Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Prăjitură cu prune și iaurt - rețetă ușoară și rapidă

Publicat la 21 august 2014 de Iuliana Sbîrnea - 11 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

936 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Căutați o prăjitură simplă, rapidă și plină de savoare? Această prăjitură cu prune și iaurt este exact ce aveți nevoie! Combinația de prune zemoase și aluatul moale și delicios cu iaurt o face desertul perfect pentru orice ocazie.

Prăjitura cu prune şi iaurt

Este o prăjitură de vară sau de toamnă, atunci când e sezonul prunelor dulci și bine coapte. Rețetă aceasta foarte ușoară este inspirată din preferințele familiei noastre, unde prăjiturile cu iaurt sunt la mare căutare.

Prăjitura cu prune și iaurt se face rapid, cu ingrediente simple pe care sunt sigură că le aveți deja în casă. Este perfectă pentru un desert rapid de weekend sau pentru a impresiona prietenii adunați în jurul mesei.

Dacă ați cumpărat mai multe prune, neaparat să încercați și rețeta de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate și nuci. Este una dintre cele mai apreciate prăjituri cu fructe de pe blog!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Mod de preparare prăjitură cu prune şi iaurt
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente și răspunsuri
  • Alte prăjituri ușoare cu fructe
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

  • 300 g de prune, cântărite fără sâmburi - folosiți prune proaspete și bine coapte.
  • 200 ml de iaurt - iaurt natural cu 3,5% grăsime, bine scurs de zer, pentru un aluat moale și pufos.
  • 3 ouă - pentru legarea ingredientelor și o textură aerată.
  • 250 g făină - folosiți făină de patiserie, tip 000 pentru un aluat fin.
  • 50 g unt topit și răcit - pentru a adăuga umiditate și savoare aluatului.
  • 80 g de zahăr - poate fi mai mult sau mai puțin, după gustul vostru.
  • ½ linguriţă de scorţişoară - pentru o notă aromată.
  • ½ linguriţă de praf de copt - pentru a ajuta aluatul să crească.
  • un praf de sare - pentru a intensifica aromele.

Mod de preparare prăjitură cu prune şi iaurt

  1. Omogenizați iaurtul cu ouăle și untul topit folosind mixerul la viteză mică pentru 3 minute.
  2. Adăugați zahărul, sarea și scorțișoara și mixați încă 1 minute din nou pentru a dizolva zahărul.
  3. Încorporați făina amestecată cu praful de copt și omogenizați aluatul cu un tel de mână sau cu o spatulă. Aluatul trebuie să aibă consistența unei creme groase.
  4. Turnați aluatul într-o tavă de 20x20 cm. Deasupra, așezați jumătățile de prune, fără sâmburi, cu coaja în sus.
  5. Coaceți la cuptor la 180 de grade (căldură sus și jos, fără ventilație sau treapta medie la cuptoarele pe gaz) până când prăjitura începe să se rumenească deasupra, iar scobitoarea iese curată după ce înțepați aluatul. La mine a durat în jur de 35 de minute, dar firește, timpul depinde de cuptorul fiecăruia.
  6. Lăsați prăjitura să se răcească înainte de a o tăia. Se taie mai frumos când e rece.
Prăjitura cu prune şi iaurt întreagă

Ce puteți înlocui în rețetă

  • Prunele: Pot fi înlocuite cu alte fructe de sezon, cum ar fi: cireșe, piersici, caise sau mere.
  • Iaurtul: Dacă nu aveți iaurt, puteți folosi o smântână fermentată slabă (12-15% grăsime).
  • Zahărul: Poate fi înlocuit cu miere sau sirop de arțar pentru o variantă mai sănătoasă.
  • Scorțișoara: Se poate omite sau o puteți înlocui cu vanilie.

Cum se servește

Această prăjitură este delicioasă atât ușor călduță, cât și rece. O puteți servi pudrată cu zahăr, alături de o cupă de înghețată de vanilie sau cu un pahar de lapte rece. Pentru un plus de savoare, puteți adăuga și câteva frunze de mentă proaspătă.

Prăjitura cu prune şi iaurt

Cum se păstrează

Prăjitura cu prune și iaurt se păstrează foarte bine la temperatura camerei timp de 1-2 zile, acoperită cu folie alimentară. Dacă doriți să o păstrați mai mult timp, o puteți ține la frigider până la 5 zile.

De asemenea, se poate congela până la 3 luni. Pentru a o reîncălzi, lăsați-o să se dezghețe la temperatura camerei și apoi încălziți-o ușor la cuptor.

Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei

  • Prunele: Alegeți prune bine coapte , dar ferme, pentru a nu elibera prea mult suc în timpul coacerii.
  • Iaurtul: Asigurați-vă că iaurtul nu este prea lichid. Dacă este necesar, lăsați-l pentru 30 de minute la scurs într-o sită înainte de a-l folosi.
  • Nu amestecați excesiv aluatul după ce adăugați făina pentru a evita activarea glutenului și obținerea unei prăjituri dense.
  • Coacerea: Nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute de coacere pentru a preveni prăbușirea aluatului.
  • Dacă doriţi să faceţi prăjitura de exemplu în tava mare a cuptorului, atunci va trebui să dublaţi cantităţile.
  • Tava pe care am folosit-o eu, era din silicon şi nu se lipeşte nimic de ea. Dacă folosiți altfel de tavă, trebuie fie să o ungeţi cu unt şi să o tapetaţi cu făină, fie să folosiţi hârtie de copt.

Întrebări frecvente și răspunsuri

Pot folosi un iaurt cu fructe?

Da, dar rezultatul va fi mai dulce și mai aromat.

Pot folosi iaurt degresat în loc de iaurt integral?

Da, dar prăjitura va fi mai puțin cremoasă.

Pot folosi făină integrală?

Da, dar textura prăjiturii va fi mai densă.

Pot folosi zahăr brun în loc de zahăr alb la prăjituri?

Da, zahărul brun va adăuga o aromă subtilă și foarte plăcută de caramel.

Pot folosi fructe congelate?

Da, dar trebuie să le dezghețați și să le scurgeți bine înainte de a le folosi.

Alte prăjituri ușoare cu fructe

Vrei să încerci și alte rețete de prăjituri cu fructe? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
  • Prajitura simpla cu mere si lapte batut
    Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut
  • Prăjitură răsturnată cu piersici
    Prăjitură răsturnată cu piersici. Și cu un moț de frișcă pentru doritori
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitura cu prune şi iaurt

Prăjitură rapidă cu prune și iaurt – desert simplu și delicios

Descoperă rețeta de prăjitură cu prune și iaurt, un desert bun și rapid, perfect pentru zilele de toamnă. Află cum să o prepari pas cu pas!
5 from 11 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
spatulă

Ingrediente
 

  • 300 g prune (cântărite fără sâmburi)
  • 200 ml iaurt
  • 3 ouă
  • 250 g făină
  • 50 g unt topit și răcit
  • 80 g zahăr (sau după gust)
  • ½ linguriţă scorţişoară
  • ½ linguriţă praf de copt
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Omogenizați iaurtul cu ouăle și untul topit folosind mixerul la viteză mică pentru 3 minute.
  • Adăugați zahărul, sarea și scorțișoara și mixați încă 1 minute din nou pentru a dizolva zahărul.
  • Încorporați făina amestecată cu praful de copt și omogenizați aluatul cu un tel de mână sau cu o spatulă. Aluatul trebuie să aibă consistența unei creme groase.
  • Turnați aluatul într-o tavă de 20x20 cm. Deasupra, așezați jumătățile de prune, fără sâmburi, cu coaja în sus.
  • Coaceți la cuptor la 180 de grade (căldură sus și jos, fără ventilație sau treapta medie la cuptoarele pe gaz) până când prăjitura începe să se rumenească deasupra, iar scobitoarea iese curată după ce înțepați aluatul. La mine a durat în jur de 35 de minute, dar firește, timpul depinde de cuptorul fiecăruia.
  • Lăsați prăjitura să se răcească înainte de a o tăia. Se taie mai frumos când e rece.

Bine de știut:

    • Prunele: Alegeți prune bine coapte, dar ferme, pentru a nu elibera prea mult suc în timpul coacerii.
    • Iaurtul: Asigurați-vă că iaurtul nu este prea lichid. Dacă este necesar, lăsați-l pentru 30 de minute la scurs într-o sită înainte de a-l folosi.
    • Nu amestecați excesiv aluatul după ce adăugați făina pentru a evita activarea glutenului și obținerea unei prăjituri dense.
    • Coacerea: Nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute de coacere pentru a preveni prăbușirea aluatului.
    • Dacă doriţi să faceţi prăjitura de exemplu în tava mare a cuptorului, atunci va trebui să dublaţi cantităţile.
    • Tava pe care am folosit-o eu, era din silicon şi nu se lipeşte nimic de ea. Dacă folosiți altfel de tavă, trebuie fie să o ungeţi cu unt şi să o tapetaţi cu făină, fie să folosiţi hârtie de copt.
Valori nutriționale
Prăjitură rapidă cu prune și iaurt – desert simplu și delicios
Valori per porție
Calorii
213
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
7
g
11
%
Colesterol
 
69
mg
23
%
Carbohidrați
 
34
g
11
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
14
g
16
%
Proteine
 
5
g
10
%
Vitamina A
 
330
IU
7
%
Calciu
 
41
mg
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
936 shares

Comentarii

  1. Simona Pană a zis

    august 26, 2024 at 12:05 pm

    5 stars
    Vă mulțumesc pentru răspuns!
    Ieri nerăbdătoare am făcut rețeta cu 80g, înainte să primesc răspunsul dvs. A ieșit doar o idee dulce, dar chiar și așa am terminat tava fără "reclamații" 😀

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      august 26, 2024 at 12:27 pm

      Oh! Îmi pare rău! Eu încerc să reduc cât mai mult zahărul din prăjituri, ai mei s-au obișnuit deja. Dar la început, până să ne obișnuim cu deserturi mai puțin dulci îi "păcăleam" cu o ninsoare fină de zahăr pudră deasupra. Astfel, prăjiturile reușesc să pară mai dulci fără să mai pun atât de mult zahăr în blaturi.

      Răspunde
  2. Mirela Sandica a zis

    septembrie 04, 2018 at 5:41 pm

    Bravo Iuliana! Prăjiturile simple cu iaurt sau cu fructe sunt preferatele mele. Și cum bunătatea asta are și una și alta, îți dai seama că am s-o fac neapărat 👍. O întrebare :crezi că ar reuși și cu iaurt grecesc?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 04, 2018 at 6:46 pm

      Buna Mirela! Cum sa nu, prajitura va fi foarte buna cu iaurt grecesc. Succes! 🙂

      Răspunde
      • Mirela Sandica a zis

        septembrie 04, 2018 at 7:34 pm

        Mulțumesc frumos pentru răspunsul rapid! O voi încerca negreșit,probabil la sfârșit de săptămâna. ❤️

        Răspunde
  3. simonacallas a zis

    august 22, 2014 at 3:56 pm

    Minunata prajitura, felicitari!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 22, 2014 at 7:50 pm

      Multumesc, Simona! E o prajitura simpla, dar nu astea sunt cele mai bune? 😉

      Răspunde
      • simonacallas a zis

        august 24, 2014 at 10:24 am

        O, ba daaa 🙂

        Răspunde
      • Simona Pană a zis

        august 25, 2024 at 12:40 pm

        Bună ziua, legat de cantitatea de zahăr, este 80 g nu 8 linguri, nu? Mulțumesc

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          august 25, 2024 at 4:31 pm

          Bună ziua. Da, 80 g, am corectat. Mulțumesc foarte mult pentru atenționare!

          Răspunde
  4. Paula Gafitescu a zis

    august 21, 2014 at 3:55 pm

    O bunatate de prajitura si arata taare bine 😉

    Răspunde
5 from 11 votes (10 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x