• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Conserve

    Cum se face gemul din fructe - zahăr, fierbere, păstrare.

    Publicat la 14 iunie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 9 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Cum se face gemul? Indiferent de fructe, principiile sunt aceleași. Află cât zahăr, cât timp se fierbe și cum se păstrează orice fel de gem.

    Gem, dulceață, magiun, peltea, toate se fac din fructe și toate se păstrează în borcane, dar metodele de preparare sunt diferite. Pentru că totuși gemurile se fac cel mai ușor, sunt cele mai uzuale și cele mai căutate, astăzi vorbim doar despre cum se face gemul din orice fel de fructe .

    cum se face gemul

    Cum se face gemul din orice fructe

    M-am decis să scriu această postare altfel pentru că mi-am dat seama că nu vă ajut deloc dacă tot scriu rețete de gem la nesfârșit, când cinstit ar fi să vă spun că toate gemurile se fac la fel: fierbem fructe cu zahăr și le punem în borcane. Credeți-mă, indiferent de fructe, nu facem nimic diferit. Bine, poate unora le scoatem sâmburii (caise, prune), iar pe altele le dăm pe răzătoare (mere, gutui), dar ca tehnică de preparare, odată ce ați înțeles cum funcționează rețeta de gem, veți ști să faceți gem din orice fructe.

    Mai mult decât atât, veți ști să faceți gem cât de dulce vreți, cât de fluid sau de bine închegat vă place, gem-pastă sau gem cu bucăți de fructe, etc. Suntem diferiți, avem gusturi diferite, așa că haideți să vedem cum putem adapta rețeta de gem după preferințe.

    Ce găsiți în acest articol - cum se face gemul

    Sper că am acoperit în acest articol toate aspectele rețetei și că am răspuns la toate întrebările, temerile și nedumeririle voastre legate de acest subiect. Și mai ales sper că vă va fi de ajutor pentru a face gem din orice fructe, exact așa cum îl doriți voi și nu urmând o rețetă care reflectă preferințele altcuiva.

    Mai jos găsiți o listă de subiecte. Puteți apăsa orice link pentru a ajunge doar la subiectul care vă interesează sau puteți derula în jos ca să citiți tot articolul. Să vă fie de folos! 🙂

    1. Ustensile necesare
    2. Din ce fructe se face gemul
    3. Cât zahăr punem la gem?
    4. Suc sau sare de lămâie la gem? De ce și când se pune?
    5. Se pune apă la gem?
    6. Cum se fierbe gemul? La foc mare sau foc mic?
    7. Gem pastă sau cu bucăți de fructe?
    8. Ce arome punem la gem?
    9. Cât timp se fierbe gemul?
    10. Sterilizarea borcanelor și capacelor pentru gem
    11. Când și cum turnăm gemul în borcane
    12. Unde păstrăm gemul și cât timp rezistă

    1. Ustensile necesare pentru rețeta de gem

    cratiță

    Mărimea acesteia depinde de cantitatea de fructe pe care doriți să o transformați în gem. Dar cum eu nu vă recomand să fierbeți mai mult de 2 kg de fructe odată, o cratiță cu capacitatea de 4-5 kg va fi perfectă.

    Când facem gem, de fapt fierbem fructele pentru ca apa conținută în acestea să vaporizeze. Cu cât acest lucru se întâmplă mai repede, cu atât mai bine, de aceea este de preferat să folosim o cratiță joasă, dar cu gura cât mai largă ca să avem o suprafață cât mai mare de evaporare.

    Și tot de preferat este să folosim o cratiță cu fund și pereți groși, care să distribuie uniform căldura și care în felul acesta va preveni într-o oarecare măsură lipirea și afumarea gemului în timpul fierberii. Nu avem nevoie de capac.

    Eu folosesc o oală de fontă emailată ca aceasta. Nu o păstrez doar pentru dulcețuri, tot în ea coc și pâinea cu maia.

    lingură de lemn

    Va trebui să amestecăm foarte des în cratița cu gem, așa că avem nevoie de o lingură de lemn cu coadă mai lungă, ca să putem ține mâna cât mai departe de gemul care stropește ca un vulcan în toate părțile. Eu am o lingură de bambus ca aceasta cu care mă înțeleg foarte bine la gemuri și dulcețuri.

    Lingura trebuie să fie curată, eventual folosită la doar la deserturi, nu și la mâncăruri pentru că lemnul păstrează foarte ușor mirosul și aroma de usturoi, ceapă, prăjeli, etc.

    opțional - blender de mână

    Dacă preferați gemurile-pastă, atunci pe la jumătatea fierberii va trebui să pasați fructele cu un blender de mână, așadar țineți unul la îndemână.

    pâlnie pentru borcane

    O pâlnie din aceasta specială pentru borcane, e un accesoriu pe care poate îl folosiți doar de câteva ori pe an, dar atunci când aveți nevoie de ea este esențială și foarte utilă. Vă ușurează mult munca și vă scutește de multe neplăceri și de gem fierbinte scurs pe borcane.

    borcane, capace și etichete

    Puteți folosi borcane de orice capacitate doriți. Pentru că familia noastră nu e prea numeroasă, eu prefer să folosesc pentru gem borcane de 400 de grame. Cele de 800 de grame s-ar consuma foarte greu la noi, dar într-o familie numeroasă, probabil că ar fi potrivite și astfel de borcane.

    Important este ca în fiecare an să cumpărați capace noi și să nu refolosiți capacele decât dacă sunteți siguri că sunt în stare perfectă. În niciun caz nu utilizați capace îndoite, cu urme de rugină, cu pete, etc.

    După răcire etichetați borcanele și scrieți pe etichetă anul, eventual și alte informații dacă este cazul de exemplu: "gem de caise cu rozmarin". Puteți cumpăra etichete autoadezive de la orice papetărie sau le puteți comanda online.

    cum se face gemul din orice fructe

    2. Din ce fructe se face gemul?

    Cum se face gemul din orice fructe

    Puteți face gem din orice fructe vă plac. De obicei la gem se folosesc fructele cele mai bine coapte, moi și dulci. Bineînțeles, fructele se spală sub jet de apă și se îndepărtează codițele și sâmburii, după caz, precum și părțile lovite sau care nu sunt perfect sănătoase.

    Deși nu recomand, au fost situații în care am avut nevoie de gem și am folosit fructe congelate. În acest caz fructele se lasă mai întâi să se decongeleze pentru a scăpa de lichidul pe care îl lasă.

    3. Cât zahăr punem la gem?

    Cum se face gemul din orice fructe

    Am întâlnit deseori ideea greșită că zahărul este cel care conservă gemurile, așadar dacă punem mai mult zahăr, gemul va rezista mai mult timp în cămară. Dacă ar fi așa, ar trebui să punem zahăr și la zacuscă, altfel n-ar ține peste iarnă 😀 Și să nu uităm de gemul de prune sau de magiunul care se face fără pic zahăr!

    Consider că este greșit să urmați orbește o rețetă care prevede o anumită cantitate de zahăr/kg de fructe. Fructele nu sunt mereu la fel: uneori sunt mai dulci, alteori mai acre, iar gusturile noastre sunt, de asemenea, diferite. Unii preferă gemurile mai acrișoare, alții mai dulci.

    Cum procedez eu:

    Pornesc întotdeauna de la 300 g zahăr/kg de fructe de orice fel. Pun gemul la fiert și după vreo 10-15 minute, după ce fructele s-au înmuiat suficient și gustul în oală s-a echilibrat, deja îmi pot da seama cam cât de dulce sau de acru va ieși gemul. Scot pe o farfurioară 1-2 linguri de gem, îl las să se răcorească și îl gust. Dacă mai are nevoie de zahăr, adaug cât consider că trebuie și continui fierberea.

    E bine să știți că nu e deloc bătută în cuie cantitatea de zahăr și că o puteți oricând adapta în funcție de fructele pe care le aveți la îndemână și de gusturile voastre.

    Se pot folosi îndulcitori?

    Da, se poate. Știu că există îndulcitori speciali pentru gemuri, dar eu nu folosesc. Prefer să fac gemul cu mai puțin zahăr.

    4. Suc sau sare de lămâie la gem? De ce și când se pune?

    Puteți folosi fie suc proaspăt de lămâie, fie sare de lămâie. Ambele conțin acid citric și au același rol: să împiedice oxidarea fructelor. Adăugarea lor asigură păstrarea culorii naturale, vii a fructelor.

    Așadar, dacă doriți un gem cu o culoare frumoasă, adăugați sucul de la ½ de lămâie mare sau un vârf de linguriță de sare de lămâie la 1 kg de fructe.

    Fie că folosiți suc sau sare de lămâie, acestea se adaugă la început, după ce ați curățat fructele, nu mai târziu!

    5. Cum se face gemul. Se pune apă la gem?

    Categoric nu! Scopul nostru este să se vaporizeze apa din fructe, așadar e un nonsens să turnăm apă peste fructe, pentru ca pe urmă să amestecăm în oală așteptând ca aceasta să se evapore.

    Fructele se presară cu suc/sare de lămâie și cu zahăr, se amestecă și se lasă deoparte 1-2 ore pentru ca zahărul să se dizolve și în contact cu fructele să rezulte un sirop. În funcție de tipul de fructe folosit, acest lucru se întâmplă mai repede sau mai încet. De exemplu căpșunile, care conțin un procent mai mare de apă, vor lăsa suc mai repede decât gutuile.

    Puteți lăsa cratița cu fructe și zahăr chiar și peste zi sau peste noapte, la frigider dacă nu vă puteți ocupa de gem imediat. Eu însămi procedez de multe ori așa ca să pot fierbe gemul dimineața devreme sau seara târziu când e mai răcoare.

    6. Cum se fierbe gemul? La foc mare sau foc mic?

    Cum se face gemul din orice fructe

    Gemul se fierbe întotdeauna la foc mediu, ba chiar mediu spre mare dacă stați lângă el de la început și amestecați continuu și energic cu lingura de lemn ca să nu sară în toate părțile și să nu se lipească de cratiță.

    Fierbem gemul la foc mediu și nu mic, deoarece cu cât timpul de fierbere va fi mai scurt, cu atât fructele vor avea mai puțin timp la dispoziție să oxideze, deci gemul nostru va avea o culoare mai frumoasă.

    La început, în primele 10 -15 minute, cât încă mai este sirop în oală, puteți amesteca doar din când în când. Pe măsură ce gemul se îngroașă, va trebui să stați lângă el și să amestecați continuu pentru că tinde să devină mai gros la fundul oalei și există riscul să se lipească.

    7. Gem pastă sau cu bucăți de fructe?

    Cum se face gemul din orice fructe

    Știu persoane pentru care gemul înseamnă o pastă cât mai fină și omogenă fără bucăți de fructe. Dacă și voi preferați gemul de acest fel, soluția este ca undeva pe la jumătatea fierberii, când fructele s-au înmuiat suficient și plutesc în sirop, să pasați gemul cu un blender de mână până când obțineți textura pe care o doriți.

    Dacă însă preferați gemul cu bucăți de fructe, atunci firește, nu veți folosi blenderul. În funcție de tipul de fructe, le puteți lăsa întregi (căpșunile) sau le puteți tăia jumătăți (prunele), sferturi (caisele) sau cuburi (merele).

    8. Ce arome punem la gem?

    Din nou...suntem diferiți. Persoanelor mai conservatoare le va fi suficientă doar aroma fructelor, dar altor persoane le va plăcea să adauge arome în plus care să o completeze sau să o potențeze.

    Ce arome putem folosi la gemuri: vanilie, tonka, scorțișoară, cardamon sau ierburi aromatice. Dintre ierburile aromatice, cel mai bine se potrivesc cu fructele: menta, rozmarinul, cimbrișorul, busuiocul, lavanda.

    Dacă folosiți condimente care își dezvoltă mai greu aroma, de exemplu vanilie, tonka, batoane de scorțișoară, cardamon, va trebui să le adăugați la începutul fierberii.

    Ierburile aromatice se adaugă spre final, cam cu 10 minute înainte ca gemul să fie gata. Folosiți rămurele mai mari, nu frunze mici, pentru a le putea îndepărta ușor înainte să turnați gemul în borcane.

    9. Cum se face gemul - cât timp se fierbe gemul?

    Ca și în cazul zahărului, nici timpul de fierbere nu poate fi indicat cu exactitate pentru că el depinde de mai mulți factori: cât de largă este cratița, cât de iute este focul, dar și de cât de “apoase” sunt fructele în anul respectiv. Dacă a fost o primăvară ploioasă, veți observa și voi că fructele (mai ales căpșunile și cireșele) sunt mai puțin dulci, dar mai zemoase. Nu în ultimul rând, timpul mai depinde și de cât de fluid sau de bine legat vă place să fie gemul.

    Doar orientativ v-aș spune că pentru 1 kg de fructe, gemul nu ar trebui să stea pe foc mediu mai mult de 30-35 de minute, dar nimeni nu vă poate indica exact cât timp să țineți gemul pe foc. Trebuie să vă dați singuri seama când gemul a ajuns la consistența care vă place.

    Ca să vă dați seama de consistența lui, când gemul s-a îngroșat și începe să semene cu un vulcan care aruncă stropi în toate părțile, scoateți pe o farfurie 1-2 lingurițe de gem. Băgați farfuria în congelator 5 minute pentru ca gemul să se răcească. Dacă e fierbinte va fi foarte fluid și nu puteți aprecia corect cât e de bine legat.

    Trageți cu degetul o dungă prin gem. Dacă dunga rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se mai unesc una cu alta, înseamnă că gemul e gata și are consistența potrivită. Dacă știți că vă plac gemurile mai groase, mai bine legate, lăsați-l să mai fiarbă încă 10 minute.

    10. Sterilizarea borcanelor și capacelor pentru gem

    Borcanele și capacele folosite la orice conservă, nu doar la gem, trebuie să fie spălate foarte bine cu apă caldă și detergent de vase, apoi sterilizate în cuptor. Sterilizarea se face așezând borcanele și capacele într-o tavă metalică pe care o introducem în cuptorul rece!

    Aprindem cuptorul la 150 de grade (treapta mică la cuptoarele pe gaz) și lăsăm borcanele acolo timp de 15 minute. Nu vă faceți griji, borcanele nu se sparg, iar siliconul (garnitura) capacelor rezistă la această temperatură.

    Expunerea la această temperatură omoară toate microorganismele care ar putea să compromită conservele noastre pe durata depozitării lor. Pe canalul meu de YouTube găsiți un video în care am explicat în detaliu de ce și cum se face corect sterilizarea borcanelor și a capacelor. Îl puteți viziona cu un click pe fotografia de mai jos.

    11. Când și cum turnăm gemul în borcane

    Cum se face gemul

    Când gemul a ajuns la consistență dorită, trebuie să îl turnăm imediat în borcanele sterilizate în prealabil. Păstrând borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura, începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.

    Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.

    Acoperiți borcanele cu un pled sau cu 2-3 prosoape de bucătărie și lăsați-le așa până la răcirea completă.

    12. Unde păstrăm gemul și cât timp rezistă

    Cum se face gemul

    După răcire, ștergeți borcanele de eventualele resturi de gem dacă este cazul, etichetați-le și păstrați-le în beci sau în cămară. Dacă le-ați preparat corect și ați folosit borcane și capace bine sterilizate, gemurile se vor păstra 2-3 ani de zile fără nicio problemă.

    Bineînțeles că vor rezista mai bine într-o pivniță sau un beci răcoros decât într-o cămară de la bloc. Totuși, eu locuiesc la bloc, cămara mea e în mijlocul apartamentului, nu e foarte răcoroasă, dar gemurile mele se păstrează perfect timp de cel puțin 2 ani.

    Dragii mei, acum știți cum se face gemul din absolut orice fructe! Spor la treabă vă doresc!

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Zelig Rozenfeld

      iunie 30, 2023 at 12:21 pm

      Sunteți și shef și o profesoara buna pentru ca știți și sa predați .
      Va mulțumesc frumos.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        iulie 01, 2023 at 7:33 am

        Multumesc frumos! Mă bucur mult că v-a plăcut articolul, sper că ați găsit informații utile aici 🙂

        Răspunde
    2. Elena

      august 25, 2021 at 9:07 pm

      Bună seara!
      Aș dori să fac gem din fructe de cătina. Procedez ca la orice gem clasic, sau le fierb puțin, le mixez și apoi le strecor (sa scap de coji și semințe) și adaug zaharul?

      Mtumesc,

      Răspunde
      • Iuliana

        august 25, 2021 at 10:40 pm

        Sincer, de cătină nu am făcut niciodată, dar da, aș face exact cum ați spus: le-aș mixa puțin la robot, apoi le-aș strecura și aș continua cu zahăr și fierbere ca la orice gem. Cred că va trebui să adăugați și puțină apă la fiert, mă gândesc că va ieși un fel de pastă destul de densă. Succes!

        Răspunde
    3. Dana

      iulie 20, 2021 at 9:01 am

      Cum speli zmeura ca să nu o zdrobești prea mult

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 20, 2021 at 10:25 am

        O așez într-o tavă perforată și o trec pe sub un jet de apă care să nu fie prea puternic. Dar dacă o folosiți la gem, chiar nu contează cum o spălați, pentru că oricum nu rămâne întreagă.

        Răspunde
    4. Ioana

      iunie 15, 2021 at 11:47 am

      Multumesc frumos pentru clarificari. Am comandat o oala ca a ta. Sper ca o sa fie o serie de articole, sunt curioasa cum faci tu pelteaua.

      Răspunde
    5. Elena Morhan

      iunie 14, 2021 at 8:44 am

      Putem sa punem deasupra o sita din aceea ca sa nu stropeasca asa tare?

      Răspunde
      • Iuliana

        iunie 14, 2021 at 8:46 am

        Nu, pentru că la momentul când ajunge să stropească, deja trebuie să amestecați continuu în el să nu se lipească de cratiță.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.