Rețeta de roșii Cherry în saramură pentru iarnă, fără conservanți. Cum se conservă roșiile în apă cu sare. Roșii la sticlă, sterilizate la bain marie. Conserve de roșii pentru iarnă.
Într-o seară m-am pomenit că un prieten ne-a adus o ditamai lădița plină cu roșii cherry. Erau ultimele roșioare rămase pe vrejuri. Micuțe chiar cât o cireașă, care mai coaptă, care mai ne-coaptă, dar minunate, ca niște mici bijuterii! Și mai ales nemaipomenit de gustoase.
Știți voi cum e, omul în curtea lui nu le aplică niciun tratament chimic, astea chiar erau roșii bio, nestropite, ne-ajutate, 100% naturale. O adevărată comoară!
Erau cam multe să le consumăm ca atare așa că a trebuit să găsesc rapid soluții să le conserv savoarea pentru mai târziu.
Ca o gospodină ce sunt, făcusem deja suc de roșii prin metoda mea ultra-rapidă. Dacă nu ați terminat încă conservele pe anul acesta, vedeți aici rețeta mea de suc de roșii rapid, 100% natural. Făcusem deja și bulionul de roșii cu ardei kapia pe care îl fac în fiecare an și care e preferatul meu, pentru că este mai puțin acid și dă o culoare minunată mâncărurilor.
Din aceste roșii Cherry pe care tocmai le primisem am vrut să fac o conservă diferită de cele obișnuite, iar cea mai bună idee care mi-a venit a fost ca o parte din ele, cam jumătate din cantitate, să le sterilizez în saramură, adică să fac un fel de compot de roșii 🙂
Celelalte roșii Cherry care au mai rămas, le-am pus în pungi de câte 200 g de și le-am băgat la congelator.
Pentru a le conserva în saramură, am ales roșiile una câte una de pe vrejuri, le-am spălat și le-am pus în sticle. Fiind atât de micuțe, nu am avut probleme că nu intră pe gâtul sticlelor, au încăput perfect.
Am adăugat în fiecare sticluță, câte o crenguță de cimbrișor și câte o linguriță rasă de sare neiodată. Am umplut sticlele cu apă, le-am pus capacele și le-am înfășurat în ziare. Le-am pus la sterilizat într-o oală cu apă și le-am lăsat pe aragaz o oră de când a dat apa în fiert. Asta a fost tot, simplu și rapid 🙂
Roșioarele mele micuțe ca niște mărgeluțe și-au păstrat forma și au o culoare frumoasă.
Voi folosi aceste roșii conservate în saramură la ciorbe, tocănițe și tot felul de mâncărici. Se poate folosi și saramura în care au stat pentru că e foarte gustoasă și aromată, atâta doar că trebuie ținut cont ca atunci când facem mâncare să nu mai adăugăm sare.
O altă rețetă deosebită de conservare a roșiilor sunt borcanele cu cuburi de roșii, usturoi și busuioc. Roșiile conservate în acest fel sunt minunate la sosurile pentru pizza sau paste.
Găsiți rețeta cuburilor de roșii cu un click pe fotografia de mai jos:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- roșii Cherry
- sare neiodată
- opțional crenguțe de cimbru, leuștean sau busuioc
Instrucțiuni de preparare
- Spălați roșiile și puneți-le în sticle sau borcane.
- Adăugați cimbrul, leușteanul sau busuiocul.
- Puneți sare neiodată în fiecare sticlă sau borcan. Dacă folosiți sticle sau borcane mici, de 370-400 g, puneți o linguriță rasă de sare. La borcanele mari, de 800 g puneti 2 lingurițe rase.
- Umpleți sticlele cu apă și înfiletați capacele. Verificați fiecare sticlă și asigurați-vă că nu curge apă pe lângă capace.
- Înfășurați sticlele în ziare și așezați-le la fiert într-o oală înaltă și încăpătoare. Umpleți oala cu apă până ajunge cam la ¾ din înălțimea sticlelor.
- Fierbeți sticlele cu roșii timp de 1 oră (60 de minute) de când apa din oală începe să fiarbă.
- Stingeți focul și lăsați conservele să se răcească lent, în apa în care au fiert, apoi le ștergeți și le depozitați într-o cămară răcoroasă.
- Folosiți roșiile cherry conservate în saramură la ciorbe, tocănițe, ghiveci, etc. Dacă folosiți și saramura în care au fiert acestea, aveți grijă câtă sare puneți la gătit!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor/sticlelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Corneliu Gheorghita
Sunt interesat de asa ceva. Ați pus o linguriță de sare la o sticla. Cât de mare este sticla? Poate dați o reteta de saramură pentru un litru de apa. Multumesc
Iuliana Sbîrnea
Am scris în rețetă așa: "Puneți sare neiodată în fiecare sticlă sau borcan. Dacă folosiți sticle sau borcane mici, de 370-400 g, puneți o linguriță rasă de sare. La borcanele mari, de 800 g puneti 2 lingurițe rase"