• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 26 oct. 2025 · Publicată: 13 iun. 2024 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Un comentariu
32 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Am pentru voi o rețetă incredibil de simplă și rapidă de plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure!

Această plăcintă este perfectă pentru zilele când vrei ceva dulce, crocant și aromat, dar nu ai mult timp la dispoziție și nici mare lucru prin frigider.

felie de placinta cu lapte si fructe de padure

Folosim doar câteva ingrediente simple pe care le avem mereu în casă: lapte, ouă, puțin zahăr și foi subțiri, cumpărate, pentru a economisi timp și efort.

Rezultatul este o plăcintă creață delicioasă, cu aromă de vanilie, ușor acrișoară și cu puține grăsimi. O porție generoasă din această plăcintă incredibilă are aproximativ 300 kcal/porție, așadar e un desert potrivit și pentru cei care vor să fie atenți la dietă.

Iar dacă vă plac plăcintele crețe, vă recomand să încercați și variantele sărate ale acestora, de exemplu plăcinta cu carne tocată sau minunata plăcintă cu ceapă verde și mărar. Sunt savuroase amândouă, eu una nici nu știu să spun care îmi place mai mult!

tavă cu plăcintă cu lapte și fructe de padure
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi pentru reușita rețetei
  • Alte plăcinte ușoare cu foi cumpărate
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

V-am promis un desert cu puține ingrediente, așa că iată-le în fotografia de mai jos. Puteți vedea dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure.

Ingrediente listate cu etichete pentru reteta de placinta cu lapte si fructe de padure
  • foi subțiri de plăcintă - pentru o tavă de 26 cm diametru aveți nevoie de un pachet de foi de 400 g.
  • 50 g unt topit și răcit - pentru uns foile de plăcintă.
  • 500 ml lapte - cu cât mai gras și mai bun, cu atât mai bine
  • 4 ouă - ale mele au fost L
  • 80 g zahăr tos - e destul de puțin, dar eu încerc să reduc cât mai mult zahărul din rețete. Dacă vă plac deserturile mai dulci, puteți pune mai mult zahăr
  • 20 g zahăr vanilinat - adică 2 pliculețe. Dacă aveți zahăr Bourbon e și mai bine!
  • 1 lingură extract de vanilie - puteți folosi și esență dacă nu aveți extract natural
  • un praf de sare - nu omiteți sarea din umplutură, altfel plăcinta va fi fadă!
  • 150 g fructe de padure - pot fi fructe proaspete sau congelate. Eu am folosit un mix de fructe congelate care are: căpșuni, afine, coacăze, mure și vișine

în plus ar mai fi nevoie de:

  • puțin unt moale - pentru uns tava sau puteți folosi ulei, hârtie de copt sau un spray antiaderent pentru prăjituri
  • 1 linguriță de zahăr pudră - este opțional, dacă doriți să presărați înainte de servire

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, dacă doriți să tipăriți sau să salvati rețeta!

Cum facem plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure - rețeta pas cu pas

foi subtiri de placinta asezate in tava rotunda

1. Ungeți cu unt topit 3 foi de plăcintă și le așezați (încrețite ușor) în tava unsă cu puțin ulei. Acestea vor forma baza plăcintei.

tavă cu foi de plăcintă încrețite

2. Ungeți apoi foile rămase cu unt topit (pe fiecare în parte) și le încrețiți ca un evantai. Așezați-le în tavă circular începând din mijloc către margini.

foi de placinta coapte in tava

3. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru ~20 de minute sau până când foile se usucă și se rumenesc, devenind tari și casante.

lapte turnat in vas transparent peste oua

4. Între timp pregătiți umplutura: într-un vas puneți ouăle, zahărul, sarea și aromele. Amestecați cu un tel să se dizolve zahărul și să se spumeze puțin ouăle, apoi turnați laptele rece.

umplutura de lapte si vanilie turnata in tava peste foi de placinta

5. Scoateți tava din cuptor și turnați amestecul de lapte și ouă uniform, având grijă să intre printre foile încrețite de plăcintă.

tava cu placinta și fructe de pădure

6. Deasupra plăcintei presărați fructele de pădure din loc în loc.

placinta creata cu fructe de padure in cuptor

7. Dați din nou tava la cuptor pentru încă 25-30 de minute sau până când compoziția se încheagă.

felie de plăcintă cu fructe de pădure pe farfurie albă

8. Plăcinta e bună și caldă, cu o cupă de înghețată deasupra, dar și rece. Opțional o puteți presăra cu zahăr pudră înainte de servire.

Ce puteți înlocui în rețetă

Tuturor ne place uneori să adaptăm rețetele după gusturile noastre sau în funcție de ingredientele pe care le avem la îndemână. Dacă vreți să schimbați ceva în rețetă, iată mai jos câteva sugestii:

  • Lapte - puteți înlocui laptele normal cu lapte vegetal de migdale, de cocos, soia sau de ovăz pentru o variantă și mai ușoară.
  • Smântână - dacă nu trebuie să fiți atenți la calorii și doriți o plăcintă mai cremoasă și cu gust mai bogat, puteți folosi pentru umplutură 300 ml de lapte și 200 ml smântână pentru frișcă.
  • Fructe - fructele de pădure se pot înlocui cu alte fructe proaspete sau congelate: mere, pere, cireșe, caise sau piersici.
  • Zahăr - pentru o variantă și mai sănătoasă, poți înlocui zahărul cu un îndulcitor natural, cum ar fi stevia sau eritritol .

Cum se servește

Această plăcintă creață cu lapte și vanilie e la fel de bună atât caldă, cât și rece!

Dacă o tăiați imediat ce o scoateți din cuptor, puneți peste ea un glob de înghețată de căpșuni făcută în casă și veți avea cel mai bun desert!

Dacă preferați plăcinta rece, o puteți servi simplă, doar presărată cu zahăr pudră sau cu un moț de frișcă naturală bătută. La fel de gustoasă este și cu iaurt grecesc.

plăcintă cu fructe de pădure

Cum se păstrează

Plăcinta cu lapte, vanilie și fructe de pădure se păstrează proaspătă și crocantă la temperatura camerei pentru până la 2 zile. Dacă vreți să o păstrați mai mult timp, o puteți congela într-o caserolă etanșă până la 3 luni.

Încălziți fiecare porție la cuptorul cu microunde sau în cuptorul mare pentru a reda textura crocantă a foilor.

Sfaturi pentru reușita rețetei

  • Turnați uniform amestecul de lapte și ouă peste toată suprafața tăvii, pentru a obține o textură uniformă și bine legată.
  • Pentru o textură plăcută, cu contrast între foile crocante și umplutura moale, lăsați plăcinta să se răcească complet înainte de a o tăia.
  • Nu este nevoie să decongelați fructele înainte de a le folosi la plăcintă.
  • Dacă folosiți fructe proaspete, îndepărtați mai întâi sâmburii (la caise, cireșe, vișine, etc)

Alte plăcinte ușoare cu foi cumpărate

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Reteta placinta cu visine si iaurt grecesc
    Plăcintă cu vișine și iaurt grecesc
  • Cea mai usoara placinta cu mere
    Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri - rețetă video rapidă și delicioasă
  • Plăcintă crocantă cu caise şi migdale
    Plăcintă crocantă cu caise şi migdale

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tava cu placinta și fructe de pădure

Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure

Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure cu doar 300 kcal porția! Un desert crocant și aromat, cu ingrediente simple și ieftine!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 50 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 5 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

tava 26 cm

  • 400 g foi subțiri de plăcintă (1 pachet)
  • 50 g unt topit și răcit (82% grăsime)
  • 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 4 ouă
  • 80 g zahăr tos
  • 20 g zahăr vanilinat (2 pliculețe)
  • 1 lingură extract de vanilie (sau esență)
  • un praf de sare
  • 150 g fructe de padure (căpșuni, afine, zmeură, mure, - proaspete sau congelate)
  • puțin unt sau ulei pentru uns tava
  • optional - zahăr pudră pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Ungeți cu unt topit 3 foi de plăcintă și le așezați (încrețite ușor) în tava unsă cu puțin ulei. Acestea vor forma baza plăcintei.
    foi subtiri de placinta asezate in tava rotunda
  • Ungeți apoi foile rămase cu unt topit (pe fiecare în parte) și le încrețiți ca un evantai. Așezați-le în tavă circular începând din mijloc către margini.
    tavă cu foi de plăcintă încrețite
  • Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru ~20 de minute sau până când foile se usucă și se rumenesc, devenind tari și casante.
    foi de placinta coapte in tava
  • Între timp pregătiți umplutura: într-un vas puneți ouăle, zahărul, sarea și aromele. Amestecați cu un tel să se dizolve zahărul și să se spumeze puțin ouăle, apoi turnați laptele rece.
    lapte turnat in vas transparent peste oua
  • Scoateți tava din cuptor și turnați amestecul de lapte și ouă uniform, având grijă să intre printre foile încrețite de plăcintă.
    umplutura de lapte si vanilie turnata in tava peste foi de placinta
  • Deasupra plăcintei presărați fructele de pădure din loc în loc.
    tava cu placinta și fructe de pădure
  • Dați din nou tava la cuptor pentru încă 25-30 de minute sau până când compoziția se încheagă.
    placinta creata cu fructe de padure in cuptor
  • Plăcinta e bună și caldă, cu o cupă de înghețată deasupra, dar și rece. Opțional o puteți presăra cu zahăr pudră înainte de servire.
    felie de plăcintă cu fructe de pădure pe farfurie albă

Bine de știut:

  • Turnați uniform amestecul de lapte și ouă peste toată suprafața tăvii, pentru a obține o textură uniformă și bine legată.
  • Pentru o textură plăcută, cu contrast între foile crocante și umplutura moale, lăsați plăcinta să se răcească complet înainte de a o tăia.
  • Nu este nevoie să decongelați fructele înainte de a le folosi la plăcintă.
  • Dacă folosiți fructe proaspete, îndepărtați mai întâi sâmburii (la caise, cireșe, vișine, etc)
Nutrition Facts
Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
Amount per Serving
Calorii
313
% Daily Value*
Grăsimi
 
12
g
18
%
Colesterol
 
103
mg
34
%
Carbohidrați
 
42
g
14
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
15
g
17
%
Proteine
 
9
g
18
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
32 shares

Comentarii

  1. Florentina a zis

    august 19, 2024 at 7:39 am

    5 stars
    A fost conform așteptărilor, mulțumesc!

    Răspunde
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.