• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 21 sept. 2025 · Publicată: 1 sept. 2024 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
15 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Rețeta de dulceață de ardei iute cu kapia și mere este una dintre conservele mele preferate pentru că e perfectă pe un platou festiv cu brânzeturi, lângă o friptură suculentă sau în sandvișuri. Nu știu cum sunteți voi, dar eu ador combinațiile astea contrastante de dulce și picant sau dulce și sărat în același preparat!

dulceata de ardei iute cu mere si usturoi

Prima mea dulceață de ardei iuți a fost prea picantă, a doua a fost prea aromată, dar din fiecare tranșă am învățat câte ceva și în timp am perfecționat rețeta adăugând ingrediente sau modificând proporții, până când am ajuns la varianta care ne place cel mai mult.

În rețeta mea ardeii iuți aduc o notă picantă puternică, iar ardeii kapia , merele și usturoiul echilibrează gustul, oferind arome complexe și o textură cremoasă, dar consistentă. Deși pare laborioasă, este de fapt o rețetă simplă și dacă urmați instrucțiunile de mai jos veți obține o dulceață de ardei excelentă, pe care o veți savura tot anul.

borcan cu dulceata de ardei iute
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru rețeta de dulceață de ardei iute cu kapia și mere
  • Cum facem dulceață de ardei iute cu kapia și mere - rețeta video detaliată
  • Mod de preparare dulceață de ardei iute și kapia - rețeta pas cu pas
  • Cum puteți adapta rețeta
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru rețeta de dulceață de ardei iute cu kapia și mere

În fotografia de mai jos mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai bună dulceață de ardei iuți, potrivit de picantă, cu gust echilibrat și plină de arome.

Ingrediente cu etichete pentru reteta de  dulceata de ardei iute

Pentru ~ 4 borcane mici (320-400 grame) de ducleață de ardei iute aveți nevoie de:

  • 500 g ardei iuți - nu exagerați cu ardeii iuți dacă nu vreți să luați foc! Eu păstrez o parte din nervuri, că-mi place o iuțeală moderată, dar fiecare își reglează după gust.
  • 700 g ardei kapia - aceștia echilibrează gustul și dau culoarea vibrantă, așa că sunt esențiali în rețetă.
  • 1-2 mere (~220 g) - eu le folosesc pentru textură și aromă. Aleg mere mai acrișoare, dar orice soi e bun.
  • 3 căței de usturoi - nu vă fie teamă, nu se simte foarte tare., dar usturoiul completează frumos gustul ardeilor.
  • 300 - 400 g zahăr, după gust (eu am pus 300 g) - echilibrează iuțeala și ajută și la conservare.
  • 10 g sare neiodată - pentru echilibrarea gustului. Eu folosesc sare neiodată specială pentru conserve și murături. Se găsește în piață sau la magazinele naturiste.
  • 250 ml oțet de 9 grade - dă un contrast plăcut cu dulceața zahărului și ajută la obținerea texturii corecte.

Cum facem dulceață de ardei iute cu kapia și mere - rețeta video detaliată

Mod de preparare dulceață de ardei iute și kapia - rețeta pas cu pas

pregătire ingrediente pentru reteta de dulceata de ardei iuti cu kapia si mere

1. Pregătirea ingredientelor: Începeți cu ardeii kapia, merele și lăsați la final ardeii iuți. La kapia îndepărtați cotoarele și semințele și tăiați-i bucăți. Curățați merele de coajă și tăiați-le în cuburi potrivite. Usturoiul doar îl curăț și îl las întreg deocamdată.

curățare ardei iuți pentru dulceață

2. Curățarea ardeilor iuți: îndepărtați cotoarele, apoi scoateți scoateți nervurile și semințele cu o linguriță. În funcție de cât de picantă vreți să iasă dulceața, puteți păstra mai multe sau mai puține nervuri.

ardei iute pasat la robot pentru preparare dulceata de ardei iute

3. Mărunțirea: mixați totul la robot până obțineți o pastă. Dacă nu aveți un robot, va trebui să tăiați totul cubulețe mici, cu un cuțit. Asta poate fi o muncă migăloasă, dar dacă aveți răbdare, rezultatul final merită tot efortul.

fierbere dulceata de ardei iute in cratita de inox

4. Fierbere: Puneți pasta pentru dulceață de ardei iute cu kapia într-o cratiță din inox și adăugați sarea, zahărul și oțetul. Fierbeți la foc mediu timp de 30 de minute. Îndepărtați spuma care se formează deasupra. Testați dulceața pe o farfurioară rece. Dacă se încheagă ușor, e gata. Țineți minte, totuși, că dulceața se mai îngroașă după ce se răcește, așa că nu o fierbeți prea mult.

ambalare dulceata de ardei iuti cu kapia in borcane pentru sterilizare

5. Sterilizarea și ambalarea: Turnați dulceața fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil. Aveți grijă să puneți borcanele pe o tavă metalică ca să nu crape borcanele din cauza temperaturii. Întoarceți borcanele cu susul în jos pentru 5 minute, apoi așezați-le în poziție normală și acoperiți-le cu o pătură groasă până a doua zi.

borcan cu etichetă dulceață de ardei iute

6. Depozitare: A doua zi ștergeți bine borcanele, verificați încă o dată capacele și depozitați dulceața de ardei iute într-un loc răcoros și întunecat. Un mic sfat din experiența mea: nu vă zgârciți la etichete! Am pățit să nu mai știu ce am în borcane și să fie o surpriză totală când le-am deschis.

Cum puteți adapta rețeta

  • Dacă nu doriți o dulceață foarte picantă, puteți reduce cantitatea de ardei iuți și să adăugați în schimb mai mulți ardei kapia.
  • Iuțeala ardeilor stă de fapt în nervurile din interior. Așadar, puteți controla cât de picantă să fie dulceața păstrând mai multe nervuri sau dimpotrivă, îndepărtându-le pe toate.
  • Merele pot fi înlocuite cu pere dacă doriți o textură mai cremoasă și un gust mai delicat.
  • Dacă nu aveți oțet din vin, oțetul de mere funcționează la fel de bine și are un gust mai blând.
  • Puteți folosi zahăr brun pentru o notă ușoară de caramel, dar dulceața va avea o culoare mai închisă
  • Puteți înlocui zahărul cu un îndulcitor natural pentru o variantă mai sănătoasă.
  • Pentru un plus de aromă, puteți adăuga și puțin de ghimbir ras. Eu am încercat o dată și mi-a plăcut foarte mult!

Cum se servește

Dulceața de ardei iute cu kapia face senzație la sărbători, pe platourile cu brânzeturi (merge fenomenal cu brânza de capră sau cu un cheddar maturat). Una dintre rețetele mele preferate este cea de brânză brie în foietaj la care adaug dulceață de ardei iute și nuci.

De asemenea, puteți pune această dulceață picantă pune peste orice fel de carne gătită la grătar, la cuptor sau la air fryer sau chiar în sandvișuri cu carne rece.

La noi în casă, se servește cel mai des lângă cârnăciori subțiri sau pe niște felii de pâine prăjită cu unt.

Cum se păstrează

Păstrați borcanele într-un loc răcoros și întunecat - cămara e perfectă. După ce deschideți un borcan, puneți-l la frigider și consumați dulceața de ardei iute în decurs de 2-3 săptămâni. Eu mereu fac stocuri mai mari pentru că ține bine și îmi place să am tot timpul la îndemână.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Sterilizați bine borcanele și capacele înainte de umplere pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pentru a asigura o conservare îndelungată.
  • Oricât de mult v-ar plăcea, nu exagerați cu usturoiul - o dată am pus mai mult din greșeală și a acoperit complet gustul ardeilor.
  • Folosiți mere ușor acrișoare în rețeta de dulceață de ardei iute cu kapia și mere pentru a echilibra gustul dulce-picant.
  • Când prelucrați ardeii iuți, folosiți neapărat o pereche de mănuși pentru a preveni iritațiile și evitați să vă atingeți fața și mai ales ochii!
  • Fierbeți dulceața de preferat într-o cratiță de inox sau una antiaderentă. Vasele de aluminiu pot schimba gustul și culoarea dulceții.
  • Dacă nu aveți un robot care să transforme ingredientele în pastă, spre finalul fierberii puteți pasa dulceața cu un blender de mână. Atenție să nu vă sară în ochi!
  • Pentru a păstra aroma intensă a ardeilor, nu lăsați dulceața să fiarbă prea mult timp.
  • Dacă aveți posibilitatea, fierbeți dulceața de ardei iuți în aer liber, în balcon sau cu hota pornită. Vaporii de oțet în combinație cu cei de ardei iute pot fi foarte iritanți.
dulceata de ardei iute cu mere si usturoi

Întrebări frecvente

Cât de picantă va fi dulceața de ardei iute cu kapia și mere?

Depinde de câte nervuri și semințe păstrați. Dacă scoateți toate nervurile, dulceața va fi blândă, dar dacă păstrați o parte, va fi mai picantă.

Pot congela dulceața?

Nu este recomandat să congelați dulceața - textura și gustul pot fi afectate.

Pot să folosesc alt tip de ardei în loc de kapia?

Da, puteți experimenta și cu alte tipuri de ardei, în funcție de preferințe. De exemplu gogoșarii merg foarte bine pentru că sunt dulci, cărnoși și au o culoare frumoasă.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Borcane cu ardei iuti conservati cu otet si miere sau zahar pentru iarna
    Ardei iuți în oțet, fără fierbere - rețetă pentru iarnă, crocanți și aromați
  • Prune marinate cu usturoi
    Prune marinate cu usturoi
  • Hrean in otet
    Hrean în oţet la borcan - Rețeta Tradițională pentru un Gust Picant
  • gogosari in sos de mustar cu miere
    Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

borcan cu dulceata de ardei iute

Dulceață de ardei iute cu kapia și mere - rețetă simplă și super aromată!

Dulceață de ardei iute cu kapia, o combinație dulce-picantă ideală pentru brânzeturi, sandvișuri și fripturi. Cum să o faci simplu și rapid!
No ratings yet
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 4 borcane ~300 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie

Ingrediente
 

  • 500 g ardei iuți
  • 700 g ardei kapia
  • 1-2 mere (~220 g)
  • 3 căței de usturoi
  • 300-400 g zahăr (adaptați după gust)
  • 10 g sare neiodată
  • 250 ml oțet de 9 grade

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pregătirea ingredientelor: Începeți cu ardeii kapia, merele și lăsați la final ardeii iuți. La kapia îndepărtați cotoarele și semințele și tăiați-i bucăți. Curățați merele de coajă și tăiați-le în cuburi potrivite. Usturoiul doar îl curăț și îl las întreg deocamdată.
    ardei kapia taiati cu cutitul pe un fund de lemn - pregatire pentru conservare
  • Curățarea ardeilor iuți: îndepărtați cotoarele, apoi scoateți scoateți nervurile și semințele cu o linguriță. În funcție de cât de picantă vreți să iasă dulceața, puteți păstra mai multe sau mai puține nervuri.
    curățare ardei iuți pentru dulceață
  • Mărunțirea: mixați totul la robot până obțineți o pastă. Dacă nu aveți un robot, va trebui să tăiați totul cubulețe mici, cu un cuțit. Asta poate fi o muncă migăloasă, dar dacă aveți răbdare, rezultatul final merită tot efortul.
    ardei iute pasat la robot pentru preparare dulceata de ardei iute
  • Fierbere: Puneți pasta obținută la robot într-o cratiță din inox și adăugați sarea, zahărul și oțetul. Fierbeți la foc mediu timp de 30 de minute. Îndepărtați spuma care se formează deasupra. Testați dulceața pe o farfurioară rece. Dacă se încheagă ușor, e gata. Țineți minte, totuși, că dulceața se mai îngroașă după ce se răcește, așa că nu o fierbeți prea mult.
    fierbere dulceata de ardei iute in cratita de inox
  • Sterilizarea și ambalarea: Turnați dulceața fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil. Aveți grijă să puneți borcanele pe o tavă metalică ca să nu crape borcanele din cauza temperaturii. Întoarceți borcanele cu susul în jos pentru 5 minute, apoi așezați-le în poziție normală și acoperiți-le cu o pătură groasă până a doua zi.
    ambalare dulceata de ardei iuti cu kapia in borcane pentru sterilizare
  • Depozitare: A doua zi ștergeți bine borcanele, verificați încă o dată capacele și depozitați dulceața de ardei iute într-un loc răcoros și întunecat. Un mic sfat din experiența mea: nu vă zgârciți la etichete! Am pățit să nu mai știu ce am în borcane și să fie o surpriză totală când le-am deschis.
    borcan cu etichetă dulceață de ardei iute

Bine de știut:

  • Sterilizați bine borcanele și capacele înainte de umplere pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pentru a asigura o conservare îndelungată.
  • Oricât de mult v-ar plăcea, nu exagerați cu usturoiul - o dată am pus mai mult din greșeală și a acoperit complet gustul ardeilor.
  • Folosiți mere ușor acrișoare pentru a echilibra și mai bine gustul dulce-picant.
  • Când prelucrați ardeii iuți, folosiți neapărat o pereche de mănuși pentru a preveni iritațiile și evitați să vă atingeți fața și mai ales ochii!
  • Fierbeți dulceața de preferat într-o cratiță de inox sau una antiaderentă. Vasele de aluminiu pot schimba gustul și culoarea dulceții.
  • Dacă nu aveți un robot care să transforme ingredientele în pastă, spre finalul fierberii puteți pasa dulceața cu un blender de mână. Atenție să nu vă sară în ochi!
  • Pentru a păstra aroma intensă a ardeilor, nu lăsați dulceața să fiarbă prea mult timp.
  • Dacă aveți posibilitatea, fierbeți dulceața de ardei iuți în aer liber, în balcon sau cu hota pornită. Vaporii de oțet în combinație cu cei de ardei iute pot fi foarte iritanți.
Nutrition Facts
Dulceață de ardei iute cu kapia și mere - rețetă simplă și super aromată!
Amount per Serving
Calorii
519
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
128
g
43
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
119
g
132
%
Proteine
 
4
g
8
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Conserve pentru iarnă: zarzavat în suc de roșii la borcan – rețetă simplă pentru ciorbe gustoase
    Zarzavat în suc de roșii la borcan - perfect pentru ciorbe
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
15 shares

Comentarii

  1. MARIN a zis

    septembrie 21, 2024 at 10:28 am

    Ce idee buna sa puneti mere si pentru pectina si lentru aroma. Multumesc pentru reteta!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 24, 2024 at 7:24 am

      Cu drag! Sper să o încercați și să vă placă!

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required