Timp estimat pentru citit: 8 minute
Dacă aveți piure de cartofi rămas de la prânz și nu știți ce să faceți cu el, aceste chiftele de post cu fasole roșie și porumb sunt soluția perfectă! Sunt crocante la exterior, moi și cremoase la interior, simple și sănătoase. Se fac repede, cu ingrediente simple și naturale, pe care sigur le aveți deja în bucătărie.

Puteți servi aceste chiftele din piure de cartofi de post atât ca fel principal, dar și la micul dejun sau ca gustare peste zi. Le puteți face mai mari și să le mâncați cu salată sau mai mici, numai bune de ronțăit cu o lingură de muștar.
Dacă țineți post și aveți nevoie de inspirație, încercați și rețeta mea de chifteluțe din linte roșie sau chifteluțele din legume crude date pe răzătoare.

Mergi direct la:
- Ingrediente pentru 15 chiftele din piure de cartofi
- Chiftele din piure de cartofi - rețeta video detaliată
- Mod de preparare - rețeta pas cu pas
- Cum se servesc chiftelele din piure de cartofi
- Cum se păstrează
- Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru 15 chiftele din piure de cartofi

Din ingredientele de mai jos eu am făcut 15 chiftele mari. Le-aș numi mai degrabă pârjoale, pentru că sunt mari, cât jumatate de palmă. Dacă le faceți mai mici, vor ieși mai multe.
- 1 kg cartofi – cei făinoși leagă mai bine compoziția, dar puteți folosi orice fel de cartofi aveți.
- 100 g porumb fiert – eu pun porumb din conservă, e mereu la îndemână și are un gust dulceag și aduce o textură crocantă.
- 200 g fasole roșie fiartă – e o sursă bună de proteine și fibre. Fasolea roșie își păstrează mai bine boabele întregi, de aceea o prefer, dar puteți pune și alt tip de fasole sau chiar linte sau boabe de năut.
- 1 lingură amidon de porumb – ajută la legarea compoziției. Se poate înlocui cu 2 linguri rase de făină.
- 1 lingură pesmet – compoziția și aduce textură. Poate fi înlocuit cu fulgi de ovăz măcinați.
- condimente - fulgi de ceapă deshidratată, usturoi uscat, boia de ardei - eu am pus câte o linguriță din fiecare. Puteți folosi usturoi proaspăt și ceapă verde sau ceapă uscată tocată fin.
- sare și piper - după gust.
- ½ legătură pătrunjel proaspăt tocat fin – puteți pune și mărar dacă vă place mai mult.
- aprox. 200 ml ulei pentru prăjit.
Chiftele din piure de cartofi - rețeta video detaliată
Urmăriți în videoclipul de mai jos cum se prepară aceste chiftele delicioase, plus câteva trucuri utile pentru o reușită garantată. Nu uitați să vă abonați la canalul meu de YouTube pentru și mai multe rețete gustoase! 🔴 Abonează-te aici
Mod de preparare - rețeta pas cu pas

1. Curățați cartofii, îi tăiați cuburi și îi puneți la fiert într-o oală cu apă și sare, cât să îi acopere bine.

2. După ce s-au fiert, îi scurgeți bine și îi pasați cu zdrobitorul pentru piure.

3. Peste piureul de cartofi adăugați amidonul, pesmetul, pătrunjelul, ceapa și usturoiul deshidratat, boiaua, sarea și piperul. Amestecați bine.

4. La final, încorporați cu grijă porumbul și fasolea roșie, astfel încât să rămână boabele întregi.

5. Formați chiftelele de mărimea și forma dorită și încingeți 2 linguri de ulei într-o tigaie.

6.Prăjiți chiftelele pe ambele părți, la foc mediu, până devin aurii și crocante. Scoateți-le pe prosoape de hârtie ca să absoarbă excesul de ulei.
Cum se servesc chiftelele din piure de cartofi
Aceste chiftele din cartofi și fasole sunt bune și calde, imediat după gătire, dar eu vă recomand să le lăsați să se răcească aprox. 1 oră înainte de servire. Aromele au timp să se așeze, vor fi mai gustoase, cu textură mai fermă. Cum le puteți mânca:
- Ca burger vegan, într-o chiflă pufoasă de casă, alături de legume proaspete.
- Cu salată de varză, salată verde cu ridichi sau cu murături pentru un contrast de texturi.
- Cu un sos tzatziki dacă nu țineți post.
- Cu un sos de roșii picant, ketchup, maioneză sau un sos de usturoi cu iaurt vegetal.
- Cu un pesto vegan de leurdă sau pesto de pătrunjel.
- Ca garnitură lângă lângă o mâncare de spanac de post cu usturoi sau lângă mâncarea de urzici.

Cum se păstrează
- Se păstrează la frigider, într-un recipient acoperit, până la 3 zile.
- Se pot congela înainte sau după prăjire, pentru aproximativ 1 lună. Dacă sunt deja prăjite, se reîncălzesc în cuptor la 180°C timp de 10 minute.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Puneți suficientă sare în apă atunci când fierbeți cartofii (1 lingură rasă la 1 litru de apă), astfel vor avea gust mai bun! Cartofii vor absorbi doar o parte din sare, iar restul rămâne în apă, deci nu devin exagerat de sărați.
- Cartofii trebuie bine scurși după fierbere, altfel compoziția va fi prea moale.
- Dacă doriți o variantă mai sănătoasă, coaceți chiftelele în cuptor la 200°C timp de 25-30 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului.
- Dacă le coaceți, ungeți-le cu puțin ulei ca să nu se usuce.
- Prăjiți chiftelele la foc mediu, ca să fie crocante, dar să nu se ardă.
Întrebări frecvente
Da, trebuie scursă și căltită bine înainte de folosire.
Da, dar asigurați-vă că nu este prea moale (poate are lapte) și reglați consistența cu pesmet.
Sigur! Ajustați timpul de prăjire în funcție de dimensiune.
Da, dar textura va fi mai moale. Adăugați mai mult pesmet pentru a echilibra compoziția.
Da, puteți pregăti compoziția cu o zi înainte și o păstrați la frigider până la prăjire.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chiftele de post din piure de cartofi cu fasole roșie
Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 100 g porumb fiert
- 200 g fasole roșie fiartă
- 1 lingură amidon de porumb
- 1 lingură pesmet
- 1 linguriță ceapă deshidratată
- 1 linguriță usturoi deshidratat
- 1 linguriță boia de ardei
- ½ legătură pătrunjel proaspăt tocat fin
- sare și piper după gust
- 200 ml ulei pentru prăjit
Instrucțiuni de preparare
Pregătirea cartofilor
- Curățați cartofii, îi tăiați cuburi și îi puneți la fiert într-o oală cu apă și sare, cât să îi acopere bine.
- După ce s-au fiert, îi scurgeți bine și îi pasați cu zdrobitorul pentru piure.
Pregătirea compoziției
- Peste piureul de cartofi adăugați amidonul, pesmetul, pătrunjelul, ceapa și usturoiul deshidratat, boiaua, sarea și piperul. Amestecați bine.
- La final, încorporați cu grijă porumbul și fasolea roșie, astfel încât să rămână boabele întregi.
Formarea și prăjirea chiftelelor
- Formați chiftelele de mărimea și forma dorită și încingeți 2 linguri de ulei într-o tigaie.
- Prăjiți chiftelele pe ambele părți, la foc mediu, până devin aurii și crocante. Scoateți-le pe prosoape de hârtie ca să absoarbă excesul de ulei.
Bine de știut:
- Puneți suficientă sare în apă atunci când fierbeți cartofii (1 lingură rasă la 1 litru de apă), astfel vor avea gust mai bun! Cartofii vor absorbi doar o parte din sare, iar restul rămâne în apă, deci nu devin exagerat de sărați.
- Cartofii trebuie bine scurși după fierbere, altfel compoziția va fi prea moale.
- Dacă doriți o variantă mai sănătoasă, coaceți chiftelele în cuptor la 200°C timp de 25-30 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului.
- Dacă le coaceți, ungeți-le cu puțin ulei ca să nu se usuce.
- Prăjiți chiftelele la foc mediu, ca să fie crocante, dar să nu se ardă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu