"Banala dar delicioasa plăcintă cu brânză a bunicilor noastre, acum într-o nouă prezentare!" Aşa ar suna o reclamă la televiziune, probabil 😀 Eu doar am descoperit că îmi place mai mult să fac plăcinta învârtită, în formă de melc, pentru că obţin în felul ăsta porţii individuale, mai aspectuoase şi mai uşor de servit sau de luat la pachet.
Umplutura poate fi la alegera fiecăruia, cu brânză dulce şi stafide, cu mere sau cu dovleac şi nuci. Ba chiar şi cu spanac sau ciuperci.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcinte învârtite cu brânză sărată
Ingrediente
- 1 pachet de foi de plăcintă
- 300 g brânză de vaci bine scursă
- 250 g telemea rasă
- 150 g smântână
- 3 ouă
- 50 ml de ulei
- sare şi piper - după gust
- o linguriţă cu seminţe de chimen (opţional)
- 1 lingură de mărar tocat foarte fin (opţional)
- 50 g unt topit și răcit
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi pregătiţi puneti hârtie de copt în tavă.
- Bateţi ouăle împreună cu smântâna şi se amestecaţi-le cu cele două tipuri de brânză. În funcţie de cât este de sărată telemeaua, mai potriviţi gustul de sare.
- Adăugaţi piper după gust, mărar tocat foarte fin şi/sau seminţe de chimen dacă vă plac. Amestecaţi până obţineţi o compozitie omogenă.
- Număraţi câte foi aveţi în pachet (de obicei sunt 14-15, depinde de marcă). Vom suprapune câte 2 și vom face 7 plăcinte, așadar împărţiti "din ochi" compoziţia de brânză în aşa fel încât să vă ajungă în mod egal pentru toate.
- Ungeţi fiecare foaie cu ulei, folosind o pensulă. Suprapuneți foile câte două, puneţi umplutura şi rulaţi. Voţi obţine un sul subţire, pe care îl învârtiţi în formă de melc.
- Continuaţi la fel cu toate foile şi pe măsură ce le învârtiţi, aşezaţi-le în tavă. Înainte să le băgați la cuptor, ungeți fiecare plăcintă cu puțin unt topit.
- Coaceţi plăcintele timp de 30 de minute, până când se rumenesc frumos deasupra.
- Sunt bune şi calde, dar şi reci şi mai ales alături de un pahar de lapte bătut. Yummy! 🙂
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de plăcintă învârtită cu brânză sărată, pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
viorica a zis
Imi pare rau,dar as fi vrut sa am reteta de aluat facut in casa,nu mi se pare o reteta demna de o gospodina.Foile cumparate nu au nici un gust sau cel mult un gust artificial.E doar parerea mea
Iuliana a zis
Draga mea, imi pare rau ca te-am dezamagit. Probabil ca tu esti o gospodina desavarsita si deja stii sa faci foile de placinta in casa, poate chiar si branza. Noi, restul gospodinelor nedemne, ne straduim sa supravietuim cum putem intr-o lume a gospodinelor perfecte si uneori ne iese, alteori nu 🙂
Maria Craciun a zis
Draga Viorica, merge si cu foi din comert, nu toate gospodinele au timp de bucatarit, daca se poate ușura munca in bucătărie, de ce nu am face-o? Admir si respect pe toate gospodinele tinere care încearcă să gătească în bucătăria lor, nu doar sa faca comanda si sa primească dea gata totul. Asa ca fii te rog mai indulgenta si in loc de critici, sa multumim celor care împărtășesc cu noi din experientele lor culinare. Zi buna!
D'Anna a zis
Mă duc să scot de la congelator foietajul!!!
V-ați prins ce urmează?!!! Mulțumim de rețetă!
Cristina Paul a zis
Buna idee cu invartitele astea. Arata foarte bine le voi face si eu. sper sa iasa.
Claudia a zis
Dar cum sa pot refuza asa o bunatate?! 🙂
Sper ca mai ai si pentru noi :p
Iuliana a zis
Daca nu am, pun si mai fac imediat 🙂
Maria Craciun a zis
Doamne ce bună tre sa fie! Yummy, yummy!! 🤗🧡
As putea sa suprapun doua foi de plăcintă si apoi sa pun umplutură, sa nu ma înșir cu prea multe invartite? 😊 Multumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Sigur, puteți face și așa! 🙂