Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Crema de vanilie - rețeta de bază pentru deserturi

Publicat la 12 noiembrie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

343 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Crema de vanilie este o baza multor deserturi delicioase. Este ieftină, se face ușor și rapid, dar are și câteva mici secrete.

Crema aceasta, pe bază de ouă și lapte, îngroșată cu faină sau amidon și fiartă la bain marie sau la foc mic, o veți mai întâlni și sub denumirea de cremă de patiserie.

Dacă obișnuiți să vă inspirați de pe site-uri de rețete din afara țării, o găsiți menționată ca:  pastry cream, crème patissière sau crema pasticcera.

crema de vanilie
Mergi direct la:
  • Cu ce aromatizăm crema de vanilie
  • Cu ce îngroșăm crema de vanilie
  • Derivate ale cremei de bază
  • Rețete cu cremă de vanilie
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cu ce aromatizăm crema de vanilie

Ar trebui să fie evident: cu vanilie! 🙂

Doar că din păcate, am întâlnit atât de multe rețete în care se folosește zahărul vanilinat sau esența aceea sintetică de vanilie pe care o găsim la toate colțurile de stradă, încât, simt nevoia să fac unele precizări.

Așadar, crema aceasta se aromatizează cu vanilie naturală. Termenul de "vanilie naturală" este un pleonasm pe care mi-l asum ca să mă fac înțeleasă. Firește că vanilia nu poate fi decât naturală și nu altfel.

Așadar iată ce putem să folosim la crema de vanilie:

  • semințele unei păstăi de vanilie - în laptele pus la fiert
  • pastă de vanilie - tot în lapte
  • pudră de vanilie - tot în lapte
  • extract de vanilie - adăugat la final
  • zahăr vanilat Bourbon (zahăr + păstaie de vanilie măcinată) - adăugat peste gălbenușuri

Firește că vanilia naturală e scumpă deoarece se cultivă în zonele tropicale, provine dintr-o orhidee și se polenizează manual. Dacă e ieftină, atunci ceva nu-i în regulă 😀

Dacă doriți, puteți să vă faceți acasă propriul extract natural de vanilie, din păstăi de vanilie și un alcool (vodka). Avem pe blog un articol foarte explicit care vă arată cum trebuie să procedați. Atâta doar, că procesul de macerare este destul de îndelungat. Ar trebui să așteptați câteva luni până să obțineți un extract concentrat.

Extract (esenţă) de vanilie

Eu am ales să folosesc în rețeta de astăzi zahăr vanilat Bourbon, tocmai pentru că este cea mai la îndemână variantă pentru toată lumea. Putem cumpăra doar cât ne trebuie, adică 2 pliculețe.

Cu ce îngroșăm crema de vanilie

Crema are la bază câteva gălbenușuri de ou și lapte. Amestecul acesta trebuie îngroșat cu ceva ca să capete consistența pe care o știm.

Putem îngroșa crema de vanilie cu:

  • făină
  • amidon

Orice variantă este la fel de bună. Trebuie doar să țineți cont de faptul că amidonul are o putere de îngroșare aproape dublă față de făină. Așadar, în nicio rețetă nu este corect să înlocuim făina cu amidonul și să echivalăm cantitățile.

Dacă nu aveți amidon, folosiți cantitate dublă de făină față de cât este scris în rețetă. Și invers, dacă nu aveți făină, dar aveți amidon, puneți doar jumătate de cantitate.

Deși gustul nu este influențat, eu prefer să folosesc amidon pentru că, spre deosebire de făină, acesta nu formează aglomerări (cocoloașe). Este mai ușor de lucrat cu amidonul, mai ales dacă ești începător.

crema de vanilie

Derivate ale cremei de bază

Crema de vanilie se folosește în puține deserturi exact așa cum o obținem din rețeta de bază. De obicei îi adăugăm: unt, frișcă, gelatină, albușuri bătute, mascarpone, etc.

În funcție de adaos, se modifică și denumirea cremei:

  • Crema mousseline – cremă de vanilie + unt
  • Crema princesse – cremă de vanilie + frișcă naturală
  • Crema chiboust – cremă de vanilie + bezea italiană
  • Crema diplomate - cremă de vanilie + frișcă + gelatină

Rețete cu cremă de vanilie

Vă las mai jos câteva rețete la care am folosit această cremă de patiserie, fie în forma de bază, fie cu alte adaosuri. Sper să vă placă și să vă inspire să le încercați:

  • Tort Mimoza
  • Rulouri din foietaj umplute cu cremă
  • Tartă cu vanilie și fructe de pădure
  • Ruladă cu gem de căpșuni și vanilie
  • Budincă de vanilie cu fructe
  • Tartă cu vanilie și flori de salcâm

Găsiți mai jos rețeta scrisă, pe care o puteți tipări. Dacă doriți să vedeți exact cum am procedat, urmăriți varianta video de la finalul postării.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

crema de vanilie

Cremă de vanilie - rețeta de bază

Crema de vanilie este o baza multor deserturi delicioase. Este ieftină, se face ușor și rapid, dar are și câteva mici secrete.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 600 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tel

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 15 g zahăr vanilat Bourbon
  • 50 g amidon alimentar
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră și cel Bourbon, sarea și amidonul.
  • Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
  • Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu.
  • Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată.
  • Din acest moment, reduceți focul la mic și nu scăpați cratița din ochi. Amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.
  • Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a o stabiliza. Amestecați continuu.
  • Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o deasupra cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
    crema la răcit acoperită cu folie
  • După ce crema ajunge la temperatura camerei, o acoperiți cu un capac și o puteți păstra la frigider timp de 3-4 zile până la folosire.
  • Înainte de folosire, trebuie aerată folosind un mixer de mână timp de câteva minute ca să devină fină și mătăsoasă.
    crema de vanilie

Bine de știut:

Zahărul vanilat Bourbon se poate înlocui cu 1 linguriță de extract de vanilie adăugat la final sau cu o păstaie de vanilie secționată și fiartă în lapte. 
În ambele cazuri (extract sau păstaie), cantitatea de zahăr pudră din rețetă trebuie suplimentată cu 20 de grame.
Valori nutriționale
Cremă de vanilie - rețeta de bază
Valori per porție
Calorii
1172
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
35
g
54
%
Colesterol
 
831
mg
277
%
Carbohidrați
 
187
g
62
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
140
g
156
%
Proteine
 
27
g
54
%
Vitamina A
 
1848
IU
37
%
Calciu
 
660
mg
66
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
343 shares

Comentarii

  1. Suzana a zis

    noiembrie 03, 2021 at 2:45 pm

    Buna ! Voi incerca azi aceasta crema 🙂
    Spuneti mi, va rog, daca se poate face si la bain-marie ?
    Multumesc 🍀

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 03, 2021 at 3:19 pm

      Da, se poate face și la bain marie. Succes!

      Răspunde
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x