Ceapă marinată în vin roșu cu mirodenii, gătită la cuptor. Ceapă marinată și aromată. Ceapă cu vin roșu la cuptor. Garnitură de ceapă condimentată. Ceapă la cuptor.
Dacă sunteți printre cei care iubesc ceapa și care o vânează mereu prin salate, mâncăruri sau supe, atunci rețeta asta de ceapă marinată în vin roșu, e special pentru voi!
Eu însămi sunt o mare "vânătoare de ceapă", așa că atunci când am văzut pe Pinterest (apropo, mă urmăriți și acolo, da?) o fotografie cu câteva jumătăți de ceapă marinată n-am mai avut liniște până nu am aflat rețeta și am făcut-o și eu acasă. Și apoi am făcut-o iar. Și iar.
Ceapa marinată în vin roșu a devenit garnitura mea preferată alături de orice friptură sau chiar ca fel principal, eventual lângă câteva linguri de piure de cartofi.
Cum vă spuneam, rețeta nu îmi aparține. Am găsit-o inițial pe Pinterest și de acolo am ajuns pe blogul lui Kevin. Mi s-a părut absolut genială, nu am umblat prea mult la ea pentru că nici nu ar fi fost nevoie, ci doar am adaptat-o foarte puțin gusturilor mele.
M-am gândit că în această perioadă cu siguranță căutați idei noi și deosebite pentru masa de revelion. Ei bine, o ceapă marinată și plină de arome poate fi exact vedeta unei astfel de mese de sărbătoare 😉
Mod de preparare ceapă marinată în vin roșu cu mirodenii
Modul de preparare este foarte, foarte simplu, nu vă implică prea mult și nu cere cine știe ce abilități în bucatărie. Ingredientele sunt puține și cu siguranță le avem mereu în casă. Trebuie doar să alegeți cea mai mare ceapă pe care o găsiți, un vin roșu bun (poate fi și un vin cinstit, de țară) și mai ales trebuie să aveți răbdare să lăsați ceapa la marinat cam 12 ore, de exemplu de seara până dimineața și apoi încă 1 oră la cuptor.
Rezultatul e deosebit de savuros. Ceapa marinată pierde toată iuțeala caracteristică, devine dulce, aproape cremoasă și e pătrunsă în interior de aroma vinului și a condimentelor. Miroase fabulos când o scoți din cuptor, arată foarte apetisant și poate fi o garnitură minunată și deosebită lângă orice bucată de carne. Sau e pur și simplu delicioasă servită ca atare, pe un pat de piure de cartofi. Voi decideți.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ceapă marinată în vin roșu cu mirodenii
Ingrediente
- 2 cepe albe, mari
- 200 ml vin roșu
- 150 ml apă plată
- 1 lingură zahăr brut de melasă ((poate fi și zahăr tos obișnuit))
- câteva crenguțe de rozmarin proaspăt (sau uscat)
- 1 frunză de dafin
- sare și piper după gust
- boabe de piper
- cimbru uscat
- 100 g unt 82% grăsime ((sau ulei de măsline dacă doriți o rețetă vegană))
Instrucțiuni de preparare
- Într-un vas potrivit ca mărime puneți vinul, cu apa plată, sare, piper, zahăr, cimbru, rozmarin și frunza de dafin. Amestecați puțin să se dizolve sarea și zahărul.
- Curățați ceapa de primul rând de frunze, spălați-o puțin, apoi o tăiați jumătăți pe orizontală.
- Puneți ceapa în vas, cu partea tăiată în jos, astfel încât marinada să poată pătrunde printre rondelele de ceapă.
- Acoperiți vasul cu o folie alimentară și lăsați-l la rece pentru 12 ore.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade, întoarceți ceapa cu partea tăiată în sus, puneți câte o lingură de marinadă pe fiecare jumătate de ceapă, apoi câte un cubuleț de unt. Presărați sare și piper după gust.
- Dați vasul la cuptor pentru aproximativ o oră, până când ceapa este moale dacă o înțepați cu furculița și e frumos rumenită. Din când în când deschideți cuptorul și mai stropiți ceapa cu sosul din tavă.
- Serviți ceapa marinată de preferat caldă, drept garnitură lângă o friptură sau alături de un piure cremos de cartofi. Înainte de servire, îndepărtați foile exterioare.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sper că v-a plăcut rețeta de azi și că o veți încerca cât de curând, poate chiar acum, de sărbători. Vă doresc poftă bună și vă aștept cu impresii! 🙂
Lasă un comentariu