Timp estimat pentru citit: 9 minute
Ați gustat vreodată merdenele cu brânză sărată atât de bune încât să nu vă mai săturați? Această rețetă rapidă cu foi cumpărate este ideală pentru momentele când vreți ceva savuros fără prea mult efort. Să vedem cum se face!
Cu toate că Radu Anton Roman a descris cu umor merdeneaua ca fiind "o plăcinţică modestă, mirosind a şalvari peticiţi" iată că în continuare merdenele foietate fac senzație în patiseriile din întreaga țară. Și pe bună dreptate! Sunt perfecte pentru micul dejun, gustarea de la prânz sau pentru pachetul de la serviciu.
La rețeta pe care v-o propun astăzi, folosind foi de plăcintă cumpărate, economisiți timp, iar umplutura delicioasă de brânză sărată aduce un gust inconfundabil. Este o rețetă atât de ușoară și atât de rapid de făcut acasă, încât, odată aflată, s-ar putea să falimenteze câteva patiserii. Glumesc, dar pe de altă parte, cred cu tărie că nu veți mai cumpăra prea des merdenele de acum încolo!
Sursa mea de inspirație pentru această rețetă este Deea Bălgărădean (@pandemideea) , pe care o găsiți pe Instagram cu rețete și clipuri delicioase.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru merdenele cu brânză sărată
Doar ingrediente simple și accesibile în această rețetă de merdenele. În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire dacă aveți tot ce vă trebuie:
- 6 foi subțiri de plăcintă (~½ de pachet) - pentru o textură crocantă și ușoară.
- 300 ml lapte gras - pentru a găti grișul și a obține o umplutură cremoasă.
- 30 g griș - pentru a lega umplutura.
- 300 g telemea - adaugă savoare sărată și autentică.
- 100 g brânză de vaci - pentru un plus de cremozitate.
- 50 g unt topit și răcit - pentru a unge foile de plăcintă și a le face mai crocante.
- sare - dacă folosiți o brânză mai puțin sărată și aveți nevoie să reglați gustul
Pentru deasupra:
- 1 ou - pentru a da merdenelelor o culoare aurie frumoasă.
- 50 ml lapte - pentru a dilua oul și a obține o glazură perfectă.
- 2 linguri semințe de susan (opțional) - pentru un aspect și un gust deosebit.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, dacă doriți să tipăriți lista ingredientelor și modul de prepaarre
Mod de preparare pas cu pas
umplutură de telemea pentru merdenele
1. Puneți laptele să se încălzească și când începe să se umfle, adaugați grișul în ploaie amestecând cu un tel de mână ca să nu facă cocoloașe. După ce grișul se îngroașă, dați cratița deoparte și lăsați-l să se răcească.
2. Dați telemeaua de răzătoarea cu găuri mici, apoi puneti brânza de vaci și grișul cu lapte răcit. Omogenizați și gustați. Dacă mai e nevoie de sare, reglați gustul.
cum se împăturesc merdenelele din foi cumpărate
3. Cu o pensulă de patiserie, ungeți o foaie de plăcintă cu puțin unt topit și răcit, apoi o întoarceți foaia pe partea celaltă și o ungeți din nou.
4. Cu o rolă de cornulețe faceți câte 2 tăieturi pe laturile lungi ale foii de plăcintă, așa cum vedeți în fotografie.
5. Într-un capăt al foii, pe mijloc, puneți ⅙ din umplutură. Sigilați capătul.
6. Pliați părțile laterale peste umplutura de brânză.
7. Dreptunghiul format îl aduceți peste mijlocul foii de plăcintă și pliați din nou marginile.
8. Repetați operațiunea peste foaia rămasă.
cum se coc merdenelele
9. Așezați merdenelele în tava cuptorului, peste hârtie de copt și le ungeți cu oul bătut amestecat cu lapte. Opțional, le presărați cu semințe de susan.
10. Coaceți merdenelele în cuptorul preîncălzit la 180℃, căldură sus și jos pentru aproximativ 40-45 de minute sau până când sunt rumenite frumos.
Cum puteți adapta rețeta
Dacă doriți să modificați rețeta pentru a o adapta gusturilor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână pe moment, iată mai jos câteva sugestii:
- Telemeaua poate fi înlocuită cu feta sau brânză de oaie.
- Brânza de vaci poate fi înlocuită cu ricotta sau urdă.
- Dacă nu aveți semințe de susan, puteți folosi semințe de mac sau chiar să le lăsați simple.
- E bine de știut ca puteți face merdenele doar cu telemea sau doar cu brânză de vaci, renunțând de asemenea și la adaosul de griș cu lapte, dar umplutura nu va fi la fel de gustoasă și nici textura la fel de plăcută
- Puteți transforma rețeta de merdenele sărate într-un desert adăugând puțin zahăr, vanilie, coji de citrice și stafide în umplutură.
Cum servim merdenelele
Merdenelele cu brânză sărată sunt delicioase atât calde, cât și reci. Sunt perfecte alături de un pahar de iaurt de casă, ayran sau kefir. Sunt ideale pentru mic dejun, dar și pentru o gustare rapidă în timpul zilei sau pentru pachetul pentru școală al copiilor.
Cum se păstrează
Merdenelele se păstrează foarte bine la frigider, acoperite, pentru 2-3 zile. Se pot reîncălzi în cuptor, în air fryer sau la microunde.
Sfaturi pentru a obține cele mai bune merdenele
- Ungeți bine foile de plăcintă pentru a obține un strat crocant și savuros.
- Nu adăugați prea multă sare în umplutură, deoarece telemeaua este deja sărată.
- Asigurați-vă că grișul cu lapte este bine răcit înainte de a-l amesteca cu brânza.
- Cântăriți umplutura că să știți cum să o împărțiți în cele 6 merdenele. Eu am avut 580 g în total, deci am pus ~ 97 g de umplutură în fiecare plăcintă.
- Dacă vă plac merdenelele crocante, lăsați-le să se răcească în tavă. Dacă le doriți moi, așezați-le unele peste altele cât sunt calde și acoperiți-le cu un șervet din bumbac. Se vor aburi una pe alta, iar foile se vor înmuia.
Întrebări frecvente
Da, doar asigurați-vă că sunt complet decongelate înainte de a le folosi, altfel s-ar putea crăpa când le împăturiți.
Da, puteți folosi amidon de porumb, dar textura va fi ușor diferită.
Reduceți cantitatea de unt folosită pentru ungerea foilor sau folosiți un spray de ulei.
Puteți adăuga ierburi proaspete precum mărar sau pătrunjel sau codițe de ceapă verde tocate mărunt.
Folosiți o brânză mai puțin sărată sau înlocuiți o parte din telemea cu urdă sau brânză de vaci.
Da, le poți coace în air fryer, cu coșul preîncălzit pentru 3 minute la 180 de grade. Coace merdenelele la 180 de grade Celsius timp de 15-20 minute sau până când sunt rumenite. Verifică-le la jumătatea timpului de coacere și, dacă este necesar, întoarce-le pentru a te asigura că se coc uniform.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
Rețeta Video
Ingrediente
- 6 foi subțiri de plăcintă (~ ½ de pachet )
umplutura de brânză pentru merdenele
- 300 ml lapte
- 30 g griş
- 300 g telemea
- 100 g branza de vaci
- sare dupa gust
- 50 g unt topit și răcit (pentru uns foile de plăcintă)
pentru deasupra
- 1 ou
- 50 ml lapte
- 2 linguri semințe de susan (opțional)
Instrucțiuni de preparare
umplutura
- Puneți laptele să se încălzească și când începe să se umfle, adaugați grișul în ploaie amestecând cu un tel de mână ca să nu facă cocoloașe. După ce grișul se îngroașă, dați cratița deoparte și lăsați-l să se răcească.
- Dați telemeaua de răzătoarea cu găuri mici, apoi puneti brânza de vaci și grișul cu lapte răcit. Omogenizați și gustați. Dacă mai e nevoie de sare, reglați gustul.
cum se împăturesc merdenelele din foi cumpărate
- Cu o pensulă de patiserie, ungeți o foaie de plăcintă cu puțin unt topit și răcit, apoi o întoarceți foaia pe partea celaltă și o ungeți din nou.
- Cu o rolă de cornulețe faceți câte 2 tăieturi pe laturile lungi ale foii de plăcintă, așa cum vedeți în fotografie.
- Într-un capăt al foii, pe mijloc, puneți ⅙ din umplutură. Sigilați capătul.
- Pliați părțile laterale peste umplutura de brânză.
- Dreptunghiul format îl aduceți peste mijlocul foii de plăcintă și pliați din nou marginile.
- Repetați operațiunea peste foaia rămasă.
coacere
- Așezați merdenelele în tava cuptorului, peste hârtie de copt și le ungeți cu oul bătut amestecat cu lapte. Opțional, le presărați cu semințe de susan.
- Coaceți merdenelele în cuptorul preîncălzit la 180℃, căldură sus și jos pentru aproximativ 40-45 de minute sau până când sunt rumenite frumos.
Bine de știut:
-
- Ungeți bine foile de plăcintă pentru a obține un strat crocant și savuros.
-
- Nu adăugați prea multă sare în umplutură, deoarece telemeaua este deja sărată.
-
- Asigurați-vă că grișul cu lapte este bine răcit înainte de a-l amesteca cu brânza.
-
- Cântăriți umplutura că să știți cum să o împărțiți în cele 6 merdenele. Eu am avut 580 g în total, deci am pus ~ 97 g de umplutură în fiecare plăcintă.
-
- Dacă vă plac merdenelele crocante, lăsați-le să se răcească în tavă. Dacă le doriți moi, așezați-le unele peste altele cât sunt calde și acoperiți-le cu un șervet din bumbac. Se vor aburi una pe alta, iar foile se vor înmuia.
- Puteți transforma rețeta de merdenele sărate într-un desert adăugând puțin zahăr, vanilie, coji de citrice și stafide în umplutură.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu