Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Gem de caise - rețeta pas cu pas, cu puțin zahăr

Publicat la 24 iunie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

968 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de gem de caise, explicată pas cu pas. Cât zahăr se pune? De punem lămâie, cât timp se fierbe gemul? Află totul din această rețetă!

Dintre toate gemurile românilor, parcă cel de caise este cel mai iubit, cel mai versatil, "bun la toate" de la clătite până la orez cu lapte, pâine cu unt sau prăjituri de tot felul. La orice desert te-ai gândi, cu siguranță gemul de caise se potrivește foarte bine în peisaj.

Gemul de caise e foarte aromat, este mai spornic decât alte gemuri și are o culoare fantastică....asta doar dacă e fiert cât și cum trebuie. Exact despre asta vom vorbi în rețeta de astăzi: cum să facem un gem de caise delicios, bine legat, care să își păstreze aroma și culoarea. Și mai ales la care să folosim cât mai puțin zahăr 😉

gem de caise

Fac gem de...nici nu mai știu de când, de vreo 30 de ani. Tare mă temeam de gemuri la început și nu mă abăteam de la rețeta mamei nici măcar cu un gram de teamă că distrug gemul. Ei bine, după 30 de ani de făcut conserve am ajuns la o concluzie: toate gemurile se fac la fel. Da, ați citit bine: toate se fac la fel!

În principiu se presară fructele cu zahăr, se lasă deoparte cam 2 ore pentru ca fructele să lase suficient sirop, apoi se pune gemul la fiert și când e suficient de bine legat se toarnă în borcane. Simplu, nu?

Am scris pe larg despre toate secretele rețetei de gem în acest articol. Dacă îl citiți, veți ști să faceți un gem perfect, fix pe gustul vostru din orice fructe, cât de dulce vă place și nu veți avea cum să dați greș vreodată!

cum se face gemul

Găsiți articolul și cu un click pe fotografia de mai sus. O să vă fie de folos, sunt sigură! 🙂 Dar să revenim la gemul nostru de caise.

Mergi direct la:
  • Cât zahăr punem la acest gem de caise?
  • Suc de lămâie sau sare de lămâie la gemul de caise?
  • Cât timp fierbem un gem de caise
  • Sterilizarea borcanelor pentru gem
  • Alte rețete de gem pe care să le încercați
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cât zahăr punem la acest gem de caise?

Vă voi da același răspuns ca și la rețeta de gem de căpșuni: după gustul vostru, dar să fie minim 300g zahăr la 1 kg de fructe.

Zahărul nu are doar rol de îndulcitor, ci și de conservant. Există o cantitate minimă pe care trebuie să o folosim. Peste această cantitate minimă, în funcție de cât de dulci sunt fructele, mai puteți adăuga zahăr după gustul vostru.

Sfatul meu este să porniți cu 300 g de zahăr și după 10 minute de fierbere, scoateți 1-2 lingurițe de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească și gustați. Puteți să mai adăugați zahăr după preferință și să continuați fierberea. V-aș recomanda să nu depășiți, totuși 600 g zahăr/kg de fructe! Dacă gemul e prea dulce, papilele noastre percep mai greu aroma plăcută a fructelor și ar fi păcat!

Suc de lămâie sau sare de lămâie la gemul de caise?

Ca să obținem o culoare vie și frumoasă a gemurilor în general, trebuie să împiedicăm oxidarea fructelor, iar acest lucru îl facem cu ajutorul acidului citric .

Acid citric găsim și în sucul proaspăt de lămâie, dar și în sarea de lămâie, așadar ambele fac treabă bună, cu condiția să le adăugăm peste fructe de la început, odată cu zahărul.

Cât timp fierbem un gem de caise

Orientativ, dacă faceți gem dintr-un kilogram de fructe, acesta nu ar trebui lăsat pe foc mai mult de 30 de minute. Asta bineînțeles dacă folosiți o cratiță potrivită, cu gura largă și cu suprafață mare de evaporare. Cu cât cratița e mai adâncă și cu diametrul mai mic, cu atât veți avea nevoie de mai mult timp se fierbere.

Nimeni nu vă poate indica exact-exact cât timp să țineți gemul pe foc. Depinde de cratiță, de cât de iute e focul, de cât de zemoase sunt fructele. Trebuie să vă dați singuri seama când gemul a ajuns la consistența care vă place.

Pentru asta, când gemul s-a îngroșat și începe să semene cu un vulcan care aruncă stropi în toate părțile, scoateți pe o farfurie 1-2 lingurițe de gem. Băgați farfuria în congelator 5 minute pentru ca gemul să se răcească. Dacă e fierbinte va fi foarte fluid și nu puteți aprecia corect cât e de bine legat.

Trageți cu degetul o dungă prin gem. Dacă dunga rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se mai unesc una cu alta, înseamnă că gemul e gata și are consistența potrivită. Dacă vă plac gemurile mai bine legate, lăsați-l să mai fiarbă încă 5-10 minute.

gem de caise

Sterilizarea borcanelor pentru gem

Aș zice că sterilizarea borcanelor și a capacelor este cel mai important lucru atunci când vine vorba de conserve pe care vrem să le păstrăm în siguranță pe termen lung.

