Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă

Publicat la 13 martie 2025 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

9 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Dacă aveți piure de cartofi rămas de la prânz și nu știți ce să faceți cu el, aceste chiftele de post cu fasole roșie și porumb sunt soluția perfectă! Sunt crocante la exterior, moi și cremoase la interior, simple și sănătoase. Se fac repede, cu ingrediente simple și naturale, pe care sigur le aveți deja în bucătărie.

chifteluță din piure de cartofi rupta - se văd boabele de fasole roșie și de porumb

Puteți servi aceste chiftele din piure de cartofi de post atât ca fel principal, dar și la micul dejun sau ca gustare peste zi. Le puteți face mai mari și să le mâncați cu salată sau mai mici, numai bune de ronțăit cu o lingură de muștar.

Dacă țineți post și aveți nevoie de inspirație, încercați și rețeta mea de chifteluțe din linte roșie sau chifteluțele din legume crude date pe răzătoare.

chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 15 chiftele din piure de cartofi
  • Chiftele din piure de cartofi - rețeta video detaliată
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas
  • Cum se servesc chiftelele din piure de cartofi
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 15 chiftele din piure de cartofi

Ingrediente listate cu etichete pentru reteta chiftele din piure de cartofi cu fasole

Din ingredientele de mai jos eu am făcut 15 chiftele mari. Le-aș numi mai degrabă pârjoale, pentru că sunt mari, cât jumatate de palmă. Dacă le faceți mai mici, vor ieși mai multe.

  • 1 kg cartofi – cei făinoși leagă mai bine compoziția, dar puteți folosi orice fel de cartofi aveți.
  • 100 g porumb fiert – eu pun porumb din conservă, e mereu la îndemână și are un gust dulceag și aduce o textură crocantă.
  • 200 g fasole roșie fiartă – e o sursă bună de proteine și fibre. Fasolea roșie își păstrează mai bine boabele întregi, de aceea o prefer, dar puteți pune și alt tip de fasole sau chiar linte sau boabe de năut.
  • 1 lingură amidon de porumb – ajută la legarea compoziției. Se poate înlocui cu 2 linguri rase de făină.
  • 1 lingură pesmet – compoziția și aduce textură. Poate fi înlocuit cu fulgi de ovăz măcinați.
  • condimente - fulgi de ceapă deshidratată, usturoi uscat, boia de ardei - eu am pus câte o linguriță din fiecare. Puteți folosi usturoi proaspăt și ceapă verde sau ceapă uscată tocată fin.
  • sare și piper - după gust.
  • ½ legătură pătrunjel proaspăt tocat fin – puteți pune și mărar dacă vă place mai mult.
  • aprox. 200 ml ulei pentru prăjit.

Chiftele din piure de cartofi - rețeta video detaliată

Urmăriți în videoclipul de mai jos cum se prepară aceste chiftele delicioase, plus câteva trucuri utile pentru o reușită garantată. Nu uitați să vă abonați la canalul meu de YouTube pentru și mai multe rețete gustoase! 🔴 Abonează-te aici

Mod de preparare - rețeta pas cu pas

fierbere cartofi pentru piure in apa cu sare

1. Curățați cartofii, îi tăiați cuburi și îi puneți la fiert într-o oală cu apă și sare, cât să îi acopere bine.

pasare cartofi fierti pentru piure

2. După ce s-au fiert, îi scurgeți bine și îi pasați cu zdrobitorul pentru piure.

condimente adaugate peste pasta de cartofi pentru pregatirea chiftelelor

3. Peste piureul de cartofi adăugați amidonul, pesmetul, pătrunjelul, ceapa și usturoiul deshidratat, boiaua, sarea și piperul. Amestecați bine.

boabe de fasole rosie si porumb fiert incorporate in piure de cartofi condimentat

4. La final, încorporați cu grijă porumbul și fasolea roșie, astfel încât să rămână boabele întregi.

cum se prajesc chiftelele din piure de cartofi in tigaie

5. Formați chiftelele de mărimea și forma dorită și încingeți 2 linguri de ulei într-o tigaie.

chiftele din piure de cartofi prajite, scoase pe prosoape de hartie

6.Prăjiți chiftelele pe ambele părți, la foc mediu, până devin aurii și crocante. Scoateți-le pe prosoape de hârtie ca să absoarbă excesul de ulei.

Cum se servesc chiftelele din piure de cartofi

Aceste chiftele din cartofi și fasole sunt bune și calde, imediat după gătire, dar eu vă recomand să le lăsați să se răcească aprox. 1 oră înainte de servire. Aromele au timp să se așeze, vor fi mai gustoase, cu textură mai fermă. Cum le puteți mânca:

  • Ca burger vegan, într-o chiflă pufoasă de casă, alături de legume proaspete.
  • Cu salată de varză, salată verde cu ridichi sau cu murături pentru un contrast de texturi.
  • Cu un sos tzatziki dacă nu țineți post.
  • Cu un sos de roșii picant, ketchup, maioneză sau un sos de usturoi cu iaurt vegetal.
  • Cu un pesto vegan de leurdă sau pesto de pătrunjel.
  • Ca garnitură lângă lângă o mâncare de spanac de post cu usturoi sau lângă mâncarea de urzici.
servire chiftele din piure de cartofi pe platou cu salata verde si ridichi

Cum se păstrează

  • Se păstrează la frigider, într-un recipient acoperit, până la 3 zile.
  • Se pot congela înainte sau după prăjire, pentru aproximativ 1 lună. Dacă sunt deja prăjite, se reîncălzesc în cuptor la 180°C timp de 10 minute.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Puneți suficientă sare în apă atunci când fierbeți cartofii (1 lingură rasă la 1 litru de apă), astfel vor avea gust mai bun! Cartofii vor absorbi doar o parte din sare, iar restul rămâne în apă, deci nu devin exagerat de sărați.
  • Cartofii trebuie bine scurși după fierbere, altfel compoziția va fi prea moale.
  • Dacă doriți o variantă mai sănătoasă, coaceți chiftelele în cuptor la 200°C timp de 25-30 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului.
  • Dacă le coaceți, ungeți-le cu puțin ulei ca să nu se usuce.
  • Prăjiți chiftelele la foc mediu, ca să fie crocante, dar să nu se ardă.

Întrebări frecvente

Pot folosi fasole din conservă?

Da, trebuie scursă și căltită bine înainte de folosire.

Pot folosi piure de cartofi rămas de la altă masă?

Da, dar asigurați-vă că nu este prea moale (poate are lapte) și reglați consistența cu pesmet.

Se pot face chiftele mai mici pentru aperitiv?

Sigur! Ajustați timpul de prăjire în funcție de dimensiune.

Pot folosi cartofi dulci în loc de cartofi normali?

Da, dar textura va fi mai moale. Adăugați mai mult pesmet pentru a echilibra compoziția.

Pot face compoziția în avans?

Da, puteți pregăti compoziția cu o zi înainte și o păstrați la frigider până la prăjire.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

chifteluță din piure de cartofi rupta - se văd boabele de fasole roșie și de porumb

Chiftele de post din piure de cartofi cu fasole roșie

Transformă piureul de cartofi în cele mai bune chiftele de post! Delicioase, ușor de făcut, perfecte la orice masă. Încearcă rețeta acum!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 15 chiftele mari
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 kg cartofi
  • 100 g porumb fiert
  • 200 g fasole roșie fiartă
  • 1 lingură amidon de porumb
  • 1 lingură pesmet
  • 1 linguriță ceapă deshidratată
  • 1 linguriță usturoi deshidratat
  • 1 linguriță boia de ardei
  • ½ legătură pătrunjel proaspăt tocat fin
  • sare și piper după gust
  • 200 ml ulei pentru prăjit

Instrucțiuni de preparare
 

Pregătirea cartofilor

  • Curățați cartofii, îi tăiați cuburi și îi puneți la fiert într-o oală cu apă și sare, cât să îi acopere bine.
    fierbere cartofi pentru piure in apa cu sare
  • După ce s-au fiert, îi scurgeți bine și îi pasați cu zdrobitorul pentru piure.
    pasare cartofi fierti pentru piure

Pregătirea compoziției

  • Peste piureul de cartofi adăugați amidonul, pesmetul, pătrunjelul, ceapa și usturoiul deshidratat, boiaua, sarea și piperul. Amestecați bine.
    condimente adaugate peste pasta de cartofi pentru pregatirea chiftelelor
  • La final, încorporați cu grijă porumbul și fasolea roșie, astfel încât să rămână boabele întregi.
    boabe de fasole rosie si porumb fiert incorporate in piure de cartofi condimentat

Formarea și prăjirea chiftelelor

  • Formați chiftelele de mărimea și forma dorită și încingeți 2 linguri de ulei într-o tigaie.
    cum se prajesc chiftelele din piure de cartofi in tigaie
  • Prăjiți chiftelele pe ambele părți, la foc mediu, până devin aurii și crocante. Scoateți-le pe prosoape de hârtie ca să absoarbă excesul de ulei.
    chiftele din piure de cartofi prajite, scoase pe prosoape de hartie

Bine de știut:

  • Puneți suficientă sare în apă atunci când fierbeți cartofii (1 lingură rasă la 1 litru de apă), astfel vor avea gust mai bun! Cartofii vor absorbi doar o parte din sare, iar restul rămâne în apă, deci nu devin exagerat de sărați.
  • Cartofii trebuie bine scurși după fierbere, altfel compoziția va fi prea moale.
  • Dacă doriți o variantă mai sănătoasă, coaceți chiftelele în cuptor la 200°C timp de 25-30 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului.
  • Dacă le coaceți, ungeți-le cu puțin ulei ca să nu se usuce.
  • Prăjiți chiftelele la foc mediu, ca să fie crocante, dar să nu se ardă.
Valori nutriționale
Chiftele de post din piure de cartofi cu fasole roșie
Valori per porție
Calorii
149
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
6
g
9
%
Carbohidrați
 
21
g
7
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
2
g
4
%
Vitamina A
 
37
IU
1
%
Calciu
 
11
mg
1
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
9 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.