• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Pește în crustă de sare cu ierburi aromatice

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 8 iul. 2023 · Publicată: 10 nov. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
48 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de pește în crustă de sare, simplă și deosebită în același timp. Cum se pregătește și cât timp se coace peștele pe pat de sare.

Peștele gătit în sare este o rețetă pe care nici nu știu de ce, am amânat mult timp să o încerc. Dar nu-i nimic, odată ce l-am descoperit, am recuperat timpul pierdut. Cred că l-am făcut de 3 ori în ultima lună și de fiecare dată a ieșit perfect!

Rețeta aceasta este siciliană la origine. Se folosește sarea locală și pește proaspăt prins. Trebuie să fie minunat! Din fericire, rețeta aceasta are foarte puține ingrediente și cerințe, așa că o putem face și noi, acasă, foarte ușor.

Pește pe pat de sare

Ce fel de sare se folosește?

Sarea în această rețetă are doar rolul de a forma un "culcuș" fierbinte, perfect sigilat, în care peștele să se coacă înăbușit și să rămână umed și suculent.

Contrar așteptărilor, peștele nu va fi deloc sărat, nu acesta este rolul crustei de sare. De altfel, sarea nici nu intră propriu-zis în contact cu carnea, deoarece avem pielea peștelui ca protecție.

Folosiți sare simplă, de mină sau de mare, cu granulație medie. Nu folosiți sare de masă extrafină și nici sare grunjoasă, cu granulație mare pentru că va fi greu de modelat în jurul peștelui.

Eu am folosit o sare românească. Pe pachet scria "sare gemă măruntă".

sare gemă măruntă

Ce cantitate de sare folosim?

Greutatea sării trebuie să fie cam dublul greutății peștelui. Asta ca să ne asigurăm că avem suficientă sare pentru a acoperi în întregime peștele, dar totuși să avem o crustă suficient de subțire încât să permită căldurii să ajungă la pește și să îl gătească.

Totuși, eu la un lavrac de 600 g m-am descurcat de minune cu doar 1 kg de sare.

Ce tip de pește se poate găti în crustă de sare?

În principiu, orice pește poate fi gătit în sare, dar v-aș recomanda să vă orientați, spre pești întregi, nu file sau medalioane. Avem nevoie de coloana vertebrală și de piele.

De asemenea, alegeți pești cu puține oase sau care au doar oasele mari și de la care să puteți scoate fileuri frumoase.

Eu am încercat până acum rețeta cu doradă și cu biban de mare (lavrac). De fiecare dată a fost un succes.

Eu de obicei spun personalului de la pescărie ce vreau să gătesc și așa primesc recomandări de pești care se potrivesc cu rețeta și extra-sfaturi utile 😉

Așa am aflat că pentru a găti peștele in sare e de preferat ca acesta să nu fie curățat de solzi. Solzii protejează carnea de temperatura mare a crustei de sare și ne ajută să îl curățăm mai ușor înainte de servire.

banner Selgros
Biban de mare

Mod de preparare

După ce prima dată am gătit pește în sare simplu, fără alte adaosuri, data următoare mi-am dorit să aduc o tentă personală rețetei, așa că am pus în crusta de sare câteva plante aromatice și coajă rasă de lămâie.

În interiorul peștelui am pus de asemenea plante aromatice, usturoi, suc și coajă de lămâie și puțin ulei de măsline.

Coaja de lamaie
ulei de masline cu custuroi
amestec de ierburi aromatice

La copt, peștele a fost pătruns din toate părțile de arome deosebite. Puteți încerca ambele variante și să observați diferența, dar eu vă sfătuiesc să mergeți din prima pe mâna mea și să aromatizați sarea. Va fi mult mai bine, promit! 🙂

Biban pe pat de sare
Pește pe pat de sare
Pește pe pat de sare

Pentru culcușul de sare, avem nevoie de 2 albușuri de ou bătute spumă care să ne ajute la modelat și care să mențină forma crustei în timpul coacerii. Operațiunea e o joacă de copil, veți vedea! Rețeta asta e chiar simpatică și amuzantă! 🙂

Pește pe pat de sarePește in sare copt în cuptor

Partea interesantă vine atunci când scoatem peștele din cuptor și spargem cu emoție crusta de sare să vedem ce a ieșit. Da, sarea e fierbinte, atenție să nu vă ardeți! Iar crusta poate fi pe alocuri greu de spart. Țineți un ciocan pentru șnițele aproape, să îl aveți la îndemână în caz de nevoie!

Dar rezultatul merită cu prisosință tot "deranjul"! Pește mai suculent și mai delicios decât cel copt pe pat de sare nu există! 🙂

Curătare pește pe pat de sare

Cum se servește peștele gătit în sare?

Va fi dificil să scoateți un file perfect din peștele gătit în acest fel, pentru că este atât de fraged încât se desface pur și simplu în fâșii! Dar la rețeta aceasta trebuie să ne bucurăm în primul rând de gust.

Alegeți o garnitură simplă. O salată verde, câteva legume sotate sau gătite la abur sunt suficiente. Nu ne dorim ca garnitura să acopere savoarea peștelui.

Rețeta de pește în crustă de sare cu ierburi aromatice - scris și video

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pește pe pat de sare

Pește în crustă de sare cu ierburi aromatice

Rețeta de pește în crustă de sare, simplă și deosebită în același timp. Cum se pregătește și cât timp se coace peștele pe pat de sare.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 buc lavrac sau doradă de aprox. 600 g
  • 1 kg sare de granulație medie
  • 2 albușuri de ou
  • ierburi aromatice: pătrunjel, mărar, rozmarin, cimbru
  • 3 căței de usturoi
  • coaja de la o lămâie mare
  • sucul de la ½ de lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare și piper

Instrucțiuni de preparare
 

  • Peștele trebuie să fie eviscerat, dar cu piele și solzi.
  • Aprindeți cuptorul la 200 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă mare.
  • Tocați mărunt ierburile aromatice și dați coaja de lămâie pe răzătoare.
  • Într-un castron mare bateți spumă cele 2 albușuri. Ca la bezele.
  • Peste albușuri puneți ¾ din verdețuri și coaja de lămâie. Tot în acest bol puneți sarea și amestecați.
  • Dacă vi se pare că amestecul nu este suficient de umed și se modelează greu, adăugați 1-2 linguri de apă.
  • Într-un castron mai mic, puneți restul de verdețuri și coaja de lămâie rămasă. Stoarceți jumătate de lămâie, treceți usturoiul prin presă și turnați uleiul de măsline. Omogenizați.
  • În tavă formați un pat de sare de 1 cm grosime și care să aibă aproximativ mărimea și forma peștelui.
  • Așezați peștele pe patul de sare. În interiorul peștelui puneți amestecul de ierburi, usturoi, lămâie și ulei.
  • Acoperiți peștele cu restul de sare din castron.
  • Dați tava la cuptor pentru 40 de minute. Sarea trebuie să capete o culoare brun-gălbuie și să fie dură la atingere.
  • Scoateți tava din cuptor, lăsați peștele să se odihnească 5 minute, apoi începeți să spargeți crusta peștelui cu vârful unui cuțit.
  • După ce eliberați peștele din crusta de sare, mutați-l pe un platou și îndepărtați pielea și capul.
  • Cu o spatulă mai lată, scoateți fileurile fragede și suculente și serviți imediat alături de o salată sau de legume sotate.
Nutrition Facts
Pește în crustă de sare cu ierburi aromatice
Amount per Serving
Calorii
409
% Daily Value*
Grăsimi
 
14
g
22
%
Colesterol
 
177
mg
59
%
Carbohidrați
 
2
g
1
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
65
g
130
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Vă las mai jos și alte rețete delicioase cu pește pe care vă recomand cu drag să le încercați:

  • saramură de crap
  • rasol de pește cu legume
  • hamsii prăjite ca la mare
  • somon cu sos dulce-acrișor
  • doradă la cuptor
  • tacos cu somon crocant
Pește pe pat de sare

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
48 shares

Comentarii

  1. Mihaela Newton a zis

    noiembrie 10, 2020 at 7:36 pm

    Este fantastica ideea. Si incredibil cum pestele isi trage sare exact atat cat trebuie. Bibanul se preteaza de minune, dar cred ca merge si un pastrav mai acatarii. Oricum, pestele trebuie sa fie mai marisor si trebuie sa avem grija sa nu intre in contact cu grosul de sare in interior.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 11, 2020 at 7:09 am

      Da, merge de minune și un păstrăv mai "grăsunel" 😀
      Pielea și solzii protejează bine carnea de căldura sării, de aceea poate că acesta este cel mai important lucru la rețeta asta, să păstrăm pielea.
      Multumesc pentru comentariu, Mihaela! Numai bine!

      Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.