Citește rețeta în 9 minute
Acest bulion de roșii cu ardei kapia este una dintre acele conserve de casă care nu ar trebui să lipsească din cămară. Fie că îl folosiți la paste, la tocănițe, la supe-creme sau la mâncăruri de post, bulionul făcut acasă are un gust curat, natural și, mai ales, controlat după preferințele voastre.

Am încercat mai multe variante de bulion, dar combinația de roșii prunișoare și ardei kapia este fix ce trebuie: roșiile aduc gustul dulce-acrișor, iar ardeiul kapia rotunjește aroma, dă consistență și o culoare frumoasă, caldă. Eu nu decojesc roșiile, îmi place să le păstrez cu tot cu semințe și coajă, pentru că robotul cu lamă S, un tocător electric sau un blender, le pasează foarte fin, iar după fierbere nici nu le mai simți. În plus, scutesc timp și păstrez toate vitaminele și fibrele din legume.

Dacă vreți să încercați și alte conserve pentru iarnă, vă recomand rețeta ușoară de suc de roșii la blender, precum și pasta de ardei kapia cu doar 2 ingrediente.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru bulion de roșii cu ardei kapia
- Mod de preparare - video
- Cum se face bulionul de roșii cu ardei - mod de preparare pas cu pas
- La ce preparate se folosește bulionul
- Cum se păstrează
- Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte conserve cu roșii pentru iarnă
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru bulion de roșii cu ardei kapia
Din cantitățile de mai jos am obținut borcanele pe care le vedeți în fotografii - 2 borcane de 800 g si 2 borcane de 370 g. Legumele (roșii și ardei kapia) le-am cântărit după curățare
- 2,6 kg roșii - alegeți roșii "prunișoare" sau soiul Roma. Acestea au pulpă cărnoasă și puține semințe, perfecte pentru bulion. Puteți folosi și alte soiuri de roșii de grădină, dar va trebui să fierbeți mai mult pentru a scădea excesul de apă.
- 600 g ardei kapia - puteți înlocui cu ardei roșii sau cu gogoșari, dacă e sezonul lor
- 3 lingurițe sare neiodată - pentru conservare naturală; Folosesc sare pentru că ajută bulionul să reziste și în cămara mea de bloc, dar se poate omite dacă preferați un bulion fără sare.
- 2 lingurițe zahăr - opțional, pentru a corecta aciditatea dacă aveți roșii mai acre. Eu nu am folosit.
- verdețuri sau condimente - sunt opționale și se pot adăuga la final, după preferințe: frunze de țelină, leuștean, pătrunjel, cimbru, busuioc. Eu nu am pus, prefer să păstrez bulionul neutru, pentru a-l adapta ulterior la orice fel de mâncare.
Sfaturile mele:
- Pentru un gust echilibrat, dulce-acrișor și ca să nu riscați să faceți un bulion prea amar, cantitatea de ardei nu trebuie să depășească 25% din cantitatea de roșii.
- Proporția de sare pe care o folosesc eu este: 1 linguriță rasă de sare neiodată / 1 kg de legume combinate (ardei și roșii).
- Folosiți doar sare neiodată, specială pentru conserve și industria alimentară!
Mod de preparare - video
Am filmat pas cu pas cum fac acest bulion de roșii cu ardei kapia - de la spălatul legumelor, până la momentul când îl pun în borcane. Veți vedea exact textura la care îl aduc și cum îl torn fierbinte, plus câteva mici trucuri ca să nu se crape borcanele.
📌 Urmăriți rețeta video aici și abonați-vă la canal pentru mai multe rețete practice: YouTube - Bucate Aromate
Cum se face bulionul de roșii cu ardei - mod de preparare pas cu pas

1. Curățarea și pregătirea legumelor
Spălați bine roșiile și ardeii. Îndepărtați cotoarele și semințele ardeilor. Roșiile se taie în jumătăți sau sferturi, iar ardeii se taie bucăți mai mici, pentru a fi mai ușor de procesat.

2. Pasarea legumelor
Puneți roșiile și ardeii în robotul cu lamă S și pasați până obțineți o textură fină. Dacă nu aveți robot, merge și în mașina de tocat carne cu sita fină, cu un blender clasic sau tocător electric. Nu vă faceți griji pentru coji sau semințe; dacă sunt bine mărunțite, la fierbere nu se mai simt.

3. Fierberea
Turnați compoziția într-o oală mare, adăugați sarea și, dacă e cazul, zahărul. Fierbeți la foc mediu, amestecând din când în când, până scade și se îngroașă. Eu am fiert bulionul timp de 40 de minute, dar în funcție de roșiile folosite sau dacă îl vreți mai gros puteți să îl fierbeți mai mult.

4. Ajustarea texturii
Dacă vreți un bulion foarte fin, mai pasați-l cu un blender vertical direct în oală la finalul fierberii.

5. Îmbutelierea
Imediat ce ați stins focul, turnați bulionul fierbinte în borcane curate și uscate.

6. Răcirea borcanelor la dunst
Închideți capacele ermetic, întoarceți-le cu fundul în sus pentru 10 minute, apoi lăsați-le sub pături până se răcesc complet.
7. Sterilizare opțională
Dacă vreți 100% siguranță, după ce turnați bulionul în borcane, le fierbeți la bain-marie 30 de minute din momentul primului clocot și lăsați-le să se răcească lent, în apa în care au fiert.
Sfatul meu: după ce spălați și curățați legumele, cântăriți-le pe un cântar de bucătărie ca să știți exact câtă sare să puneți în amestec.
La ce preparate se folosește bulionul
Puteți folosi bulionul de roșii cu ardei kapia în orice rețetă cu sos sau la orice preparat unde aveți nevoie de gust dulce-acrișor și culoare intensă, frumoasă:
- sosuri pentru paste, împreună cu busuioc sau oregano
- mâncăruri de legume (ghiveci, mazăre, stufat, etc.)
- tocănițe cu carne
- ciorbe și supe-creme de legume
- ca bază pentru mâncăruri de post (fasole bătută, sarmale sau ardei umpluți cu orez)
- sosuri rapide de pizza de casă
- shakshuka sau ouă în sos de roșii

Cum se păstrează
- Într-o cămară întunecoasă și răcoroasă: 8-12 luni, dacă borcanele au fost bine sterilizate și capacele sunt etanșe.
- La frigider, după deschidere: 10-14 zile. Turnați un strat subțire de ulei deasupra pentru a evita mucegăirea.
- Se poate congela în recipiente mici, pentru porții individuale.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Folosiți roșii bine coapte, dar nu prea moi; cele coapte insuficient vor crește aciditatea bulionului.
- Folosiți o cratiță largă - veți avea suprafață mai mare de evaporare și timpul de fierbere va fi mai scurt.
- Fierbeți la foc mediu - dacă focul e prea mare, bulionul se prinde ușor de fundul cratiției.
- Amestecați cu o lingură de lemn, nu metalică, pentru a evita reacțiile cu acidul din roșii.
- Pentru conserve sigure, folosiți capacele noi și sterilizați atât borcanele, cât și capacele.
- Dacă vreți bulion mai dulce, cu o aromă diferită, coaceți ardeii kapia înainte de a-i pasa.
Întrebări frecvente
Nu, dar dacă nu aveți condiții bune de depozitare, este recomandată.
Da, iese un bulion clasic de roșii, dar mai puțin dulce și aromat.
Perfect, mai ales la fripturi la cuptor și sosuri pentru chiftele.
Da, dar folosiți pungi groase, rezistente la temperaturi scăzute.
Da, tăiați roșiile și ardeii cuburi mici, le puneți la fiert și după ce se înmoaie puțin, le pasați cu blenderul până la consistența dorită.

Alte conserve cu roșii pentru iarnă
Vreți să încercați și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsiți pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Bulion de roșii cu ardei kapia - rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți
Echipamente necesare
Ingrediente
- 2,6 kg de roşii cărnoase (eu am folosit roşii prunişoare)
- 600 g ardei kapia (cântăriți curățați)
- 3 linguriţe de sare neiodată
- 2 linguriţe de zahăr (opțional, pentru reglarea acidității)
- verdețuri: țelină, leuștean, pătrunjel, cimbru, busuioc (opțional)
Instrucțiuni de preparare
- Curățarea și pregătirea legumelor:Spălați bine roșiile și ardeii. Îndepărtați cotoarele și semințele ardeilor. Roșiile se taie în jumătăți sau sferturi, iar ardeii se taie bucăți mai mici, pentru a fi mai ușor de procesat.
- Pasarea legumelor:Puneți roșiile și ardeii în robotul cu lamă S și pasați până obțineți o textură fină. Dacă nu aveți robot, merge și în mașina de tocat carne cu sita fină, cu un blender clasic sau tocător electric. Nu vă faceți griji pentru coji sau semințe; dacă sunt bine mărunțite, la fierbere nu se mai simt.
- Fierberea:Turnați compoziția într-o oală mare, adăugați sarea și, dacă e cazul, zahărul. Fierbeți la foc mediu, amestecând din când în când, până scade și se îngroașă. Eu am fiert bulionul timp de 40 de minute, dar în funcție de roșiile folosite sau dacă îl vreți mai gros puteți să îl fierbeți mai mult.
- Ajustarea texturii:Dacă vreți un bulion foarte fin, mai pasați-l cu un blender vertical direct în oală la finalul fierberii.
- Îmbutelierea:Imediat ce ați stins focul, turnați bulionul fierbinte în borcane curate și uscate.
- Răcirea borcanelor la dunst:Închideți capacele ermetic, întoarceți-le cu fundul în sus pentru 10 minute, apoi lăsați-le sub pături până se răcesc complet.
- Sterilizare opțională:Dacă vreți 100% siguranță, după ce turnați bulionul în borcane, le fierbeți la bain-marie 30 de minute din momentul primului clocot și lăsați-le să se răcească lent, în apa în care au fiert.
Bine de știut:
- Folosiți roșii bine coapte, dar nu prea moi; cele coapte insuficient vor crește aciditatea bulionului.
- Folosiți o cratiță largă - veți avea suprafață mai mare de evaporare și timpul de fierbere va fi mai scurt.
- Fierbeți la foc mediu - dacă focul e prea mare, bulionul se prinde ușor de fundul cratiției.
- Amestecați cu o lingură de lemn, nu metalică, pentru a evita reacțiile cu acidul din roșii.
- Pentru conserve sigure, folosiți capacele noi și sterilizați atât borcanele, cât și capacele.
- Dacă vreți bulion mai dulce, cu o aromă diferită, coaceți ardeii kapia înainte de a-i pasa.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailDacă v-a plăcut rețeta mea de bulion de roșii cu ardei kapia, încercați-o și voi în sezonul roșiilor! Veți avea la îndemână o bază sănătoasă și gustoasă pentru sute de rețete, de la sosuri pentru paste, la tocănițe și supe creme. Povestiți-mi în comentarii la ce mâncăruri îl folosiți cel mai des!
👩🍳 Îți plac rețetele mele?
Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.
🍪 Abonează-te aici
Ivanescu Brindusa a zis
As dori sa incerc!
Iuliana a zis
Va sugerez sa faceti mai intai o cantitate mica si sa testati sa vedeti cum va place. Daca e pe gustul dumneavoastra, faceti apoi o cantitate mai mare.
Mihaela Damaceanu a zis
Si pe asta as vrea sa il fac. Din aceleasi considerente pe care le-am spus mai inainte. Nu prea stiu cand, saptamana viitoare merg la nunta. Asta este deja programata... Te pup, harnicuta mea!
Iuliana a zis
Lasa ca o sa vina si vremea sa ai mai mult timp liber si eu tot aici voi fi, ca si reteta sucului de rosii :)))) Pup! Distractie placuta la nunta!