lăsați pe foc încă un minut, amestecând continuu pentru a o stabiliza amidonul.

4. Dați crema deoparte, puneți untul rece și extractul de vanilie și amestecați până când untul se topește și este încorporat uniform în cremă. Lăsați-o să se răcească acoperită cu folie alimentară, lipită chiar pe suprafață ca să nu facă crustă.

preparare blat de tort cu albușuri și cacao

preparare aluat pentru blat de tort cu cacao

5. Într-un castron combinați: făina, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul.

6. Într-un castron mai mare puneți: albușurile, oul, zahărul și sarea. Mixați la viteză mare până se deschid la culoare și își triplează volumul.

aluat blat cu cacao

7. Adăugati: kefirul, uleiul și extractul de cafea. Mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziția.

8. Încorporați amestecul de făină și cacao amestecând ușor cu un tel de mână sau cu o spatulă.

coacere si racire blat

9. Turnați aluatul într-o tavă unsă cu unt moale sau tapetată cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru aprox. 45 de minute.

10. Scoateți blatul din tavă și lăsați-l să se răcească pe un grătar pentru prăjituri .

cum se montează acest tort cu cremă de vanilie și blat de cacao

cantarire crema

11. Mixați crema de vanilie răcită până când devine fină și aerată. Păstrați deoparte 300 g pentru decor.

12. Îndreptați blatul de tort tăind un strat subțire din partea de deasupra care e mai uscată și neregulată. Mărunțiți bucata aceasta de blat într-un tocător electric ca să obțineți un pesmet granulat, numai bun pentru ornarea tortului.

montare tort cu inel metalic

13. Tăiați blatul orizontal în 2 părți egale. Puneți un blat pe un platou și montați în jurul lui un inel metalic (poate fi de la tava în care l-ați copt), eventual și o folie de acetat pentur prăjituri, dacă aveți. Turnați crema de vanilie și nivelați.

14. Peste cremă așezați al doilea blat și presați ușor cu degetele ca să se lipească de crema de dedesubt.

tort cu vanilie

15. Peste blat puneți cele 300 g de cremă păstrate deoparte și presărați pesmetul pregătit mai devreme.

16. Acoperiți tortul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider peste noapte sau măcar 6 ore.

realizare decoruri din ciocolată topită și fructe proaspete

decorare tort cu ciocolata topita

17. Mărunțiti ciocolata și o puneți la topit la bain marie sau la microunde împreună cu o lingură de ulei. După ce se topește, o turnați într-un poș, taiați vârful la o grosime de 2-3 mm și desenați câteva decoruri pe o hârtie de copt.

18. Dați decorurile la frigider pentru 10-15 minute cât să se întârească ciocolata, apoi le scoateți cu grijă de pe hârtia de tort. Îndepărtați inelul metalic din jurul tortului și așezați deasupra decorurile de ciocolată și fructele proaspete.

tort cu crema de vanilie si blat cu cacao

Cum se păstrează

E un tort rezistent, care se păstrează foarte bine la frigider timp de 4-5 zile. E de preferat să îl acoperiți ca să nu împrumute mirosuri de la alte alimente.

Nu vă recomand să îl congelați!

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Blatul este ușor umed și va mai trage umiditate din cremă în timp ce stă la frigider. Nu are nevoie de însiropare!
  • Dacă totuși vreți să adăugați o aromă în blat, însiropați-l foarte puțin, folosind o pensulă de patiserie, nu turnați cu lingurița! Dacă îl umeziți excesiv, blatul se va rupe pentru că nu este elastic ca un blat de pandișpan!
  • Dacă vreți să impresionați, așezați decorurile și fructele pe tort înainte să îl duceți la masă. Altfel, decorurile se pot rupe, iar fructele oxidează repede.
  • Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăiere.
tort cu crema de vanilie si blat cu cacao

Alte rețete ușoare de tort

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
    Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
  • Tort musuroi de cartita_reteta cu mascarpone
    Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
  • Tort Medovik
    Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
  • Tort Tiramisu rețeta clasică
    Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tort cu crema de vanilie si blat cu cacao

Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao

Arată spectaculos, nu-i așa? Haideți să vă arăt cât de ușor se face acest tort cu cremă de vanilie și blat cu cacao!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 45 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 30 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
formă rotundă cu inel
gratar racire prajituri
grătar răcire

Rețeta Video

Ingrediente
 

crema de vanilie

  • 150 g zahăr
  • 60 g amidon de porumb
  • ½ linguriță de sare
  • 6 gălbenușuri
  • 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 2 lingurițe extract de vanilie

blat cu cacao - tavă de 20-21 cm

  • 120 g făină tip 000
  • 30 g cacao neagră
  • 1 linguriță praf de copt
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu.
  • 6 albușuri
  • 1 ou
  • 100 g zahăr
  • 100 g kefir (sau 120 g smântână, iaurt grecesc)
  • 80 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură oțet de 9 grade
  • 1 linguriță extract de cafea
  • ½ linguriță de sare

decor - opțional

  • 40 g ciocolată amăruie
  • 1 lingură ulei de floarea soarelui
  • fructe proaspete (căpșuni, zmeură, afine, etc.)

Instrucțiuni de preparare
 

crema de vanilie

  • Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
    preparare crema de vanilie cu amidon
  • Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu. Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Rreduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână ca să nu se prindă de cratiță.
    crema de vanilie cu lapte
  • Când simțiți la mână că s-a îngroșat crema, o mai lăsați pe foc încă un minut, amestecând continuu pentru a o stabiliza amidonul.
    fierbere crema de vanilie
  • Dați crema deoparte, puneți untul rece și extractul de vanilie și amestecați până când untul se topește și este încorporat uniform în cremă. Lăsați-o să se răcească acoperită cu folie alimentară, lipită chiar pe suprafață ca să nu facă crustă.
    crema de vanilie cu unt amestecata cu telul de mana

blat de cacao

  • Într-un castron combinați: făina, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul.
    amestecare ingrediente uscate faina si cacao
  • Într-un castron mai mare puneți: albușurile, oul, zahărul și sarea. Mixați la viteză mare până se deschid la culoare și își triplează volumul.
    albusuri batute spuma
  • Adăugati: kefirul, uleiul și extractul de cafea. Mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziția.
    otet turnat in compozitia pentru blatul de tort
  • Încorporați amestecul de făină și cacao amestecând ușor cu un tel de mână sau cu o spatulă.
    preparare aluat cu cacao
  • Turnați aluatul într-o tavă unsă cu unt moale sau tapetată cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru aprox. 45 de minute.
    blat de tort in cuptor
  • Scoateți blatul din tavă și lăsați-l să se răcească pe un grătar.
    blat cu cacao pe gratar de racire

asamblare și decor

  • Mixați crema de vanilie răcită până când devine fină și aerată. Păstrați deoparte 300 g pentru decor.
    cantarire crema de vanilie cu unt
  • Îndreptați blatul de tort tăind un strat subțire din partea de deasupra care e mai uscată și neregulată. Mărunțiți bucata aceasta de blat într-un tocător electric ca să obțineți un pesmet granulat, numai bun pentru ornarea tortului.
    balt cu cacao decupat
  • Tăiați blatul orizontal în 2 părți egale. Puneți un blat pe un platou și montați în jurul lui un inel metalic (poate fi de la tava în care l-ați copt), eventual și o folie de acetat pentur prăjituri, dacă aveți. Turnați crema de vanilie și nivelați.
    cum se monteaza un tort cu blat de cacao si crema de vanilie
  • Peste cremă așezați al doilea blat și presați ușor cu degetele ca să se lipească de crema de dedesubt.
    blat de tort cu cacao asezat in forma metalica
  • Peste blat puneți cele 300 g de cremă păstrate deoparte și presărați pesmetul pregătit mai devreme.
    tort cu crema de vanilie decorat cu pesmet cu cacao
  • Acoperiți tortul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider peste noapte sau măcar 6 ore.
    tort la rece

decor

  • Mărunțiti ciocolata și o puneți la topit la bain marie sau la microunde împreună cu o lingură de ulei. După ce se topește, o turnați într-un poș, taiați vârful la o grosime de 2-3 mm și desenați câteva decoruri pe o hârtie de copt.
    cum se fac decoruri din ciocolata topita pentru tort
  • Dați decorurile la frigider pentru 10-15 minute cât să se întârească ciocolata, apoi le scoateți cu grijă de pe hârtia de tort. Îndepărtați inelul metalic din jurul tortului și așezați deasupra decorurile de ciocolată și fructele proaspete.
    decorare tort cu ciocolata si fructe proaspete

Bine de știut:

  • Blatul este ușor umed și va mai trage umiditate din cremă în timp ce stă la frigider. Nu are nevoie de însiropare!
  • Dacă totuși vreți să adăugați o aromă în blat, însiropați-l foarte puțin, folosind o pensulă de patiserie, nu turnați cu lingurița! Dacă îl umeziți excesiv, blatul se va rupe pentru că nu este elastic ca un blat de pandișpan!
  • Dacă vreți să impresionați, așezați decorurile și fructele pe tort înainte să îl duceți la masă. Altfel, decorurile se pot rupe, iar fructele oxidează repede.
  • Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăiere.
Nutrition Facts
Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
Amount per Serving
Calorii
447
% Daily Value*
Grăsimi
 
27
g
42
%
Colesterol
 
156
mg
52
%
Carbohidrați
 
47
g
16
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
30
g
33
%
Proteine
 
8
g
16
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
26 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.