• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete cu pește și fructe de mare

    Rasol de pește cu legume și sos de hrean

    Publicat la 21 februarie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Oricând dorești un prânz simplu, gustos și consistent, încearcă rețeta de rasol de pește cu legume și hrean. Rapid, natural și sănătos!

    Rasolul de pește este una dintre acele mâncăruri rustice, de o simplitate cuceritoare și care reușește mereu să fie pe gustul tuturor celor din familie. Avem pește bun și sănătos, legume fierte întregi, toate scăldate generos cu un sos de hrean. Sau mujdei de usturoi, de ce nu? 🙂

    Rasol de peste cu legume

    Crescând pe malul Dunării, rasolul de pește, ca și saramura de crap, a fost foarte des în meniul familiei noastre și a rămas una dintre mâncărurile cele mai apreciate, care ne adună pe toți în jurul mesei.

    Banner selgros

    Cum nu prea ducem lipsă de pește de apă dulce pe aici, cel mai des facem rasol de șalău sau de știucă. Uneori facem rasol de șalău cu scordolea și nuci, o rețetă pescărească, dobrogeană, absolut deosebită și delicioasă.

    Astăzi însă, m-am gândit să vă arăt că un rasol poate fi la fel de bun cu orice alt pește. Dintre toți peștii pe care îi găsim cu ușurință în stare proaspătă la pescăriile din toată țara, păstrăvul mi se pare cel mai potrivit. Este gustos, cărnos și are puține oase.

    Mergi direct la:
    • Ingrediente
    • Cum se servește
    • Cum se păstrează
    • Întrebări frecvente
    • Extra-sfaturi
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare
    • Alte rețete cu pește

    Ingrediente

    Ingredientele sunt puține și dintre cele pe care le avem mereu în casă. Doar peștele trebuie ales cu grijă, să fie proaspăt și potrivit pentru această rețetă.

    Peste potrivit pentru rasol
    Din ce fel de pește putem face rasol?
    • pește - cei mai potriviți pești pentru rasol sunt: șalău, știucă, păstrăv, cod, macrou
    • legume - la rasol folosim mai ales rădăcinoase: cartofi roz, morcovi, ceapă, rădăcină de pătrunjel, păstârnac și țelină
    • condimente - sare, boabe de piper și frunze de dafin

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Legume pentru rasol
    Legume pentru rasol de pește

    Cum se servește

    Tradițional, rasolul de pește cu legume se mănâncă cu mămăliguță caldă, dar firește că după gust, îl puteți mânca și cu pâine.

    Sos de hrean simplu și cu smantana
    Pentru servire: sos de hrean simplu sau cu smântână

    Sosurile pe care le adăugăm peste pește și peste legumele fierte, fac de fapt deliciul rețetei.

    Puteți face un sos de hrean cu oțet sau puteți amesteca hreanul ras cu smântână sau iaurt grecesc și veți obține un sos fin și cremos.

    La fel de bine puteți servi acest rasol de pește cu legume și cu o maioneză dietetică din iaurt sau cu un mujdei de usturoi, dacă vă place.

    Rasol de peste cu legume

    Cum se păstrează

    Rasolul de pește se servește cald, imediat după gătire. Nu este o mâncare pe care să o păstrezi de pe o zi pe alta. Dacă totuși ați făcut mai mult și a mai rămas și pentru a doua zi, îl puteți încălzi în supa în care a fiert, dacă ați păstrat-o, sau în cuptorul cu microunde.

    Întrebări frecvente

    Pot folosi pește congelat?

    Da, rasolul se poate pregăti și cu pește congelat.

    Câte calorii are rasolul de pește?

    Rasolul de pește este o mâncare dietetică și sănătoasă, cu puține grăsimi și puține calorii. O porție de rasol de pește are aprox. 276 kcal.

    Se poate mânca rece?

    Dacă folosiți un pește slab, de exemplu șalău, rasolul se poate mânca și rece. Dar pentru peștii grași, cum ar fi macroul, e de preferat să îl mâncați cald.

    Extra-sfaturi

    • Nu fierbeți legumele în exces, ci doar până intră ușor furculița în ele. Legumele trebuie să rămână ușor crocante.
    • Îndepărtați capul și coada peștelui înainte să îl puneți la fiert, ca să nu ocupe inutil loc în oală. Le puteți păstra pentru a face o ciorbă din cap de pește cu orez.
    • Puteți fierbe peștele întreg, va arăta mai bine pe platou. Dacă totuși aveți pești mari, e de preferat să îi porționați în bucăți potrivite înainte să îi puneți la fiert.
    • Dacă faceți sos de hrean sau mujdei de usturoi, în loc de apă, puteți folosi puțin din supa în care au fiert legumele și peștele.
    • Nu aruncați apa în care au fiert legumele și peștele! E plină de vitamine și are un gust minunat. Folosiți-o ca bază pentru o supă sau pentru o ciorbă.
    • Dacă s-a mâncat tot peștele și au rămas doar legume fierte, o idee bună, ar fi să le folosiți la o salată a la russe.

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Rasol de peste cu legume

    Rasol de pește cu legume

    Oricând dorești un prânz simplu, gustos și consistent, încearcă rețeta de rasol de pește cu legume și hrean. Rapid, natural și sănătos!
    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 40 minutes minutes
    Timp total: 50 minutes minutes
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 2 buc păstrăv (aprox. 250 g/bucată)
    • 3 morcovi
    • 5 cartofi
    • 1 felie de țelină
    • 1 rădăcină rădăcină de păstârnac
    • 1 rădăcină pătrunjel
    • 1 ceapă medie
    • sare, piper boabe, dafin

    pentru servit

    • la alegere: hrean, usturoi, lămâie, pătrunjel

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Curățați legumele de coajă și le spălați. Le puteți lăsa întregi, sau le puteți tăia jumătăți. Puneți legumele într-o oală încăpătoare și turnați apă cât să le acopere bine. Puneți sare, piper boabe și frunze de dafin. Fierbeți legumele acoperite cu capac timp de aprox. 20 de minute sau până când intră ușor furculița în ele.
      rasol de peste cu legume - legumele la fiert
    • Curățați peștele de solzi dacă este cazul și îl eviscerați. Îl spălați bine și îndepărtați capul și coada (le păstrați pentru o ciorbă). Dacă aveți pește mare, e de preferat să îl tăiați în bucăți potrivite înainte să îl puneți la fiert.
      rasol de peste cu legume - pregatire peste
    • Adăugați peștele în oală și îl lăsați la fiert 10-15 minute. Timpul de fierbere depinde de peștele folosit și de dimensiunea acestuia.
      rasol de peste cu legume - pestele la fiert
    • Scoateți legumele și peștele pe un platou, presărați pătrunjel proaspăt și le serviți imediat cu sos de hrean, maioneză sau mujdei de usturoi.
      Rasol de peste cu legume - servire

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Rasol de pește cu legume
    Valori per porție
    Calorii
    276
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    9
    g
    14
    %
    Colesterol
     
    73
    mg
    24
    %
    Carbohidrați
     
    21
    g
    7
    %
    Fibre
     
    4
    g
    17
    %
    Zahăr
     
    4
    g
    4
    %
    Proteine
     
    29
    g
    58
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Alte rețete cu pește

    • Păstrăv cu smântână ca în Bucovina
      Păstrăv cu smântână - rețeta tradițională ca în Bucovina
    • stavrid pane
      Stavrid pane. Rețeta de stavrid în crustă de pesmet
    • Doradă la cuptor cu cartofi
      Doradă la cuptor cu cartofi și rozmarin
    • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie
      Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

    Din aceeași categorie

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • sardine la cuptor
      Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano
    • Paella cu fructe de mare
      Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă
    • pastrav somonat la cuptor cu legume
      Păstrăv somonat cu legume de vară - rețeta de pește întreg la cuptor

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.