Un stock de pește este de fapt o supă foarte concentrată obținută prin fierberea lentă a oaselor de pește, de obicei însoțite și de adaosuri de legume și condimente.
Poate ați evitat până acum să faceți o astfel de supă acasă crezând că necesită mult timp pentru preparare. Acest lucru este foarte adevărat pentru stockul de vită sau de pasăre, dar fierberea unui stock de pește nu durează mai mult de 30-40 de minute, iar beneficiile sunt atât de multe!
Mergi direct la:
La ce mâncăruri se folosește această supă concentrată de pește
Un stock de pește se poate folosi în orice tip de mâncare care are în componență pește sau fructe de mare (calamari, scoici, melci, crustacee) Iată câteva exemple:
- supă de scoici
- pilaf de creveți,
- supă cremă de pește
- gulaș de pește
- ciorbă din cap de pește
- paella cu fructe de mare
- risotto de creveți
Ingrediente pentru rețeta de stock de pește
Pentru a face această supă concentrată, folosim capuri de pește, șire, cozi sau alte părți care rămân după filetare și pe care în general le găsim în pescării sub denumirea generică de "tacâmuri".
De asemenea, un stock de pește este o ocazie bună să folosim acele legumele care poate că nu s-au consumat la timp și nu mai sunt atât de proaspete pentru a fi folosite ca atare. Iată ce ne trebuie pentru această rețetă:
- tacâmuri de pește - cap, spinări, cozi, etc. de la orice tip de pește
- legume - ceapă, țelină, morcovi, păstârnac
- pentru aromă - sare, piper boabe, dafin, cimbru, lămâie, pătrunjel.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Mod de preparare pentru rețeta de stock de pește
Pasul 1: pregătiri
- Oasele de pește trebuie spălate foarte bine și curățate de cheagurile de sânge. Dacă nu se îndepărtează, acestea vor conferi un gust amar și vor tulbura supa.
- Capetele de pește adaugă multă aromă și conțin multă gelatină care va da consistență supei, dar asigurați-vă că sunt curățate bine și îndepărtați întotdeauna branhiile.
- O modalitate bună de curățare a oaselor este să le lăsați pentru 15 minute la înmuiat într-un vas cu apă rece în care ați dizolvat o linguriță de sare. În acest fel, impuritățile vor ieși la suprafață și le puteți îndepărta aruncând apa.
- Tot acum curățați legumele și tăiați-le cuburi sau felii, după caz.
Pasul 2: fierbere
- Puneți tacâmurile de pește, legumele și condimentele într-o oală încăpătoare. Turnați apă rece cât să le acopere foarte bine și puneți oala la fiert la început la foc mediu spre mare
- Când supa ajunge la fierbere, îndepărtați spuma care se formează deasupra, apoi reduceți focul la mic și lăsați supa să fiarbă pentru 40 de minute.
Pasul 3 : infuzare
- Pentru un gust mai concentrat și arome plăcute și intense, după ce stingeți focul adăugați în oală câteva felii de lămâie și câteva crenguțe de pătrunjel.
- Acoperiți cu un capac și lăsați aromele să se infuzeze pentru jumătate de oră.
Pasul 4: strecurare
- Cu o spumieră scoateți oasele și legumele fierte din oală.
- Strecurați supa printr-o sită foarte deasă în care ați pus o bucată de tifon în 3-4 straturi.
- Curățați carnea de pe oase. O puteți folosi la o supă sau o puteți păstra la frigider sau la congelator pentru mai târziu. Cu legumele fierte puteți face o salată a la russe cu maioneză obișnuită sau cu maioneză dietetică fără ulei și fără ou crud.
Pasul 5: utilizare sau păstrare
- Un stock de pește este cel mai bine să fie folosit imediat, cât este cald și proaspăt. Dacă nu îl consumați imediat sau dacă ați făcut mai mult, păstrați-l la frigider sau la congelator.
Cum se păstrează supa concentrată de pește
Stockul de pește se poate păstra la frigider timp de 3-4 zile într-un recipient închis ermetic.
O idee bună și eficientă ar fi să fierbeți o cantitate mai mare din care să congelați o parte, astfel încât să o aveți oricând la îndemână.
Puteți congela această supă concentrată de pește pentru 2-3 luni, folosind caserole din plastic cu capac sau pungi cu zip, care ocupă mai puțin spațiu. Indiferent cum o ambalați, nu uitați să atașați o etichetă pe care să scrieți cantitatea de supă și data congelării.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Stock de pește. Rețeta de supă concentrată de pește.
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg tacâmuri de pește (cap, spinări, cozi, etc de la orice tip de pește)
- 1 ceapă uscată
- 2 morcovi
- 1 felie țelină
- sare
- piper boabe
- frunze de dafin
- 1-2 felii lămâie
- ½ legătură pătrunjel
- 3 litri apă
Instrucțiuni de preparare
- Puneți la fiert în 3 litri de apă: tacâmurile de pește curățate, legumele tăiate cuburi și condimentele .
- Îndepărtați spuma care se formează deasupra, apoi reduceți focul la mic și lăsați supa la fiert pentru 40 de minute.
- Stingeți focul, adăugați în oală câteva felii de lămâie și câteva crenguțe de pătrunjel. Acoperiți cu un capac și lăsați aromele să se infuzeze pentru jumătate de oră.
- Cu o spumieră scoateți oasele și legumele din supă. Carnea curățată de pe oase poate fi folosită la o supă, iar legumele le puteți folosi la o salată.
- Strecurați supa printr-o sită deasă în care puneți un tifon împăturit în 3-4 straturi.
- Dacă nu îl consumați imediat, turnați stock-ul de pește în recipiente cu capac potrivite pentru păstrare la frigider sau la congelator.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu