Se apropie perioada cea mai frumoasă din an, cu cascada ei de sărbători dragi: Moş Nicolae, Crăciunul, Sfântul Ştefan, revelionul şi câte or mai fi.
Frig afară, cald în casă, atmosferă relaxată, ronţaieli şi vin fiert. Hmm, cum sună? Optimist, nu-i aşa? Hai, că nu mai e mult! 🙂
Eu deja am început să mă gândesc ce şi mai ales cât vreau să gătesc în perioada asta ca să nu mă aglomerez pe ultima sută de metri când tot poporul se isterizează prin magazine.
Reţeta asta de sărăţele cu brânză şi chimen va fi în top, făcută în cantitate dublă pentru că sunt atât de bune, încât parcă niciodată nu fac suficiente.
La bază, reţeta aluatului e cam aceeaşi cu cea pe care am folosit-o la reţeta de covrigei cu mac, doar că am redus puţin cantitatea de brânză de vaci şi am compensat cu telemea uscată dată pe răzătoarea cu găuri mici. Am făcut asta ca să obțin un gust de brânză mai pregnant.
Puteţi proceda şi voi la fel ca mine sau puteţi folosi doar brânză de vaci. Oricum, nu renunţaţi la ea, căci fermenţii din brânza de vaci fac aluatul ăsta să crească puţin chiar în timp ce stă la odihnă în frigider 😉
Am presărat minunatele mele sărăţele cu seminţe de chimen pe care eu una le ador şi le-aş pune în orice. Dar ştiu că nu toată lumea le iubeşte, aşa că le puteţi înlocui cu mac, susan, seminţe de cânepă, de in, etc.
Să vă mai spun cât de bine merg sărăţelele astea la un pahar de vin sau de bere? Domnii din familie vă vor iubi şi mai mult! 😉
Mod de preparare sărăţele cu brânză şi chimen
Mai jos găsiți rețeta în formatul scris, pe care îl puteți tipări, dar și în format video, pe canalul de YouTube al blogului.
Nu uitați ca pe canalul de YouTube avem rețete noi de două ori pe săptămână, explicate pe îndelete, pas cu pas, pentru o reușită sigură.
Click aici pentru abonare la canalul de YouTube!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- 150 g unt (82% grăsime)
- 100 g brânză de vaci grasă
- 50 g telemea (sau tot brânză de vaci)
- 150 g făină
- un vârf de linguriţă de sare fină
- un vârf de cuţit de turmeric (pentru culoare - opţional)
- un ou pentru uns deasupra
- seminţe de chimen
- sare grunjoasă
Instrucțiuni de preparare
- Se frământă un aluat din unt, brânza de vaci bine scursă, telemeaua dată pe răzătoarea cu gauri mici, făină, turmeric (opţional) şi sarea fină. Nu frământaţi prea mult, ci doar până obţineti un aluat omogen, elastic, care nu se mai lipeşte de mâini.
- Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 6 ore. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât va creşte mai frumos la copt şi se va desface în fâşii.
- Presăraţi blatul de lucru cu puţină făină şi întindeţi o foaie de aluat groasă cam de ½ cm.
- Tăiaţi sărăţele late cam de 1 cm şi lungi cât doriţi voi şi asezaţi-le în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt.
- Ungeţi sărătelele cu ou bătut şi presăraţi cu seminţe de chimen şi sare grunjoasă.
- Coaceţi timp de 15 minute în cuptorul încins la 180 de grade.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Iulia a zis
Buna, un blog minunat..cu retete faine si fotografii pe masura....:) ...eu , de ceva timp am plecat din tara, si aici unde sunt eu, la branzeturi stau prost :)...in loc de branza grasa, dulce...ce pot folosi ? pot Ricota sau nu stiu 🙁 ...Multumesc ! Zi minunata...
Iuliana a zis
Buna Iulia
Multumesc mult pentru mesaj 🙂
Reteta asta se bazeaza pe fermentii din branza de vaci care fac aluatul sa creasca putin cat sta la rece in frigider. Poti folosi ricotta care e un fel de urda de-a noastra. Vor fi fragde oricum de la unt, dar probabil ca nu vor creste la fel de mult ca cele cu branza de vaci. Succes! Sa-mi spui cum au iesit.
Oana a zis
Buna ziua! Se poate folosi o combinație de 1:1 untura și unt? Deoarece nu am o cantitate suficientă de unt, iar untura sta “degeaba”. Multumesc 🙂
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, se poate 🙂
Oana a zis
Multumesc frumos! Au ieșit de vis, foarte pufoase și aerate!!! Sărbători fericite! ????
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult, Oana!
Sărbători fericite și ție!
o femeie a zis
reteta pare simpla!
Iar pozele imbie la mancare... 🙂
Multumim pentru idei!
Iuliana a zis
Da, e foarte simpla reteta si foarte versatila, poti face o multime de chestii cu aluatul asta. Eu l-am folosit si la deserturi 😉