Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure

Publicat la 13 iunie 2024 de Iuliana Sbîrnea - Un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

31 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Am pentru voi o rețetă incredibil de simplă și rapidă de plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure!

Această plăcintă este perfectă pentru zilele când vrei ceva dulce, crocant și aromat, dar nu ai mult timp la dispoziție și nici mare lucru prin frigider.

felie de placinta cu lapte si fructe de padure

Folosim doar câteva ingrediente simple pe care le avem mereu în casă: lapte, ouă, puțin zahăr și foi subțiri, cumpărate, pentru a economisi timp și efort.

Rezultatul este o plăcintă creață delicioasă, cu aromă de vanilie, ușor acrișoară și cu puține grăsimi. O porție generoasă din această plăcintă incredibilă are aproximativ 300 kcal/porție, așadar e un desert potrivit și pentru cei care vor să fie atenți la dietă.

Iar dacă vă plac plăcintele crețe, vă recomand să încercați și variantele sărate ale acestora, de exemplu plăcinta cu carne tocată sau minunata plăcintă cu ceapă verde și mărar. Sunt savuroase amândouă, eu una nici nu știu să spun care îmi place mai mult!

tavă cu plăcintă cu lapte și fructe de padure
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi pentru reușita rețetei
  • Alte plăcinte ușoare cu foi cumpărate
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

V-am promis un desert cu puține ingrediente, așa că iată-le în fotografia de mai jos. Puteți vedea dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure.

Ingrediente listate cu etichete pentru reteta de placinta cu lapte si fructe de padure
  • foi subțiri de plăcintă - pentru o tavă de 26 cm diametru aveți nevoie de un pachet de foi de 400 g.
  • 50 g unt topit și răcit - pentru uns foile de plăcintă.
  • 500 ml lapte - cu cât mai gras și mai bun, cu atât mai bine
  • 4 ouă - ale mele au fost L
  • 80 g zahăr tos - e destul de puțin, dar eu încerc să reduc cât mai mult zahărul din rețete. Dacă vă plac deserturile mai dulci, puteți pune mai mult zahăr
  • 20 g zahăr vanilinat - adică 2 pliculețe. Dacă aveți zahăr Bourbon e și mai bine!
  • 1 lingură extract de vanilie - puteți folosi și esență dacă nu aveți extract natural
  • un praf de sare - nu omiteți sarea din umplutură, altfel plăcinta va fi fadă!
  • 150 g fructe de padure - pot fi fructe proaspete sau congelate. Eu am folosit un mix de fructe congelate care are: căpșuni, afine, coacăze, mure și vișine

în plus ar mai fi nevoie de:

  • puțin unt moale - pentru uns tava sau puteți folosi ulei, hârtie de copt sau un spray antiaderent pentru prăjituri
  • 1 linguriță de zahăr pudră - este opțional, dacă doriți să presărați înainte de servire

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, dacă doriți să tipăriți sau să salvati rețeta!

Cum facem plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure - rețeta pas cu pas

foi subtiri de placinta asezate in tava rotunda

1. Ungeți cu unt topit 3 foi de plăcintă și le așezați (încrețite ușor) în tava unsă cu puțin ulei. Acestea vor forma baza plăcintei.

tavă cu foi de plăcintă încrețite

2. Ungeți apoi foile rămase cu unt topit (pe fiecare în parte) și le încrețiți ca un evantai. Așezați-le în tavă circular începând din mijloc către margini.

foi de placinta coapte in tava

3. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru ~20 de minute sau până când foile se usucă și se rumenesc, devenind tari și casante.

lapte turnat in vas transparent peste oua

4. Între timp pregătiți umplutura: într-un vas puneți ouăle, zahărul, sarea și aromele. Amestecați cu un tel să se dizolve zahărul și să se spumeze puțin ouăle, apoi turnați laptele rece.

umplutura de lapte si vanilie turnata in tava peste foi de placinta

5. Scoateți tava din cuptor și turnați amestecul de lapte și ouă uniform, având grijă să intre printre foile încrețite de plăcintă.

tava cu placinta și fructe de pădure

6. Deasupra plăcintei presărați fructele de pădure din loc în loc.

placinta creata cu fructe de padure in cuptor

7. Dați din nou tava la cuptor pentru încă 25-30 de minute sau până când compoziția se încheagă.

felie de plăcintă cu fructe de pădure pe farfurie albă

8. Plăcinta e bună și caldă, cu o cupă de înghețată deasupra, dar și rece. Opțional o puteți presăra cu zahăr pudră înainte de servire.

Ce puteți înlocui în rețetă

Tuturor ne place uneori să adaptăm rețetele după gusturile noastre sau în funcție de ingredientele pe care le avem la îndemână. Dacă vreți să schimbați ceva în rețetă, iată mai jos câteva sugestii:

  • Lapte - puteți înlocui laptele normal cu lapte vegetal de migdale, de cocos, soia sau de ovăz pentru o variantă și mai ușoară.
  • Smântână - dacă nu trebuie să fiți atenți la calorii și doriți o plăcintă mai cremoasă și cu gust mai bogat, puteți folosi pentru umplutură 300 ml de lapte și 200 ml smântână pentru frișcă.
  • Fructe - fructele de pădure se pot înlocui cu alte fructe proaspete sau congelate: mere, pere, cireșe, caise sau piersici.
  • Zahăr - pentru o variantă și mai sănătoasă, poți înlocui zahărul cu un îndulcitor natural, cum ar fi stevia sau eritritol .

Cum se servește

Această plăcintă creață cu lapte și vanilie e la fel de bună atât caldă, cât și rece!

Dacă o tăiați imediat ce o scoateți din cuptor, puneți peste ea un glob de înghețată de căpșuni făcută în casă și veți avea cel mai bun desert!

Dacă preferați plăcinta rece, o puteți servi simplă, doar presărată cu zahăr pudră sau cu un moț de frișcă naturală bătută. La fel de gustoasă este și cu iaurt grecesc.

plăcintă cu fructe de pădure

Cum se păstrează

Plăcinta cu lapte, vanilie și fructe de pădure se păstrează proaspătă și crocantă la temperatura camerei pentru până la 2 zile. Dacă vreți să o păstrați mai mult timp, o puteți congela într-o caserolă etanșă până la 3 luni.

Încălziți fiecare porție la cuptorul cu microunde sau în cuptorul mare pentru a reda textura crocantă a foilor.

Sfaturi pentru reușita rețetei

  • Turnați uniform amestecul de lapte și ouă peste toată suprafața tăvii, pentru a obține o textură uniformă și bine legată.
  • Pentru o textură plăcută, cu contrast între foile crocante și umplutura moale, lăsați plăcinta să se răcească complet înainte de a o tăia.
  • Nu este nevoie să decongelați fructele înainte de a le folosi la plăcintă.
  • Dacă folosiți fructe proaspete, îndepărtați mai întâi sâmburii (la caise, cireșe, vișine, etc)

Alte plăcinte ușoare cu foi cumpărate

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Reteta placinta cu visine si iaurt grecesc
    Plăcintă cu vișine și iaurt grecesc
  • Cea mai usoara placinta cu mere
    Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Plăcintă crocantă cu caise şi migdale
    Plăcintă crocantă cu caise şi migdale

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tava cu placinta și fructe de pădure

Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure

Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure cu doar 300 kcal porția! Un desert crocant și aromat, cu ingrediente simple și ieftine!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 50 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 5 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

tava 26 cm

  • 400 g foi subțiri de plăcintă (1 pachet)
  • 50 g unt topit și răcit (82% grăsime)
  • 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 4 ouă
  • 80 g zahăr tos
  • 20 g zahăr vanilinat (2 pliculețe)
  • 1 lingură extract de vanilie (sau esență)
  • un praf de sare
  • 150 g fructe de padure (căpșuni, afine, zmeură, mure, - proaspete sau congelate)
  • puțin unt sau ulei pentru uns tava
  • optional - zahăr pudră pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Ungeți cu unt topit 3 foi de plăcintă și le așezați (încrețite ușor) în tava unsă cu puțin ulei. Acestea vor forma baza plăcintei.
    foi subtiri de placinta asezate in tava rotunda
  • Ungeți apoi foile rămase cu unt topit (pe fiecare în parte) și le încrețiți ca un evantai. Așezați-le în tavă circular începând din mijloc către margini.
    tavă cu foi de plăcintă încrețite
  • Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru ~20 de minute sau până când foile se usucă și se rumenesc, devenind tari și casante.
    foi de placinta coapte in tava
  • Între timp pregătiți umplutura: într-un vas puneți ouăle, zahărul, sarea și aromele. Amestecați cu un tel să se dizolve zahărul și să se spumeze puțin ouăle, apoi turnați laptele rece.
    lapte turnat in vas transparent peste oua
  • Scoateți tava din cuptor și turnați amestecul de lapte și ouă uniform, având grijă să intre printre foile încrețite de plăcintă.
    umplutura de lapte si vanilie turnata in tava peste foi de placinta
  • Deasupra plăcintei presărați fructele de pădure din loc în loc.
    tava cu placinta și fructe de pădure
  • Dați din nou tava la cuptor pentru încă 25-30 de minute sau până când compoziția se încheagă.
    placinta creata cu fructe de padure in cuptor
  • Plăcinta e bună și caldă, cu o cupă de înghețată deasupra, dar și rece. Opțional o puteți presăra cu zahăr pudră înainte de servire.
    felie de plăcintă cu fructe de pădure pe farfurie albă

Bine de știut:

  • Turnați uniform amestecul de lapte și ouă peste toată suprafața tăvii, pentru a obține o textură uniformă și bine legată.
  • Pentru o textură plăcută, cu contrast între foile crocante și umplutura moale, lăsați plăcinta să se răcească complet înainte de a o tăia.
  • Nu este nevoie să decongelați fructele înainte de a le folosi la plăcintă.
  • Dacă folosiți fructe proaspete, îndepărtați mai întâi sâmburii (la caise, cireșe, vișine, etc)
Valori nutriționale
Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
Valori per porție
Calorii
313
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
12
g
18
%
Colesterol
 
103
mg
34
%
Carbohidrați
 
42
g
14
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
15
g
17
%
Proteine
 
9
g
18
%
Vitamina A
 
388
IU
8
%
Calciu
 
100
mg
10
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
31 shares

Comentarii

  1. Florentina a zis

    august 19, 2024 at 7:39 am

    5 stars
    A fost conform așteptărilor, mulțumesc!

    Răspunde
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.