Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Saramură de crap cu legume

Publicat la 11 aprilie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

398 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Toate secretele pentru cea mai reușită saramură de crap cu legume: o zeamă gustoasă, condimente, legume coapte și o mămăliguță fierbinte!

Saramura este una dintre cele mai iubite rețete pescărești ale românilor. Ingrediente puține, gusturi simple, arome naturale, toate se împletesc, alături de o mămăliguță aburindă, într-una dintre cele mai gustoase mâncăruri.

Saramura de crap în farfurie cu mamaliguta si ardei iute

Saramura se poate face din aproape orice pește: caras, biban, novac, știucă, somn. Totuși, regele peștilor când vine vorba de rețete tradiționale cu pește, rămâne crapul, cel cu carnea atât de dulce și de gustoasă!

Iar pentru crap proaspăt, curățat gratuit și tăiat rondele, gata de pus pe grătar sau de aruncat în tigaie, vă puteți baza mereu pe personalul de la pescăriile Selgros !

Banner selgros

Și nu uitați ca atunci când vă apucați de pregătit saramura, să puneți și apa la fiert pentru mămăliguță, da? 😉

Haideți să vedem împreună toate secretele pentru cea mai reușită saramură de crap cu legume, rețeta lipovenească!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare saramură de crap cu legume
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Care este peștele cel mai potrivit pentru saramură?

Eu vă recomand să folosiți crap pentru că este cărnos, dar o saramură gustoasă se poate face și cu: caras, biban, novac, știucă, somn, etc.

Ce se pune în saramură ca să iasă gustoasă?

Pentru cea mai bună saramură vom folosi multe condimente: piper, dafin, cimbru, ardei iute, usturoi. Pe lângă acestea mai avem nevoie și de câteva legume: roșii, ardei kapia și ardei gras.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare saramură de crap cu legume

  • Vom începe prin a coace legumele, pentru că ele au nevoie de timp să se răcească. Le curățăm și le tocăm mărunt cu un cuțit.
  • Ne ocupăm apoi de pește. Acesta trebuie curățat de solzi și eviscerat, apoi filetat sau tăiat rondele. Capul nu îl vom folosi la saramură, așa că îl puteți păstra pentru a face o ciorbă din cap de pește cu orez, absolut delicioasă!
  • Frigem peștele pe grătar sau, dacă locuiți la bloc, într-o tigaie. Puneți peștele la fript doar când tigaia este foarte bine încinsă, altfel se va lipi. Există și rețete de saramură cu peștele prăjit în ulei. Se procedează exact ca a rețeta de pește prăjit în curstă de mălai.
  • Pentru saramură punem apa la fiert, iar aici adăugăm condimentele: sare după gust, boabele de piper, frunza de dafin, cimbru uscat și ardeiul iute.
  • Când apa dă în clocot, punem legumele coapte și tocate, eventual mai completăm cu puțin suc de roșii. Lăsăm saramura să dea 2-3 clocote, stingem focul și punem usturoiul trecut prin presă.
  • Turnăm saramura peste rondelele de crap fript, acoperim cu un capac și lăsăm aromele să se întrepătrundă pentru 15 minute.
  • Între timp ar trebui să fie gata și mămăliguța și ne putem așeza la masă!

Mai jos, veți găsi rețeta detaliată pas cu pas pe care o puteți tipări ca să o aveți la îndemână atunci când o preparați.

Saramura de crap

Rețete asemănătoare

Dacă sunteți amatori de mâncăruri pescărești, vă las mai jos câteva rețete pe care sper că veți dori să le încercați:

  • Rasol de peste cu legume
    Rasol de pește cu legume și sos de hrean
  • Hamsii prajite
    Hamsii prăjite ca la mare. Dar mai bune!
  • Icre de crap si știucă pe platou festiv
    Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini
  • Macrou marinat in otet
    Macrou marinat la rece, în oțet cu ceapă și mirodenii

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Saramura de crap în farfurie cu mamaliguta si ardei iute

Saramură de crap cu legume

Toate secretele pentru cea mai reușită saramură de crap cu legume: o zeamă gustoasă, condimente, legume coapte și o mămăliguță fierbinte!
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
așteptare: 15 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg crap (sau caras, novac, știucă, somn)
  • 4 roșii
  • 2 ardei kapia
  • 2 ardei grași
  • 1 ardei iute
  • 200 ml suc de roșii
  • 1 căpățână usturoi
  • sare, piper măcinat - după gust
  • 1 linguriță piper boabe
  • 2-3 frunze de dafin
  • 1 crenguță cimbru
  • pătrunjel proaspăt
  • 600 ml apă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți roșiile și ardeii să se coacă într-o tigaie. Rotiți legumele din când în când ca să se coacă uniform pe toate părțile.
    rosii si ardei la gratar
  • Scoateți legumele coapte într-un castron, presărați puțină sare și lăsați-le câteva minute acoperite cu un capac. Se vor curăța mai ușor.
    Legume coapte
  • Tocați mărunt roșiile coapte.
    Rosii coapte tocate
  • Curățați ardeii copți de coji și cotoare, apoi tăiați-i fâșii mici, numai bune să fie luate în furculiță.
    Ardei copti tocati
  • Crapul trebuie să fie curățat de solzi și eviscerat. Păstrați capul pentru o ciorbă, iar trunchiul îl tăiați rondele.
    crap
  • Peste rondele presărați sare și piper măcinat, amestecați bine ca să ajungă sarea peste tot și lăsați-le la rece pentru jumătate de oră.
    rondele de crap cu sare
  • Puneți peștele să se frigă pe toate părțile într-o tigaie. Tigaia trebuie să fie foarte bine încinsă înainte să puneți peștele, altfel se va lipi.
    Crap fript in tigaie
  • Într-o cratiță puneți la fiert 600 ml de apă. În apă puneți: sare după gust, boabele de piper, frunza de dafin, cimbru uscat și ardeiul iute.
    apa la fiert cu condimente
  • Când apa dă începe să fiarbă, adăugați roșiile coapte și tocate, sucul de roșii și ardeii copți tăiați fâșii. Lăsați saramura să mai dea 2-3 clocote, apoi stingeți focul și puneți usturoiul trecut prin presă.
  • Turnați saramura pregătită mai sus peste peștele fript. Acoperiți cu un capac și lăsați aromele să se împrietenească timp de 15 minute.
    saramura turnata peste crap
  • Înainte de servire presărați pătrunjel proaspăt tocat mărunt și serviți saramura cu mămăliguță caldă.
    Saramura de crap_reteta
Valori nutriționale
Saramură de crap cu legume
Valori per porție
Calorii
271
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
10
g
15
%
Colesterol
 
110
mg
37
%
Carbohidrați
 
12
g
4
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
8
g
9
%
Proteine
 
33
g
66
%
Vitamina A
 
3409
IU
68
%
Calciu
 
161
mg
16
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Saramura de crap_reteta

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
398 shares

Comentarii

  1. Daniel a zis

    august 30, 2023 at 5:35 pm

    5 stars
    Ok. Este saramură făcută ca în delta. Doar că trebuie câteva ajustări și anume:
    - nu puneți ardeiul iute decât la sfârșit după ce ați pus saramura peste pește și ați dat-o într-un clocot pentru a nu iuți prea tare saramura.
    - nu puneți usturoiul la fiert. Faceți un pic de mujdei pe care îl puneți la final peste saramura dată de pe foc.
    Poftă bună vă doresc..

    Răspunde
5 from 5 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x