Rețeta simplă si rapidă de supă-cremă de linte roşie. Cum se fierbe lintea, cum faci o supa crema fină și catifelată? Cum se servește supa de linte?
Cu toții ne dorim mese ușoare, cu ingrediente ieftine și la îndemâna oricui, dar care să fie nutritive și sănătoase. Și mai ales gustoase, evident! O supă cremă de linte întrunește toate aceste condiții.
Lintea este un ingredient care nu ar trebui să lipsească din meniul niciunei familii. Deşi e din aceeași familie cu fasolea, lintea fierbe mult mai repede și nici nu are efectele neplăcute ale acesteia. În plus, este ieftină, are puțin calorii, dar multe proteine, fibre și vitamine.
Pe blog veți găsi un articol foarte detaliat despre linte: tipuri de linte și recomandări de gătire pentru fiecare, timpi de fierbere și valori nutritive, etc. Luați-vă puțin timp să îl citiți, vă asigur că veți afla multe lucruri interesante despre această leguminoasă!
Mergi direct la:
Mici secrete pentru un gust desăvârșit
Supa cremă de linte este fină, cremoasă și sățioasă. Este o rețetă care se face foarte ușor, la fel de ușor ca orice altă ciorbă sau supă. Să spunem că are doar câteva mici-mici secrete care fac diferența între o supă bună și una extraordinară 🙂
- folosiți linte roșie - deși puteți face supa aceasta cu orice alt tip de linte, totuși cea roșie nu doar că fierbe mai repede, dar are și un gust ușor mai dulce, se desface la fiert și se pasează mai bine la blender. Per total, lintea roșie face supa mai cremoasă și mai bună. Bonus: are și o culoare mai frumoasă decât lintea verde sau cea maro.
- folosiți tije de țelină apio - știu că nu le găsim peste tot și nu le avem mereu în casă, dar pentru supa aceasta zău că merită să facem tot posibilul să avem câteva tije de țelină în oală. Schimbă complet și în bine aroma supei!
- căliți legumele - tăiați legumele cuburi și căliți-le pentru câteva minute înainte să adăugați apa și să puneți supa la fiert. Astfel, legumele își eliberează mai bine aromele decât dacă le punem la fiert direct în apă.
- fiți generoși cu condimentele - o supă bine condimentată va fi o supă gustoasă! Folosiți boia de ardei, fulgi de chilli (sau ardei iute) și neapărat măcar o linguriță de chimion măcinat. Chimionul este cel mai bun prieten pe care îl are lintea, așa că ar fi tare bine să nu lipsească din oală!
- serviți supa de linte cu mentă proaspătă și un strop de lămâie. Menta se potrivește minunat cu supa aceasta și schimbă radical toată ecuația aromelor. Vă recomand să încercați neapărat și sunt convinsă că îmi veți da dreptate. Dacă totuși nu vă place menta, va fi la fel de bine și cu pătrunjel.
- câteva crutoane din pâine vor face supa aceasta și mai consistentă.
Cum se păstrează supa de linte roșie
Supa cremă de linte se păstrează la frigider, într-un recipient cu capac, până la 5 zile. Se poate încălzi pe aragaz la foc mic, amestecând din când în când sau în cuptorul cu microunde.
Dacă ați făcut mai multă supă și vreți să o păstrați pentru mai târziu, o puteți congela în caserole etanșe sau în pungi cu fermoar. În acest fel puteți congela porții individuale din care să decongelați doar atât cât aveți nevoie.
Pentru decongelare lăsați recipientele la temperatura camerei timp de câteva ore sau peste noapte în frigider.
Întrebări frecvente
Pentru supă cremă, recomand lintea roșie. Puteți folosi și linte verde, dar supa nu va fi la fel de cremoasă și de fină.
Lintea este un aliment foarte dietetic. O porție de supă de linte are aprox. 180 kcal.
Nu, lintea fierbe foarte repede și nu are nevoie de înmuiere, așa cum procedăm cu fasolea sau năutul.
Nu, nu trebuie să fierbem lintea separat, ci o fierbem direct în supă.
Alte rețete cu linte
Dacă iubiți lintea sau dacă vreți să îi descoperiți toate calitățile, vă recomand să încercați și rețetele de mai jos. Toate se fac ușor și sunt extraordinar de gustoase. Sunt convinsă că o să vă placă mult!
- chifteluțe de linte la cuptor
- pate de linte cu roșii uscate
- mâncare de linte cu cârnați
- mâncare de linte cu roșii (de post)
- piure de linte
- salată de linte
E foarte ușoară rețeta de supă cremă de linte, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Supă cremă de linte roşie
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 400 g de linte roșie
- 2 linguri de ulei
- 2 cepe
- 2 căţei de usturoi
- 2 morcovi
- 1 ardei gras
- 1 felie de ţelină mare
- 4-5 tije de țelină apio
- 1 cartof alb, mediu
- 3 roșii mari ((sau o ½ de conservă de roșii pasate))
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- 1 linguriță fulgi de chilli
- 1 linguriță chimion măcinat
- 1 frunză de dafin
- sare şi piper după gust
- aproximativ 3,5 litri de apă
pentru servit
- zeamă de lămâie, după gust
- mentă sau pătrunjel verde
- crutoane din pâine
Instrucțiuni de preparare
- Alegem lintea de eventualele impurități, o punem într-o sită şi o spălăm sub jet de apă.
- Spălăm, curăţăm şi tăiem legumele bucăţi nu foarte mari.
- Într-o cratiță încăpătoare (de aprox. 5-6 litri) punem uleiul la încins și călim la început ceapa și usturoiul, apoi adăugăm: ardeiul, țelina și morcovul. Lăsăm legumele să se călească cam 10 minute, cât să se înmoaie și să își dezvolte aromele.
- Turnăm în oală cam 3,5 litri de apă, apoi punem lintea, condimentele și cartofii.
- Lăsăm legumele să fiarbă pentru aprox. 30 de minute. Îndepărtăm spuma care se formează.
- Când cartofii sunt fierți, adăugăm roșiile tăiate cuburi sau pasate și continuăm fierberea încă 10 minute. Tot acum gustăm și mai adăugăm sare dacă mai este nevoie.
- Îndepărtăm frunza de dafin și pasăm supa cu un blender de mână până când devine fină și omogenă.
- Servim supa cremă de linte caldă, asezonată cu mentă proaspătă sau pătrunjel și cu câteva crutoane din pâine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Această rețetă a fost inițial publicată în ianuarie 2015 și actualizată cu fotografii noi în august 2021 🙂
Miruna a zis
Foarte gustoasa!Multumim de rețeta!
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mare drag! Mă bucur tare mult că v-a plăcut!
ELENA a zis
Când se adaugă condimentele și foaiade dafin?
Iuliana Sbîrnea a zis
După ce căliți legumele, când puneți și apa.
Ica a zis
Acum am făcut-o.E fff. GUSTOASĂ.Mai trebuie să fac mămăliguța.Dar am mâncat deja din doar cu pâine și smântână!..Mulțumesc mult pentru toate rețetele,pe care le apreciez foarte mult.
Cu respect și drag,Ica
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult că v-a plăcut supa! Vă aștept cu drag oricând, să încercați și alte rețete.
anna a zis
uspr de facut si foarte gustoasa
Iuliana a zis
Mă bucur că v-a plăcut! 🙂
Claudia a zis
Vai ce bine mi-ar prinde si mie o supica acum 🙂 Mai ai? Trag o fuga pana la tine 😉
Cami a zis
Cantitatea de linte din trecuta rețetă este cea obținută după fierbere, nu?
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu, este linte uscată. Dar atenție, cantitățile sunt pentru 10 porții!