Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aperitive

Sărățele cu brânză de vaci și chimen – Rețetă ușoară de saleuri

Publicat la 29 noiembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

667 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 7 minute

Uneori, cele mai bune gustări sunt și cele mai simple! Aceste sărăţele cu brânză de vaci şi chimen sunt exact acel gen de rețetă! Poate le știți si sub denumirea de saleuri, dar chiar nu contează cum le spuneți pentru că se topesc în gură de bune ce sunt! Aperitivul perfecte pentru orice ocazie, și, cel mai important, sunt incredibil de ușor de făcut, doar cu ingrediente naturale și sănătoase!

saratele fragede cu chimen in decor rustic

Un aperitiv potrivit pentru orice moment

Sărățelele sunt ideale pentru momentele când aveți nevoie de ceva rapid și savuros. Le puteți pregăti pentru masa de Crăciun , pentru o după amiază cu prietenii sau chiar pentru pachețelul de la școală al celor mici. Gustul de brânză, combinat cu aroma inconfundabilă a chimenului, este irezistibil. Dacă aveți deja în frigider brânză de vaci și puțină telemea, sunteți la jumătatea drumului. În plus, aluatul poate fi pregătit în avans, iar timpul de răcire îi asigură textura perfectă.

sărățele sau saleuri cu chimen din aluat cu unt și brânză de vaci

Dacă vă place să experimentați, această rețetă de aluat fraged cu unt și brânză de faci este o bază excelentă și pentru alte preparate. Am folosit-o de exemplu și la reţeta de covrigei cu mac sau am făcut aluatul fraged pentru o delicioasă plăcintă cu pește. Tot din acest aluat de bază am făcut cornulețe sărate cu bacon pentru micul dejun, dar și cele mai delicioase cornulețe cu ciocolată pentru ceaiul de după amiază. Chiar e o rețetă de păstrat la loc de cinste și de repetat în multe combinații!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem sărățele (saleuri) cu brânză de vaci – Rețeta video detaliată
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas
  • Cum se păstrează sărățelele cu brânză de vaci și chimen
  • Sfaturi Profesioniste pentru cele mai reușite saleuri cu chimen
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Pentru aproximativ 40 de sărățele cu chimen aveți nevoie de:

  • 150 g unt – oferă aromă plăcută și o textura fragedă; e important să folosiți unt de calitate, cu 82% grăsime
  • 100 g brânză de vaci grasă – poate o mai știți și sub denumirea de "brânză dulce". O folosim pentru o textură cremoasă și pentru că fermenții ei ajută la obținerea unui aluat foietat. Este important ca brânza să nu fie prea umedă, așa că trebuie scursă bine într-o sită înainte de utilizare.
  • 50 g telemea (sau tot brânză de vaci) – adaugă un gust ușor sărat; dacă e foarte sărată, ajustați sarea din rețetă.
  • 150 g făină – folosiți făină albă de tip 000 pentru cele mai bune rezultate.
  • un vârf de linguriță de sare fină – ajustați în funcție de cât de sărată e telemeaua.
  • un vârf de cuțit de turmeric (opțional) – nu se simte la gust, dar dă aluatului o culoare caldă, galbenă.
  • un ou – pentru uns deasupra.
  • semințe de chimen – pentru aroma lor inconfundabilă. Le puteți înlocui cu mac, susan, negrilică, etc.
  • sare grunjoasă – pentru presărat deasupra. Dă gust și o textură crocantă.

Cum facem sărățele (saleuri) cu brânză de vaci – Rețeta video detaliată

Vedeți rețeta video pentru sărățele cu brânză de vaci pe canalul meu de YouTube. Acolo descoperiți cum întind aluatul la grosimea perfectă și cum aranjez sărățelele în tavă. Nu uitați să vă abonați pentru mai multe rețete delicioase: Click aici pentru abonare .

Mod de preparare - rețeta pas cu pas

aluat cu unt si branza de vaci pentru saratele (saleuri) cu chimen

1. Pregătirea aluatului:
Frământați un aluat din unt, brânza de vaci bine scursă, telemeaua rasă, făină, turmeric (dacă folosiți) și sare. Frământați doar până obțineți un aluat omogen și elastic.

aluat fraged pentru saratele cu branza de vaci, pus in punga pentru racire

2. Răcirea aluatului:
Împachetați bila de aluat în folie alimentară și dați-o la frigider pentru cel puțin 6 ore. Acest pas este esențial pentru o textură perfectă.

aluat fraged cu unt si branza de vaci intins si taiat cu rola pentru saratele cu chimen

3. Formarea sărățelelor:
Pe un blat pudrat cu făină, întindeți aluatul într-o foaie de ½ cm grosime. Tăiați fâșii de aproximativ 1 cm lățime și lungimea dorită.

tava cu sărățele cu chimen la cuptor

4. Decorarea și coacerea:
Așezați sărățelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, ungeți-le cu ou bătut și presărați cu semințe de chimen și sare grunjoasă. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 15 minute, până devin aurii.

Cum se păstrează sărățelele cu brânză de vaci și chimen

  • Păstrați sărățelele într-o cutie ermetică, la temperatura camerei, până la o săptămână.
  • Dacă doriți să le faceți în avans, congelați aluatul și le coaceți proaspete când aveți nevoie.

Sfaturi Profesioniste pentru cele mai reușite saleuri cu chimen

  1. Nu frământați excesiv aluatul – astfel veți evita ca sărățelele să devină tari.
  2. Scurgeți bine brânza de vaci înainte de utilizare, altfel aluatul va fi prea umed.
  3. Pentru o crustă lucioasă, ungeți sărățelele de două ori cu ou.
  4. Dacă aveți timp, lăsați aluatul să se odihnească mai mult de 6 ore – textura va fi și mai bună.
Sărăţele cu brânză şi chimen
Sărăţele cu brânză şi chimen

Întrebări frecvente

Pot folosi unt cu 65% grăsime?

Nu este recomandat, deoarece untul gras asigură frăgezimea aluatului. Cel cu 65% grăsime conține o fracție mai mare de apă și va trebui să adăugați mai multă făină.

De ce aluatul meu este lipicios?

Probabil brânza de vaci nu a fost bine scursă. Adăugați puțină făină, dar nu exagerați.

Este obligatoriu să las aluatul la rece?

Da, pentru a obține textura ideală, aluatul trebuie să stea la frigider.

Pot face sărățelele mai groase?

Desigur, dar va trebui să ajustați timpul de coacere cu 2-3 minute în plus.

Rețete asemănătoare

Ți-a plăcut această rețetă ușoară de sărățele? Încearcă și alte rețete de aperitive delicioase!

  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • saratele cu parmezan asezate in tava
    Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
  • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
    Crochete de cartofi cu cașcaval la cuptor – Rețetă simplă și delicioasă
  • Trigoane crocante cu brânză sărată
    Mini-trigoane crocante cu brânză sărată

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

sărățele sau saleuri cu chimen din aluat cu unt și brânză de vaci

Sărățele cu brânză de vaci și chimen – Rețetă ușoară de saleuri

Pregătește rapid sărățele cu brânză de vaci şi chimen – o rețetă ușoară de saleuri, aperitivul perfect la orice ocazie. Încearcă-le acum!
5 from 12 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
la rece: 6 hours hours
Timp total: 6 hours hours 35 minutes minutes
Număr de porții: 40 sărățele (2 tăvi)
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
rola taiat cornulete
rolă tăiat cornulețe

Ingrediente
 

  • 150 g unt (82% grăsime)
  • 100 g brânză de vaci grasă
  • 50 g telemea (sau tot brânză de vaci)
  • 150 g făină
  • un vârf de linguriţă de sare fină
  • un vârf de cuţit de turmeric (pentru culoare - opţional)
  • un ou pentru uns deasupra
  • seminţe de chimen
  • sare grunjoasă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pregătirea aluatului: Frământați un aluat din unt, brânza de vaci bine scursă, telemeaua rasă, făină, turmeric (dacă folosiți) și sare. Frământați doar până obțineți un aluat omogen și elastic.
    aluat fraged de casa cu unt si branza de vaci
  • Răcirea aluatului: Împachetați bila de aluat în folie alimentară și dați-o la frigider pentru cel puțin 6 ore. Acest pas este esențial pentru o textură perfectă.
    aluat fraged in punga pentru racire
  • Formarea sărățelelor: Pe un blat pudrat cu făină, întindeți aluatul într-o foaie de ½ cm grosime. Tăiați fâșii de aproximativ 1 cm lățime și lungimea dorită.
    foaie de aluat fraged taiata cu rola
  • Decorarea și coacerea: Așezați sărățelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, ungeți-le cu ou bătut și presărați cu semințe de chimen și sare grunjoasă. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 15 minute, până devin aurii.
    tava cu sărățele la cuptor
Valori nutriționale
Sărățele cu brânză de vaci și chimen – Rețetă ușoară de saleuri
Valori per porție
Calorii
50
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
4
g
6
%
Colesterol
 
10
mg
3
%
Carbohidrați
 
3
g
1
%
Fibre
 
0.1
g
0
%
Zahăr
 
0.03
g
0
%
Proteine
 
1
g
2
%
Vitamina A
 
125
IU
3
%
Calciu
 
11
mg
1
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
  • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
    Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas
  • Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt
    Sos Tzatziki - rețeta grecească autentică
667 shares

Comentarii

  1. Iulia a zis

    iulie 05, 2017 at 3:50 pm

    Buna, un blog minunat..cu retete faine si fotografii pe masura....:) ...eu , de ceva timp am plecat din tara, si aici unde sunt eu, la branzeturi stau prost :)...in loc de branza grasa, dulce...ce pot folosi ? pot Ricota sau nu stiu 🙁 ...Multumesc ! Zi minunata...

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 05, 2017 at 4:20 pm

      Buna Iulia
      Multumesc mult pentru mesaj 🙂
      Reteta asta se bazeaza pe fermentii din branza de vaci care fac aluatul sa creasca putin cat sta la rece in frigider. Poti folosi ricotta care e un fel de urda de-a noastra. Vor fi fragde oricum de la unt, dar probabil ca nu vor creste la fel de mult ca cele cu branza de vaci. Succes! Sa-mi spui cum au iesit.

      Răspunde
    • Oana a zis

      decembrie 28, 2023 at 5:02 pm

      Buna ziua! Se poate folosi o combinație de 1:1 untura și unt? Deoarece nu am o cantitate suficientă de unt, iar untura sta “degeaba”. Multumesc 🙂

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        decembrie 28, 2023 at 6:18 pm

        Da, se poate 🙂

        Răspunde
        • Oana a zis

          decembrie 29, 2023 at 5:57 pm

          Multumesc frumos! Au ieșit de vis, foarte pufoase și aerate!!! Sărbători fericite! ????

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea a zis

            decembrie 30, 2023 at 7:25 am

            Mă bucur foarte mult, Oana!
            Sărbători fericite și ție!

  2. o femeie a zis

    noiembrie 30, 2016 at 2:35 pm

    reteta pare simpla!
    Iar pozele imbie la mancare... 🙂

    Multumim pentru idei!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 30, 2016 at 3:28 pm

      Da, e foarte simpla reteta si foarte versatila, poti face o multime de chestii cu aluatul asta. Eu l-am folosit si la deserturi 😉

      Răspunde
5 from 12 votes (12 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x