Rețeta ușoară de tartă cu gem de prune, un desert ieftin, spornic și delicios, cu multe texturi și arome irezistibile.
Nu știu alții cum sunt, dar eu când simt că se apropie primăvara, mai arunc, așa, câte un ochi prin cămară și în funcție de situație alcătuiesc meniurile în așa fel încât să mai consum din stocuri.
Îndată apar fructele și legumele proaspete și uităm de borcanele cu gem sau de conservele din cămară!
O tartă de dus cadou prietenilor 🙂
Dar nu neapărat dorința de a consuma gemul de prune m-a determinat să fac această tartă, ci o fac destul de des pentru că este unul dintre deserturile noastre preferate.
Și cum Cristina de la Divă în Bucătărie m-a invitat să mă alătur proiectului ei numit "Gătesc cu prietenii", m-am gândit că tarta mea preferată e cel mai bun și mai frumos cadou atunci când mergi în vizită la prieteni dragi 🙂
Cristina a derulat mult timp acest proiect în format fizic, invitând prietenii să gătească împreună în bucătăria ei. Dar cum totul s-a schimbat în ultimul an, Cristina a adaptat formatul proiectului pentru mediul online și așa se face că am putut participa și eu la proiect.
Câteva cuvinte despre aluatul de tartă
Am folosit un aluat pe bază de unt, ușor îndulcit pentru că știam ca gemul meu de prune are foarte puțin zahăr, așadar umplutura mea va avea o tentă acrișoară. Dacă folosiți un gem mai dulce sau dacă o faceți cu altă umplutură, puteți elimina zahărul din aluat.
Nu uitați în schimb de aromele din blat! Blatul nu e doar un suport pentru umplutură, ci trebuie să aibă și el însuși gust bun și arome plăcute. Eu am folosit zahăr vanilat Bourbon și coajă rasă de lămâie.
Inevitabil după ce dichisim tarta ne mai rămân niște resturi de blat din care putem decupa câteva fursecuri numai bune de pus lângă o ceașcă de ceai sau de cafea. Un motiv în plus să dăm aluatului atenția și aromele cuvenite.
Alte idei de umpluturi pentru același aluat
Pentru mine combinația supremă este blat cu gust de unt + gem de prune. Ieftin, bun și la îndemână. Dacă totuși, indiferent din ce motiv nu vă surâde această combinație, haideți să găsim împreună alte idei de umplutură pentru blatul acesta grozav. Vă las mai jos câteva sugestii:
- alt gem la alegere dacă nu vă place cel de prune
- o combinație de gem + frișcă naturală - vezi aici cum se bate frișca naturală
- cremă de vanilie - vezi aici rețeta de bază pentru crema de vanilie
- cremă de vanilie + fructe de pădure proaspete, ca în această rețetă de tartă
- o cremă de ciocolată albă sau neagră
- cremă de lămâie
- umplutură de bezea elvețiană - ca la aceste rulouri cu bezea
Mod de preparare tartă cu gem de prune, nuci și aromă de rom
Tarta aceasta reunește tot ce-mi place mie la o prăjitură: se face ușor, are gust bun de unt, blat crocant, umplutură delicioasă și aromă de rom adevărat. Le are de toate la un loc! O avem și aici în varianta fără gluten.
Veți găsi mai jos rețeta scrisă pas cu pas și imediat sub ea las și rețeta video. În filmare veți putea vedea exact cum am făcut blatul de tartă și grilajul de deasupra.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tartă cu gem de prune, nuci și aromă de rom
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
blatul - formă de tarta de 26 cm
- 200 g unt (moale, cu 82% grăsime)
- 80 g zahăr pudră
- 10 g zahăr vanilat Bourbon
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 370 g făină ( tip 000)
umplutura
- 400 g gem de prune ((sau alt gem, după preferințe))
- 50 g miez de nucă
- 15 g pesmet ((la nevoie))
- 20 ml rom (eu folosesc Stroh 40) ((sau esență de rom))
- 1 linguriță miere
- 1 lingura zahăr tos
Instrucțiuni de preparare
aluatul
- Peste untul moale punem zahărul pudră, zahărul Bourbon și un praf de sare.
- Adăugăm coaja de lămâie, oul întreg și gălbenușul. Mixăm până când avem o cremă de unt omogenă și spumoasă.
- Cernem făina și o încorporăm la început cu o spatulă, apoi frământăm foarte puțin cu mâna, doar până când formăm o bilă de aluat.
- Punem aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru o oră.
umplutura
- Turnăm gemul într-un castron. Peste el punem nucile tocate grosier, romul și pesmetul. Omogenizăm.
asamblare și coacere
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Scoatem aluatul din frigider. Presărăm făină pe blatul de lucru și peste aluatul rece.
- Întindem o foaie de aluat cam de 5-6 mm grosime pe care o decupăm la dimensiunea și forma tăvii în care vom coace tarta.
- Punem aluatul în tavă și îl modelăm puțin aluatul cu palmele ca să îl ridicăm cam 2 cm și pe pereții formei.
- Înțepăm aluatul cu furculița ca să nu se umfle la copt și îl dăm la cuptor pentru 10 minute.
- Scoatem tava din cuptor, punem peste aluat umplutura de gem pregătită mai sus.
- Din marginile de aluat rămas, întindem o nouă foaie și decupăm fășii de 1.5 cm lățime din care modelăm grilajul de deasupra tartei.
- Ungem grilajul cu miere subțiată cu o lingură de apă și presărați peste el puțin zahăr tos care se va carameliza și va da un aspect frumos.
- Coaceți tarta tot la 180 de grade pentru încă 15 minute.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu