"Uau, ce bună e, ca la cofetărie!" Aşa a exclamat soţul meu când a gustat din această prăjitură însiropată cu frişcă şi glazură de ciocolată. Eu am făcut ochii mari şi n-am ştiut dacă vorbeşte serios sau glumeşte, dacă să o iau ca pe un compliment sau...sau nu. Voi cum aţi fi luat-o? E un compliment că prăjitura ta e ca aia de la cofetărie? O fi, dar asta doar dacă te raportezi la prăjiturile şi cofetăriile din epoca de dinaintea inventării prafurilor şi premixurilor sau la o cofetărie care chiar lucrează fără ele.
Prăjitura asta nu are o poveste sau vreo reţetă deosebită. Dar mi se tot confirmă în ultima vreme că atât acasă cât şi pe blog sau pe Facebook, reţetele simple au succes mai mare decât cele la care depun mai mult efort. Se pare că oamenii preferă reţetele rapide şi aromele simple, cunoscute. Sunt prea puţin curioşi sau deschişi să încerce ceva nou. Astea-s aşa, consideraţii personale. Căci şi eu am fost cândva destul de puţin înclinată să caut gusturi noi. Din fericire, pasiunea asta năvalnică pentru zona culinară cu tot ce ţine de ea, m-a scos cu totul din zona mea de confort şi m-a făcut mai îndrăzneaţă şi mai dornică să aflu şi să cunosc cât mai multe.
Dar să revenim la reţeta simplă de azi. În timpul săptămânii nu fac deserturi, dar în week-end e lege să avem ceva bun lângă cafea. Nu există răsfăţ mai mare pentru noi. Dar atunci când am făcut prăjitura asta a fost un week-end mai aglomerat, nu aveam prea mult timp la dispoziţie, aşa că îmi trebuia o idee simplă şi rapidă. Şi delicioasă. Am găsit-o! 🙂
Prăjitura asta e aşa: un blat genoise bine însiropat, glazură din ciocolată topită şi un moţ de frişcă naturală. Nimic mai simplu, nu-i aşa? Cred că tocmai blatul ăla foarte însiropat l-a făcut pe soţul meu să exclame că e ca la cofetărie. Prăjitura e gata cam într-o oră. Desigur, dacă are timp să mai stea puţin la rece, va fi cu atât mai bună. Garantat va fi pe gustul tuturor, fie că fac parte din vechile generaţii sau din cele mai noi 🙂
Dacă doriţi, puteţi încerca şi varianta vegană a acestei prăjituri, cu glazură de ciocolată neagră şi cremă de cocos. S-ar putea să aveţi o surpriză foarte plăcută! 😉 Click pe poza de mai jos pentru reţetă:
Mod de preparare prăjitură însiropată cu frişcă şi glazură de ciocolată
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură însiropată cu frişcă şi glazură de ciocolată
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
blat Genoise - formă de 20x25 cm
- 4 ouă
- 90 g zahăr
- 120 g făină
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
- un vârf de linguriţă de praf de copt
- 1 praf de sare
sirop
- 150 ml de apă
- 1 linguriţă extract de vanilie făcut în casă (sau esenţă)
- 50 g zahăr
decor
- 40 g ciocolată cu lapte (sau neagră)
- 1 linguriţă de ulei cu gust neutru
- 200 ml smântână pentru frişcă (ca aceasta)
- 20 g zahăr pudră
- fructe (coacăze, zmeură, mure, afine, etc - opţional)
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o tavă de 20x25 cm.
- Cerneţi făina împreună cu praful de copt şi sarea şi lăsaţi-le deoparte.
- Puneti ouăle, coaja de lămâie şi zahărul într-un bol şi mixati-le până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
- Turnaţi treptat amestecul de făină şi încorporaţi-l folosind un tel de mână, cu mişcări uşoare de jos în sus.
- Turnaţi compoziţia în tavă şi daţi-o la cuptor pentru 15-20 minute. Blatul trebuie să rămână deschis la culoare, să nu se rumenească.
- Cât stă blatul la cuptor faceţi un sirop din 150 ml de apă şi 50 g de zahăr.
- Când siropul s-a răcit, îl aromatizaţi cu extract (sau esenţă) de vanilie.
- Când e gata blatul, îl scoateţi la răcit pe un grătar.
- Îndreptaţi marginile blatului, apoi tăiaţi 8 pătrate egale pe care le însiropaţi generos cu siropul pregătit mai sus.
- Topiţi ciocolata la bain marie, apoi adăugaţi o linguriţă de ulei şi omogenizaţi.
- Turnaţi ciocolata topită peste blat, lăsând-o să curgă puţin şi pe margini.
- Daţi prăjiturile la rece să se întărească glazura.
- Între timp faceţi frişca din 200 ml de smântână şi 20 g zahăr pudră.
- Puneţi pe fiecare prăjitură câte un moţ de frişcă şi opţional decoraţi cu fructe proaspete sau congelate.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu