• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete fără carne

Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 9 aug. 2025 · Publicată: 12 iun. 2025 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
19 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Când căldura verii își face de cap, această salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar devine rapid vedeta mesei. E cremoasă, crocantă, răcoroasă și foarte versatilă.

Vă las mai jos câteva sugestii dacă vreți să îmbogățiți salata simplă de castraveți astfel încât să devină garnitura perfectă lângă grătare, fripturi sau sandvișuri.

Salată răcoritoare de castraveți cu iaurt grecesc, ceapă roșie și mărar proaspăt, gata de servire.

În plus, am descoperit că dacă "deshidratez" ușor castraveții înainte de a-i pune în salată se păstrează crocanți, iar iaurtul rămâne cremos fără să se subțieze. Astfel, salata se păstrează mai bine la frigider. Vă las și acest truc mai jos, ca să vă fie de folos toată vara!

Pentru un plus de inspirație, puteți încerca și această salată de dovlecei cu iaurt și porumb care la fel, e rapidă, simplă și salvatoare!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Salată de castraveți cu iaurt - rețeta video
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas
  • Cum puteți îmbogăți salata de castraveți cu iaurt grecesc
  • Cum se servește salata de castraveți
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Ingrediente pentru salată de castraveți cu iaurt și mărar: iaurt grecesc, castraveți, ceapă roșie, usturoi, mărar, lămâie, ulei, sare și piper.
  • 5 castraveți mici, de vară - ideali sunt cei mai mici, cornichon, pentru că au mai puține semințe și mai puțină apă, dar puteți folosi și castraveți Fabio.
  • 300 g iaurt grecesc - cu 10% grăsime. Nu mergeți pe variante dietetice dacă vreți un dressing onctuos.
  • 1 ceapă roșie mică
  • câteva fire de mărar proaspăt
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 linguri suc de lămâie
  • sare și piper măcinat

Salată de castraveți cu iaurt - rețeta video

Pentru a vedea exact cum feliez castraveții, cum elimin excesul de apă și cum obțin textura perfectă a dressingului de iaurt, urmăriți rețeta video de mai jos. Nu uitați să vă abonați la canalul meu pentru mai multe rețete practice și gustoase: Abonare YouTube Bucate Aromate .

Mod de preparare - rețeta pas cu pas

Presărarea de sare peste feliile de castraveți pentru a elimina excesul de apă, înainte de prepararea salatei.

1. Tăiați castraveții felii subțiri de cca 0,5 cm. Îi puteți curăța de coajă sau nu, după preferințe. Puneți-i într-o strecurătoare, presărați cu sare și amestecați bine. Lăsați la scurs 30 de minute, amestecând din când în când.

Felii de castraveți întinse pe hârtie absorbantă, pregătite pentru salata cu iaurt.

2. După scurgere, așezați feliile de castraveți pe prosoape de hârtie, acoperiți cu alte prosoape și presați ușor pentru a absorbi apa rămasă.

Prepararea sosului de iaurt cu usturoi zdrobit, ulei de măsline, sare, piper și mărar.

3. Într-un bol încăpător amestecați iaurtul grecesc, mărarul și menta tocate mărunt, usturoiul zdrobit, uleiul de măsline, sucul de lămâie, piperul și, opțional, fulgii de chilli.

Adăugarea feliilor de castraveți scurși în bolul cu sos de iaurt și mărar.

4. Adăugați ceapa roșie feliată subțire și castraveții bine scurși. Amestecați totul ușor, astfel încât fiecare felie de castravete să fie bine acoperită de dressingul cremos.

bol cu salata de castraveti cu iaurt si marar acoperit cu folie alimentara pentru frigider

5. Acoperiți bolul și lăsați salata la frigider ~1 oră pentru a se întrepătrunde aromele.

Salata de castraveți cu iaurt este transferată pe farfurie, gata pentru servire.

6. Serviți salata de castraveți cu iaurt rece, de la frigider.

Cum puteți îmbogăți salata de castraveți cu iaurt grecesc

Dacă vreți să transformați această salată simplă într-o variantă mai sățioasă sau mai spectaculoasă, iată câteva ingrediente care se potrivesc de minune și îi dau un plus de textură, culoare și gust:

  • Boabe de porumb fiert - adaugă o notă dulceagă și o textură crocantă plăcută.
  • Avocado tăiat cubulețe - pentru o cremă suplimentară și grăsimi sănătoase.
  • Ridichi feliate subțire - ușor crocante și aduc o ușoară notă picantă.
  • Măsline negre sau verzi - pentru o aromă mediteraneană mai intensă.
  • Brânză feta fărâmițată - completează perfect cu gustul sărat-acrișor.
  • Nuci sau migdale mărunțite - pentru o notă și mai crocantă.
  • Semințe de susan sau de dovleac - pentru o notă discretă de nucă.
  • Semințe de rodie - pentru un contrast frumos de culoare și un gust dulce-acrișor.
  • Mentă proaspătă - câteva frunze doar, schimbă subtil aroma și aduc o prospețime
  • Fulgi de chilli sau rondele subțiri de ardei iute - dacă mâncați picant
Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.

Cum se servește salata de castraveți

  • Rece, ca garnitură la fripturi, grătare, mâncăruri picante.
  • În sandvișuri, wraps, sau ca topping peste burgeri.
  • Lângă humus sau alte aperitive orientale.
  • Simplă, pe felii de pâine de casă sau pâine prăjită.

Cum se păstrează

  • Într-un caserolă cu capac, la frigider, până la 2 zile. Sfat: puneți un prosop de hârtie peste salată, sub capac, pentru a absorbi umezeala.
  • Nu vă recomand să o congelați - castraveții își modifică textura, iar iaurtul se înmoaie.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Scurgerea castraveților este esențială pentru a preveni salata apoasă.
  • Tăiați ceapa cât mai fin, astfel încât să nu domine salata.
  • Folosiți usturoiul proaspăt, nu granulat.
  • Dacă iaurtul este prea lichid, lăsați-l la scurs într-un tifon 1-2 ore la frigider.
  • Nu adăugați sare suplimentară din start - gustați după ce amestecați totul.

Întrebări frecvente

Cum fac să nu iasă salata de castraveți apoasă?

E important să scurgeți bine castraveții înainte de a-i amesteca cu dressingul. Presărați sare peste feliile de castravete, lăsați-le la scurs 30 de minute, apoi ștergeți-le cu prosoape de hârtie. Astfel, eliminați mare parte din apă și păstrați salata crocantă.

Pot folosi iaurt slab sau degresat în loc de iaurt grecesc?

Iaurtul grecesc gras oferă textura cea mai cremoasă. Varianta degresată poate funcționa dacă îi ajustați un pic gustul și dacă nu lăsați salata prea mult la frigider. Serviți-o într-o oră!

Ce fel de castraveți sunt cei mai buni pentru salata cu iaurt?

Cei mai buni sunt castraveții mici de vară: castraveți cornichon, persani sau libanezi. Au mai puțină apă și semințe mici, deci salata iese mai crocantă.

Cât timp rezistă salata de castraveți cu iaurt la frigider?

Salata rezistă bine 1-2 zile la frigider, păstrată într-un recipient bine închis. Puteți pune un șervețel de hârtie deasupra salatei, sub capac, pentru a absorbi eventualul exces de lichid.

Care e diferența dintre salata de castraveți cu iaurt grecesc și tzatziki?

Salata de castraveți cu iaurt grecesc folosește felii de castravete, nu castravete ras ca la tzatziki. În plus, are un dressing mai consistent și mai multe ierburi proaspete, cum ar fi mărar și mentă, dar fără ulei de măsline din abundență.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • bol cu salata mexicana și lime
    Salată mexicană cu quinoa - rețeta de salată cu fasole roșie, porumb și avocado
  • Salată de crudități
    Salată de crudități - multe vitamine, puține calorii!
  • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
    Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas
  • castron alb cu salata de patrunjel cu avocado pe fund de lemn
    Salată de pătrunjel cu avocado și legume

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.

Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar

Prepară rapid salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar, crocantă și răcoritoare, perfectă pentru vară! Încearcă rețeta chiar acum!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
la frigider: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 10 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 5 castraveți mici, de vară
  • 300 g iaurt grecesc (10% grăsime)
  • 1 ceapă roșie mică
  • câteva fire de mărar proaspăt
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 linguri suc de lămâie
  • sare și piper măcinat (după gust)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați castraveții felii subțiri de cca 0,5 cm. Îi puteți curăța de coajă sau nu, după preferințe. Puneți-i într-o strecurătoare, presărați cu sare și amestecați bine. Lăsați la scurs 30 de minute, amestecând din când în când.
    Presărarea de sare peste feliile de castraveți pentru a elimina excesul de apă, înainte de prepararea salatei.
  • După scurgere, așezați feliile de castraveți pe prosoape de hârtie, acoperiți cu alte prosoape și presați ușor pentru a absorbi apa rămasă.
    Felii de castraveți întinse pe hârtie absorbantă, pregătite pentru salata cu iaurt.
  • Într-un bol încăpător amestecați iaurtul grecesc, mărarul și menta tocate mărunt, usturoiul zdrobit, uleiul de măsline, sucul de lămâie, piperul și, opțional, fulgii de chilli.
    Prepararea sosului de iaurt cu usturoi zdrobit, ulei de măsline, sare, piper și mărar.
  • Adăugați ceapa roșie feliată subțire și castraveții bine scurși. Amestecați totul ușor, astfel încât fiecare felie de castravete să fie bine acoperită de dressingul cremos.
    Adăugarea feliilor de castraveți scurși în bolul cu sos de iaurt și mărar.
  • Acoperiți bolul și lăsați salata la frigider ~1 oră pentru a se întrepătrunde aromele.
    bol cu salata de castraveti cu iaurt si marar acoperit cu folie alimentara pentru frigider
  • Serviți salata de castraveți cu iaurt rece, de la frigider.
    Salata de castraveți cu iaurt este transferată pe farfurie, gata pentru servire.

Bine de știut:

  • Scurgerea castraveților este esențială pentru a preveni salata apoasă.
  • Tăiați ceapa cât mai fin, astfel încât să nu domine salata.
  • Folosiți usturoiul proaspăt, nu granulat.
  • Dacă iaurtul este prea lichid, lăsați-l la scurs într-un tifon 1-2 ore la frigider.
  • Nu adăugați sare suplimentară din start - gustați după ce amestecați totul.
Nutrition Facts
Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar
Amount per Serving
Calorii
233
% Daily Value*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Colesterol
 
8
mg
3
%
Carbohidrați
 
38
g
13
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
20
g
22
%
Proteine
 
21
g
42
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
19 shares

Comentarii

  1. Ica a zis

    octombrie 16, 2025 at 4:01 pm

    5 stars
    O fac mereu vara și e foarte bună!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 16, 2025 at 6:09 pm

      Într-adevăr, deși o putem face tot timpul anului, salata asta merge cel mai bine vara.

      Răspunde
5 from 1 vote

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Un platou plin cu biscuiți Zebra – desertul perfect pentru musafiri sau pauza de cafea.
    Biscuiți Zebra din aluat cu unt și cacao – fără praf de copt, aspect spectaculos!
  • Paleuri fragede cu cremă de ciocolată și decor de ciocolată topită, aranjate pe platou
    Paleuri cu ciocolată – fursecuri fragede ca la cofetărie
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.