• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 22 iul. 2023 · Publicată: 28 iun. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
36 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Să faci compot de cireșe sau de vișine e foarte simplu și foarte ieftin. Nu trebuie să îl fierbem decât 10 minute și se păstrează perfect în cămară până la iarnă când ne bucurăm de el în zilele friguroase!

Reteta de compot de cirese pentru iarna

Ne plac compoturile foarte mult! Sunt un desert simplu și bun . Pe lângă acest compot de cireșe, preferatele noastre sunt compotul de struguri albi și compotul de prune cu aromă de scorțișoară.

Încă de când le fac, mă gândesc cum le voi savura în Postul Crăciunului alături de câțiva biscuiți sau fursecuri de post.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru rețeta de compot de cireșe
  • Cât zahăr punem la compot?
  • Cum se pregătește compotul de cireșe
  • Cum se păstrează
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru rețeta de compot de cireșe

Compotul este cel mai ieftin desert. Nu avem nevoie, practic, decât de 2 ingrediente: fructe și zahăr. Bineînțeles ne trebuie și apă rece cât să umplem borcanele 🙂

ingrediente reteta compot de cirese pentru iarna
  • cireșe - alegeți fructe proaspete, ferme și sănătoase.
  • zahăr tos - pentru îndulcit, după gust
  • zahăr Bourbon - pentru o aromă de vanilie naturală

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor pe care le-am folosit eu, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cât zahăr punem la compot?

Având în vedere că oricum servim compotul alături de ceva dulce (biscuiți, frusecuri, prăjiturele) eu prefer să nu folosesc prea mult zahăr.

La urma urmei, un compot se poate îndulci și în momentul servirii cu puțin zahăr sau miere de albine.

Eu recomand așa:

  • la borcanele de 800 g - 2 linguri cu zahăr
  • la borcanele de 400 g - 1 lingură cu zahăr

Cum se pregătește compotul de cireșe

Pasul 1: pregătiri

  • Sterilizați borcanele și capacele pe care le veți folosi la compot. Vedeți aici cum se face corect sterilizarea .
  • Alegeți fructele sănătoase, ferme, fără stricăciuni sau urme de lovire. Spălați cireșele și aruncați codițele (sau le păstrați pentru ceai). După preferințe, puteți îndepărta sâmburii sau îi puteți păstra.
  • Dacă alegeți să aromatizați compotul cu vanilie naturală, atunci cel mai simplu și eficient este să calculați câte linguri de zahăr tos vă trebuie, în funcție de numărul de borcane pe care vreți să îl faceți. Amestecați apoi zahărul tos cu cel Bourbon. În acest fel veți avea aromă de vanilie naturală în toate borcanele.

Pasul 2: umplerea borcanelor

  • Umpleți borcanele cu cireșe cam pe trei sferturi.
  • Puneți zahăr în borcane, așa cum am arătat mai sus. Puteți pune mai mult sau mai puțin, după gustul vostru.
  • Umpleți borcanele cu apă rece până aproape de gură.
  • Înfiletați capacele și verificați-le să etanșeze perfect.

Pasul 3: sterilizarea borcanelor

  • Puneți un șervet de bucătărie pe fundul unei oale încăpătoare. Așezați borcanele în oală. Dacă se ating unele de altele, e de preferat să le înfășurați în ziare ca să nu se spargă în timpul fierberii.
  • Turnați apă rece în oală până la ¾ din înălțimea borcanelor.
  • Puneți oala la fiert și din momentul în care apa începe să clocotească, cronometrați 10 minute.
  • După cele 10 minute de fierbere, stingeți focul, acoperiți oala cu un capac și lăsați borcanele cu compot să se răcească lent, în apă, până a doua zi.
Cum se face compotul

Cum se păstrează

După răcire, ștergeți de apă borcanele cu compot de cireșe și etichetați-le. Scrieți pe etichetă ce conțin, luna și anul când le-ați făcut.

Compotul pregătit după această rețetă rezistă foarte bine într-o cămară răcoroasă și întunecoasă chiar și 2 ani.

Dacă desfaceți un borcan de compot și nu se mănâncă tot, păstrați-l în frigider.

Rețete asemănătoare

  • limonadă
    Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
  • Compot de caise răcoritor şi aromat
    Compot de caise răcoritor şi aromat
  • Compot răcoritor de cireşe cu lămâie
  • Compot cald de mere cu cardamom
    Compot cald de mere cu cardamom

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Reteta de compot de cirese pentru iarna

Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna

Compot de cireșe sau de vișine foarte simplu și foarte ieftin. Îl fierbem doar 10 minute și se păstrează perfect în cămară până la iarnă!
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4 borcane
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg cireșe sau vișine (cântărite cu sâmburi)
  • 6 linguri zahăr tos (alb sau brun)
  • 20 g zahăr vanilat Bourbon (2 pliculețe)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Alegeți cireșe proaspete, ferme și sănătoase. Spălați-le bine, rupeți codițele. Puteți îndepărta sâmburii sau îi puteți păstra, după preferințe.
    cirese spalate cu samburi
  • Distribuiți cireșele în cele 4 borcane. Ar trebui să fie cam pe ¾ pline cu fructe.
    borcane umplute cu cirese
  • Puneți într-un castron 6 linguri rase de zahăr și peste el cele 20 g de zahăr Bourbon. Amestecați. În borcanele de 800 g puneți câte 2 linguri din amestecul de zahăr, iar în cele de 400 g puneți doar 1 lingură.
  • Umpleți borcanele cu apă rece până aproape de gură.
    borcan cu cirese si zahar in care se toarna apa
  • Înfiletați bine capacele.
    infiletare capace la borcanele cu compot
  • Verificați dacă toate capacele etanșează perfect.
    verificare capace
  • Pe fundul unei oale încăpătoare puneți un șervet de bucătarie. Așezați borcanele în oală și turnați apă rece până la ¾ din înălțimea borcanelor. Puneți oala la fiert.
    fierbere la bain marie
  • Din momentul în care apa începe să clocotească cronometrați 10 minute. Apoi stingeți focul, puneți un capac peste oală și lăsați compotul să se răcească lent, în oala cu capac până a doua zi.
    oala cu borcane acoperita cu capac
  • Compotul astfel preparat rezistă într-o cămară răcoroasă chiar și 2 ani.
    Reteta de compot de cirese pentru iarna
Nutrition Facts
Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
Amount per Serving
Calorii
273
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
70
g
23
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
62
g
69
%
Proteine
 
3
g
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Conserve pentru iarnă: zarzavat în suc de roșii la borcan – rețetă simplă pentru ciorbe gustoase
    Zarzavat în suc de roșii la borcan - perfect pentru ciorbe
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
36 shares

Comentarii

  1. Bărbieru Cornelia-Elena a zis

    iunie 30, 2025 at 5:18 pm

    5 stars
    Cele mai bune rețete, gustoase, simple și excelent explicate! Pentru mine, distinsa doamnă reprezintă garanția reușitei preparatului la care m-am oprit și am hotărât să îl pregătesc.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 02, 2025 at 6:07 am

      Vă mulțumesc foarte mult!

      Răspunde
5 from 4 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.