Să faci compot de cireșe sau de vișine e foarte simplu și foarte ieftin. Nu trebuie să îl fierbem decât 10 minute și se păstrează perfect în cămară până la iarnă când ne bucurăm de el în zilele friguroase!
Ne plac compoturile foarte mult! Sunt un desert simplu și bun. Pe lângă acest compot de cireșe, preferatele noastre sunt compotul de struguri albi și compotul de prune cu aromă de scorțișoară.
Încă de când le fac, mă gândesc cum le voi savura în Postul Crăciunului alături de câțiva biscuiți sau fursecuri de post.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru rețeta de compot de cireșe
Compotul este cel mai ieftin desert. Nu avem nevoie, practic, decât de 2 ingrediente: fructe și zahăr. Bineînțeles ne trebuie și apă rece cât să umplem borcanele 🙂
- cireșe - alegeți fructe proaspete, ferme și sănătoase.
- zahăr tos - pentru îndulcit, după gust
- zahăr Bourbon - pentru o aromă de vanilie naturală
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor pe care le-am folosit eu, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cât zahăr punem la compot?
Având în vedere că oricum servim compotul alături de ceva dulce (biscuiți, frusecuri, prăjiturele) eu prefer să nu folosesc prea mult zahăr.
La urma urmei, un compot se poate îndulci și în momentul servirii cu puțin zahăr sau miere de albine.
Eu recomand așa:
- la borcanele de 800 g - 2 linguri cu zahăr
- la borcanele de 400 g - 1 lingură cu zahăr
Cum se pregătește compotul de cireșe
Pasul 1: pregătiri
- Sterilizați borcanele și capacele pe care le veți folosi la compot. Vedeți aici cum se face corect sterilizarea.
- Alegeți fructele sănătoase, ferme, fără stricăciuni sau urme de lovire. Spălați cireșele și aruncați codițele (sau le păstrați pentru ceai). După preferințe, puteți îndepărta sâmburii sau îi puteți păstra.
- Dacă alegeți să aromatizați compotul cu vanilie naturală, atunci cel mai simplu și eficient este să calculați câte linguri de zahăr tos vă trebuie, în funcție de numărul de borcane pe care vreți să îl faceți. Amestecați apoi zahărul tos cu cel Bourbon. În acest fel veți avea aromă de vanilie naturală în toate borcanele.
Pasul 2: umplerea borcanelor
- Umpleți borcanele cu cireșe cam pe trei sferturi.
- Puneți zahăr în borcane, așa cum am arătat mai sus. Puteți pune mai mult sau mai puțin, după gustul vostru.
- Umpleți borcanele cu apă rece până aproape de gură.
- Înfiletați capacele și verificați-le să etanșeze perfect.
Pasul 3: sterilizarea borcanelor
- Puneți un șervet de bucătărie pe fundul unei oale încăpătoare. Așezați borcanele în oală. Dacă se ating unele de altele, e de preferat să le înfășurați în ziare ca să nu se spargă în timpul fierberii.
- Turnați apă rece în oală până la ¾ din înălțimea borcanelor.
- Puneți oala la fiert și din momentul în care apa începe să clocotească, cronometrați 10 minute.
- După cele 10 minute de fierbere, stingeți focul, acoperiți oala cu un capac și lăsați borcanele cu compot să se răcească lent, în apă, până a doua zi.
Cum se păstrează
După răcire, ștergeți de apă borcanele cu compot de cireșe și etichetați-le. Scrieți pe etichetă ce conțin, luna și anul când le-ați făcut.
Compotul pregătit după această rețetă rezistă foarte bine într-o cămară răcoroasă și întunecoasă chiar și 2 ani.
Dacă desfaceți un borcan de compot și nu se mănâncă tot, păstrați-l în frigider.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg cireșe sau vișine (cântărite cu sâmburi)
- 6 linguri zahăr tos (alb sau brun)
- 20 g zahăr vanilat Bourbon (2 pliculețe)
Instrucțiuni de preparare
- Alegeți cireșe proaspete, ferme și sănătoase. Spălați-le bine, rupeți codițele. Puteți îndepărta sâmburii sau îi puteți păstra, după preferințe.
- Distribuiți cireșele în cele 4 borcane. Ar trebui să fie cam pe ¾ pline cu fructe.
- Puneți într-un castron 6 linguri rase de zahăr și peste el cele 20 g de zahăr Bourbon. Amestecați. În borcanele de 800 g puneți câte 2 linguri din amestecul de zahăr, iar în cele de 400 g puneți doar 1 lingură.
- Umpleți borcanele cu apă rece până aproape de gură.
- Înfiletați bine capacele.
- Verificați dacă toate capacele etanșează perfect.
- Pe fundul unei oale încăpătoare puneți un șervet de bucătarie. Așezați borcanele în oală și turnați apă rece până la ¾ din înălțimea borcanelor. Puneți oala la fiert.
- Din momentul în care apa începe să clocotească cronometrați 10 minute. Apoi stingeți focul, puneți un capac peste oală și lăsați compotul să se răcească lent, în oala cu capac până a doua zi.
- Compotul astfel preparat rezistă într-o cămară răcoroasă chiar și 2 ani.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu