• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete dietetice

Supă cremă de linte roşie, cea mai bună rețetă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 9 aug. 2025 · Publicată: 20 ian. 2015 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 11 comentarii
1637 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă si rapidă de supă-cremă de linte roşie. Cum se fierbe lintea, cum faci o supa crema fină și catifelată? Cum se servește supa de linte?

Cu toții ne dorim mese ușoare, cu ingrediente ieftine și la îndemâna oricui, dar care să fie nutritive și sănătoase. Și mai ales gustoase, evident! O supă cremă de linte întrunește toate aceste condiții.

Supa crema de linte

Lintea este un ingredient care nu ar trebui să lipsească din meniul niciunei familii. Deşi e din aceeași familie cu fasolea, lintea fierbe mult mai repede și nici nu are efectele neplăcute ale acesteia. În plus, este ieftină, are puțin calorii, dar multe proteine, fibre și vitamine.

Pe blog veți găsi un articol foarte detaliat despre linte : tipuri de linte și recomandări de gătire pentru fiecare, timpi de fierbere și valori nutritive, etc. Luați-vă puțin timp să îl citiți, vă asigur că veți afla multe lucruri interesante despre această leguminoasă!

Supa crema de linte
Mergi direct la:
  • Mici secrete pentru un gust desăvârșit
  • Cum se păstrează supa de linte roșie
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu linte
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mici secrete pentru un gust desăvârșit

Supa cremă de linte este fină, cremoasă și sățioasă. Este o rețetă care se face foarte ușor, la fel de ușor ca orice altă ciorbă sau supă. Să spunem că are doar câteva mici-mici secrete care fac diferența între o supă bună și una extraordinară 🙂

  • folosiți linte roșie - deși puteți face supa aceasta cu orice alt tip de linte, totuși cea roșie nu doar că fierbe mai repede, dar are și un gust ușor mai dulce, se desface la fiert și se pasează mai bine la blender. Per total, lintea roșie face supa mai cremoasă și mai bună. Bonus: are și o culoare mai frumoasă decât lintea verde sau cea maro.
  • folosiți tije de țelină apio - știu că nu le găsim peste tot și nu le avem mereu în casă, dar pentru supa aceasta zău că merită să facem tot posibilul să avem câteva tije de țelină în oală. Schimbă complet și în bine aroma supei!
  • căliți legumele - tăiați legumele cuburi și căliți-le pentru câteva minute înainte să adăugați apa și să puneți supa la fiert. Astfel, legumele își eliberează mai bine aromele decât dacă le punem la fiert direct în apă.
  • fiți generoși cu condimentele - o supă bine condimentată va fi o supă gustoasă! Folosiți boia de ardei, fulgi de chilli (sau ardei iute) și neapărat măcar o linguriță de chimion măcinat. Chimionul este cel mai bun prieten pe care îl are lintea, așa că ar fi tare bine să nu lipsească din oală!
  • serviți supa de linte cu mentă proaspătă și un strop de lămâie. Menta se potrivește minunat cu supa aceasta și schimbă radical toată ecuația aromelor. Vă recomand să încercați neapărat și sunt convinsă că îmi veți da dreptate. Dacă totuși nu vă place menta, va fi la fel de bine și cu pătrunjel.
  • câteva crutoane din pâine vor face supa aceasta și mai consistentă.

Cum se păstrează supa de linte roșie

Supa cremă de linte se păstrează la frigider, într-un recipient cu capac, până la 5 zile. Se poate încălzi pe aragaz la foc mic, amestecând din când în când sau în cuptorul cu microunde.

Dacă ați făcut mai multă supă și vreți să o păstrați pentru mai târziu, o puteți congela în caserole etanșe sau în pungi cu fermoar. În acest fel puteți congela porții individuale din care să decongelați doar atât cât aveți nevoie.

Pentru decongelare lăsați recipientele la temperatura camerei timp de câteva ore sau peste noapte în frigider.

Întrebări frecvente

Ce fel de linte se folosește la supă

Pentru supă cremă, recomand lintea roșie. Puteți folosi și linte verde, dar supa nu va fi la fel de cremoasă și de fină.

Câte calorii are supa de linte?

Lintea este un aliment foarte dietetic. O porție de supă de linte are aprox. 180 kcal.

Lintea trebuie lăsată la înmuiat înainte?

Nu, lintea fierbe foarte repede și nu are nevoie de înmuiere, așa cum procedăm cu fasolea sau năutul.

Lintea se fierbe separat?

Nu, nu trebuie să fierbem lintea separat, ci o fierbem direct în supă.

Alte rețete cu linte

Dacă iubiți lintea sau dacă vreți să îi descoperiți toate calitățile, vă recomand să încercați și rețetele de mai jos. Toate se fac ușor și sunt extraordinar de gustoase. Sunt convinsă că o să vă placă mult!

  • chifteluțe de linte la cuptor
  • pate de linte cu roșii uscate
  • mâncare de linte cu cârnați
  • mâncare de linte cu roșii (de post)
  • piure de linte
  • salată de linte

E foarte ușoară rețeta de  supă cremă de linte, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Supa crema de linte

Supă cremă de linte roşie

Vrei un prânz sănătos și sățios? Iată cum să prepari o supă cremă de linte roșie hrănitoare și catifelată!
5 from 20 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

blender de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 400 g de linte roșie
  • 2 linguri de ulei
  • 2 cepe
  • 2 căţei de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 1 felie de ţelină mare
  • 4-5 tije de țelină apio
  • 1 cartof alb, mediu
  • 3 roșii mari ((sau o ½ de conservă de roșii pasate))
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță fulgi de chilli
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • 1 frunză de dafin
  • sare şi piper după gust
  • aproximativ 3,5 litri de apă

pentru servit

  • zeamă de lămâie, după gust
  • mentă sau pătrunjel verde
  • crutoane din pâine

Instrucțiuni de preparare
 

  • Alegem lintea de eventualele impurități, o punem într-o sită şi o spălăm sub jet de apă.
  • Spălăm, curăţăm şi tăiem legumele bucăţi nu foarte mari.
  • Într-o cratiță încăpătoare (de aprox. 5-6 litri) punem uleiul la încins și călim la început ceapa și usturoiul, apoi adăugăm: ardeiul, țelina și morcovul. Lăsăm legumele să se călească cam 10 minute, cât să se înmoaie și să își dezvolte aromele.
  • Turnăm în oală cam 3,5 litri de apă, apoi punem lintea, condimentele și cartofii.
  • Lăsăm legumele să fiarbă pentru aprox. 30 de minute. Îndepărtăm spuma care se formează.
  • Când cartofii sunt fierți, adăugăm roșiile tăiate cuburi sau pasate și continuăm fierberea încă 10 minute. Tot acum gustăm și mai adăugăm sare dacă mai este nevoie.
  • Îndepărtăm frunza de dafin și pasăm supa cu un blender de mână până când devine fină și omogenă.
  • Servim supa cremă de linte caldă, asezonată cu mentă proaspătă sau pătrunjel și cu câteva crutoane din pâine.
Nutrition Facts
Supă cremă de linte roşie
Amount per Serving
Calorii
180
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
32
g
11
%
Fibre
 
14
g
58
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
12
g
24
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Supa crema de linte

Această rețetă a fost inițial publicată în ianuarie 2015 și actualizată cu fotografii noi în august 2021 🙂

Poftă bună la supa-cremă de linte roşie!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
1637 shares

Comentarii

  1. Miruna a zis

    aprilie 25, 2023 at 2:47 pm

    5 stars
    Foarte gustoasa!Multumim de rețeta!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 25, 2023 at 5:45 pm

      Cu mare drag! Mă bucur tare mult că v-a plăcut!

      Răspunde
    • ELENA a zis

      noiembrie 08, 2023 at 6:53 pm

      Când se adaugă condimentele și foaiade dafin?

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        noiembrie 08, 2023 at 8:07 pm

        După ce căliți legumele, când puneți și apa.

        Răspunde
    • Ica a zis

      februarie 12, 2024 at 4:10 pm

      5 stars
      Acum am făcut-o.E fff. GUSTOASĂ.Mai trebuie să fac mămăliguța.Dar am mâncat deja din doar cu pâine și smântână!..Mulțumesc mult pentru toate rețetele,pe care le apreciez foarte mult.
      Cu respect și drag,Ica

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        februarie 13, 2024 at 6:42 am

        Mă bucur foarte mult că v-a plăcut supa! Vă aștept cu drag oricând, să încercați și alte rețete.

        Răspunde
  2. anna a zis

    noiembrie 20, 2020 at 4:34 pm

    5 stars
    uspr de facut si foarte gustoasa

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 20, 2020 at 5:15 pm

      Mă bucur că v-a plăcut! 🙂

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    ianuarie 20, 2015 at 11:02 am

    Vai ce bine mi-ar prinde si mie o supica acum 🙂 Mai ai? Trag o fuga pana la tine 😉

    Răspunde
    • Cami a zis

      august 11, 2022 at 9:04 am

      Cantitatea de linte din trecuta rețetă este cea obținută după fierbere, nu?

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        august 11, 2022 at 2:11 pm

        Nu, este linte uscată. Dar atenție, cantitățile sunt pentru 10 porții!

        Răspunde
5 from 20 votes (17 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.