Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas

Publicat la 17 ianuarie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 39 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

1352 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cum se face frişca din smântână - reţeta explicată pas cu pas, cu mici trucuri şi secrete pentru a fi siguri că obţineţi cea mai bună frişcă naturală.

Vă spun din capul locului că termenul de "frişcă din smântână" e un pleonasm! Frişca nu poate fi făcută decât din smântână şi cu asta basta! Dar uite că din cauza surogatelor care au acaparat şi sufocat piaţa, e nevoie să precizăm lucruri evidente, să ne scuzăm şi să ne explicăm... "Frişcă vegetală" nu există, e un non-sens artificial care vrea să imite un produs prin definiţie natural.

N-o să fac pe sfânta cu voi. A fost o vreme când am folosit şi eu lichidele alea care promiteau să fie frişcă. Ba chiar şi frişcă la plic am făcut, cândva demult, într-o altă viaţă, prin anii '90. Aşa că vorbesc în cunoştinţă de cauză, ca una care a lucrat şi cu Hulala, dar şi cu frişcă din smântână. Şi deci ca una care ştie să facă diferenţa.

Marketingul produselor vegetale care imită frişca se bazează pe faptul că folosindu-le mergi la sigur. Aşa-zisa frişcă, e gata îndulcită (mare economie!), se bate uşor şi nu există pericolul să se taie. Te alegi cu o spumă dulce şi eşti fericită că ţi-a ieşit repede şi bine. Constaţi a doua zi că ţi s-a lăsat "frişca" de pe tort, dar crezi că aşa e normal şi îţi promiţi că data viitoare îi pui întăritor ca să stea mai bine. Nu, nu e normal să se lase! Se lasă pentru că "frişca" aia vegetală e o spumă, e plină de aer. Şi în timp aerul ăla iese din spumă şi frişca se dezumflă ca un balon înţepat!

Frişca adevărată, aia făcută din smântână e o cremă, nu o spumă! Şi dacă ştii cum s-o lucrezi, nici smântâna pentru frişcă nu se taie şi mai ales nu se înmoaie! Iar de bătut durează la fel de puţin ca şi la cele vegetale. În plus, frişca adevărată rămâne fină, cremoasă şi îşi păstrează frumos forma pe tort timp de 2-3 zile. Ba există acum şi smântână pentru frişcă gata îndulcită, dacă pentru cineva asta chiar era vreo problemă!

Postarea de azi o datorez unei cititoare care m-a mobilizat să mă apuc de treabă şi să tranşez odată pentru totdeauna problema reţetei de frişcă naturală! Mulţumesc pentru impuls, Odden! După cum vezi, m-am dezlănţuit! 😀

Cum alegem smântâna pentru frişcă?

Smântâna pentru frişcă trebuie să fie dulce şi să aibă un conţinut de grăsime între 30-35%. Nu o confundaţi cu smântâna pentru gătit cu 20% grăsime pe care o folosim la sosuri şi nici cu smântâna fermentată care este acrişoară, cea pe care o punem de obicei peste sarmale sau în ciorbe.

În magazine rar găsim smântână proaspătă pentru frişcă. Cel puţin la mine în oraş nu găsesc niciodată. În general e ambalată UHT, în cutii de carton. Deci în supermarketuri nu o căutaţi la frigidere, ci la rafturile cu lapte pentru cafea, lapte UHT, etc. Avantajul este că are termen de valabilitate destul de mare şi nu suntem condiţionaţi să o folosim repede. Mie îmi convine de minune, am mereu smântână pentru frişcă în casă, în caz că-mi vine vreo idee.

Ca mărci eu le folosesc pe cele comercializate de magazinele pe care le am în drum:

  • La Dorna cu 35% grăsime pe care o iau din Carrefour sau Selgros, dar se găsește și la Mega Image. Sunt cutiuţele roşii care se văd şi în pozele din acest articol. La Dorna a scos de curând şi varianta îndulcită, în cutii galbene. Nu le-am încercat, sunt un pic mai scumpe decât cele simple şi nu le văd rostul. Prefer să îmi dozez singură zahărul.
  • Olympus tot cu 35% grăsime pe care o găsesc la Selgros. La Olympus îmi place că şi cutiuţele mici de 200 ml au capac cu filet. Dacă vreau să bat doar 100 ml de smântână, cât să pun frişcă la o cafea, de exemplu, pot sigila cutia la loc. Desigur, trebuie să am grijă să o folosesc cât mai repede, odată desigilată, termenul de valabilitate scade la 1-2 zile.
  • Campus cu 30% grăsime pe care o iau de la Penny.

