Tacos cu somon. Bucăți suculente de somon cu înveliș crocant, cu multă salată, totul învelit într-o lipie cu mălai. O gustare delicioasă!
Sunt foarte încântată de această rețetă de tacos și de când am descoperit-o, o tot repetăm de câte ori dorim o masă rapidă, cu ingrediente proaspete și sănătoase.
Este genul acela de mâncare de care nu te poți plictisi niciodată și pe care îl poți servi la prânz, la cină sau în grădină când ți-au venit prieteni în vizită. Vă garantez că toți vor fi încântați!
Rețeta aceasta este mai greu de povestit decât de făcut, veți vedea! În jumătate de oră avem gata porții de tacos cu somon pentru 6 persoane oricât de pretențioase și de înfometate! 🙂
În plus, puteți pregăti cele 6 tacos în bucătărie și să le aduceți la masă într-o tavă, gata de mâncat, sau puteți aduce foile de tacos încălzite, somonul și salata în boluri separate și să îl lăsați pe fiecare să se distreze construindu-și tacosul după bunul plac. Va fi amuzant pentru toată lumea!
Mod de preparare tacos cu somon în crustă crocantă
Modul de preparare nu e deloc complicat, dimpotrivă, e simplu și distractiv. Ca la orice rețetă simplă, secretul constă în calitatea și prospețimea ingredientelor: pește proaspăt, foi de tacos cu mălai și multă salată.
Niciun pește nu se potrivește mai bine la rețeta aceasta decât somonul. De preferat să fie deja filetat, apoi îl tăiem cuburi, îl trecem printr-o marinadă delicioasă și îl tăvălim prin fulgi de porumb. Îl trimitem la cuptor pentru 15 minute. Rezultatul face tot deliciul acestei rețete, veți vedea!
Vom avea cuburi de somon suculente la interior, îmbrăcate într-o crustă crocantă. Fulgii de porumb îi puteți înlocui cu pesmet Panko dacă îl aveți deja în casă.
O tehnică de gătit învățată de la Jamie Oliver: îndepărați pielea fileurilor de somon și prăjiți-o într-o tigaie antiaderentă presărată cu puțină sare, până când devine uscată și crocantă.
În aceeași tigaie, încălziți câteva minute roșiile cherry tăiate în jumătate și fâșii de ardei gras. Doar cât să se înmoaie puțin și să capete o aromă delicioasă de pește 😉
Mai departe nu ne rămâne decât să încălzim foile de tacos pe un grill și să amestecăm salata într-un bol mare.
Între timp e gata și somnul, îl putem scoate din cuptor și trecem la asamblare. Nu uitați să puneți în fiecare tacos și câte o felie de lime pentru ca fiecare să își poată regla gustul după preferință!
Pentru inspirație, vă las mai jos și alte rețete simple și delicioase cu somon:
- frigărui de somon cu legume colorate
- somon în foietaj (somon en croute)
- somon cu sos dulce-acrișor
- supă de somon cu legume
Avem rețeta și în format video, pe canalul de YouTube al blogului. O găsiți mai jos, la finalul postării. Iar dacă încă nu v-ați abonat la canal, o puteți face chiar acum, ca să nu pierdeți niciuna dintre rețetele delicioase pe care le pregătesc acolo! 🙂
Click aici pentru abonare la YouTube.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tacos cu somon în crustă crocantă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- aprox. 450 g file de somon
- 100 g fulgi de porumb fără zahăr (sau pesmet Panko)
marinadă pentru somon
- 5-6 căței de usturoi
- 3 linguri sos de soia
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță de piper
salata
- 1 pungă mix de salată (rucola, baby spanac, valeriană, etc)
- 6-7 roșii cherry colorate
- 1 ardei gras
- 200 g boabe de porumb din conservă
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
dressing pentru salată
- sucul de la ½ de lămâie
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de măsline
în plus
- 6 foi de tacos
- 1 lime
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 200 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Puneți fulgii de porumb într-o pungă și zdrobiți-i ca sa îi faceți mai fini. Dacă folosiți pesmet Panko în locul fulgilor de porumb, îl folosiți exact așa cum este în cutie.
- Într-un bol, puneți toate ingredientele pentru marinarea somonului: usturoi, sos de soia, ulei de măsline, piper.
- Îndepărtați pielea fileurilor de somon, apoi tăiați somonul cuburi de aprox. 2.5 cm. Treceți cuburile de somon prin marinada pregătită mai sus, apoi prin fulgii de porumb mărunțiți.
- Așezați cuburile de somon în tavă și dați-le la cuptor pentru 15 minute.
- Pe un grill de fontă sau de teflon, coaceți foile de tacos câte 1 minut pe fiecare parte. Pe măsură ce le coaceți, le păstrați într-o tavă îndoite în două.
- Prăjiți pielea de somon într-o tigaie, până se usucă și devine rumenă și crocanță. O scoateți pe un șervet de hârtie care să absoarbă excesul de grăsime, apoi o tăiați bucăți mai mici.
- În aceeași tigaie, puneți roșiile cherry și ardeiul gras tăiat fâșii. Încălziți-le 2-3 minute pe toate părțile doar cât să se înmoaie puțin.
- Într-un bol puneți mixul de salată, cam ¾ din legătura de pătrunjel, roșiile, ardeiul și porumbul. Faceți un dressing din: sos de soia, ulei de măsline și suc de lămâie și asezonați salata.
- Pe fiecare foaie de tacos puneți câteva cuburi de somon, bucățele de piele crocantă, apoi salată și din nou câteva cuburi de somon.
- Presărați pătrunjel proaspăt și puneți pe fiecare tacos o felie de lime.
- Serviți tacosul imediat, pentru că altfel se înmoaie foile în contact cu salata.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Elena Popescu
Buna Iuliana! Imi place sugestia ta de tacos in crusta crocanta, dar nu ma impac cu foile de tacos cumparate care sunt pline de E-uri, fie ele si cu malai! Ai vreo idee cum am putea face in casa aceste foi?
Iti multumesc si felicitari pentru retetele tale foarte bine explicate si usor de aplicat!
Cu admiratie,
Elena
Iuliana
Bună Elena, mă bucur că îți place rețeta.
M-am gândit și eu să fac foile de tacos, dar sincer, nu reușesc să fac chiar totul în casă, trebuie să mai fac și câte un compromis din când în când.
Oricum, ideea mea era să plec de la rețeta turtelor cu maia făcute la tigaie (aceasta de aici: https://bucate-aromate.ro/2020/04/turte-fragede-la-tigaie/), la care să adaug în aluat un pic de mămăliguță făcută mai moale (pentru ca mălaiul să fie fiert totuși). Rămâne ideea în studiu, dau de veste când reușesc.
Îmbrățișări de la mine! 🙂