• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Pepeni muraţi

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 1 oct. 2025 · Publicată: 12 oct. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
45 shares
Mergi la rețetă

Dintre toate conservele pe care le pregătim acum, toamna, pepenii muraţi sunt de departe preferaţii mei. Îmi place contrastul dintre coaja care rămâne crocantă şi interiorul moale, zemos şi teribil de aromat. Soţului meu nu-i plac, aşa că borcanul pe care îl vedeţi în fotografia de mai jos e doar al meu şi numai al meu. Ce bine de mine! 🙂

pepeni murati

La reţeta asta nu are rost să scriu cantităţi exacte. Fiecare variază proporţiile legumelor după cum îi place. Rămâne mult loc liber printre pepeni şi e păcat să nu îl umpleţi cu ceva. Că sunt bucăţi de morcov, buchete de conopidă, ţelină, sfeclă roşie (care va înroşi şi saramura!) sau chiar gogonele, orice aţi pune e foarte bine. Important e să valorificaţi la maxim volumul borcanului.

Eu zic să faceţi aşa: gândiţi-vă mai întâi în ce borcan sau bidon vreţi să puneţi pepenii. Apoi cumpăraţi "din ochi" o sacoşă de pepeni cam cât să umpleţi borcanul respectiv şi alte legume de pus la murat (nu uitaţi de usturoi!), de care vă plac. Nu-i nimic dacă nu vor încăpea chiar toate. Rădăcinoasele nu se strică cu una cu două şi le folosim tot timpul în bucătărie. Chiar şi conopidă dacă vă mai rămâne, o puteţi pune separat în 2-3 borcane mai mici, aşa cum v-am arătat că am făcut eu la reţeta de conopidă murată . Atâta doar să aveţi în vedere cât e de largă gura borcanului ca să puteţi băga pepenii întregi.

Pepenii mei au fost cam de mărimea unei portocale. Nu am avut probleme să nu încapă vreunul. Bidoanele de plastic de obicei au gura mai largă, dar...e plastic şi are un miros specific. Dacă vreţi să folosiţi un astfel de recipient, va trebui să îl opăriţi bine înainte de folosire, operaţiune necesară şi pentru sterilizare, dar şi pentru eliminarea mirosului.

Tot în etapa de aprovizionare, faceţi rost şi de 2-3 crenguţe de vişin. Eu am jumulit fără pic de ruşine un vişin din faţa blocului. Dar nu-i bai, cred că nu sunt singura care face asta. Se poate şi fără ele, dar dacă aveţi, e bine să le puneţi. De ce punem crenguţe de vişin la murături? Datorită taninului pe care îl conţin şi care ajută la o mai bună conservare a murăturilor şi le dă acestora şi o aromă plăcută.

pepeni murati

Bun, odată ce avem totul cumpărat şi am stabilit vasul care va găzdui pepenii, nu ne rămâne decât să trecem la fapte. Curăţăm rădăcinoasele, desfacem conopida în bucheţele nu prea mici şi o clătim şi pe ea sub un jet de apă. Spălăm şi crengile de vişin insistând pe frunze. Pepenii îi spălăm cu atenţie, pentru că de obicei mai au pământ lipit pe coajă. Înţepăm pepenii din loc în loc de vreo 2-3 ori cu....ce avem. Eu i-am înţepat cu o andrea. Facem acest lucru pentru că pepenii au coaja groasă şi lucioasă şi saramura o penetrează mai greu.

Aşezăm o crenguţă de vişin pe fundul borcanului, apoi pepenii şi restul legumelor folosind spaţiul cât de eficient ne pricepem. Aruncaţi pe ici, pe colo şi câţiva căţei de usturoi. Vor face minuni cu saramura noastră 😉 Nu numai că o vor aromatiza plăcut, dar mai distrug şi din microbi, iar murăturile noastre vor ţine mai mult timp şi vor fi mai bune.

Trecem la preparat saramura. La pepeni o fac simplă, doar apă cu sare şi atât. Proporţia e simplă: o lingură cu vârf de sare la 1 litru de apă. Din nou va trebui să vă orientaţi "din ochi" în funcţie de vasul folosit. Încălziţi puţin apa, doar cât să se dizolve bine sarea şi în felul ăsta nu va mai fi nevoie să vânturaţi murăturile. Turnaţi saramura răcorită peste legumele din borcan şi puneţi deasupra 2 crenguţe de vişin mai grosuţe, aşezate în cruce, care să le menţină scufundate în saramură. Puneţi capacul sau un celofan pus în două şi legat cu sfoară, apoi duceţi borcanul într-o cămară răcoroasă. Ar trebui să fie gata cam în 14 zile, dar asta depinde mult de temperatura la care stau.

Mod de preparare pepeni muraţi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

pepeni murati

Pepeni muraţi

5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • pepeni
  • morcov
  • ţelină
  • rădăcină de pătrunjel
  • usturoi
  • 2-3 crenguţe de vişin
  • sare grunjoasă neiodată (1 lingură cu vârf de sare la 1 litru de apă)
  • conopidă - opţional

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curăţaţi usturoiul, spălaţi legumele şi crenguţele de vişin.
  • Rădăcinoasele se curăţă de coajă şi eventual se taie bucăţi potrivite ca să se aşeze cât mai bine în borcan.
  • Înţepaţi pepenii de 2-3 ori cu o andrea pentru ca saramura să poată penetra coaja groasă şi lucioasă.
  • Aşezaţi o crenguţă de vişin pe fundul borcanului, apoi legumele încercând să ocupaţi cât mai bine spaţiul din borcan.
  • Saramura se prepară punând o lingură cu vârf de sare neiodată la un litru de apă. Încălziţi puţin apa pentru ca sarea să se dizolve integral.
  • Lăsaţi saramura să se răcorească, apoi turnaţi-o peste legume.
  • Aşezaţi 2 crenguţe de vişin în cruce ca să ţină legumele scufundate în saramură.
  • Puneţi capacul borcanului sau sigilaţi-l cu un celofan în două straturi legat cu sfoară.
  • Depozitaţi borcanul într-o cămară răcoroasă.
  • Pepenii vor fi muraţi în aproximativ 14 zile, depinde de temperatura din cămară.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

pepeni murati

Nu e greu să pui pepeni la murat pentru iarnă, nu-i aşa? Din păcate ai mei nu sunt gata încă să vi-i arăt în secţiune. Voi reveni mai târziu cu o astfel de fotografie. Dar până una-alta, îi puteţi zări pe cei de anul trecut, puşi după exact aceeaşi reţetă, în fotografia de la reţeta de cartofi la cuptor cu sos de roşii şi cimbru 😉

Cartofi noi cu sos de rosii si cimbru

Spor la pregătit pepeni muraţi pentru iarnă!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Conserve pentru iarnă: zarzavat în suc de roșii la borcan – rețetă simplă pentru ciorbe gustoase
    Zarzavat în suc de roșii la borcan - perfect pentru ciorbe
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
45 shares

Comentarii

  1. doina a zis

    octombrie 12, 2016 at 12:01 pm

    Buna draga mea , incearca sa pui la borcan harbujei taiati sferturi sau felii mai groase si sa faci un bait ca pentru gogosarii in otet ( otet , apa , zahar, miere, boabe mustar, sare, piper boabe , dafin , ienibahar). Sunt o nebunie .Eu mi-am luat azi liber si acum savurez o ciocolata calda facuta de mine ( nu de la plic ) cu un pic de cardamom si un strop de rom care merge de minune pe asa o vreme.Pupici cu drag. Doina.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 12, 2016 at 9:38 pm

      Suna bine reteta ta. Ca de obicei, esti plina de idei faine! 😉
      Si eu fac ciocolata calda acasa si o aromatizez dupa dispozitie, cu cardamom, cu scortisoara, cu vanilie...Pup si eu!

      Răspunde
      • doina a zis

        octombrie 13, 2016 at 12:57 pm

        Draga mea , in cei 40 ani de bucatarit am adunat ceva retete care mai de care mai inedite. Stai sa vezi ce ti-am pregatit pentru sarbatori. Cu drag Doina.

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          octombrie 13, 2016 at 10:47 pm

          Hihi, abia astept sa vad ce bunatati ai in repertoriul de sarbatori 🙂

          Răspunde
  2. Claudia a zis

    octombrie 12, 2016 at 9:34 am

    Da! Astea sunt muraturile mele preferate 🙂
    Am pus deja si astept sa se mureze ca sa fac poza si eu :))
    Ca deh, nu m-am limitat la un borcan ci am pus mai mult, intr-un bidon mai mare de plastic.
    Pai sa fie pe la iarna, nu? Ca tare-s buni!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 12, 2016 at 9:37 pm

      Asa e, tare-s buni la iarna, desi...eu as manca pepeni murati si vara, nu doar iarna :))

      Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.