La Dorna şi Olympus sunt comparabile la preţ, 200 ml costă în jur de 5 Ron. Campus, fiind mai slabă, e şi mai ieftină. O cutiuţă de 200 ml costă cam 3,5 Ron. E foarte bună, se bate bine, dar e mai puţin fermă decât celelalte două.

Mărci proprii ştiu că au şi Kaufland şi Lidl, dar cum magazinele astea nu-mi sunt deloc în drum, nu am folosit niciodată smântână de la ei. Am înţeles însă de la colegii de breaslă că e la fel de bună.

Cum se bate smântâna pentru frişcă?

Înainte de folosire, smântâna trebuie ţinută în prealabil la frigider cel puţin 4-6 ore, în funcţie de cât e de mare cutia. Dacă vă grăbiţi, o puteţi răci şi în congelator timp de 1-2 ore dar cu grijă să mai agitaţi din când cutia, să nu cumva să îngheţe.

Deasemenea e de preferat ca şi vasul, şi telurile care vor veni în contact cu smântâna să fie reci şi uscate. Eu le bag şi pe ele la frigider cu vreo 30 de minute înainte să mă apuc de treabă.

Folosesc mereu un castron de sticlă pentru că acestea se spală şi se degresează cel mai bine şi în felul ăsta sunt sigură că nu a păstrat vreun miros sau gust nepotrivit de la o altă mâncare.

Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas

Agit cutia înainte să o desigilez pentru a se omogeniza conţinutul, o presez pe masură ce o golesc şi o storc cât pot de bine, (ca pe tubul de la pasta de dinţi 🙂 ) ca să fiu sigură că am scos şi ultima picătură de smântână. E foarte preţioasă şi nu vrem s-o risipim.

Pentru a bate frişca e suficient să aveţi un mixer de mână, cel mai simplu, cel mai ieftin, chiar nu contează de care.

Începeţi să mixaţi întâi la viteză mică, până se omogenizează smântâna şi o simţiţi că începe să se îngroaşe puţin. Ar trebui să dureze 1-2 minute, apoi puteţi creşte treptat viteza. Când frişca devine fermă, dar nu foarte tare, opriţi mixerul şi adăugaţi zahărul. Dar despre pasul ăsta vă povestesc mai jos, la capitolul următor 🙂

Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas

Cum se îndulceşte, cum se aromatizează frişca naturală?

Atenţie! NU folosiţi niciodată zahăr tos pentru a îndulci frişca! Zahărul tos înmoaie frişca! Pentru îndulcire folosim doar zahăr pudră! Zahărul pudră din comerţ conţine şi un procent mic de amidon alimentar, care acţionează ca un întăritor, aşa că cel puţin dacă sunteţi începători, e de preferat să îl folosiţi pe acesta.

Îndulcirea ţine de gustul fiecăruia dar şi de preparatul pe care dorim să îl facem. Mie nu îmi place frişca prea dulce. Vreau să îi simt gustul de smântână untoasă, de aceea pun destul de puţin zahăr: 1 linguriţă de zahăr pudră la o cutiuţă mică de 200 ml de smântână, sau o lingură la 400 ml.

Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas

Odată cu zahărul putem aromatiza frişca şi cu vanilie, de preferat tot naturală. Eu folosesc ½ de linguriţă de pudră de vanilie Bourbon (ca aceasta de aici) sau seminţele unei păstăi de vanilie. Dacă nu aveţi vanilie naturală, puteţi îndulci frişca direct cu zahăr vanilat.

După ce ati adăugat zahărul continuaţi să mixaţi la viteză mică, cât să se omogenizeze. Veţi observa că începe să se întărească şi să păstreze foarte bine forma lăsată de teluri. Acum este momentul să vă opriţi din bătut!

Nu continuaţi în speranţa că veţi obţine frişcă mai multă sau că va fi mai tare! Frişca îşi măreşte puţin volumul, dar nu creşte ca maioneza, nici nu se umflă cu aer ca imitaţiile lichide. Nu va arăta ca o spumă. Ea este şi trebuie să arate ca o cremă: fină, mătăsoasă, maleabilă!

Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas

De ce şi când se înmoaie frişca naturală?

Frişca se înmoaie, devine apoasă dacă folosiţi zahăr tos în loc de zahăr pudră, acest aspect l-am lămurit deja.

Frişca naturală se "taie" dacă nu vă opriţi la timp din bătut. Smântâna pentru frişcă e o materie grasă, dacă exageraţi cu bătutul, aplicaţi exact procedeul de obţinere al untului! Grăsimea se va separa şi vom obţine 2 componente: zer şi unt. Ceea ce poate că nu e rău, dar nu este ceea ce dorim, nu-i aşa? 🙂

Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas

Cum păstrăm, cum ornăm cu frişca naturală?

Dacă aţi făcut prea multă, sau nu doriţi să o folosiţi imediat, păstraţi frişca la frigider, într-un recipient de sticlă cu capac. Poate fi chiar vasul în care aţi bătut-o pe care să îl acoperiţi cu un capac, o farfurie pe post de capac sau cu folie alimentară. Asta pentru că frişca atrage uşor alte mirosuri şi gusturi străine din frigider.

Pentru ornare folosiţi un poş şi duiul dorit. Frişca va fi fermă şi îşi va păstra frumos forma pe tort. Va avea gust de lapte bun, de unt, de smântână dulceagă. Va fi cremoasă, fină şi mângâietoare.

Frişca naturală nu e albă ca zăpada sau ca spuma de păr, ci are un alb cald, untos. Chiar şi ca aspect, recunoşti de la o poştă o frişcă naturală şi una vegetală. Cu totul altfel curge prin duiul stelat, altfel se aşează pe un tort.

Despre gust, nici nu are rost să mai discutăm...dacă aţi citit până aici, am eu aşa o bănuială că deja ştiţi şi voi diferenţa 😉

Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas

Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas

Vei afla cum se bate corect smântâna pentru a obține o frișcă naturală aerată, cremoasă, delicioasă și care își păstrează forma pe torturi și prăjituri.
5 from 17 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Timp total: 15 minutes minutes
Număr de porții: 1
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
spatulă

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 200 ml smântână pentru frișcă (cu 30-35% grăsime)
  • 1 linguriță zahăr pudră
  • ½ linguriță pudră de vanilie (sau semințele de la ½ de păstaie)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Înainte sa ne apucăm de treabă, smântâna trebuie ținută în prealabil cel puțin 4 ore la frigider.
  • Castronul și telurile să fie reci și uscate.
  • Începem să mixam cu un mixer de mană, mai întâi la viteză mică, până simțim că frișca începe să se lege, apoi mărim progresiv viteza.
  • Când frișca a devenit fermă și păstrează forma telurilor, adăugăm zahărul pudră și vanilia.
  • Mai mixam scurt câteva secunde și ne oprim, altfel riscam să transformam frișca în unt!
  • Dacă nu o folosim imediat, păstrăm frișca la frigider, într-un recipient cu capac.
Valori nutriționale
Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas
Valori per porție
Calorii
688
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
73
g
112
%
Colesterol
 
227
mg
76
%
Carbohidrați
 
7
g
2
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
6
g
12
%
Vitamina A
 
2958
IU
59
%
Calciu
 
133
mg
13
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Sper că postarea v-a fost de folos şi că v-am convins cât e de uşor de lucrat cu smântâna pentru frişcă. Şi mai ales sper că pe viitor veţi renunţa la imitaţiile vegetale în favoarea originalului! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
1352 shares

Comentarii

  1. Pletea Marcela a zis

    ianuarie 12, 2022 at 9:14 pm

    Bună seara! Aș dori să știu dacă smântâna pentru frișcă se poate folosi și la prepararea sosurilor( exemplu: sosul pentru paste). Mulțumesc mult!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 12, 2022 at 9:15 pm

      Da, o puteți folosi, nu e dulce.

      Răspunde
  2. Radu-Liviu a zis

    ianuarie 06, 2022 at 9:48 pm

    Sărut mâna doamnă,
    Felicitari pentru tutorial, cu siguranță am să-l utilizez. Recunosc ca am descoperit in el prezentarea unor lucruri aparent banale dar cu siguranță de mare importanță.
    Profit de ocazia de a vă ruga ceva , dacă se poate , să-mi dați rețeta dumneavoastră de blaturi de cremșnit. Vă mulțumesc mult.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 07, 2022 at 7:47 am

      Bună ziua, mă bucur că vă este de folos rețeta de frișcă naturală.
      Încă nu am o rețetă de cremșnit, dar urmează să apară într-o săptămână sau două,
      rețeta de foietaj de casă din care se pot face foile de cremșnit.

      Răspunde
  3. Doina a zis

    iunie 16, 2021 at 6:21 pm

    Nu mi-a iesit.Este fleasca si am folosit zahar pudră,frișcă de la dorna
    Ce-i drept ...am tinut-o doar o oră în congelator..
    Sunt VARZĂ de supărată...
    Ce sa fac?O bag așa fleasca la congelator poate se mai încheagă?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 17, 2021 at 7:00 am

      O oră la congelator ar fi trebuit să fie suficient, alta trebuie să fie cauza. Dacă s-a întărit și pe urmă s-a lăsat/s-a tăiat, înseamnă că ați mixat prea mult. Dacă nu s-a întărit deloc, poate ați mixat prea puțin. Castronul și paletele de la mixer au stat și ele la frigider?
      Vă rog, nu vă descurajați că e păcat! Mai încercați o dată. Am bătut La Dorna de sute de ori, credeți-mă, nu e așa pretențioasă, trebuie doar să "vă prindeți" cum se face, pe urmă o bateți și cu ochii închiși. Succes, sunt sigură că va fi mai bine data viitoare! 🙂

      Răspunde
  4. vrabete a zis

    decembrie 25, 2020 at 5:52 pm

    Ar trebui sa va documentati mai mult despre E407. Alte site-uri in afara de infocons a-ti citit, Ma refer la siteuri cu adevarat relevante. Si da, se poate face frisca si din smantana "de la tara" cand chiar stii ce vorbesti (sau scrii). Va intreb....cum se facea, si din ce, frisca acum vreo 50ani cand E407 nu exista ?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2020 at 6:56 am

      Ar trebui să vă abțineți să îmi spuneți mie ce doriți dumneavoastră să fac. E ca și cum v-aș spune eu dumneavoastră că ar trebui să vă revizuiți gramatica dacă doriți să treceți drept o persoană a cărei părere contează.
      Nu văd nicio argumentație pertinentă în comentariul dumneavoastră, nu aduce nicio lămurire, nu v-ați deranjat să ne explicați ceva sau să ne dați vreun link spre o sursă relevantă. Comentariul dumneavoastră nu ajută cu nimic.
      Cât despre frișca de la țară, am dat cel mai de bun simț sfat care se putea da având în vedere că nu știu ce fel de smântână are domnul care a întrebat.

      Răspunde
  5. Dragos Gheorghe. a zis

    decembrie 24, 2020 at 12:48 am

    5 stars
    Pot sa fac frisca și din smantana originala de la tara

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 24, 2020 at 7:26 am

      Sincer, nu știu să vă spun.
      Încercați cu o cantitate foarte mică și vedeți cum se bate.

      Răspunde
  6. Mihaela a zis

    ianuarie 05, 2020 at 11:26 am

    Pot folosi aceasta frișcă pentru a umple tortul cu piscoturi ?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 05, 2020 at 1:03 pm

      Da, cum să nu! O puteți folosi la orice tort sau prăjitură.

      Răspunde
  7. Ana a zis

    ianuarie 01, 2020 at 7:06 pm

    Din pacate toate aceste produse contin E 407 care este f indicat a fi eliminat din alimentatie. Eu tot sper sa gasesc o solutie pentru inghetata de casa astfel incat sa folosesc o smantana sanatoasa ... nu cea cu e uri de la aceste firme 🙁

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 01, 2020 at 8:42 pm

      Dar mai exact, care este problema cu E407?
      Că eu nu am găsit decât aceste informații în singura sursă credibilă de pe internet: https://www.infocons.ro/ro/dictionar/e407

      Răspunde
  8. Mihaela a zis

    decembrie 18, 2019 at 11:34 am

    Bună ziua
    Excelent articol, exact ce aveam nevoie.
    Fiind atât bună informația, mă întrebam dacă nu aveți ceva asemănător și pentru smântâna pentru gătit.
    Mulțumesc frumos! 😊

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 18, 2019 at 1:53 pm

      Bună Mihaela! Mulțumesc pentru mesaj.
      Pentru smântâna de gătit nu am, dar e o idee bună! 🙂

      Răspunde
  9. Florescu a zis

    iulie 05, 2018 at 11:46 am

    Stimată doamnă,

    Ați omis să spuneți că tipurile de smântână pentru frișcă din comerț enumerate mai sus, conțin un agent de îngroșare numit caragenan, care este un E (407) destul de periculos pentru sănătate!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 05, 2018 at 12:48 pm

      Nu am omis, ci prefer sa nu intru pe teritorii la care nu ma pricep. Chiar de-ar fi asa, am dat ca exemple tipurile de smantana naturala pentru frisca la care toata lumea are acces si care sunt infinit mai sanatoase decat variantele vegetale. Si daca nu luam smantana din comert, atunci de unde sa o luam din alta parte? Macar sa stim sa distingem produsele si sa alegem raul cel mai mic.
      Dumneavoastra insa, care pareti sa va pricepeti la lucrurile astea, ati omis sa ne definiti termenul "destul de" in asa fel incat sa il putem cuantifica si noi. Adica e periculos daca ingeram 100 miligrame pe zi sau de la 10 kg in sus?
      Va las aici singurul link credibil pe care eu una l-am gasit in online, din care trage fiecare ce concluzie doreste: http://www.infocons.ro/ro/dictionar/e407

      Răspunde
  10. Alexandra a zis

    aprilie 03, 2018 at 12:46 pm

    se poate indulci si cu fructoza(indulcitor artificial/natural)?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 04, 2018 at 3:13 pm

      Alexandra, nu am incercat niciodata, nu stiu ce sa spun. Daca indulcitorul este pudra, cred ca se poate...

