Salată Caprese, cu roșii, mozzarella și busuioc proaspăt. O rețetă italiană, în stil mediteranean, ideală pentru un prânz sau o cină lejeră.
Ce este salata Caprese
În traducere, Insalata Caprese, denumirea în limba italiană a rețetei de astăzi înseamnă pur și simplu "salata din insula Capri". Rețeta originală a salatei conține ca ingrediente principale: roșii, mozzarella de bivoliță sau de vacă, busuioc proaspăt și mult ulei de măsline.
O veți găsi uneori asezonată cu pesto de busuioc sau cu un firicel de oțet balsamic. Eu am preferat să nu merg atât de departe în rețeta de astăzi și m-am limitat doar la puțin oregano uscat și la un "praf" de piper negru, măcinat proaspăt.
De fapt am mers pe rețeta lui Gennaro Contaldo, celebrul chef italian cunoscut mai ales datorită asocierii lui cu Jamie Oliver.
Cum se face salata Caprese
Rețeta aceasta e ridicol de ușoară. Practic e o brânză cu roșii, cum mâncăm și noi vara, dar cu câteva mici adaosuri care duc cea mai simplă mâncare la un cu totul alt nivel. Pe scurt, procedăm în felul următor:
- tăiem roșiile felii
- tăiem mozzarella felii, egale ca grosime cu cele de roșii
- pregătim câteva frunze proaspete și sănătoase de busuioc
- pe un platou, așezăm alternativ felii de roșii, de mozzarella și frunze de busuioc
- presărăm sare de mare, oregano și piper măcinat proaspăt
- stropim generos cu un ulei bun de măsline, extravirgin
Dar cum se face CEA MAI BUNĂ salată Caprese?
La fel ca mai sus, dar cu mare grijă la ingrediente 😀
Fiind o salată extrem de simplă, din doar câteva ingrediente, calitatea fiecăruia este esențială, pentru că fiecare dintre ele se simt și contează.
Folosiți roșii proaspete, cărnoase și zemoase. Sper că aveți pe pervaz un ghiveci cu busuioc. Folosiți-l generos! Nu, nu merge înlocuit cu busuioc uscat!
Alegeți o sare de mare, ușor grunjoasă, nu folosiți sare extra-fină, prelucrată în exces!
Căutați o mozzarella bună, moale și cremoasă și un ulei de măsline adevărat, extravirgin, în care să se simtă pregnant aroma de măsline.
Combinația dintre sucul scurs de la roșii, cu uleiul de măsline, sarea de mare și oregano, este genială. Punctul culminant al acestei salate este când ajungi să întingi cu un colț de pâine în sosul acesta! Înțelegeți acum de ce e important să întingi cu pâine într-un ulei bun, aromat și nu într-unul oarecare?
Vă recomand să încercați uleiul de măsline de la Zaliari, pentru mine a fost o surpriză foarte plăcută. Aroma și consistența lui a fost exact ceea ce trebuie pentru salata aceasta.
Puteți urmări cum se culeg măslinele și cum se procesează acest ulei pe pagina de Instagram ZaliariOil unde sunt foarte activi.
Cum și cât se păstrează salata Caprese
Aș zice că o salată atât de simplă și de rapidă nu are nevoie să fie păstrată de pe o zi pe alta. Totuși, sunt situații în care poate fi necesar să o preparați dinainte: poate aveți de pregătit o masă cu mai mulți invitați, poate vreți să o luați la pachetul de la birou sau la picnic. Sau poate pur și simplu nu s-a mâncat toată salata și trebuie păstrat ceea ce a mai rămas.
Ei bine, pentru toate aceste situații, salata Caprese se poate păstra la frigider, 2-3 zile, de preferat într-o caserolă de sticlă cu capac.
Dacă sunteți, ca și mine, mari amatori de salate aromate, vă recomand să mai încercați și:
- tabouleh, salata libaneză cu mentă, pătrunjel și bulgur
- salată de creveți cu cușcuș
- guacamole, salată mexicană cu avocado
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Salată Caprese
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 g mozzarella
- 2-3 roșii de grădină
- câteva frunze de busuioc (aprox. 20 g)
- aprox. 2 linguri ulei de măsline extra virgin (recomand Zaliari Oil)
- 1 linguriță rasă oregano uscat
- 1 linguriță rasă sare de mare
- ½ linguriță piper boabe
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați roșiile și mozzarella în felii de grosime egală.
- Pregătiți câteva frunze proaspete de busuioc.
- Pe un platou, așezați alternativ felii de roșii, mozzarella și busuioc.
- Presărați sare de mare, oregano uscat și piper proaspăt măcinat, toate după gust.
- La final stropiți totul cu ulei de măsline.
- Serviți de preferat cu pâine proaspătă, de casă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu