Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Băuturi cu alcool

Afinată sau lichior de afine făcut în casă

Publicat la 3 septembrie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 5 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

390 shares
Mergi la rețetă

Rețeta tradițională de afinată sau lichior de afine făcut în casă. Cu doar 3 ingrediente poți avea un lichior de fructe delicios și natural!

Gata şi afinata de anul ăsta! Cu ea cred că am încheiat maratonul băuturilor alcoolice făcute în casă pe care le-am făcut atât pentru noi, cât şi pentru oferit cadou prietenilor de Crăciun. Doar dacă nu-mi mai vine vreo idee...parcă aş încerca ceva şi cu gutuile care stau să se coacă 🙂

V-am mai povestit eu despre intenţia mea de a oferi anul ăsta doar cadouri naturale, făcute de mine. În această idee am mai făcut: trandafirată, caisată şi zmeurată (vezi aici reţetele), le-am ambalat frumos, iar acum stau cuminţi pe raftul din cămară şi îşi aşteaptă destinatarii  🙂

Afinată sau lichior de afine făcut în casă

Mod de preparare afinată sau lichior de afine făcut în casă

Afinata, sau lichiorul de afine făcut în casă cum mai este numită, se face la fel de uşor ca orice altă băutură de acest gen. Fructele se lasă câteva zile la macerat împreună cu zahărul, se stinge procesul de fermentaţie cu un alcool (eu folosesc vodka ) şi se mai lasă 2 săptămâni în borcan să îşi intensifice aroma. Apoi se trage în sticle frumoase şi asta-i tot.

Vă las mai jos cantităţile folosite de mine pentru acest lichior. Am văzut chiar ieri că încă se mai găsesc afine în piaţă, iar timp mai e berechet până începe sezonul sărbătorilor. Fie că vreţi să îl faceţi cadou sau doar să îl serviţi prietenilor la o masă de sărbătoare, aveţi timp să îl pregătiţi.

După ce aţi tras afinata în sticle, nu aruncaţi afinele alcoolizate! Păstraţi-le într-un borcan cu capac la frigider. Sunt delicioase şi le puteţi strecura în multe deserturi, exact cum făceau mamele noastre cu vişninele din vişinată! O sugestie ar fi biluţele din biscuiţi cu cacao (vezi aici reţeta), dar merg şi la nişte brioşe sau la un chec. Eu le-aş folosi chiar şi la o cremă de tort pe bază de mascarpone sau frişcă naturală 😉

Vă las mai jos rețeta video pentru vișinată. Până la urmă orice lichior are cam același mod de preparare, așa că sigur vă ajută să vedeți cum am făcut vișinata. Și dacă tot ajungeți pe YouTube, vă sugerez să vă și abonați la canal pentru că avem acolo multe rețete grozave. Click aici pentru abonare.

Pentru rețeta de vișinată, click pe fotografia de mai jos.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Afinată. Sau lichior de afine

Afinată sau lichior de afine făcut în casă

5 from 7 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Număr de porții: 2 litri
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 kg de afine
  • 600 g zahăr
  • 1200 ml vodka (40 grade)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Afinele se aşează într-un borcan împreună cu zahărul. Borcanul nu trebuie închis cu capac etanş, ci se leagă gâtul borcanului cu un tifon sau se aşează o farfurioară deasupra.
  • Se lasă 5-6 zile la macerat la temperatura camerei. În acest timp se agită zilnic borcanul pentru a ajuta dizolvarea zahărului. Afinele vor lăsa sirop.
  • Se toarnă vodka peste fructele şi siropul din borcan, se acoperă borcanul cu un capac etanş şi se lasă deoparte timp de o două săptămâni sau chiar mai mult. Agitaţi din când în când borcanul.
  • Strecuraţi lichiorul printr-o sită cât mai deasă şi puneţi-l în sticle cu capac sau dop etanş.
  • Păstraţi sticlele cu lichior în loc răcoros (cămară sau beci, nu la frigider!) până la servire.

Bine de știut:

După ce aţi tras afinata în sticle, nu aruncaţi afinele alcoolizate! Puneţi-le într-un borcan şi păstraţi-le la frigider. Sunt delicioase şi se pot folosi la deserturi, exact cum se folosesc vişinele din vişinată!

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Afinată sau lichior de afine făcut în casă

Spor la preparat lichior de afine!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • carafa si doua pahare cu sangria din vin rosu si fructe pe fond albastru
    Sangria - băutura spaniolă cu vin roșu și fructe
  • Vin fiert
    Vin fiert cu condimente - rețeta simplă cu toate secretele
  • pahar cu picior cu visinata de casa si visine proaspete pe fond verde
    Vișinată de casă - rețeta tradițională pas cu pas
  • Lichior de gutui
    Lichior de gutui aromat și parfumat - gutuiată de casă
390 shares

Comentarii

  1. Nistor Gh a zis

    iulie 23, 2019 at 10:26 am

    Draga Iuliana,
    6000 kg vodka 40 grade , nu crezi ca este cam mult. Nu de alta , dar nu intra in damingeana.....

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 23, 2019 at 10:40 am

      Exagerati! 😀 Sunt 600 g de zahar si 1200 ml de vodka.

      Răspunde
    • Domi a zis

      iulie 19, 2023 at 8:06 am

      De unde pana unde ati dedus cele 600 Kg de votca ?.????????????
      Votca se masoara in litri,nu in Kg.
      Ia mai citiți o data si cu mare atentie retetasi calculati inca o data cat alcool vine la 6 Kg de afine,plus zaharul topit dupa macerare !.
      Atentie !.Litri nu sunt kilograme.Sper ca ati invatat asta in timpul scolii gimnaziale ?.????????????????

      Răspunde
  2. Dana Burlacu Visternicu a zis

    septembrie 04, 2017 at 10:28 am

    Buna, buna afinata :). Eu m-am jucat vara asta cu o visinata cu vanilie si anason.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 04, 2017 at 10:29 am

      Eu nu stiu cum am facut, dar am ratat visinele anul asta. Nici dulceata n-am facut! 🙁

      Răspunde
5 from 7 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.