      Răspunde
  11. felicia a zis

    decembrie 25, 2017 at 7:35 pm

    mie nu mi s-a intarit frisca , desi am luat 35% era rece din frigider, smantana lichida ptr. frisca, speciala, am batut-o si nimic ! am aruncat-o la gunoi,nu stiu care a fost cauza esecului, dar nu mai cumpar niciodata.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 25, 2017 at 7:48 pm

      Draga mea, nu stiu care o fi fost cauza, dar as zice sa nu te dai batuta asa usor si sa mai incerci.
      Daca te uiti la deserturile mele, toate-toate sunt cu frisca naturala care s-a batut bine si isi pastreaza frumos forma.
      Daca la mine se poate, sigur se poate si la tine, nu lasa un esec sa te descurajeze! E pacat pentru atata lucru sa pierzi gustul laptos si catifelat de frisca adevarata. Te astept cu vesti bune 🙂

      Răspunde
      • Doina a zis

        decembrie 28, 2017 at 10:51 pm

        Abia astept sa incerc si eu reteta...nu am mai facut de mult timp frisca naturala, am tot cumparat, dar nu e asa ok ! O sa-ti trimit msg sa-ti zic cum mi-a iesit...

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          decembrie 29, 2017 at 9:23 am

          Succes! Te astept cu vesti bune! 🙂

          Răspunde
  12. Mariana Iacob a zis

    decembrie 23, 2017 at 10:18 pm

    Abia aștept să văd dacă îmi iese, mulțumesc pentru rețeta. Sărbători fericite cu cei dragi!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 24, 2017 at 9:05 am

      Sigur iese 🙂 Te astept cu vesti bune. Sarbatori fericite si tie!

      Răspunde
  13. Iuliana Moore a zis

    octombrie 21, 2017 at 7:58 pm

    Multumiri pentru articol. Foarte folositor!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 21, 2017 at 9:43 pm

      Ma bucur ca ti-a placut! 🙂

      Răspunde
  14. Iuliana a zis

    aprilie 25, 2017 at 6:11 am

    Posul e din silicon, l-am luat de aici: http://www.cofetarulistet.ro/ustensile-si-accesorii-cofetarie/posuri

    Răspunde
  15. mimiignatescu a zis

    aprilie 24, 2017 at 10:08 pm

    Foarte profesionista prezentarea, cu informatii utile.De unde ai luat posul? Eu am vreo doua, si nu este foarte indemanatic niciunul!

    Răspunde
  16. Ramona Kiss a zis

    ianuarie 18, 2017 at 1:52 pm

    mai detaliat ca aici nu am citit niciodata, exact ce imi trebuia pentru o amatoare si iubitoare de dulciuri ca mine. MULTUMEESSSCCC!!! :*

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 18, 2017 at 2:00 pm

      Ma bucur, Ramona! 🙂

      Răspunde
      • Tudorita a zis

        noiembrie 04, 2020 at 1:30 pm

        La frișcă in loc de vanilie pot adăuga lămîie ? Nu se taie frișcă

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          noiembrie 04, 2020 at 5:13 pm

          Nu puneți lămâie, în niciun caz! Se va tăia! Dacă nu aveți vanilie, mai bine nu puneți nimic.

          Răspunde
          • Tudorita a zis

            noiembrie 08, 2020 at 10:09 am

            Ok, mulțumesc mult 😘

  17. odden a zis

    ianuarie 17, 2017 at 2:42 pm

    Multumesc mult!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 18, 2017 at 9:53 am

      Ba eu multumesc, ca daca nu era discutia noastra, nu ma mobilizam sa scriu despre frisca 🙂

      Răspunde
  18. maria a zis

    ianuarie 17, 2017 at 8:30 am

    Oaaau, asta e cea mai completa si mai bine explicata reteta de frisca ... ever!
    Multumim !

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 18, 2017 at 9:52 am

      Cu drag! Sper sa fie de folos 🙂

      Răspunde
5 from 17 votes (16 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x