Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Salate

Salată grecească cu brânză feta - rețeta autentică

Publicat la 14 iulie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

3986 shares
Mergi la rețetă

Dacă sunteți în căutarea unei rețete de salată grecească cu brânză Feta (Horiatiki) care să aibă un gust asemănător cu cea mâncată în Grecia, atunci trebuie să încercați această rețetă autentică!

farfurie gri cu salata greceasca pe fond de lemn

Salata grecească, renumită în toată lumea pentru simplitatea și savoarea ei, poate fi prânzul perfect sau cina lejeră pe care să o iei într-o zi de vară. Se face cât ai zice "feta", din ingrediente simple pe care le avem mereu la îndemână și e plină de prospețime!

Dacă sunteți amatori de mâncăruri simple și rapide, trebuie să încercați și rețeta mea de salată Caprese , o rețetă de origine italiană, delicioasă și cu puține ingrediente.

Mergi direct la:
  • De ce este salata grecească atât de renumită
  • Ingrediente
  • Cum să faci cea mai bună salată grecească
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Ce să servești lângă o salată grecească
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de salată pe care să le încercați
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce este salata grecească atât de renumită

Dacă ați fost, ca tot românul în vacanță în Grecia, cu siguranță ați întâlnit această salată clasică grecească cu brânză feta, pentru că este servită aproape peste tot, atât în Grecia continentală cât și în insule, în fiecare tavernă!

Salata grecească este cunoscută și sub denumirea de „Horiatiki sau Xoriatiki”, care s-ar traduce aproximativ ca "salată țărănească". Asta înseamnă că avem de-a face cu un preparat rustic, simplu, făcut cu câteva ingrediente de proaspete și de bună calitate. Nu este nevoie de niciun plating sofisticat sau de vreun aranjament elegant pentru a impresiona cu această salată.

Rețeta de salată grecească (Horiatiki ) este cel mai bun exemplu al modului în care bucătăria greacă ia cele mai simple ingrediente și, literalmente, fără efort, le transformă în mâncăruri absolut memorabile!

Ingrediente

bloc de brânză feta ținut în palmă cu steagul Greciei
bloc de brânză Feta grecească

Ingredientele folosite în salata greceasca sunt simple și ușor de găsit. Pentru a obține gustul autentic care dă renumele acestui fel simplu de mâncare, toate ingredientele trebuie să fie de sezon și de cea bună calitate:

  • Ulei de măsline - neapărat extravirgin, de cea mai bună calitate, cu aromă profundă de măsline
  • Roșii - căutați la micii producători roșii de vară, cultivate artizanal, proaspete și foarte bine coapte
  • Castraveți - cei mai buni sunt castraveții mici, de grădină, dar puteți folosi și castraveți lungi, Fabio
  • Ceapă - tradițional, grecii folosesc ceapă roșie la această rețetă
  • Ardei gras - de preferat verde
  • Măsline - alegeți măsline Kalamata, au o aromă intensă și mai puțin procesate
  • Brânză - pentru gust autentic, folosiți doar brânză Feta grecească și doar bucăți mari (bloc), nu cuburi.
  • Oregano uscat
  • Sare de mare

Pentru cantități exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cum să faci cea mai bună salată grecească

Iată câteva reguli ale rețetei autentice de salată grecească:

  • Nu există salată verde sau alte legume cu frunze verzi în salată.
  • Salata nu se amestecă înainte de a fi servită.
  • Brânza feta nu se taie cubulețe, ci mai degrabă se pune o bucată mare deasupra salatei.
  • Roșia și castravetele trebuie tăiate în bucăți mari, nu cuburi mici. Tăiați roșiile direct în bolul de servire, pentru ca tot sucul să rămână în vas.
  • În mod obișnuit, ardeiul gras verde este folosit în salata tradițională grecească.
  • Măslinele se adaugă întregi, cu sâmburi, nu feliate (eu aici am trișat...am avut kalamata feliate 🙂 ).

După ce toate ingredientele au fost atent alese și pregătite, pentru a face o salată grecească autentică, pur și simplu:

  1. Combinați ingredientele de bază: într-un castron mare, nu foarte adânc, adăugați roșiile, castraveții, ardeiul verde și măslinele.
  2. Asezonați: cu ulei de măsline, un praf de oregano uscat și sare.
  3. Nu amestecați: salata grecească nu trebuie să fie amestecată înainte de servire, așa că doar aranjați ușor legumele.
  4. Acoperiți cu brânză feta: vedeta spectacolului este blocul de brânză așezat chiar deasupra, peste toate legumele, eventual stropit cu puțin ulei de măsline și oregano. 
  5. Serviți: puteți mânca salata imediat după preparare sau să o transferați într-un recipient sigilat și să o lăsați la frigider până la 3 zile.

Ce puteți înlocui în rețetă

Nimic! Este perfectă exact așa cum este, de aceea o iubește planeta întreagă!

Bineînțeles că și telemeaua noastră sau cașul sunt foarte bune, că ceapa roșie se poate înlocui cu cea albă, ca pieptul de pui aduce proteine și că putem pune și o inimă de salată verde în castron ca să avem mai multe vitamine. Și desigur că orice salată făcută cu legume proaspete este delicioasă. Dar dacă vreți să simțiți aroma Greciei autentice, faceți măcar o dată o salată grecească ca la carte!

castron cu salata greceasca cu bloc de branza feta

Ce să servești lângă o salată grecească

Salata grecească este o masă în sine. Conține legume proaspete, grăsimi sănătoase, proteine ​​din brânză, suficient pentru un prânz sau o cină de vară, nu trebuie neapărat să o serviți cu nimic altceva. 

În familiile grecești, o astfel de salată este servită aproape în fiecare zi cu orice mâncare a fost preparată în acea zi. De exemplu pastele sau musacaua sunt întotdeauna servite cu o salată grecească vara. Același lucru este valabil și pentru orice tip de carne sau pește.

Cum se păstrează

Puteți păstra salata grecească proaspătă până la 3 zile, dacă o puneți în frigider imediat după pregătire. Salata trebuie păstrată într-un recipient închis ermetic pentru a împiedica pătrunderea umidității.

Întrebări frecvente

Din ce este făcută o salată tradițională grecească?

Horiatiki, salata tradițională grecească are doar câteva ingrediente simple: roșii, castraveți, ardei gras, ceapă roșie, măsline și blocuri de brânză feta cremoasă. Totul stropit cu ulei de măsline. Legumele sunt de obicei tăiate în bucăți mari și nu se adaugă salată verde sau alte umpluturi.

Care este diferența dintre o salată grecească și o salată mediteraneeană?

În timp ce salata grecească nu are dressing și se servește cu brânză Feta bloc, o salată mediteraneeană se servește cu Feta cuburi și cu dressing (viegretă) făcut din: ulei de măsline, oțet de vin roșu, suc de lămâie, muștar de Dijon, usturoi, oregano, sare și piper.

farfurie cu salata greceasca pe fond de lemn si sticla cu ulei de masline

Alte rețete de salată pe care să le încercați

Dacă și voi sunteți amatori de salate simple și rapide, vă las mai jos câteva idei pe care sigur veți dori să le încercați:

  • Tabouleh - salata libaneza cu bulgur si patrunjel
    Tabouleh - salata libaneză cu bulgur și pătrunjel
  • salata orientala
    Salată orientală - cea mai gustoasă rețetă
  • Salata de fasole verde cu usturoi si iaurt
    Salată de fasole verde cu iaurt și usturoi
  • Salată de crudități
    Salată de crudități - multe vitamine, puține calorii!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

farfurie gri cu salata greceasca pe fond de lemn

Salată grecească cu brânză feta - rețeta autentică

Căutați o rețetă autentică de salată grecească cu brânză Feta (Horiatiki)? Această rețetă are un gust asemănător cu salata mâncată în Grecia!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 4 roșii
  • 2 castraveți mici
  • 1 ceapă roșie micuță
  • 1 ardei gras verde
  • 1 bucată brânză Feta (150-200 g)
  • 150 g măsline Kalamata
  • 5-6 linguri ulei de măsline (extravirgin)
  • 1 linguriță oregano uscat
  • sare de mare (după gust)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Combinați ingredientele de bază: într-un castron mare, nu foarte adânc, adăugați roșiile, castraveții, ardeiul verde și măslinele.
  • Asezonați: cu ulei de măsline, un praf de oregano uscat și sare.
  • Nu amestecați: salata grecească nu trebuie să fie amestecată înainte de servire, așa că doar aranjați ușor legumele.
  • Acoperiți cu brânză feta: vedeta spectacolului este blocul de brânză așezat chiar deasupra, peste toate legumele, eventual stropit cu puțin ulei de măsline și oregano. 
  • Serviți: puteți mânca salata imediat după preparare sau să o transferați într-un recipient sigilat și să o lăsați la frigider până la 3 zile.
Valori nutriționale
Salată grecească cu brânză feta - rețeta autentică
Valori per porție
Calorii
364
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
34
g
52
%
Colesterol
 
45
mg
15
%
Carbohidrați
 
9
g
3
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
9
g
18
%
Vitamina A
 
1055
IU
21
%
Calciu
 
291
mg
29
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • salata calda de legume coapte cu telemea
    Salată caldă de legume coapte cu brânză - rețeta ideală pentru o cină rapidă
  • reteta salata de morcov cu iaurt grecesc
    Salată de morcovi și castraveți cu iaurt grecesc - rețetă simplă și sănătoasă
  • castron cu salata de telina cu morcov si maioneza
    Rețetă rapidă cu BlendyGo 3 - Salată de țelină cu maioneză dietetică
  • castron alb cu salata de patrunjel cu avocado pe fund de lemn
    Salată de pătrunjel cu avocado și legume
3986 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x