Rețeta de pește în crustă de sare, simplă și deosebită în același timp. Cum se pregătește și cât timp se coace peștele pe pat de sare.
Peștele gătit în sare este o rețetă pe care nici nu știu de ce, am amânat mult timp să o încerc. Dar nu-i nimic, odată ce l-am descoperit, am recuperat timpul pierdut. Cred că l-am făcut de 3 ori în ultima lună și de fiecare dată a ieșit perfect!
Rețeta aceasta este siciliană la origine. Se folosește sarea locală și pește proaspăt prins. Trebuie să fie minunat! Din fericire, rețeta aceasta are foarte puține ingrediente și cerințe, așa că o putem face și noi, acasă, foarte ușor.
Ce fel de sare se folosește?
Sarea în această rețetă are doar rolul de a forma un "culcuș" fierbinte, perfect sigilat, în care peștele să se coacă înăbușit și să rămână umed și suculent.
Contrar așteptărilor, peștele nu va fi deloc sărat, nu acesta este rolul crustei de sare. De altfel, sarea nici nu intră propriu-zis în contact cu carnea, deoarece avem pielea peștelui ca protecție.
Folosiți sare simplă, de mină sau de mare, cu granulație medie. Nu folosiți sare de masă extrafină și nici sare grunjoasă, cu granulație mare pentru că va fi greu de modelat în jurul peștelui.
Eu am folosit o sare românească. Pe pachet scria "sare gemă măruntă".
Ce cantitate de sare folosim?
Greutatea sării trebuie să fie cam dublul greutății peștelui. Asta ca să ne asigurăm că avem suficientă sare pentru a acoperi în întregime peștele, dar totuși să avem o crustă suficient de subțire încât să permită căldurii să ajungă la pește și să îl gătească.
Totuși, eu la un lavrac de 600 g m-am descurcat de minune cu doar 1 kg de sare.
Ce tip de pește se poate găti în crustă de sare?
În principiu, orice pește poate fi gătit în sare, dar v-aș recomanda să vă orientați, spre pești întregi, nu file sau medalioane. Avem nevoie de coloana vertebrală și de piele.
De asemenea, alegeți pești cu puține oase sau care au doar oasele mari și de la care să puteți scoate fileuri frumoase.
Eu am încercat până acum rețeta cu doradă și cu biban de mare (lavrac). De fiecare dată a fost un succes.
Eu de obicei spun personalului de la pescărie ce vreau să gătesc și așa primesc recomandări de pești care se potrivesc cu rețeta și extra-sfaturi utile 😉
Așa am aflat că pentru a găti peștele in sare e de preferat ca acesta să nu fie curățat de solzi. Solzii protejează carnea de temperatura mare a crustei de sare și ne ajută să îl curățăm mai ușor înainte de servire.
Mod de preparare
După ce prima dată am gătit pește în sare simplu, fără alte adaosuri, data următoare mi-am dorit să aduc o tentă personală rețetei, așa că am pus în crusta de sare câteva plante aromatice și coajă rasă de lămâie.
În interiorul peștelui am pus de asemenea plante aromatice, usturoi, suc și coajă de lămâie și puțin ulei de măsline.
La copt, peștele a fost pătruns din toate părțile de arome deosebite. Puteți încerca ambele variante și să observați diferența, dar eu vă sfătuiesc să mergeți din prima pe mâna mea și să aromatizați sarea. Va fi mult mai bine, promit! 🙂
Pentru culcușul de sare, avem nevoie de 2 albușuri de ou bătute spumă care să ne ajute la modelat și care să mențină forma crustei în timpul coacerii. Operațiunea e o joacă de copil, veți vedea! Rețeta asta e chiar simpatică și amuzantă! 🙂
Partea interesantă vine atunci când scoatem peștele din cuptor și spargem cu emoție crusta de sare să vedem ce a ieșit. Da, sarea e fierbinte, atenție să nu vă ardeți! Iar crusta poate fi pe alocuri greu de spart. Țineți un ciocan pentru șnițele aproape, să îl aveți la îndemână în caz de nevoie!
Dar rezultatul merită cu prisosință tot "deranjul"! Pește mai suculent și mai delicios decât cel copt pe pat de sare nu există! 🙂
Cum se servește peștele gătit în sare?
Va fi dificil să scoateți un file perfect din peștele gătit în acest fel, pentru că este atât de fraged încât se desface pur și simplu în fâșii! Dar la rețeta aceasta trebuie să ne bucurăm în primul rând de gust.
Alegeți o garnitură simplă. O salată verde, câteva legume sotate sau gătite la abur sunt suficiente. Nu ne dorim ca garnitura să acopere savoarea peștelui.
Rețeta de pește în crustă de sare cu ierburi aromatice - scris și video
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pește în crustă de sare cu ierburi aromatice
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 buc lavrac sau doradă de aprox. 600 g
- 1 kg sare de granulație medie
- 2 albușuri de ou
- ierburi aromatice: pătrunjel, mărar, rozmarin, cimbru
- 3 căței de usturoi
- coaja de la o lămâie mare
- sucul de la ½ de lămâie
- 2 linguri ulei de măsline
- sare și piper
Instrucțiuni de preparare
- Peștele trebuie să fie eviscerat, dar cu piele și solzi.
- Aprindeți cuptorul la 200 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă mare.
- Tocați mărunt ierburile aromatice și dați coaja de lămâie pe răzătoare.
- Într-un castron mare bateți spumă cele 2 albușuri. Ca la bezele.
- Peste albușuri puneți ¾ din verdețuri și coaja de lămâie. Tot în acest bol puneți sarea și amestecați.
- Dacă vi se pare că amestecul nu este suficient de umed și se modelează greu, adăugați 1-2 linguri de apă.
- Într-un castron mai mic, puneți restul de verdețuri și coaja de lămâie rămasă. Stoarceți jumătate de lămâie, treceți usturoiul prin presă și turnați uleiul de măsline. Omogenizați.
- În tavă formați un pat de sare de 1 cm grosime și care să aibă aproximativ mărimea și forma peștelui.
- Așezați peștele pe patul de sare. În interiorul peștelui puneți amestecul de ierburi, usturoi, lămâie și ulei.
- Acoperiți peștele cu restul de sare din castron.
- Dați tava la cuptor pentru 40 de minute. Sarea trebuie să capete o culoare brun-gălbuie și să fie dură la atingere.
- Scoateți tava din cuptor, lăsați peștele să se odihnească 5 minute, apoi începeți să spargeți crusta peștelui cu vârful unui cuțit.
- După ce eliberați peștele din crusta de sare, mutați-l pe un platou și îndepărtați pielea și capul.
- Cu o spatulă mai lată, scoateți fileurile fragede și suculente și serviți imediat alături de o salată sau de legume sotate.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă las mai jos și alte rețete delicioase cu pește pe care vă recomand cu drag să le încercați:
- saramură de crap
- rasol de pește cu legume
- hamsii prăjite ca la mare
- somon cu sos dulce-acrișor
- doradă la cuptor
- tacos cu somon crocant
Mihaela Newton a zis
Este fantastica ideea. Si incredibil cum pestele isi trage sare exact atat cat trebuie. Bibanul se preteaza de minune, dar cred ca merge si un pastrav mai acatarii. Oricum, pestele trebuie sa fie mai marisor si trebuie sa avem grija sa nu intre in contact cu grosul de sare in interior.
Iuliana a zis
Da, merge de minune și un păstrăv mai "grăsunel" 😀
Pielea și solzii protejează bine carnea de căldura sării, de aceea poate că acesta este cel mai important lucru la rețeta asta, să păstrăm pielea.
Multumesc pentru comentariu, Mihaela! Numai bine!