Sterilizarea se face așezând borcanele și capacele într-o tavă metalică pe care o introducem în cuptorul rece! Aprindem cuptorul la 150 de grade (treapta mică la cuptoarele pe gaz) și lăsăm borcanele acolo timp de 15 minute. Nu vă faceți griji, borcanele nu se sparg, iar siliconul (garnitura) capacelor rezistă la această temperatură.

Expunerea la această temperatură omoară toate microorganismele care ar putea să compromită conservele noastre pe durata depozitării lor.

Pe canalul de YouTube găsiți un video în care am explicat în detaliu de ce și cum se face corect sterilizarea borcanelor și a capacelor. Îl găsiți aici.

Alte rețete de gem pe care să le încercați

  • Gem de visine intregi pe paine cu unt
    Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
  • Gem de struguri
    Gem de struguri natural - rețeta simplă, fără conservant
  • Gem de smochine
    Cum să faci gem de smochine – Rețetă pas cu pas pentru 3 borcane
  • Gem de prune fara zahar
    Gem de prune fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

gem de caise

Rețeta de gem de caise pas cu pas, fără conservanți

Rețeta de gem de caise, explicată pas cu pas. Cât zahăr se pune? De ce punem lămâie, cât timp se fierbe gemul? Află totul din această rețetă!
5 from 17 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 3 borcane de 370g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

palnie pt. borcane
pâlnie pt. borcane

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg caise (cântărite fără sâmburi)
  • 300-600 zahăr
  • sucul de la ½ de lămâie sau un vârf de cuțit de sare de lămâie
  • opțional: vanilie, mentă, busuioc, rozmarin, lavandă, cimbrișor

Instrucțiuni de preparare
 

  • Caisele se spală, se îndepărtează sâmburii şi se curăţă de pete sau lovituri dacă este cazul.
  • Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
  • Se pun caisele în cratiţă, se presară 300 g de zahăr şi se adaugă zeama de lămâie. Se amestecă şi se lasă la frigider în jur de 2 ore, timp în care fructele vor lăsa sirop.
  • Se pune cratiţa la fiert pe foc mediu. Cu cât timpul de fierbere va fi mai scurt, cu atât gemul va avea o culoare mai frumoasă deoarece fructele nu au timp să oxideze,
  • După ce gemul începe să fiarbă, la suprafaţă se va forma o spumă. Aceasta trebuie îndepărtată cu o spumieră, exact aşa cum procedăm la supa de carne.
  • După ce îndepărtați spuma, scoateți puțin gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin și gustați. Dacă mai trebuie zahăr puteți să mai adăugați acum și să continuați fierberea.
  • Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute. Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat, iar siropul în care plutesc s-a legat.
  • Ca să testați consistența scoateți 1 lingură de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin (eventual în frigider) și trageți cu degetul o linie prin gem. Dacă linia rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se unesc la loc, înseamnă că gemul e gata.
  • Dacă doriți să adăugați diferite arome: extract de vanilie, crenguțe de mentă sau rozmarin, etc, acestea se adaugă în ultimele 10 minute de fierbere. Nu uitați să îndepărtați crenguțele de plante înainte să turnați gemul în borcane!
  • Cât timp fierbe gemul, vă puteţi ocupa de borcanele care trebuiesc spălate foarte bine şi sterilizate. Borcanele și capacele se sterilizează la cuptor, la 150 de grade pentru 15 minute. Detalii despre sterilizarea corectă, aici.
  • Din cantitățile de mai sus rezultă aprox. 3 borcane de 370 g, dar cantitatea depinde de cât sirop şi-au lăsat fructele şi de cât timp aţi lăsat gemul la fiert.
  • Așezați borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura și începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
  • Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
  • Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
  • Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
  • Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2-3 ani fără nicio problemă.

Bine de știut:

Mi s-a părut mai ușor să dau rețeta pentru 1 kg de fructe, astfel ca voi să o puteți multiplica ușor în funcție de cantitatea de caise pe care o aveți. 
În fotografiile care ilustrează rețeta, eu am făcut gem din 2 kg de caise și am obținut 5 borcane de 370 g și un borcan mai mic, de 300 g. 
Valori nutriționale
Rețeta de gem de caise pas cu pas, fără conservanți
Valori per porție
Calorii
548
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
138
g
46
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
131
g
146
%
Proteine
 
5
g
10
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
gem de caise

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
968 shares

Comentarii

  1. Gabriela a zis

    mai 29, 2022 at 2:56 am

    5 stars
    Am facut gem de caise dupa reteta dvs. si-a iesit excelent, va multumesc. Am urmat exact si sterilizarea borcanelor, sper sa nu se mai mucezeasca gemul acum.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 29, 2022 at 6:55 am

      Mă bucur tare mult că v-a plăcut cum a ieșit gemul. Dacă ați sterilizat corect borcanele, vă promit că gemul se va păstra perfect chiar și 2 ani de zile, chiar și într-o cămară de bloc. Mulțumesc frumos pentru comentariu. Numai bine! 🙂

      Răspunde
5 from 17 votes (16 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x