• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Tocăniță de ceapă cu carne de pui

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 20 mai 2024 · Publicată: 22 feb. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
701 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Încearcă această rețetă de tocăniță de ceapă cu carne de pui și mămăliguță! O mâncare simplă, cu puține ingrediente și foarte gustoasă.

O mâncare rustică, cu multă ceapă, ușor dulceagă și plină de arome. O puteți face cu pulpe sau copănele de pui și va fi prânzul perfect lângă o mămăliguță aburindă. Garantat va fi pe gustul întregii familii!

tocanita de ceapa cu carne de pui

Ne plac mult astfel de mâncăruri simple și le includ destul de des în meniu. Facem des ciulama de pui cu smântână și usturoi pe care o servim la fel, alături de mămăliguță.

O rețetă foarte asemănătoare cu tocănița de ceapă de astăzi este cea de pulpe de pui la tigaie cu ceapă și roșii la care folosesc multă ceapă verde și multe roșii proaspete dacă este vară. Familia mea îmi cere des să le fac și papricaș de pui cu găluște de făină, o rețetă grozav de gustoasă, pe care o știu din copilărie.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Cum se servește
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

tocanita de ceapa_ingredente de baza

Ingredientele de bază pentru această rețetă sunt:

  • ceapa uscată - puteți folosi ceapă galbenă, albă sau roșie
  • carne de pui - cele mai potrivite sunt pulpele de pui, fie că le folosiți întregi sau doar părțile inferioare (copănele) sau superioare.

În plus, mai folosim:

  • suc de roșii - firește e de preferat cel făcut în casă, ceva mai gros, eventual cu ceva pulpă de tomate
  • ardei gras - va da o aromă deosebită în această mâncare
  • ulei - în care vom căli pulpele și mai apoi ceapa
  • vin alb - pentru o aromă deosebită
  • condimente - sare, piper, chimen, boia dulce, dafin, usturoi, toate după gustul fiecăruia
ingrediente

Preparare

  1. Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare.
  2. Rumeniți pulpele de pui pe ambele părți cât să capete puțină crustă, nu trebuie să le gătiți de tot.
  3. Scoateți carnea pe o farfurie și păstrați-o la cald.
  4. În grăsimea rămasă în puneți ardeiul tăiat cubulețe, usturoiul tocat mărunt, semințele de chimen și boiaua de ardei. Căliți 1 minut.
  5. Puneți apoi ceapa tăiată solzișori și 100 ml de apă. Gătiți ceapa timp de 3-4 minute, amestecând din când în când până ce se înmoaie puțin.
  6. Adăugați vinul alb, sare, piper și dafin. Lăsați ceapa să se gătească la foc mic, acoperită cu capac pentru 15 de minute.
  7. Puneți sosul de roșii, amestecați, iar deasupra așezați pulpele de pui rumenite la început. Dați cratița în cuptorul pre încins la 180 de grade pentru 20-30 de minute.
tocanita de ceapa cu carne de pui

Cum se servește

Tocănița de ceapă cu carne de pui se servește caldă, imediat ce o scoateți din cuptor, presărată cu pătrunjel proaspăt și de preferat alături de o mămăliguță caldă.

Firește, dacă nu vă place mămăliga, o puteți servi și cu pâine.

În caz de nevoie, pe blog găsiți o postare în care am explicat pas cu pas cum se face mămăliga.

Rețete asemănătoare

  • Piept de pui cu ciuperci si sos alb în tigaie
    Piept de pui cu ciuperci și sos alb
  • Pui intreg la cuptor
    Pui întreg la cuptor cu legume și unt aromat
  • Snitele din piept de pui la cuptor
    Șnițele din piept de pui la cuptor, fără pic de ulei
  • Ostropel de pui
    Ostropel de pui cu mămămliguță - rețeta tradițională

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tocanita de ceapa cu carne de pui

Tocăniță de ceapă cu carne de pui

Încearcă această rețetă de tocăniță de ceapă cu carne de pui și mămăliguță! O mâncare simplă, cu puține ingrediente și foarte gustoasă.
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 50 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 5 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

cratiță cu capac

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 4 buc pulpe inferioare de pui (aprox. 650 g în total)
  • 700 g ceapă uscată
  • 1 ardei gras
  • 50 ml ulei
  • 120 ml suc de roşii cu pulpă
  • 120 ml vin alb
  • ½ linguriță boia dulce
  • ½ linguriță semințe de chimen
  • 2 căței de usturoi
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță piper boabe
  • sare, piper măcinat, după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare. Rumeniți pulpele de pui pe ambele părți cât să capete puțină crustă, nu e nevoie să le gătiți de tot.
  • Scoateți carnea pe o farfurie și păstrați-o la cald.
  • În grăsimea rămasă în puneți ardeiul tăiat cubulețe, usturoiul tocat mărunt, semințele de chimen și boiaua de ardei. Căliți 1 minut.
  • Puneți apoi ceapa tăiată solzișori și 100 ml de apă. Gătiți ceapa timp de 3-4 minute, amestecând din când în când până ce se înmoaie puțin.
  • Adăugați vinul alb, sare, piper și dafin. Lăsați ceapa să se gătească la foc mic, acoperită cu capac pentru 15 de minute.
  • Puneți sosul de roșii, amestecați, iar deasupra așezați pulpele de pui rumenite la început. Dați cratița în cuptorul pre încins la 180 de grade pentru 20-30 de minute.
  • Serviți tocănița caldă, alături de o mămăliguță.
Nutrition Facts
Tocăniță de ceapă cu carne de pui
Amount per Serving
Calorii
439
% Daily Value*
Grăsimi
 
28
g
43
%
Colesterol
 
86
mg
29
%
Carbohidrați
 
25
g
8
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
13
g
14
%
Proteine
 
19
g
38
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
tocanita de ceapa cu carne de pui

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Gogoșari copți umpluți, gata de servit, în sos de roșii, cu felii de pâine și smântână
    Gogoșari umpluți cu carne de pui și ciuperci – rețetă gustoasă de toamnă
  • Chifteluțe de pui fragede în sos de smântână, cu mazăre și morcovi, servite cald într-un bol alb, rețetă tradițională rapidă
    Mâncare de mazăre cu smântână și chifteluțe – rețeta ușoară și gustoasă
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
701 shares

Comentarii

  1. Valentin a zis

    martie 05, 2022 at 9:07 pm

    5 stars
    Gustul copilăriei mele! Tare mult îmi place aceasta mâncare.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 06, 2022 at 7:58 am

      Și eu tot din copilărie știu tocănița de ceapă. E tare gustoasă. Mulțumesc pentru vizită!

      Răspunde
      • Doina Knutsen a zis

        noiembrie 01, 2023 at 4:35 pm

        5 stars
        Bun,bun..????..mamica mea o facea la fel..???? ..un motiv in plus sa va urmaresc..????..multumum ????????????

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          noiembrie 01, 2023 at 5:01 pm

          Rețele de la mame și bunici sunt magice, nu-i așa?

          Răspunde
      • Doina Knutsen a zis

        noiembrie 01, 2023 at 4:40 pm

        5 stars
        Scuze..in loc de emoticoane au aparut semne de intrebare..ciudat

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          noiembrie 01, 2023 at 5:02 pm

          Mda, nu știu de ce se întâmplă așa uneori. O fi o nepotrivire de caracter între dispozitive...

          Răspunde
5 from 9 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.